Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 18:07

Απίστευτες εικόνες στην Αυστραλία: Άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεξε ζωντανά ψάρια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Απίστευτες εικόνες αντίκρισαν οι κάτοικοι μίας πόλης στην Αυστραλία, καθώς όταν χάλασε ο καιρός και ξεκίνησε να βρέχει, χιλιάδες ψάρια άρχισαν να πέφτουν από τον ουρανό αφήνοντας άφωνους όσους παρατήρησαν το φαινόμενο.

Οι κάτοικοι της Lajamanu, μιας κοινότητας 560 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάθριν στο βόρειο άκρο της ερήμου Tanami, δήλωσαν ότι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τα ψάρια να πέφτουν κατά τη διάρκεια ισχυρής βροχόπτωσης.

«Είδαμε μια μεγάλη καταιγίδα να κατευθύνεται προς την κοινότητά μου και νομίζαμε ότι επρόκειτο απλώς για βροχή», δήλωσε ο τοπικός σύμβουλος του Lajamanu και της κεντρικής ερήμου Andrew Johnson Japanangka, σύμφωνα με το ABC.

Lajamanu residents say they were stunned to see fish fall from the sky over the weekend. 🐟🐟https://t.co/Dkd0ZPtK7g

— ABC Indigenous (@ABCIndigenous) February 21, 2023

Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα ψάρια, που «είχαν μέγεθος περίπου δύο δαχτύλων» ήταν ακόμη ζωντανά όταν έπεσαν από τον ουρανό και παιδιά της κωμόπολης έτρεξαν να τα μαζέψουν και να τα βάλουν σε γυάλες.

Στην ίδια κωμόπολη έχει «βρέξει» κι άλλες φορές ψάρια στο παρελθόν. Αν και ο ίδιος πολίτης έχει γίνει μάρτυρας κι άλλες φορές του περίεργου αυτού φαινομένου, δεν παύει να τον εκπλήσσει. «Νομίζω ότι είναι μια ευλογία από τον Θεό», είπε.

In an Area where #Raindrops are Rare it Rained Fish from the Sky. Happened in #Lajamanu a Village in the Northern End of the Tamani Desert #Australia.
Weather Updates PK / Pakistan Doppler (Former Karachi Doppler) pic.twitter.com/ualBnBSDiy

— Weather Updates PK (@WeatherWupk) February 23, 2023

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στο Λαταζμάνου το 2010, το 2004 και το 1974 από ισχυρά ανοδικά ρεύματα, όπως ανεμοστρόβιλοι, που ρουφούν νερό και ψάρια από τα ποτάμια και τα ρίχνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο ιχθυολόγος του Μουσείου Κουίνσλαντ, Τζεφ Τζόνσον, διαπίστωσε ότι «έβρεξε» αυστραλιανή πέρκα σε μέγεθος παιδικής παλάμης. Η βροχή έγινε τη νύχτα και ο κόσμος τα είδε το πρωί, σκορπισμένα σε όλη την πόλη. Πολλά από τα ψάρια ήταν ακόμη ζωντανά.

Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Για την ώρα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν το φαινόμενο, ενώ σημειώνεται ότι είναι ασυνήθιστο, αλλά όχι πρωτοφανές. Ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις βροχής με βατράχια, νυχτερίδες, σκουλήκια ή αράχνες. Ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός. Βασική θεωρία υποστηρίζει ότι τα ζώα μπορεί να παρασύρθηκαν από μια δίνη νερού – μια στήλη αέρα που μοιάζει με ανεμοστρόβιλο που σχηματίζεται πάνω από το νερό και μετέφερε τα ψάρια σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα, μέσα από την ατμόσφαιρα.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 18:07

Σχετικά Άρθρα

  • Μαρουσάκης: Αισθητή αλλαγή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους από σήμερα - Πού και πότε θα βρέξει
    Μαρουσάκης: Αισθητή αλλαγή του καιρού με θυελλώδεις ανέμους από σήμερα - Πού και πότε θα βρέξει

    Πέφτει η θερμοκρασία από σήμερα με τον υδράργυρο να έρχεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη. Το πρόβλημα της ανομβρίας όμως παραμένει.

    Ο καιρός σήμερα

    Σήμερα, Πέμπτη, δυνατοί βοριάδεςμέσα στο Αιγαίο που θα φτάνουν τα 6-7 και προς τα κεντρικά τμήματα ακόμη και τα 8 μποφόρ. Καλύτερο το επίπεδο ανέμων στα Δυτικά τμήματα όπου η οροσειρά της Πίνδου εμποδίζει από τα ανατολικά να φτάσει εκεί ο άνεμος. Η θερμοκρασία θα πέσει ειδικά στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα που δεν θα ξεπεράσουμε τους 20-24 βαθμούς, δυτικότερα εκεί που ο άνεμος λειτουργεί σαν καταβάτης θα δούμε το υδράργυρο κοντά στους 28 βαθμούς.

    Στην Αττική θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια με παροδικές συννεφιές οι οποίες θα είναι περισσότερες προς τα ανατολικά και βόρεια. Και εδώ θα επικρατήσει ο καιρός του βοριά. Ο υδράργυρος σε πτώση, 16-17 το πρωί και γύρω στους 24 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Γενικότερα δεν θα ξεπεράσει τους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένουμε συννεφιές χωρίς βροχές. Οι άνεμοι πιο ήπιοι στο Θερμαΐκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις. Θα επικρατήσει ένας βόρειος βορειανατολικός άνεμος στα πιο ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα του νομού. Ο υδράργυρος δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 19 με 20 βαθμούς στο κέντρο της πόλης.

    Θα βρέξει τις επόμενες ημέρες;

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «η Δυτική Ελλάδα θα βρεθεί στα όρια επηρεασμού ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα απασχολήσει την Κεντρική και Νότια Ιταλία, παρόλα αυτά θα φέρει κύματα βροχών μέσα στο Ιόνιο, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά. Κατά τ'άλλα η ανομβρία στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστεί»

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αχαΐα: Η βροχή «έσωσε» το λάδι, πού κυμαίνονται οι τιμές
    Αχαΐα: Η βροχή «έσωσε» το λάδι, πού κυμαίνονται οι τιμές

    Ευοίωνες οι προοπτικές στην Αχαΐα μετά την ανομβρία που απειλεί τη σοδειά ακόμα και με ολική καταστροφή.

    Σωτήριες για την παραγωγή ελαιολάδου στην Αχαΐα φαίνεται πως είναι οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς οι ελαιοκαλλιεργητές έβλεπαν για μήνες την ανομβρία να απειλεί τη σοδειά τους ακόμα και με ολική καταστροφή.

    Η εικόνα των ελαιόδενδρων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν απελπιστική, με καρπούς αφυδατωμένους λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των ρεκόρ που κατέγραψαν οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα που βρέθηκε στο «μάτι» του καύσωνα

    «Μετά τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου όμως, η εικόνα είναι πιο αισιόδοξη για την φετινή παραγωγή και αν ο καιρός συνεχίσει έτσι και τον Οκτώβριο, με ήπιες βροχές και δροσιά, τότε θα οδηγηθούμε σε μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά» είπε στην «Πελοπόννησο» ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Δυτική Αχαΐα Νίκος Πανίτσας.

    Πάντως, όσο ανθεκτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα ελαιόδεντρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον ίδιο τον καρπό και την ελαιοπεριεκτικότητά του, μέχρι τη στιγμή που αυτός θα περάσει στη φάση της ελαιοποίησης. Παράλληλα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει.

    Από την έρευνα της «Π» προκύπτει ότι το ελαιόλαδο διατίθεται αυτή την περίοδο από τα ελαιοτριβεία σε προσιτά επίπεδα, γύρω στα 5-7 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητά του. Και οι προοπτικές όμως για την νέα σοδειά, κάπου εκεί συγκλίνουν.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Μαρουσάκης: Φθινοπωρινός ο καιρός τις επόμενες μέρες - Πού θα είναι άστατος και πότε πέφτει ραγδαία η θερμοκρασία
    Μαρουσάκης: Φθινοπωρινός ο καιρός τις επόμενες μέρες - Πού θα είναι άστατος και πότε πέφτει ραγδαία η θερμοκρασία

    Σε άστατο καιρικό μοτίβο παραμένει η χώρα και τις επόμενες ημέρες, με την αστάθεια να επηρεάζει τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα οδηγηθούμε σε φθινοπωρινό, φυσιολογικό για την εποχή καιρό.

    Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή, προς τη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα θα περάσουν κάτι καταιγίδες προς την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και θα φθάσουν οριακά προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και θα επεκταθούν προς τη βόρεια Ελλάδα, κεντρική ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερο προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Ωστόσο, στο εσωτερικό θα επικρατήσει καλοκαιρία με θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Στην Αττική, δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο, με λίγα περάσματα συννεφιάς και πολύ μικρή πιθανότητα το απόγευμα να υπάρχουν μπόρες προς τα δυτικά, βορειοδυτικά τμήματα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι πιο άστατος με αρκετές συννεφιές, με μπόρες και βροχές. Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 28-29 βαθμούς.

    Ο καιρός τις επόμενες ημέρες - Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

    Το άστατο καιρικό μοτίβο συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο, με φαινόμενα να αναμένονται στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Τα περισσότερο έντονα φαινόμενα αναμένονται στην Ήπειρο και στο βόρειο Ιόνιο καθώς το κύμα κακοκαιρίας περνάει πολύ πιο βόρεια από τη χώρα μας.

    Την Κυριακή τα βόρεια τμήματα θα συναντήσουμε κάποιες τοπικές βροχές στα εσωτερικά της Κρήτης και το βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στην υπόλοιπη χώρα με ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες.

    Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη εβδομάδα

    Από τη Δευτέρα έρχεται ψύχρα, και θα δούμε να πέφτει περισσότερο ο υδράργυρος. Συγκεκριμένα, θα κάνει κρύο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα βλέπουμε ακόμα και μονοψήφιες θερμοκρασιακές τιμές!

    Μάλιστα, θα δούμε ακόμα και θερμοκρασίες κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου στη βορειοδυτική Ελλάδα και αργά το μεσημέρι στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα το θερμόμετρο θα δείξει 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο
    Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο

    Στο 2,8% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων με το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα δημητριακά για πρωινό να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος του 2024) το ελαιόλαδο εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%. Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι σημαντικότερες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα όπου οι τιμές των πρώτων υλών συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Σε ποια τρόφιμα υποχώρησαν οι τιμές

    Στον αντίποδα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, μείωση της τάξεως του - 6,6% καταγράφηκε σε πίτσες και πίτες, - 4,5% στις πατάτες και - 3,3% στα κατεψυγμένα λαχανικά. Κατά -2,6% έπεσαν οι τιμές στην κατηγορία «λοιπά τρόφιμα» και κατά -2% σε γαλακτοκομικά και αυγά.

    elstat-2.jpg
    Η πορεία των τιμών από μήνα σε μήνα

    Στη σύγκριση των τιμών μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου, οι κυριότερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στα νωπά λαχανικά (2,8%), στα νωπά ψάρια (1,4%), στα νωπά φρούτα (1,2%) και στα τυριά (1,1%). Από την άλλη πλευρά, τις σημαντικότερες μειώσεις μέσα σε έναν μήνα, εμφάνισαν το γιαούρτι κατά 2,8%, τα πουλερικά κατά 1,3%, το ελαιόλαδο κατά 1,2% και τα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά κατά 0,7%

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα τα σημαντικότερα ύψη βροχής από την κακοκαιρία Atena - Δείτε πίνακα του meteo
    Σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα τα σημαντικότερα ύψη βροχής από την κακοκαιρία Atena - Δείτε πίνακα του meteo

    Πίνακας Meteo

    Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr Αστεροσκοπείου Αθηνών σημαντικά ύψη βροχής έχουν καταγραφεί τοπικά σε τμήματα του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας τις πρωινές ώρες της Τρίτης 10/09.

    Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30 έχουν καταγραφεί στους μετεωρολογικούς σταθμούς Ζακύνθου και Κέρκυρας με 70 mm βροχής.
    Στον παρακάτω πίνακα του Meteo παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30.


    Στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας Atena - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

    Το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας δέχθηκαν περιοχές της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιουνίου με ισχυρή βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους κατά την διάρκεια της νύχτας.
    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς «έως 100mm βροχής σε 12 ώρες κατέγραψε ο δορυφόρος της @JAXA_jp μέχρι τα μεσάνυχτα της 9/9 στη περιοχή της Ζακύνθου, ενώ άλλα 50-70mm έχουν σημειωθεί σήμερα 10/9 στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του @meteogr. Στη βόρεια Κέρκυρα (Πετάλεια) έχουμε συνολικά φτάσει τα 140mm βροχής».
    Στη Ζάκυνθο κατέρρευσε τμήμα από τοιχίο, στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Καλλιτέρο, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Καλαμακίου με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου.
    Ακόμα έγιναν τουλάχιστον τέσσερις αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα, απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα από αυτοκίνητο στο χωριό Μαχαιράδο και έπιασε φωτιά ένας προβολέας στο σχολείο στο χωριό της Λιθακιάς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο
    Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο

    Συγκλονιστικά πλάνα κάνουν που δείχνουν μια φάλαινα 30 τόνων να πετά στον αέρα έναν οδηγό ομάδας τουριστών που έκαναν μια θαλάσσια εξόρμηση στην Αυστραλία, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

    Στα πλάνα φαίνεται η φάλαινα να σηκώνει στον αέρα τον ξεναγό, που κολυμπούσε στα ανοιχτά του λιμανιού του Σάουθπορτ, στη Χρυσή Ακτή.

    «Οι φάλαινες κολυμπούσαν συνεχώς γύρω μας για περίπου 20 λεπτά και πλησίαζαν όλο και πιο κοντά», δήλωσε στην Daily Mail, η Jacqueline Payne, που συμμετείχε στη θαλάσσια εξόρμηση.

    «Δεν περιμέναμε να πλησιάσουν τόσο κοντά, αλλά ήταν οι πιο περίεργες φάλαινες, ο οδηγός μας ανέφερε ότι είναι αρκετά σπάνιο να είναι τόσο περίεργες», είπε η ίδια.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού
    Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού

    Ο καθηγητής αλιευτικής βιολογίας Daniel Pauly μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλιματική κρίση και υπεραλίευση αλλάζουν το μέγεθος των ψαριών, με αποτέλεσμα να μικραίνουν και πολλά είδη να γίνονται μέχρι και «κλιματικοί πρόσφυγες» αναζητώντας θερμοκρασίες νερού, όπου μπορούν να επιβιώσουν.

    Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής στο University of British Columbia του Καναδά και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Daniel Pauly (Ντάνιελ Πόλι), ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος επιστήμονας όλων των εποχών στο αντικείμενο της θαλάσσιας αλιευτικής βιολογίας. Ήταν, μάλιστα, από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικοσυστημικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Προσκεκλημένος από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του ΑΠΘ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη καθώς ήταν ο επίσημος ομιλητής στο 22ο Ετήσιο Συμπόσιο της FishBase, με τίτλο «Fishes in changing ecosystems», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

    Σύμφωνα με τον κ. Pauly, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες σε όλο τον κόσμο παραμένει η υπεραλίευση αλλά και η κλιματική αλλαγή, με τη θέρμανση των ωκεανών που επηρεάζει τα οικοσυστήματα. «Με την αύξηση της θερμοκρασίας στις θάλασσες, το νερό κρατάει λιγότερο οξυγόνο μέσα του και την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη θερμοκρασία του νερού απαιτεί και περισσότερο οξυγόνο γιατί ο μεταβολισμός των ψαριών και των άλλων οργανισμών που αναπνέουν με βράγχια είναι μεγαλύτερος. Τα ψάρια ουσιαστικά πιέζονται επειδή το νερό κρατάει λιγότερο οξυγόνο, αλλά αυτά χρειάζονται περισσότερο σε ζεστότερα νερά. Είναι, δηλαδή, σαν ζώα μέσα σε μια πυρκαγιά και δεν μπορούν να αναπνεύσουν», εξηγεί ο καθηγητής.

    Απόρροια της κατάστασης που δημιουργείται από την αύξηση της θερμοκρασίας στο νερό -συνεχίζει ο κ. Pauly- είναι τα ψάρια να παραμένουν πιο μικρά έτσι ώστε τα βράγχια τους, να μπορούν να τους παρέχουν το οξυγόνο που χρειάζονται σε πιο θερμά νερά όπου, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει λιγότερο οξυγόνο.

    «Ουσιαστικά υπάρχουν δύο αντίθετες δυνάμεις που πιέζουν τα ψάρια καθώς θέλουν περισσότερο οξυγόνο σε θερμότερα νερά, αλλά το νερό κρατά πλέον μέσα του λιγότερο οξυγόνο κι αυτό έχει αντίκτυπο στο μέγεθός τους. Το οξυγόνο πρέπει να περάσει μέσα από τα βράγχια για να τροφοδοτήσει όλο το σώμα του ψαριού, κάτι που είναι πιο εύκολο στα μικρά ψάρια, που σε σχέση με το μέγεθός τους, η επιφάνεια των βραγχίων είναι μεγαλύτερη αναλογικά. Στα μεγάλα ψάρια υπάρχει μικρότερη επιφάνεια βραγχίων αναλογικά με το μέγεθός τους, οπότε έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναπνεύσουν. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, με συνέπεια την υπερθέρμανση, θα χάσουμε σιγά σιγά τα μεγάλα ψάρια».

    Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες

    Καθώς το νερό θερμαίνεται, πολλά θαλάσσια είδη για να βρουν χαμηλότερη θερμοκρασία, πηγαίνουν προς τον βορρά, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, όπου έρχονται ψάρια από την Ισπανία. «Αυτό όμως δεν συμβαίνει παντού. Στη Μεσόγειο, για παράδειγμα, όπου έχουμε γεωγραφικό εμπόδιο προς τον βορρά, έρχονται ξενικά είδη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Στον Ατλαντικό έχουμε κάποια είδη που μπορεί να γίνουν “κλιματικοί πρόσφυγες”, αναζητώντας πιο δροσερά νερά προς τον βορρά αλλά στη Μεσόγειο “κλιματικοί πρόσφυγες” μπορεί να είναι τα ξενικά είδη, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο». Εξηγώντας περαιτέρω την κατάσταση, η συνεργάτιδα του κ. Pauly, Δρ βιολογίας Ντόνα Δημαρχοπούλου, η οποία βοήθησε, στη διάρκεια της συνέντευξης, στο επιστημονικό κομμάτι της μετάφρασης, σημείωσε ότι ουσιαστικά τα ψάρια, από τον Ατλαντικό πηγαίνουν βόρεια, από το Μαρόκο προς την Πορτογαλία και την Αγγλία. «Στη Μεσόγειο όμως πού να πάνε; Σε αυτή την περίπτωση, είτε πηγαίνουν σε βαθύτερα νερά, είτε μειώνονται οι πληθυσμοί τους. “Κλιματικοί πρόσφυγες” είναι στη Μεσόγειο τα ξενικά είδη που εισβάλλουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται εις βάρος των τοπικών ειδών, δημιουργώντας και προβλήματα στους ψαράδες».

    Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Pauly, μπορεί να αναστραφεί κυρίως με τον περιορισμό της υπεραλίευσης. «Η θάλασσα είναι πολύ υπομονετική και γενναιόδωρη μ’ εμάς. Αν σταματήσουμε την υπεραλίευση θα επιτύχουμε μεγαλύτερη ποικιλότητα και γονιδιακή δεξαμενή ώστε να έχουμε διαφορετικές ανταποκρίσεις και συμπεριφορές στις συνθήκες που αλλάζουν στο περιβάλλον» καταλήγει.

    Ο Δρ Daniel Pauly, ο οποίος είναι Γάλλος και Καναδός, σπούδασε αλιευτική επιστήμη στη Γερμανία και πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στις τροπικές περιοχές, ιδίως στις Φιλιππίνες. Είναι καθηγητής Αλιείας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, Βανκούβερ/Καναδάς, όπου διευθύνει το έργο Sea Around Us, που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το Pew Charitable Trusts και από το 2014 από διάφορα ιδρύματα, και είναι αφιερωμένο σε μελέτη, τεκμηρίωση και μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου. Έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους. Με βάση τα ποσοτικά στοιχεία είναι ο πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στις κατηγορίες «Θαλάσσια οικοσυστήματα» και «Αλιεία». Είναι ιδρυτής της FISHBASΕ, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας και βάσης δεδομένων για τα ψάρια, δημιουργός σημαντικών εργαλείων μαθηματικής μοντελοποίησης για τα υδατικά οικοσυστήματα και πατέρας πολλών σημαντικών θεωρητικών συλλήψεων/εννοιών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • H υπερθέρμανση των θαλασσών αλλάζει τη «συμπεριφορά» των ψαριών
    H υπερθέρμανση των θαλασσών αλλάζει τη «συμπεριφορά» των ψαριών

    Πολλά είδη ψαριών να μετακινούνται από τις τροπικές περιοχές προς τους πόλους - Διεθνές συμπόσιο στο ΑΠΘ

    Η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση των θαλασσών αναγκάζει πολλά είδη ψαριών να μετακινούνται από τις τροπικές περιοχές προς τους πόλους, γεγονός που αλλάζει τη σύνθεση των αλιευμάτων στις υποτροπικές, εύκρατες και υποπολικές περιοχές. Τη διαπίστωση αυτή κάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας ΑΠΘ, καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Αθανάσιος Τσίκληρας, με αφορμή το 22ο Ετήσιο Συμπόσιο της FishBase, με τίτλο «Fishes in changing ecosystems», το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας και ξεκινάει σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.
    Σύμφωνα με τον κ. Τσίκληρα, κλασικό παράδειγμα της μετακίνησης των ψαριών, λόγω της υπερθέρμανσης, είναι τα είδη που έρχονται από τη Λεβαντίνη, όπως ο λαγοκέφαλος, το λεοντόψαρο και ο γερμανός, τα οποία αυξάνονται και εξαπλώνονται με την άνοδο της θερμοκρασίας. Στο νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα έχουν ήδη συνηθίσει να βλέπουν αυτά τα είδη -σύμφωνα με τον καθηγητή- κάτι που ίσως θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν είχαμε διασφαλίσει υψηλότερη βιομάζα των ενδημικών ψαριών, οπότε η είσοδος των ξενικών ειδών θα ήταν δυσκολότερη.
    «Αν είχαμε διασφαλίσει πιο υγιές οικοσύστημα στο Αιγαίο, καταπολεμώντας την υπεραλίευση, θα είχαμε λιγότερα ξενικά είδη και λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με ανισορροπία του οικοσυστήματος», λέει ο κ. Τσίκληρας. «Σκεφτείτε επίσης», συνεχίζει, «ότι πριν από 10 χρόνια, ο γαύρος έφτασε ξανά στη βόρεια θάλασσα και στη Βαλτική, όπου είχαν να τον δουν 50 χρόνια, γιατί οι κλιματικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωσή του σε εκείνα τα μέρη».
    Η εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου θα δοθεί από τον καθηγητή στο University of British Columbia του Καναδά και επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Daniel Pauly. Ο Daniel Pauly έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους, ενώ ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικοσυστημικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch