Κόσμος

Εμανουέλ Μακρόν: Σήμερα οι δύο προτάσεις μομφής για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Εμανουέλ Μακρόν: Σήμερα οι δύο προτάσεις μομφής για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Το απόγευμα οι ψηφοφορίες - Στους Ρεπουμπλικανούς το «κλειδί» για τις ψηφοφορίες

Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα (20/3) η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία μετά την απόφασή του να περάσει με προεδρικό διάταγμα και όχι με ψηφοφορία η αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», ανάφερε σε μήνυμα της η Γαλλική Προεδρία.
Τις προτάσεις δυσπιστίας, ενώ οι συγκεντρώσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, κατέθεσαν ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν και το μικρό κεντρώο κόμμα «Liot».
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση Μακρόν απειλεί να προκαλέσει η πρόταση μομφής του «Liot» καθώς ήδη η αριστέρα υπο τον Μελανσόν απέσυρε την δική της πρόταση υπέρ αυτής του κεντρώου κόμματος.

To κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που στηρίζει την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, έχει δηλώσει, δια στόματος του προέδρου του, Ερίκ Τσιοτί, ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής.
Σημειώνεται ότι για να υπάρξει πτώση της κυβέρνησης η πρόταση μομφής θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (287 ψήφοι) της Εθνοσυνέλευσης.
Όπως εξηγούν αναλυτές για να συμβεί αυτο την πρόταση μομφής θα πρέπει να στηρίξουν περίπου 30 (από τους 61) βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών κάτι που θεωρείται απίθανο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien, παρά το γεγονός ότι μόνο 10 μέλη του έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το κάνουν σύμφωνα με το Politico.
O Μακρόν υποστηρίζει ότι η αλλαγή των ορίων ηλικίας είναι απαραίτητη προκειμένου «να βγει ο λογαριασμός» με το συνταξιοδοτικό με τον υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ να δηλώνει ότι «η μεταρρύθμιση είναι ζωτική» για την κυβέρνηση καλώντας τους βουλευτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Τι θα συμβεί εάν περάσουν οι προτάσεις μομφής
Εάν κάποια από τις δύο προτάσεις μομφής υπερψηφιστεί, τότε κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική παραίτηση, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1962.
Σε αυτή την περίπτωση ο Μακρόν θα κληθεί είτε να ορίσει νέα κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό είτε να προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου, κηρύσσοντας νέες εκλογές.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν δεν θα «πέσει», δεδομένου ότι οι γαλλικές κυβερνήσεις, όπως έχει δείξει η ιστορία, έχουν κερδίσει έναντι των προτάσεων μομφής.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KENZO TRIBOUILLARD POOL

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup