Την προεκλογική και… ψηφοθηρική ρητορική άρχισε να υιοθετεί σιγά σιγά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος είναι και με τη βούλα υποψήφιος για την τουρκική προεδρία. «Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από τις παραδοσιακές εθνικές κρατικές πολιτικές της και δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση ως προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο ίδιος.
Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα στόχο: Να αποκαθηλώσει τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να προσεγγίσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους τόσο του κυβερνώντος κόμματος, όσο και να ικανοποιήσει παράλληλα τη βαθιά κεμαλική, συντηρητική δική του πτέρυγα στο κόμμα.
Προσθέτει όμως και το άλλο για να στείλει μήνυμα στη Δύση: Στην εξωτερική πολιτική θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και θα γίνουν βήματα. Δεν θα ξεκινήσει καβγάδες αμέσως με τους γείτονες, όπως έχει πει.
Κι αυτή είναι η γενική εντύπωση που καλλιεργείται από την αντιπολίτευση και η πεποίθηση που διαμορφώνεται όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Ότι τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον για να μη χάσει την εύνοια των ξένων δυνάμεων, που φαίνεται να στηρίζουν την αντιπολίτευση προεκλογικά, ο Κιλιτσντάρογλου, αν εκλεγεί, δεν πρόκειται να επιδιώξει ένταση π.χ. με την Ελλάδα, την «ευνοούμενη» της Αμερικής, σύμφωνα με τους Τούρκους, κι ένα μέλος της ΕΕ, προς την οποία προσβλέπει για στήριξη. Ούτε θα ασκήσει μία «επιθετική» περιφερειακή πολιτική. Δεν είναι ο καημός του αυτός πρώτα.
Το τι λέει τώρα για εσωτερική κατανάλωση αυτό φυσικά και θα το έλεγε οποιοσδήποτε αρχηγός κράτους είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά...
Επομένως, αυτό που χρειάζεται για την άσκηση μίας ορθολογικής πολιτικής ή για τη σωστή αντίκρουση τέτοιων δηλώσεων, είναι η κάθε δήλωση της αντίπερα όχθης να διαβάζεται με βάση το χρόνο και τον τόπο που διατυπώνονται, χωρίς να εξεγείρεται αμέσως το θυμικό και τα σπασμωδικά αντανακλαστικά μας.
Πηγή: Ethnos.gr