Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 21:09

Η Ασία γιορτάζει το Έτος του Κουνελιού - Τι είναι η ξεχωριστή Πρωτοχρονιά και γιατί ονομάζεται έτσι

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Από την Τζακάρτα έως τη Σεούλ, από την Μπανγκόκ έως το Πεκίνο, οι άνθρωποι στην Ασία γιορτάζουν τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιάπου σηματοδοτεί την έναρξη του Έτους του Κουνελιού. Ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.Το 2023, που γιορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου, οι απανταχού Ασιάτες εισέρχονται στο Έτος του Κουνελιού ή το έτος 4721 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Παρόλο που η γιορτή αυτή ονομάζεται συνήθως «κινεζικό νέο έτος» στη Δύση, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που την γιορτάζει. Η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, γνωστή και ως Φεστιβάλ Άνοιξης, είναι η πιο εορτασμένη και η μεγαλύτερη από όλες τις ασιατικές γιορτές και τηρείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένες άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ, η Κορέα, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, διοργανώνουν τις δικές τους γιορτές του νέου έτους αυτή την εποχή. (Περιστασιακά, η ημερομηνία που γιορτάζεται μπορεί να διαφέρει κατά μία ημέρα ή ακόμη και κατά έναν κύκλο της σελήνης, λόγω των ζωνών ώρας και άλλων παραγόντων).

Πώς γιορτάζεται το σεληνιακό νέο έτος

Όπως συμβαίνει με πολλούς εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου, το συμβολικό σκοτάδι της νύχτας εξαλείφεται από το φως των πυροτεχνημάτων, των φαναριών και των κεριών.

Τα χειροποίητα χάρτινα φανάρια κρεμιούνται κατά εκατοντάδες σε δημόσιους χώρους, φέρνοντας καλή τύχη για το νέο έτος. Υπάρχουν χοροί δράκων, παραστάσεις και παρελάσεις φεστιβάλ με μουσική και ακροβατικά.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται για δύο εβδομάδες και ολοκληρώνονται με μια ειδική γιορτή φαναριών, η οποία σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου εορτασμού του νέου έτους.

Τι συμβολίζει το κουνέλι για τους ανθρώπους

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του – Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος και Γουρούνι.

Έτσι, ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Κάθε 12 χρόνια, λοιπόν, ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του.

Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου. Για παράδειγμα, όσοι γεννηθούν στο Έτος του Κουνελιού είναι ευγενικοί, αποφεύγουν τις συγκρούσεις, διατηρούν τον έλεγχο του εαυτού τους και είναι σε γενικές γραμμές συντηρητικών αντιλήψεων.

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν το Έτος του Κουνελιού είναι ευγενικές, κοινωνικές και στοχαστικές. Προσέχουν τη δημόσια εικόνα τους και μισούν τη βία και τις αντιπαραθέσεις.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ DIEGO AZUBEL

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 19:54

Σχετικά Άρθρα

  • Περίπου έξι εκατομμύρια παιδιά επηρεάστηκαν από τις καταστροφικές επιπτώσεις του τυφώνα Γιάγκι
    Περίπου έξι εκατομμύρια παιδιά επηρεάστηκαν από τις καταστροφικές επιπτώσεις του τυφώνα Γιάγκι

    Ο τυφώνας Γιάγκι και οι φονικές επιπτώσεις του έχουν επηρεάσει σχεδόν έξι εκατομμύρια παιδιά στη νοτιοανατολική Ασία, προειδοποίησε σήμερα η Unicef, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειές του σε ήδη ευάλωτες κοινότητες.

    «Η άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτώνται τα παιδιά και οι οικογένειές τους, κυρίως η παροχή πόσιμου νερού, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας», δήλωσε η Τζουν Κουνούγκι περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

    «Η αύξηση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων στη νοτιοανατολική Ασία, τα οποία επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, μας υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση καταστροφής συχνά τα ευάλωτα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα», πρόσθεσε.

    Ο τυφώνας Γιάγκι, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και δεκαετίες, και οι εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσε έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους στο Βιετνάμ, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και το Λάος.

    Η Unicef έχει καταγράψει ζημιές σε περισσότερα από 850 σχολεία και 550 υγειονομικές δομές, κυρίως στο Βιετνάμ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ τόνισε ωστόσο ότι η καταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά στο Βιετνάμ δεν έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε ψυχολογική υποστήριξη και σε προγράμματα σχολικών γευμάτων, σημείωσε η Unicef.

    Στη Μιανμάρ οι καταστροφές που προκάλεσε ο Γιάγκι ήρθαν να προστεθούν στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του 2021 με μάχες να μαίνονται σε πολλές περιοχές.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ LUONG THAI LINH
  • Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους σε Ασία και Ευρώπη
    Κλιματική αλλαγή: Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους σε Ασία και Ευρώπη

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι καύσωνες θα συνεχίσουν να εντείνονται, αν ο κόσμος εξακολουθήσει να εκλύει αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

    Φονικοί καύσωνες πλήττουν πόλεις σε τέσσερις ηπείρους του βόρειου ημισφαιρίου, μια ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται για μια ακόμη φορά να πυροδοτήσει θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν αυτές του περσινού καλοκαιριού, το οποίο ήταν το θερμότερο εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.
    Οι θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων ημερών πιστεύεται ότι προκάλεσαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες θανάτους στην Ασία και την Ευρώπη.
    Στη Σαουδική Αραβία σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι πήγαν να προσκυνήσουν στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, όμως εκατοντάδες πέθαναν λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 51° Κελσίου, σύμφωνα με αναφορές ξένων αρχών.
    Υγειονομικές πηγές και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν στο Reuters χθες, Πέμπτη, ότι τουλάχιστον 530 Αιγύπτιοι πέθαναν στο χατζ, αύξηση σε σχέση με τους 307 που είχαν αναφερθεί την Τετάρτη, ενώ 40 ακόμη αγνοούνται.
    Οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο πλήττονται για μία ακόμη εβδομάδα από υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ενδέχεται να συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές -- από την Πορτογαλία ως την Ελλάδα και κατά μήκος των βόρειων ακτών της Αφρικής στην Αλγερία-- , σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).
    Στη Σερβία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται γύρω στους 40° Κελσίου αυτή την εβδομάδα καθώς άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική δημιουργούν θερμό μέτωπο στα Βαλκάνια. Οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν κόκκινο συναγερμό και συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

    Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Βελιγραδίου επεσήμανε ότι οι γιατροί της χρειάστηκε να επέμβουν 109 φορές στη διάρκεια της νύκτας για να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας.

    Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, όπου οι αρχές επίσης έχουν καλέσει τους πολίτες να παραμένουν σε σκιερά μέρη ως αργά το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες αναζητούν λίγη δροσιά στις παραλίες κατά μήκος της Αδριατικής.
    Και οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ βρίσκονται για τέταρτη συνεχή ημέρα κάτω από έναν θερμό θόλο, ένα φαινόμενο που παρατηρείται όταν ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης παγιδεύει ζεστό αέρα πάνω από μια περιοχή εμποδίζοντας τον ψυχρό αέρα να περάσει και διατηρώντας τις θερμοκρασίες σε υψηλό επίπεδο.

    Στην πόλη της Νέας Υόρκης δημιουργήθηκαν χώροι δροσιάς σε βιβλιοθήκες, κέντρα απασχόλησης ηλικιωμένων και άλλες υποδομές. Τα σχολεία της πόλης λειτουργούν κανονικά, όμως σε αρκετές περιοχές στα γύρω προάστια τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το κανονικό προκειμένου οι μαθητές να αποφύγουν τη ζέστη.

    Οι μετεωρολογικές αρχές εξέδωσαν χθες, Πέμπτη, προειδοποίηση για ακραία ζέστη και σε κάποιες περιοχές της Αριζόνας, περιλαμβανομένου του Φίνιξ, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45,5° Κελσίου.
    Στη γειτονική πολιτεία του Νέου Μεξικού δύο δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ έχουν κάψει περισσότερα από 93.0000 στρέμματα και έχουν καταστρέψει 500 σπίτια, σύμφωνα με τις αρχές. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται ενδέχεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όμως καταιγίδες που ξέσπασαν χθες προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες περιπλέκοντας τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

    Συνολικά σχεδόν 100 εκατ. Αμερικανοί ζουν σε περιοχές για τις οποίες εκδόθηκαν χθες προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ από σήμερα, επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά στη Νέα Υόρκη και τις πιο νότιες πολιτείες ο καύσωνας θα επιμείνει και το Σαββατοκύριακο.

    Μετρώντας τους νεκρούς

    Η θερινή περίοδος στην Ινδία διαρκεί από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, όταν με την εμφάνιση των μουσώνων η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει.

    Όμως την Τετάρτη το Νέο Δελχί κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και τουλάχιστον 55 χρόνια, με το παρατηρητήριο Safdarjung να καταγράφει θερμοκρασία 35,2° Κελσίου στη μία τα ξημερώματα.

    Κανονικά οι θερμοκρασίες πέφτουν στη διάρκεια της νύκτας, όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι θερμοκρασίες της νύκτας. Σε πολλές περιοχές του κόσμου η θερμοκρασία της νύκτας αυξάνει με γοργότερους ρυθμούς σε σχέση με αυτή της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του 2020 του πανεπιστημίου του Έξετερ.

    Το Νέο Δελχί έχει συμπληρώσει 38 συναπτές ημέρες με την ανώτατη θερμοκρασία να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 40° Κελσίου.

    Αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Υγείας επεσήμανε την Τετάρτη ότι υπάρχουν περισσότερα από 40.000 ύποπτα κρούσματα θερμοπληξίας και τουλάχιστον 110 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την 1η Μαρτίου και ως τις 18 Ιουνίου, όταν στη βορειοδυτική και ανατολική Ινδία καταγράφηκαν διπλάσιες από το συνηθισμένο ημέρες καύσωνα.
    Θερμοκρασίες ρεκόρ

    Τα κύματα καύσωνα αυτά καταγράφονται έπειτα από 12 συναπτούς μήνες που ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής της ΕΕ.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα 86% ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι πιο θερμό από το 2023.

    Αν και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,3° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα κύματα καύσωνα να έχουν γίνει πιο συχνά, πιο έντονα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

    Παγκοσμίως κατά μέσο όρο ένας καύσωνας που θα παρατηρούνταν μία φορά στα 10 χρόνια την προβιομηχανική εποχή, τώρα θα συμβεί 2,8 φορές στα 10 χρόνια και θα είναι κατά 1,2° Κελσίου πιο θερμός, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημών του World Weather Attribution (WWA).

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι καύσωνες θα συνεχίσουν να εντείνονται, αν ο κόσμος εξακολουθήσει να εκλύει αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καίγοντας ορυκτά καύσιμα.

    Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, καύσωνες θα παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5,6 φορές ανά 10 χρόνια και θα είναι κατά 2,6° Κελσίου πιο ζεστοί, επεσήμανε το WWA.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Angelo Carconi
  • Κίνα: Ρεκόρ θερμοκρασιών με 42 βαθμούς - Η Ασία ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι με ακραία ζέστη
    Κίνα: Ρεκόρ θερμοκρασιών με 42 βαθμούς - Η Ασία ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι με ακραία ζέστη

    Και το βόρειο τμήμα της Ινδίας βρίσκεται εν μέσω παρατεταμένου κύματος ζέστης, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς Κελσίου στα τέλη Μαΐου

    Ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφονται σε τμήματα της βόρειας και της κεντρικής Κίνας αυτήν την εβδομάδα, την ώρα που έντονη ξηρασία στο ανατολικό τμήμα της χώρας απειλεί επίσης τις σοδειές και καθώς χώρες σε όλη την Ασία ετοιμάζονται για άλλο ένα καλοκαίρι με ακραία ζέστη.
    Η Κίνα αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες για μέρες, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει έως και 42 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια επαρχία Χεμπέι σήμερα, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία.
    Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο (NMC) προειδοποίησε επίσης αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ για τον αντίκτυπο της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενεργειακό εφοδιασμό, την παραγωγή των καλλιεργειών και την υγεία των ανθρώπων.
    Η Κίνα αντιμετωπίζει ασυνήθιστα ζεστό καιρό για μεγάλο μέρος του έτους, καταγράφοντας μέσες θερμοκρασίες από τον Μάρτιο ως τον Μάιο που έφταναν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1961, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Πάνω από 20 μετεωρολογικοί σταθμοί στην βόρεια επαρχία Χεμπέι και στην ανατολική Σαντόνγκ κατέγραψαν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή τις πρώτες 10 μέρες του Ιουνίου, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το NMC.

    Και το βόρειο τμήμα της Ινδίας βρίσκεται εν μέσω παρατεταμένου κύματος ζέστης, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς Κελσίου στα τέλη Μαΐου. Η χώρα κατέγραψε σχεδόν 25.000 κρούσματα θερμοπληξίας και 56 θανάτους από τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του εθνικού της κέντρου ελέγχου των ασθενειών την 1η Ιουνίου.

    Υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε μεγάλα τμήματα της Ασίας τον Απρίλιο, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ζημιά στις σοδειές και αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν τα σχολεία. Επιστήμονες δηλώνουν ότι τα κύματα καύσωνα επιδεινώνονται και γίνονται πιο πιθανά λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν ως τις 20 Ιουνίου στη βόρεια Κίνα, όπου ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Χεμπέι, την Σανσί, όπως και την κεντρική επαρχία Χενάν, σύμφωνα με το NMC.

    Στην κομητεία Μενγκίν στην Σαντόνγκ, οι τοπικές αρχές χρειάστηκε να καταφύγουν σε μέτρα όπως η δημιουργία τεχνητής βροχής για να καταπολεμήσουν μια ασυνήθιστα έντονη ξηρασία φέτος, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JEROME FAVRE
  • Κλιματική Αλλαγή: Τι λένε οι επιστήμονες για το ακραίο κύμα καύσωνα στην Ασία τον Απρίλιο
    Κλιματική Αλλαγή: Τι λένε οι επιστήμονες για το ακραίο κύμα καύσωνα στην Ασία τον Απρίλιο

    Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα στην Ασία επιδεινώθηκαν, και έγιναν πιο πιθανές, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, εκτίμησε σήμερα ομάδα διεθνών επιστημόνων.

    Δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία επηρεάστηκαν από θερμοκρασίες ρεκόρ τον Απρίλιο, με σχολεία να κλείνουν, σοδιές να καταστρέφονται και εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους λόγω ασθενειών που συνδέονται με τη ζέστη, σύμφωνα με κλιματολόγους της ομάδας World Weather Attribution.

    Ο θερμότερος Απρίλιος

    Η Μιανμάρ, το Λάος και το Βιετνάμ έζησαν τον θερμότερο Απρίλιο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η θερμοκρασία στην Ινδία έφτασε ως τους 46 βαθμούς Κελσίου.

    «Από τη Γάζα ως το Δελχί και τη Μανίλα άνθρωποι υπέφεραν και πέθαναν τον Απρίλιο, όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν στα ύψη στην Ασία», δήλωσε η Φριντερίκε Ότο του Grantham Institute of Climate Change and the Environment, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης.

    «Κύματα καύσωνα υπήρχαν πάντα. Αλλά η επιπλέον ζέστη, που οφείλεται στις εκπομπές από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων», πρόσθεσε.

    Στις Φιλιππίνες, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το κύμα της ακραίας ζέστης, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις, έκλεισαν σχολεία και επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες έφεραν στα όριά του το δίκτυο της χώρας.

    Ο καύσωνας, που διήρκεσε 15 ημέρες και ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου, θα ήταν «σχεδόν αδύνατος, ακόμη και υπό την επήρεια του φαινομένου El Nino» χωρίς τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζεται στην έκθεση.

    Σε περιοχές της Μέσης Ανατολής καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ την περίοδο από τις 24 ως τις 26 Απριλίου, με το Τελ Αβίβ να καταγράφει θερμοκρασία 40,7 βαθμών. Η κλιματική αλλαγή κατέστησε τις ακραίες θερμοκρασίες στη δυτική Ασία πέντε φορές πιο πιθανές, σύμφωνα με την έκθεση.

    «Η ζέστη που ζήσαμε εντείνει πραγματικά μια ιδιαίτερα φρικτή κρίση αυτή την περίοδο στη Γάζα», σημείωσε χθες Τρίτη η Καρολίνα Περέιρα Μαργκιντάν του Κέντρου Κλίματος στον Ερυθρό Σταυρό / Ερυθρά Ημισέληνο.

    Η θερμοκρασία γύρω από την Καλκούτα της Ινδίας στα τέλη Απριλίου έφτασε τους 46 βαθμούς Κελσίου, δέκα βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής, με την κλιματική αλλαγή να κάνει τις ακραίες θερμοκρασίες σε όλη τη νότια Ασία περίπου 45 φορές πιο πιθανές, ανέφερε η έκθεση.

    Οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να προσαρμοστούν στις ακραίες θερμοκρασίες και να περιορίσουν τους κινδύνους για την υγεία, κυρίως των πιο ευάλωτων, σημείωσε η Μαργκιντάν.

    «Με δεδομένο τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα περιστατικά ακραίας ζέστης (…) βλέπουμε μεγάλη ανάγκη για την ενίσχυση σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση του καύσωνα και τη βελτίωση των τρεχουσών σχεδίων σε όλη την Ασία», πρόσθεσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JEROME FAVRE

  • Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία - Θερμοκρασίες ρεκόρ
    Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία - Θερμοκρασίες ρεκόρ

    Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει να πλήττεται από αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες κατά τόπους ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

    Οι αρχές των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν την αναστολή των διά ζώσης μαθημάτων σε όλα τα δημόσια σχολεία για δύο ημέρες, κυρίως λόγω της ζέστης.

    «Λόγω των πιο πρόσφατων προβλέψεων για τον καύσωνα (…) και την ανακοίνωση για κήρυξη εθνικής απεργίας στα μέσα μεταφοράς, όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας θα πρέπει να στραφούν στην ασύγχρονη, εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις 29 και 30 Απριλίου 2024», ανακοίνωσε στο Facebook το υπουργείο Παιδείας της χώρας. Το μέτρο αφορά περισσότερα από 47.000 σχολεία.

    Μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, παρά την προειδοποίηση για καύσωνα

    Στο Μπανγκλαντές τα σχολεία άνοιξαν και πάλι σήμερα έπειτα από πολλές ημέρες που παρέμεναν κλειστά λόγω της αφόρητης ζέστης. Εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, παρά την προειδοποίηση για καύσωνα.

    Στη Μιανμάρ, όπου το θερμόμετρο έφτασε την Τετάρτη τους 45,9 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τσάουκ, στα κεντροδυτικά, πολλοί αναζητούν λίγη δροσιά στη σκιά των δέντρων στα πάρκα, μόλις πέσει ο ήλιος.

    Στη χώρα, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος και το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι απαρχαιωμένο, οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές είτε λόγω επιθέσεων εναντίον των υποδομών είτε λόγω περιορισμένων αποθεμάτων σε φυσικό αέριο.

