Προεκλογικό «δώρο» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η έγκριση του προγράμματος μερικού εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Η είδηση μεταδόθηκε με ενθουσιασμό από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, με τους γείτονες να μιλούν για «επιτυχία» της κυβέρνησης Ερντογάν, λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου.
«Μίνι» αναβάθμιση
Μετά από το πράσινο «φως» του Κογκρέσου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε και επίσημα το περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, δίνοντας ένα θετικό σήμα στην κυβέρνηση Ερντογάν. Ωστόσο, το πακέτο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την αναβάθμιση των 80 F-16 στην έκδοση Viper, την οποία αιτήθηκε η Άγκυρα τον περασμένο Ιούνιο και παραμένει στον «πάγο» με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και πολλών ακόμη γερουσιαστών και βουλευτών και των δύο κομμάτων.
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση αφορά στην εγκατάσταση δικτύου τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16 (Tactical Data Link) το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των τουρκικών μαχητικών σε διασυμμαχικές δραστηριότητες αφού χρησιμοποιείται από όλα τα νατοϊκά μέσα με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.
Στο πακέτο των 260 εκατομμυρίων περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του προγράμματος πτήσεων (OFP) καθώς και η εγκατάσταση του αυτόματου συστήματος αποφυγής πρόσκρουσης (AGCAS) που διαθέτουν πλέον όλες οι σύγχρονες εκδόσεις F-16. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού, τα μαχητικά των γειτόνων δεν αποκτούν νέες επιχειρησιακές ικανότητες ούτε ανεβάζουν το επίπεδο της απειλής για την Ελλάδα, ωστόσο, η εγκατάσταση Link-16 θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Καλή» διαγωγή
Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, τονίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και σε καμία περίπτωση η κίνηση αυτή δεν ερμηνεύεται ως αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον. Αποτελεί, ωστόσο, ένα θετικό σινιάλο στον Ερντογάν καθώς πρόκειται για την πρώτη φόρα εδώ και δεκαετίες, που οι ΗΠΑ προχωρούν στην πώληση ενός τόσο σημαντικού πακέτου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές άλλωστε, είχαν επισημάνει στο CNN Greece ότι η μηδενική αεροπορική δραστηριότητα της Άγκυρας και η απουσία παραβιάσεων και υπερπτήσεων των τελευταίων μηνών δεν είναι απότοκο μόνο της διπλωματίας των σεισμών αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι γείτονες για να «πείσουν» τους Αμερικανούς νομοθέτες και να εξασφαλίσουν τη θετική τους στάση στο ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών.
Η κίνηση αυτή, όμως, ερμηνεύεται και ως «επιβράβευση» για την αλλαγή στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας στη νατοϊκή συμμαχία. Ταυτόχρονα, αποτελεί και «προειδοποίηση» πως το βασικό αίτημα της Τουρκίας για την αγορά «μαμούθ» 40 νεών F-16, την αναβάθμιση ακόμη 80 στο επίπεδο Viper και την παράλληλη προμήθεια όπλων, ύψους 20 δισεκατομμυρίων θα παραμείνει «παγωμένο» τουλάχιστον μέχρι η Άγκυρα να κάνει πίσω στο θέμα της Σουηδίας.
Για την Αθήνα πάντως, έμπειροι αναλυτές επισημαίνουν πως δεν πρέπει να χαθεί ο στόχος της συμπερίληψης της τουρκικής προκλητικότητας στους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο αρνείται να εγκρίνει το αίτημα της Άγκυρας για F-16. Οι πρόσφατες δηλώσεις των Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και η σκληρή δουλειά των ελληνοαμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών δεν πρέπει να «θυσιαστεί» στον βωμό των «ήρεμων νερών» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Πηγές: cnn.gr