Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 16:45

Παναγία των Παρισίων: Πότε ανοίγει ξανά μετά την καταστροφική φωτιά του 2019

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι εργασίες της πολυδάπανης ανακαίνισής της προχωρούν και πλέον έχουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του ιστορικού μνημείου.

Ποιος έχει ξεχάσει τις φρικτές εικόνες από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισιών, το 2019, που είχε ως συνέπεια να καταστραφεί ένα σημαντικό μέρος από το εμβληματικό μνημείο της Πόλης του Φωτός; Ευτυχώς, ο μεγαλειώδης ναός ετοιμάζεται να αναγεννηθεί κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, προβλέπεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στους επισκέπτες τον Δεκέμβριο του 2024.

Μετά την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, παρουσιάστηκαν διάφορες αρχιτεκτονικές προτάσεις – κάποιες από τις οποίες συνέδεαν το παρελθόν με σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Τελικά όμως αποφασίστηκε να αποκατασταθεί η αρχική μορφή του και έτσι ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης, συνολικού κόστους περίπου 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εργασίες καθυστέρησαν να ξεκινήσουν, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά τώρα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οπότε μέσα στο 2023 το καμπαναριό της Νοτρ Νταμ αναμένεται να ξαναβρεί τη θέση του ανάμεσα στα κτίρια της πόλης, αυτή τη φορά ως σύμβολο αναβίωσης.

Ο αρχικός στόχος ήταν να παραδοθεί ολόκληρη μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στο Παρίσι, ώστε να υποδεχτεί το πλήθος των επισκεπτών του, ωστόσο η ημερομηνία εγκαινίων μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ο αρχικός στόχος ήταν να παραδοθεί ολόκληρη μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στο Παρίσι, ώστε να υποδεχτεί το πλήθος των επισκεπτών του, ωστόσο η ημερομηνία εγκαινίων μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 εργάτες δουλεύουν καθημερινά για να παραδώσουν την Παναγία των Παρισίων σε ολόκληρο το μεγαλείο της. Οι αρχιτέκτονες δεν ακολουθούν μόνο τον αρχικό σχεδιασμό του ναού αλλά και μεσαιωνικές μεθόδους κατασκευής με αυθεντικά υλικά, όπως ξύλο δρυός στη στέγη.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι ακόμα και αν το μνημείο ανοίξει ξανά τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2024, οι εργασίες ανακαίνισης προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2025. Μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς, πάντως, οι επισκέπτες του Παρισιού μπορούν να πάρουν μια γεύση από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Νοτρ Νταμ στην έκθεση που διεξάγεται αυτή την περίοδο κάτω από την πλατεία του καθεδρικού ναού, με τίτλο «Notre-Dame de Paris: Στην καρδιά των εργασιών κατασκευής» και ελεύθερη είσοδο.

Δείτε ένα ρεπορτάζ για τις εργασίες ανακαίνισης του καθεδρικού:

Πηγή: marieclaire.gr

Φωτογραφία από Alexandria στο Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 15:37

Σχετικά Άρθρα

  • Παναγία των Παρισίων: Πώς είναι σήμερα 5 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά - Πότε θα ανοίξει (video)
    Παναγία των Παρισίων: Πώς είναι σήμερα 5 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά - Πότε θα ανοίξει (video)

    Σχεδόν έτοιμη είναι η Παναγία των Παρισίων, 5 χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά.

    Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά, η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καθώς τα μάτια του κόσμου στρέφονται προς τη γαλλική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, οι φλόγες τύλιξαν στην οροφή του καθεδρικού ναού. Σύντομα, η φωτιά κατέστρεψε τη δομή της στέγης του μνημείου και εξαπλώθηκε καταστρέφοντας την κορυφή, τις οροφές του κεντρικού ναού και των παρακείμενων κλιτύων, καθώς και τους ξύλινους σκελετούς.

    Τονίζεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ακριβές αίτιο της πυρκαγιάς. Οι γαλλικές αρχές υποδεικνύουν ότι η αιτία ενδέχεται να είναι μια ηλεκτρική βλάβη ή ένα αναμμένο τσιγάρο.

    Η πρόσοψη του καθεδρικού ναού αντέχει, αλλά οι ζημιές απαιτούσαν πέντε χρόνια εργασιών για σταθεροποίηση και αποκατάσταση. Οι σκαλωσιές γύρω από ένα μεγάλο μέρος της πρόσοψης έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, ενώ μια νέα ορατή κορυφή έχει ήδη δημιουργηθεί.

    Πότε θα ανοίξει η Παναγία των Παρισίων

    Καθημερινά, περίπου 500 εργάτες αγωνίζονται για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, ενός από τα πιο επισκέψιμα μνημεία της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης κινούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι ο καθεδρικός ναός αναμένεται να είναι έτοιμος να υποδεχθεί ξανά το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

    Βίντεο που δείχνει καρέ - καρέ τις αλλαγές μετά από 5 χρόνια.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Παναγία των Παρισίων: Η φωτιά αποκάλυψε κάτι το συνταρακτικό που προκάλεσε έκπληξη σε μηχανικούς και αρχιτέκτονες
    Παναγία των Παρισίων: Η φωτιά αποκάλυψε κάτι το συνταρακτικό που προκάλεσε έκπληξη σε μηχανικούς και αρχιτέκτονες

    Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Απριλίου του 2019, η εμβληματική Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες.

    Μέσα από τη φωτιά, όμως μηχανικοί και αρχιτέκτονες ανακάλυψαν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.

    Μελέτη που διεξήχθη με υλικά από τις κατεστραμμένες από τη φωτιά περιοχές του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, αποκάλυψε κάτι αναπάντεχο: δομική τεχνική που πίστευαν ότι είχε εφευρεθεί χρόνια μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου έχει χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του διάσημου ναού! Η ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα των ερευνητών για τους τρόπους κατασκευής ναών γοτθικού ρυθμού και τη χρήση σιδήρου στο Παρίσι στον 12ο αιώνα.

    Η Παναγία των Παρισίων, όπως έχει επικρατήσει το όνομα της Notre - Dame de Paris στην Ελλάδα, είναι μεσαιωνικός καθολικός καθεδρικός ναός που αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Πόλης του Φωτός. Η κατασκευή της άρχισε το 1163 και χρειάστηκε σχεδόν δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί (1345)· είναι ένα από τα αρτιότερα και πιο εντυπωσιακά δείγματα του γαλλικού γοτθικού αρχιτεκτονικού ρυθμού στον κόσμο. Εκείνη την εποχή, ήταν το μεγαλύτερο κτίριο που κατασκευάστηκε ποτέ, φτάνοντας τα 32 μέτρα ύψος.

    Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Απριλίου του 2019, πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το ναό, που πιθανότατα προκλήθηκε από βλάβη στην ηλεκτρική εγκατάσταση ή από αναμμένο τσιγάρο. Ο κόσμος ολόκληρος παρακολούθησε με σφιγμένο στομάχι επί 15 ώρες τη φωτιά να κατακαίει τα δοκάρια του καθεδρικού ναού τα φτιαγμένα από βελανιδιά, το εμβληματικό μολύβδινο κωδωνοστάσιο του να καταρρέει και ιστορία αιώνων να παραδίνεται στις αδηφάγες φλόγες. Και κάποτε οι καπνοί παραμέρισαν για να φανεί το μέγεθος της καταστροφής: το κόστος για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων ανήλθε σε 865 εκατομμύρια δολάρια. Η διαδικασία αναστήλωσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

    Παρά τις καταστροφές που προκλήθηκαν, η φωτιά, έδωσε στους ερευνητές μια μοναδική ευκαιρία να δουν καθαρά τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν όταν χτίστηκε ο καθεδρικός ναός. Κατά την έρευνα, ανακάλυψαν ότι οι οικοδόμοι είχαν χρησιμοποιήσει σιδερένιες βέργες για να ενισχύσουν την πέτρα. Οι μηχανικοί πίστευαν ότι αυτό το είδος δομικής χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αρχιτεκτονική γοτθικού ρυθμού πολύ μετά την ολοκλήρωση του χτισίματος της Παναγίας των Παρισίων.

    Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε 12 δείγματα σιδήρου από διαφορετικά σημεία του καθεδρικού ναού και χρησιμοποίησε χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα για να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες. Αποκαλύφθηκε ότι η Παναγία των Παρισίων είναι αναμφισβήτητα ο πρώτος γοτθικός καθεδρικός ναός όπου ο σίδηρος χρησιμοποιήθηκε ως βασικό οικοδομικό υλικό. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι τα σιδερένια στεφάνια χρησιμοποιήθηκαν στα πρώτα στάδια της κατασκευής του ναού.
    Από τα δείγματα σιδήρου που ελήφθησαν από τον καθεδρικό ναό, αποκαλύφθηκε και κάτι ακόμα: τα μέρη του σιδήρου φαίνεται να έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους και είναι διαφορετικά κομμάτια σιδήρου με διαφορετική προέλευση.

    Αναλύοντας πιο προσεκτικά αυτά τα δείγματα, μπορούν να εξαχθούν νέα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο του εμπορίου, ακόμη και της σφυρηλάτησης του σιδήρου στο Παρίσι την εποχή που χτιζόταν ο καθεδρικός ναός.
    Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, αλλά παρείχε επίσης ανεκτίμητη εικόνα για τις κατασκευαστικές πρακτικές στο Παρίσι πριν από αιώνες. Ουδέν κακόν αμιγές καλού

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μοναδική ανακάλυψη: Βρήκαν αρχαία μολύβδινη σαρκοφάγο κάτω από την Παναγία των Παρισίω
    Μοναδική ανακάλυψη: Βρήκαν αρχαία μολύβδινη σαρκοφάγο κάτω από την Παναγία των Παρισίω

    Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια αρχαία μολύβδινη σαρκοφάγο κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων μαζί με θραύσματα ενός παραπετάσματος, προσφέροντας μια νέα εικόνα για την ιστορία του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται υπό ανοικοδόμηση μετά την καταστροφική φωτιά του 2019.

    Η Παναγία των Παρισίων, χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Οι ανασκαφικές εργασίες στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού πραγματοποιούνται ως προληπτικό μέτρο πριν από την τοποθέτηση των σκαλωσιών που απαιτούνται για την αποκατάσταση μιας ξύλινης κορυφογραμμής ύψους 100 μέτρων.

    «Το δάπεδο της διάβασης του εγκάρσιου κλίτους αποκάλυψε λείψανα αξιοσημείωτης επιστημονικής ποιότητας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ροζελίν Μπατσελό, προσθέτοντας ότι οι ανασκαφικές εργασίες παρατάθηκαν έως τις 25 Μαρτίου.

    Ο χώρος της ανασκαφής βρίσκεται κάτω από ένα πετρώδες στρώμα που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, αλλά ορισμένα χαμηλότερα επίπεδα ανάγονται μέχρι τον 14ο και κάποια ακόμη και στις αρχές του 13ου αιώνα, δήλωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο Christophe Besnier από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Γαλλίας δήλωσε: «Καταφέραμε να στείλουμε μια μικρή κάμερα στο εσωτερικό της, η οποία έδειξε υπολείμματα υφασμάτων, οργανική ύλη όπως τρίχες και φυτικά υπολείμματα». «Το γεγονός ότι αυτά τα φυτά είναι ακόμη εκεί δείχνει ότι το περιεχόμενο έχει διατηρηθεί πολύ καλά».

    Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι η μολύβδινη σαρκοφάγος ανήκε πιθανότατα σε έναν υψηλό αξιωματούχο και είπαν ότι θα μπορούσε να χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, γεγονός που -αν επιβεβαιωθεί- θα την καθιστούσε ένα θεαματικό εύρημα.

    Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης έναν λάκκο ακριβώς κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού ναού, ο οποίος πιθανότατα δημιουργήθηκε γύρω στο 1230, όταν η Παναγία των Παρισίων, ένα από τα παλαιότερα δείγματα γαλλικού γοτθικού ρυθμού, βρισκόταν υπό κατασκευή.

    Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων συγκλόνισε τη Γαλλία, με τους δακρυσμένους Παριζιάνους και τους έκπληκτους τουρίστες να παρακολουθούν με δυσπιστία την πυρκαγιά που έστειλε την κορυφή του καθεδρικού ναού να καταρρέει.

    Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ IAN LANGSDON

  • Αναγεννιέται από τις στάχτες η Παναγία των Παρισίων: Το σχέδιο ανοικοδόμησης του εμβληματικού ναού
    Αναγεννιέται από τις στάχτες η Παναγία των Παρισίων: Το σχέδιο ανοικοδόμησης του εμβληματικού ναού

    Τρία χρόνια μετά την καταστροφή, η αναστήλωση του εμβληματικού καθεδρικού ναού του Παρισιού είναι γεγονός.

    Στις 15 Απριλίου 2019, ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο την Παναγία των Παρισίων - τον υπέροχο γοτθικό καθεδρικό ναό στο Παρίσι - να τυλίγεται στις φλόγες από φωτιά που έκαιγε για 15 ολόκληρες ώρες.

    Η πυρκαγιά λέγεται ότι πυροδοτήθηκε κατά λάθος κάτω από τη στέγη, καταστρέφοντάς την, μαζί με τους επάνω τοίχους και το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα, σχεδιασμένο από τον Eugène Viollet-le-Duc.

    Όμως οι πυροσβέστες κατάφεραν τελικά να σώσουν το κτήριο, αλλά και πολλά πολύτιμα κειμήλια.

    Ζητήθηκε μια πιο σύγχρονη προσέγγιση για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1345 και έκτοτε έχει γίνει σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και πνευματικό σύμβολο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε μια τολμηρή υπόσχεση. Είπε ότι η Παναγία των Παρισίων, που χρειάστηκε σχεδόν 200 χρόνια για να ολοκληρωθεί, θα επανέλθει στην αρχική της αρχιτεκτονική μορφή μέσα σε πέντε χρόνια.

    Τώρα, γίνονται προσπάθειες για να αναδημιουργηθεί ο καθεδρικός ναός όπως ήταν για περισσότερα από 800 χρόνια.

    Σκηνές από την καταστροφική φωτιά του 2019

    Σύγχρονα μηχανήματα για... μεσαιωνικές μεθόδους

    Το National Geographic, αποκάλυψε μέσα από εντυπωσιακά στιγμιότυπα τα υλικά, τις μεσαιωνικές μεθόδους και τα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για να επαναφέρουν το κτήριο-ορόσημο στην παλιά του λαμπρότητα.

    Η αρχική πρόοδος είχε σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας. Επίσης, χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια για να καθαριστούν οι επιφάνειες των τοξικών υπολειμμάτων του λιωμένου μολύβδου από την οροφή και να καθαριστεί η καμένη ξυλεία και άλλα συντρίμμια, με τη βοήθεια τηλεχειριζόμενων ρομπότ. Η κατασκευή στερεώθηκε, σταθεροποιήθηκε και η αποκατάσταση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021.

    On the latest episode of #OverheardNatGeo, a Nat Geo photographer documents the layered history and revival of one of the world’s most enduring landmarks: Notre-Dame de Paris https://t.co/qYR36PX14z pic.twitter.com/i2RaK3vw7X

    — National Geographic (@NatGeo) January 18, 2022

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του NG, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με το κωδωνοστάσιο, στη συνέχεια τη στέγη και τα θησαυροφυλάκια. Πολλοί εργαζόμενοι είπαν στο περιοδικό ότι ήταν «η δουλειά μιας ζωής».

    Η αρχαιολόγος Dorothee Chaoui-Derieux είπε κατά την αρχική φάση, «Ήμασταν μόνο πέντε ή έξι άτομα στον καθεδρικό ναό. Αυτό δεν θα μας ξανασυμβεί». Πρόσθεσε ότι τα επόμενα τρία χρόνια, το κτήριο θα γεμίσει με εργάτες και θα ακολουθήσει η επιστροφή πιστών και τουριστών.

    Το σχέδιο των εργασιών

    Το δρύινο πλαίσιο και τα ζευκτά της στέγης θα αποκατασταθούν πλήρως. Ξυλουργοί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία χρησιμοποίησαν μεσαιωνικές τεχνικές και εργαλεία πλαισίωσης, κόβοντας κάθε δοκό από έναν κορμό βελανιδιάς που προέρχεται από αιωνόβια δέντρα από το αρχαίο δάσος του Bercé και αλλού στη Γαλλία.

    Το κωδωνοστάσιο, το οποίο εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1800, θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Viollet-le-Duc και θα υψωθεί 300 πόδια από το έδαφος. Τόσο η οροφή όσο και το κωδωνοστάσιο θα καλυφθούν ξανά με μόλυβδο.

    Όσον αφορά τις καμάρες, ανακτήθηκε περισσότερο από το 80% της κατεστραμμένης πέτρας. Θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν ώστε να ταιριάζουν στις αρχικές προδιαγραφές χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

    Αρχικά, η πέτρα του 12ου αιώνα εξορύχθηκε από λατομεία που βρίσκονται κάτω από το Παρίσι. Τώρα, ο ασβεστόλιθος εξορύσσεται στο Oise και στην Aisne, που βρίσκονται βόρεια της Πόλης του Φωτός.

    Τέσσερις ημέρες πριν από την πυρκαγιά, τα αγάλματα των Αποστόλων που βρίσκονταν στο κωδωνοστάσιο αφαιρέθηκαν και στάλθηκαν στη Socra, μια εταιρεία αποκατάστασης στο Périgueux στη νοτιοδυτική Γαλλία.

    Feel good story this morning, the reconstruction of Notre Dame Cathedral. National Geographic has an inside story about the rise of Our Lady of Paris. With God All Things Are Possible https://t.co/KN3c3JAUXP

    — Jim Trakas (@JimTrakas) January 18, 2022

    Σύμφωνα με τον ειδικό για τον Χαλκό Olivier Baumgartner, η χάλκινη επένδυση των αγαλμάτων ήταν «λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο» σε αρκετά σημεία. Αυτός και η ομάδα του λαμβάνουν προφυλάξεις για να τα κάνουν «ατελώς τέλεια» προκειμένου να «αποπνέουν αυθεντικότητα».

    Πρόσθετες αισθητικές ενημερώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, οι τοιχογραφίες επισκευάζονται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τζελ για την απομάκρυνση των τοξινών. Και τα 130 βιτρό της Παναγίας των Παρισίων, τα οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό άθικτα, καθαρίζονται, ενώ άλλα αφαιρούνται προσωρινά για να αποφευχθεί οποιαδήποτε τυχαία ζημιά κατά την αποκατάσταση.

    Η δουλειά είναι αν μη τι άλλο επίπονη, αλλά η πόλη ελπίζει ότι το Νοτρ Νταμ θα «ξαναγεννηθεί» μέχρι τη στιγμή που το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

    Όπως δήλωσε η συντηρήτρια Marie-Hélène Didier για τη φρικτή πυρκαγιά: «Προσπαθείς να ξεχάσεις...»

    Πηγή: National Geographic/New York Post - iEidiseis.gr

  • Παναγία των Παρισίων: «Θα ανοικοδομήσουμε την Νοτρ Νταμ σε πέντε χρόνια», δηλώνει ο Μακρόν
    Παναγία των Παρισίων: «Θα ανοικοδομήσουμε την Νοτρ Νταμ σε πέντε χρόνια», δηλώνει ο Μακρόν

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζει ότι η τραγωδία αυτή δεν έχει ξεχαστεί, ακόμη και αν «οι ημέρες μας, οι σκέψεις και οι ζωές μας έχουν γίνει όμηροι» της κρίσης του κορωνοϊού

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι «θα γίνουν τα πάντα για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ σε πέντε χρόνια», όπως είχε δεσμευθεί εδώ και έναν ακριβώς χρόνο μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τμήμα του εμβληματικού καθεδρικού ναού του Παρισιού.

    Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής προεδρίας για την πρώτη επέτειο της πυρκαγιάς, ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζει ότι η τραγωδία αυτή δεν έχει ξεχαστεί, ακόμη και αν «οι ημέρες μας, οι σκέψεις και οι ζωές μας έχουν γίνει όμηροι» της κρίσης του κορωνοϊού.

    Un an après l’incendie de Notre-Dame de Paris, mon message à toutes celles et ceux qui l’ont sauvée et qui aident à la reconstruire : pic.twitter.com/rdt5ENBK4I

    — Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 15, 2020

    «Θα ανοικοδομήσουμε την Νοτρ Νταμ σε πέντε χρόνια, το έχω υποσχεθεί. Θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουμε αυτήν την προθεσμία. Φυσικά, οι εργασίες έχουν διακοπεί αυτήν την στιγμή εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, αλλά θα ξαναξεκινήσουν μόλις αυτό γίνει δυνατό», είπε.

    Οι εργασίες στην Νοτρ Νταμ έχουν διακοπεί από τις 16 Μαρτίου για την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι εργασίες αποκατάστασης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, καθώς το κτίριο βρίσκεται ακόμη στην φάση της αντιμετώπισης της κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έναν χρόνο μετά την καταστροφή.

    Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαριστεί και πάλι «όλους όσοι, χθες, την έσωσαν, και όλους όσοι, σήμερα, την ανοικοδομούν».

    «Η αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ είναι πολύτιμη για όλους μας, διότι είναι το σύμβολο της θέλησης του λαού μας, της ικανότητάς του να ξεπερνά τις δοκιμασίες και να στέκεται όρθιος», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.

    Η μεγάλη καμπάνα «Emmanuel» του νότιου πύργου της Νοτρ Νταμ θα κτυπήσει στις 20.00 τοπική ώρα για να σημάνει την έναρξη της πυρκαγιάς πριν από έναν χρόνο.

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/IAN LANGSDON

  • Παναγία των Παρισίων: Για πρώτη φορά έπειτα από 217 χρόνια, δεν θα γίνει χριστουγεννιάτικη λειτουργία
    Παναγία των Παρισίων: Για πρώτη φορά έπειτα από 217 χρόνια, δεν θα γίνει χριστουγεννιάτικη λειτουργία

    Μετά την καταστροφική φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης και του καμπαναριού - Η τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης

    Για πρώτη φορά τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια, οι πιστοί δεν θα μπορέσουν να παραστούν στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, όπου συνεχίζονται οι εργασίες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφική φωτιά.

    «Δεν θα τελεστεί μεταμεσονύχτια τελετή στη Νοτρ Νταμ. Η τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Από το 1803, τελούνταν πάντα χριστουγεννιάτικες τελετές στην Παναγία των Παρισίων» είπε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος τύπου της επισκοπής του Παρισιού.

    Η πυρκαγιά της 15ης Απριλίου προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης και του καμπαναριού με το βέλος του, παρά το γεγονός ότι τα κεντρικά καμπαναριά και οι εξωτερικοί τοίχοι σώθηκαν, μαζί με θρησκευτικά κειμήλια και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης.

    «Είναι οδυνηρό, διότι θα μας άρεσε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στην Παναγία των Παρισίων, όμως, την ίδια ώρα, νιώθουμε και ελπίδα: συνεχίζουμε τις διαδικασίες ανοικοδόμησης, για παράδειγμα αυτός ο τεράστιος γερανός θα βοηθήσει να μεταφέρουμε αυτό το ικρίωμα» είπε ο μονσινιόρ Πατρίκ Σοβέ, υψηλόβαθμος κληρικός του καθεδρικού ναού.

    «Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ελπίδας. Ας είμαστε υπομονετικοί, άλλα 4 χρόνια» συμπήρωσε ο Σοβέ, καλώντας όσους πιστούς συνήθισαν να προσέρχονται στην Παναγία των Παρισίων για τα Χριστούγεννα να πάνε στον κοντινό ναό Σεν Ζερμέν λ’ Οξερουά, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του Παρισιού.

    Στην Παναγία των Παρισίων έγινε η τελετή στέψης του Ναπολέοντα, ως αυτοκράτορα, το 1804.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ρεκόρ... tweets για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων το 2019
    Ρεκόρ... tweets για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων το 2019

    Η μεγάλη καταστροφή του εμβληματικού ναού στις 15 Απριλίου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των χρηστών στα social media

    Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τον Απρίλιο ήταν το θέμα της επικαιρότητας που είχε τα περισσότερα σχόλια στο Twitter το 2019, σύμφωνα με κατάταξη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

    Η λέξη κλειδί "#NotreDame" είναι η πρώτη στην κατάταξη των hashtags σε σχέση με τα θέματα της επικαιρότητας που είχαν τις περισσότερες αναφορές φέτος παγκοσμίως, σύμφωνα με το Twitter, το οποίο ωστόσο δεν αναφέρει αριθμούς.

    Ακολουθούν η νέα αυτοκρατορική εποχή στην Ιαπωνία "Reiwa" και οι διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.

    Στις 15 Απριλίου, πυρκαγιά έπληξε τον ξύλινο σκελετό του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Ευρώπης. Το βέλος κατέρρευσε φλεγόμενο και μεγάλο μέρος της οροφής έγινε στάχτη, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παναγία των Παρισίων: Σοκ από το θέαμα του «καρβουνιασμένου» εσωτερικού
    Παναγία των Παρισίων: Σοκ από το θέαμα του «καρβουνιασμένου» εσωτερικού

    Βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της εκκλησίας «σύμβολο» - Ποια στοιχεία του ναού σώθηκαν και ποια αφανίστηκαν για πάντα

    Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά της Δευτέρας στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παρισίων αποκαλύπτουν δύο βίντεο, που κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

    Το πρώτο από αυτά έχει τραβηχτεί στο εσωτερικό του ναού και δείχνει τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι φλόγες.

    Το πάτωμα του κυρίως θαλάμου του ναού είναι γεμάτο με καρβουνιασμένα δοκάρια, σπασμένα γυαλιά και συντρίμια από την οροφή, που έχει καταρρεύσει.

    Παρόλο που σχεδόν κάθε τι στο ναό είναι καλυμμένο με σοβάδες, σκόνη και νερό, τα νέα από τους ειδικούς είναι ενθαρρυντικά, αφού φαίνεται ότι σώθηκε όχι μόνο το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες, αλλά και πολλά σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, ανάμεσά τους το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.
    Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.
    Drone καταγράφει τον «πληγωμένο» ναό από ψηλά

    Το οπτικό υλικό που κατέγραψε drone, το οποίο πέταξε πάνω από τον ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι εχθές το απόγευμα, ένα 24ωρο μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς, προκαλεί ένα σφίξιμο στην καρδιά.
    Η Παναγία των Παρισίων, ο άλλοτε περήφανος ναός-σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας, εξακολουθεί να στέκει όρθιος, αλλά «πληγωμένος».

    Ο μαυρισμένος «σκελετός» του ναού, με μεγάλα τμήματά του να έχουν αφανιστεί, αποτελεί μια θλιβερή υπενθύμιση ότι κανένα ανθρώπινο έργο, όσο μεγαλειώδες κι αν είναι, δεν είναι άτρωτο απέναντι στην σαρωτική δύναμη της φωτιάς.
    Όπως μπορεί κανείς να δει στην εικόνα, ο θόλος έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με ένα μέρος του να έχει καταρρεύσει. Αισθητή είναι επίσης η απουσία του βέλους του καθεδρικού, ύψους 93 μέτρων, που είχε προστεθεί από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859-60, και το οποίο γκρεμίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, μια τραγική σκηνή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Γάλλων.

    Τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού σώθηκαν. Μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούτζου – η μεγαλύτερη από τις καμπάνες ζυγίζει 13 τόνους.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο