Κόσμος

Ουκρανία: Στην αγκαλιά των γονιών τους 17 παιδιά που είχαν απαχθεί από Ρώσους

Ουκρανία: Στην αγκαλιά των γονιών τους 17 παιδιά που είχαν απαχθεί από Ρώσους

Επί μήνες ζούσαν σε κατασκηνώσεις του Κρεμλίνου στην Κριμαία - Η παράνομη απέλαση παιδιών είναι ένας από τους λόγους πίσω από το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στο Κίεβο, όταν μία ομάδα παιδιών από την Ουκρανία που είχαν απαχθεί από Ρώσους, επέστρεψαν στους γονείς τους. Μετά από μήνες στις «κατασκηνώσεις» του Κρεμλίνου στην Κριμαία, τα παιδιά βίωσαν ξανά την οικογενειακή θαλπωρή, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και σχετικό βίντεο με την άφιξη των λιλιπούτειων Ουκρανών.
Οι γονείς ανυπομονούσαν να αγκαλιάσουν σφιχτά τα παιδιά τους, όπως ο Ντένις Ζαποροστσένκο. Όταν είδε τον δεκάχρονο γιο του, Νικίτα, άρχισε να τον φιλάει στο μέτωπο. Στη συνέχεια, με δάκρυα στα μάτια αγκάλιασε και τις δύο κόρες του, που ήταν στην ομάδα των 17 παιδιών από την Ουκρανία που είχαν απαγάγει πριν από μήνες οι ρωσικές δυνάμεις.
Ένας έφηβος δίχως να κατονομάζεται υποστήριξε ότι υπήρξαν παιδιά που χτυπήθηκαν με ραβδιά, αν δεν υπάκουαν τους Ρώσους. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι ένας αξιωματικός ασφαλείας τον είχε απειλήσει ότι τον «θα πάει σε οικοτροφείο και εκεί θα καταλάβει τα πάντα».
«Στο Pskov, μια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με την Εσθονία, υπάρχει ένα οικοτροφείο και εκεί θα σε υιοθετήσουν», μου είπε.
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι την επανένωση των παιδιών με τους γονείς τους οργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Save Ukraine».
Η οργάνωση αγωνίζεται για να μπει τέλος στην παράνομη απέλαση παιδιών από το έδαφος της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρόκειται για έναν από τους λόγους για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζει η «Daily Mail».
Σύμφωνα με το Κίεβο, πάνω από 16.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί παράνομα στην Ρωσία από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Εκατοντάδες από αυτά έχουν απαχθεί από ορφανοτροφεία, όπως επισημαίνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Ρωσία, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι έσωσε τα παιδιά από την Ουκρανία προκειμένου να μην βιώσουν τη φρίκη του πολέμου.
Συγκλονίζει η μαρτυρία του Ουκρανού πατέρα που είχε να δει τα παιδιά του πέντε μήνες
Την τελευταία φορά που είδε τα παιδιά του ο Ντένις Ζαποροστσένκο, όπως ο ίδιος λέει, ήταν τον περασμένο Οκτώβριο στη Χερσώνα, τη μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας της Ουκρανίας, που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά τον πόλεμο του Πούτιν. Καθώς πλησίαζαν οι ουκρανικές δυνάμεις, πήρε τη δύσκολη απόφαση να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία για να σωθούν.
Εκεί Ρώσοι αξιωματούχοι του υποσχέθηκαν ότι τα παιδιά του θα παρέμεναν εκεί για μια με δύο εβδομάδες και μετά θα επέστρεφαν. «Όταν καταλάβαμε ότι δεν έπρεπε να τα αφήσουμε, ήταν πια πολύ αργά», υποστήριξε ο Ζαποροστσένκο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Μιροσλάβα Χαρτσένκο που συνεργάζεται με την ΜΚΟ «Save Ukraine», οι δυνάμεις κατοχής ασκούσαν πιέσεις σε ουκρανικές οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους για «διακοπές». «Ρώσοι αξιωματούχοι έδιναν μια ώρα προθεσμία στους γονείς να το σκεφτούν λέγοντάς τους ότι, αν έφθαναν εκεί οι Ουκρανοί, θα κουβαλούσαν και Αμερικανούς μισθοφόρους που θα έδερναν και θα βίαζαν τα παιδιά. Και μετά από εκβιασμούς, χειραγώγηση και εκφοβισμούς, έπαιρναν τα παιδιά», είπε η Χαρτσένκο .
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, η μη κυβερνητική οργάνωση «Save Ukraine» οργάνωσε μια αποστολή για την επιστροφή των παιδιών στις οικογένειές τους που δεν μπορούσαν να πάνε να τα πάρουν. Η οργάνωση ναύλωσε ένα λεωφορείο, που ξεκίνησε από την Πολωνία και μέσω Λευκορωσίας πέρασε στη Ρωσία και από εκεί στην κατεχόμενη Κριμαία, όπου εντόπισαν και παρέλαβαν τα παιδιά.
Κάποια από τα παιδιά, όπως η 15χρονη Ταϊσία, περιέγραψαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τα όσα βίωσαν στις κατασκηνώσεις. «Αν δεν τραγουδούσαμε τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας, μας ανάγκαζαν να γράψουμε μια αναφορά όπου εξηγούσαμε τους λόγους. Την Πρωτοχρονιά μας έβαλαν να ακούσουμε την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ZURAB KURTSIKIDZE

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup