Ξεκάθαρο «όχι» σε όρους για τα F-16 είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Καλίν τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εξαρτήσει το πρόγραμμα F-16 από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Κι εμείς ακούμε ότι το Κογκρέσο θα θέσει μια τέτοια προϋπόθεση για το πρόγραμμα F-16. Τέτοιες φήμες ή συζητήσεις γίνονται. Πληροφορηθήκαμε ωστόσο ότι η (αμερικανική) κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια απαίτηση ή επιθυμία. Αλλά αν στο Κογκρέσο, για παράδειγμα ο Μενέντεζ και ορισμένοι άλλοι γερουσιαστές, το θέσουν ως προϋπόθεση και ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας (για F-35), θα παραβιάσουν ξεκάθαρα την ουδετερότητα εντός του ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως όρο, η Τουρκία αυτό δεν πρόκειται να το δεχτεί ποτέ. Αποκλείεται να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα. Το εκφράζουμε ξεκάθαρα εδώ. Αν δηλαδή εξαρτήσουν το πρόγραμμα των F-16 από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ... Δηλαδή, καλύτερα να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Αυτές είναι ξεχωριστές διαδικασίες», επεσήμανε.
«Είναι ανεξάρτητες διαδικασίες. Εμείς βλέπουμε το πρόγραμμα F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική για την ενίσχυση της πολεμικής μας αεροπορίας. Και για τη δική μας πολεμική αεροπορία και για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εάν η αμερικανική κυβέρνηση ή το Κογκρέσο της διατυπώσουν κάποιες προϋποθέσεις για αυτό το θέμα, εάν υιοθετήσουν μια προσέγγιση όπως ‘αυτό δεν θα γίνει, αν δεν κάνετε αυτό’, εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε το δρόμο μας. Δεν είναι δυνατό να καθίσουμε εδώ με δεμένα χέρια. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αναζητούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους, για να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες. Όπως κάναμε μέχρι τώρα. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες και δυνατότητες με δικούς μας εθνικούς πόρους», είπε ο Καλίν, ενώ σε follow up ερώτηση για το αν η συζήτηση για τα F-16 κλείσει, εάν προκύψει μια τέτοια προϋπόθεση, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου απάντησε ότι:
«Εξαρτάται από την προϋπόθεση. Εμείς δεν θα θέλαμε να τελειώσει. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα. Γνωρίζουμε ότι οι προθέσεις και οι επιθυμίες της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αν δεν μπορούν να ξεπεράσουν το μπλοκ του Κογκρέσου ή με κάποιο τρόπο αυτό το θέμα κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα δούμε. Τότε θα το επανεκτιμήσουμε».
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του, είχε ξεκαθαρίσει επίσης ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας», αφήνοντας ωστόσο πάλι μια χαραμάδα ανοιχτή για ένταξη μόνο της Φινλανδίας.
Πηγή: Ethnos.gr