    Ρεκόρ ζέστης

    Την Τρίτη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Ασία θερμαίνεται ιδιαίτερα γρήγορα, ενώ το 2023 ήταν παγκοσμίως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Στην ήπειρο αυτή οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Το θερμόμετρο έφτασε τους 38,8 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μανίλα, – ένα ρεκόρ--, με την αισθητή θερμοκρασία να είναι 45 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Την ίδια ημέρα στην Καμίλινγκ της επαρχίας Ταρλάκ η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, εθνικό ρεκόρ για το 2024.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει μεγαλύτερα σε διάρκεια, πιο έντονα και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΟΗΕ: Η Ασία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή το 2023 από φυσικές καταστροφές
    ΟΗΕ: Η Ασία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή το 2023 από φυσικές καταστροφές

    Πλημμύρες και καταιγίδες έχουν προκαλέσει τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων

    Η Ασία ήταν «η περιοχή του κόσμου που επλήγη περισσότερο από τις καταστροφές» που οφείλονταν σε μετεωρολογικά φαινόμενα το 2023, με τις πλημμύρες και τις καταιγίδες να έχουν προκαλέσει τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων, αποκαλύπτει σήμερα σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.
    «Η κλιματική αλλαγή ενέτεινε τη συχνότητα και τη σφοδρότητα αυτού του είδους των φαινομένων, επηρεάζοντας βαθιά τις κοινωνίες, τις οικονομίες και, ακόμη πιο σημαντικό, τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε», αναφέρει η Σελέστε Σάουλο γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) σε ανακοίνωση.
    Το 2023 ήταν παγκοσμίως η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί πότε. Στην Ασία οι επιπτώσεις των κυμάτων ζέστης γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, υπογραμμίζει ο WMO στην έκθεσή του, ενώ προσθέτει ότι το λιώσιμο των παγετώνων –κυρίως στην οροσειρά των Ιμαλαΐων-- απειλεί την ασφάλεια των υδάτων στην περιοχή.
    Εξάλλου η Ασία θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τη θερμοκρασία στην περιοχή πέρυσι να είναι σχεδόν δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία που είχε καταγραφεί από το 1961 ως το 1990.
    «Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή έζησαν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και συνοδεύτηκε από σειρά ακραίων φαινομένων, από ξηρασίες και κύματα ζέστης ως πλημμύρες και καταιγίδες», υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΗΕ.

    Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ασία το 2023 υπογραμμίζει την επιτάχυνση του ρυθμού εξέλιξης των βασικών δεικτών της κλιματικής αλλαγής, όπως η θερμοκρασία επιφάνειας, η υποχώρηση των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι αυτά τα φαινόμενα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα της περιοχής.

    Ζέστη, λιώσιμο παγετώνων και πλημμύρες

    Η μέση ετήσια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της Γης το 2023 στην Ασία ήταν η δεύτερη πιο υψηλή που έχει καταγραφεί ποτέ, κατά 0,91 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000 και κατά 1,87 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.
    Ιδιαίτερα υψηλές μέσες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από τη δυτική Σιβηρία ως την κεντρική Ασία και από την ανατολική Κίνα ως την Ιαπωνία, σημειώνει η έκθεση. Η Ιαπωνία έζησε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, αυτές ήταν λιγότερες από το κανονικό στα Ιμαλάια και στην οροσειρά Χίντου Κους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Εξάλλου η νοτιοδυτική Κίνα επλήγη από ξηρασία, με επίπεδα βροχοπτώσεων χαμηλότερα από το κανονικό σχεδόν για όλους τους μήνες του έτους.

    Η ασιατική περιοχή με τις ψηλές οροσειρές περιέχει τον μεγαλύτερο όγκο παγετώνων μετά τους δύο πόλους. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ο όγκος των περισσότερων παγετώνων στην Ασία έχει μειωθεί και μάλιστα με ρυθμούς που επιταχύνονται, τονίζει ο WMO.

    Την ίδια ώρα η έκθεση επισημαίνει ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού ήταν το 2023 η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Πέρυσι σημειώθηκαν στην Ασία 79 καταστροφές που συνδέονταν με υδρομετεωρολογικά φαινόμενα. Από αυτές περισσότερο από το 80% ήταν πλημμύρες και καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο πάνω από 2.000 ανθρώπων. Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν άμεσα.

    «Οι πλημμύρες ήταν μακράν η βασικότερη αιτία θανάτων από όλα τα φαινόμενα που καταγράφηκαν το 2023», εξηγεί ο WMO.

    Έπειτα από έναν τυφώνα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ 158,1 χιλιοστά βροχόπτωσης σε μία ώρα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, ρεκόρ από τότε που διατηρούνται αρχεία, το 1884.

    «Είναι απαραίτητο οι ενέργειές μας και οι στρατηγικές μας να αντικατοπτρίζουν την επείγουσα κατάσταση αυτής της εποχής», τονίζει η Σάουλο. «Ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου και η προσαρμογή στην εξέλιξη του κλίματος είναι θεμελιώδεις ανάγκες», προσθέτει.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ XINHUA Huang Guobao
  • Κίνα: Έρχεται το «Έτος του Δράκου» - Εντυπωσιακά βίντεο από τον εορτασμό της κινέζικης πρωτοχρονιά 
    Κίνα: Έρχεται το «Έτος του Δράκου» - Εντυπωσιακά βίντεο, φωτογραφίες από τον εορτασμό της κινέζικης πρωτοχρονιά 

    Σημειώνεται ότι το Κινέζικο Νέο Έτος τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την δέκατη πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ - Εκδηλώσεις και στην Αθήνα

    Το «Έτος του Δράκου» στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο σηματοδοτεί το νέο έτος για τους Κινέζους που εκκινεί σήμερα 10 Φεβρουαρίου.
    Η κινέζικη πρωτοχρονιά – η πρώτη ημέρα του κινέζικου ημερολογίου πέφτει την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη, με εκδηλώσεις και φεστιβάλ στις Chinatowns όλων των μεγάλων πρωτευουσών.
    Τη Χρονιά του Δράκου υποδέχονται Κινέζοι και Ελληνες στην Αθήνα με σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων που οργανώνονται όλη την εβδομάδα από το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου, το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα, και την εφημερίδα China Greece Times, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι το Κινέζικο Νέο Έτος τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την δέκατη πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUNGROJ YONGRIT
  • Ζέτα Μακρυπούλια: Έκανε Πρωτοχρονιά στη Ζανζιβάρη (photos)
    Ζέτα Μακρυπούλια: Έκανε Πρωτοχρονιά στη Ζανζιβάρη (photos)

    «Αποφάσισα φέτος ο νέος χρόνος να με βρει στη φύση που τόσο αγαπώ» έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram

    Στη Ζανζιβάρη βρήκε η νέα χρονιά τη Ζέτα Μακρυπούλια.

    Η ηθοποιός επέλεξε να περάσει διαφορετικά τις φετινές γιορτές και διάλεξε έναν ηλιόλουστο προορισμό.

    Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, εξήγησε τον λόγο που θέλησε να κάνει διακοπές σε ένα τέτοιο μέρος.

    Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δημοσίευσε μάλιστα, μια σειρά φωτογραφιών από το ταξίδι της.

    Στη λεζάντα της ανάρτησής της έγραψε: «Αποφάσισα φέτος ο νέος χρόνος να με βρει στη φύση που τόσο αγαπώ και στην εποχή που αγαπώ, το καλοκαίρι! Αυτό θα σας ευχηθώ για το 2024. Να κάνετε αυτό που επιθυμεί η ψυχή σας και μόνο! Να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας, όπως ακριβώς το κάνετε, με κάθε κόστος, για τα αγαπημένα πρόσωπα! Καλή Χρονια! 💖».

    Δείτε τις φωτογραφίες:

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch