Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 16:15

Όλο και περισσότεροι millennials γίνονται 40 ετών – και αλλάζουν ό,τι γνωρίζαμε για τα ταξίδια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι millennials κλείνουν τα 40 και φέρνουν μαζί τους την τεχνολογική και την κοινωνική τους συνείδηση και τις καταναλωτικές τους συνήθειες - Ωθούν μια ολόκληρη ταξιδιωτική βιομηχανία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

Οι μεσήλικες millennials είναι εδώ. Όλο και περισσότεροι millennials κλείνουν τα 40. Γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1996, είναι μια γενιά που πάντα θεωρούνταν νέα και που τώρα περνάει σε μια νέα φάση.

Πρώτα απ΄όλα, οι millennials ταξιδεύουν πολύ περισσότερο από άλλες ηλικιακές ομάδες, ξεπερνώντας την πολύ πλουσιότερη γενιά των «baby boomers», σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Morning Consult.

«Οι millennials είναι η γενιά που είναι πιθανότερο να κάνει πολλά και συχνά ταξίδια», δήλωσε η Λίντσει Ρόσκε, αναλύτρια ταξιδιών και φιλοξενίας στην Morning Consult. «Για παράδειγμα, το 18% των millennials έχουν πραγματοποιήσει τρεις ή περισσότερες πτήσεις εσωτερικού τον τελευταίο χρόνο, σε σύγκριση με το 10% της γενιάς Χ και το 6% των «baby boomers».

«Ταξιδεύουν με διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες γενιές», δήλωσε η ίδια στο CNBC Travel. «Βλέπουν τα ταξίδια ως δικαίωμα και όχι ως προνόμιο και θεωρούν ότι οι ταξιδιωτικές τους εμπειρίες αποτελούν μέρος της ίδιας τους της ταυτότητας και όχι απλά εκπλήρωση μίας επιθυμίας» , δήλωσε η Ρόσκε.

Ξοδεύοντας, αλλά όχι σπαταλώντας

Οι ανησυχία για τα χρήματα κάνει τους millennials να καθυστερούν τα πάντα, όπως την αγορά σπιτιού και αυτοκινήτου μέχρι το γάμο τους.

Ωστόσο, εξακολουθούν να θεωρούν σημαντικότερες τις διακοπές αντί για την προσθήκη μερικών έξτρα χρημάτων στις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με έκθεση της GWI Travel. Θεωρούν τις διακοπές εξαιρετικά σημαντικές για αυτούς, πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα.

Μέση δαπάνη ανά ταξίδι:

Baby boomers – 6126 δολάρια

Γενιά Χ – 5060 δολάρια

Millenials – 4141 δολάρια

Γενιά Ζ – 2788 δολάρια

Είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν, αλλά όχι απαραίτητα να σπαταλήσουν χρήματα για ταξίδια.

Οι millennials είναι πιθανότερο να πληρώσουν περισσότερα για πτήσεις σε σχέση με άλλες γενιές, αλλά μόνο ένας στους πέντε δηλώνει ότι αναζητά κορυφαίες επιλογές όταν ταξιδεύει, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Αν και πολλοί millennials έχουν να ξεπληρώσουν φοιτητικά χρέη και πιέζονται και από το αυξανόμενο κόστος ζωής, εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα προκειμένου να ταξιδέψουν. Ξοδεύουν όμως κατά ένα τρίτο λιγότερο, κατά μέσο όρο, ανά ταξίδι από τους «boomers» τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία InsureMyTrip.

Τι παρακινεί τους millennials να ταξιδέψουν

«Οι millennials τείνουν να αναζητούν σε μεγάλο βαθμό νέες εμπειρίες», δήλωσε η Ρόσκε. Οι millennials, μαζί με τη γενιά Ζ, είναι πιθανότερο να ξοδέψουν χρήματα για εμπειρίες παρά για καταναλωτικά αγαθά (46% έναντι 37%), σύμφωνα με την έκθεση «2023 Global Travel Trends Report» της American Express Travel.

Οι millennials αναζητούν ταξίδια που εστιάζουν στην ψυχική υγεία και τη χαλάρωση και οι διακοπές τους δεν περιορίζονται πλέον μόνο στις περιόδους των διακοπών.

Σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, οι millennials και η γενιά Ζ δίνουν προτεραιότητα σε ταξίδια που εστιάζουν στην προσωπική ευεξία (61% έναντι 48%) και στη διαμονή σε ξενοδοχεία με υπηρεσίες σπα και ευεξίας (60% έναντι 43%), σύμφωνα με την έκθεση.

Οι νεότεροι είναι επίσης πιθανότερο να εμπνέονται για τα ταξίδια τους από ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok.

«Τα βιώσιμα ταξίδια είναι ζωτικής σημασίας για άτομα έως την ηλικία των 40 ετών. Περίπου το 82% των ταξιδιωτών της γενιάς Z και των millennials δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον το 2023, σε σύγκριση με το 72% της γενιάς X και το 64% των «boomers», σύμφωνα με δηλώσεις της Όντρει Χέντλει, προέδρου της American Express Travel.

«Έχοντας περιορισμένο χρόνο διακοπών, οι νεότεροι ταξιδιώτες είναι προσηλωμένοι στον τρόπο με τον οποίο θα γεμίσουν το χρόνο των διακοπών τους», δήλωσε η ίδια.

«Από την κατανάλωση τοπικών τροφίμων και την προσωπική ευεξία, μέχρι τα ψώνια σε τοπικές επιχειρήσεις και την επίσκεψη στις τοποθεσίες αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, οι προσωπικές προτιμήσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον προγραμματισμό των ταξιδιών», δήλωσε η Χέντλει.

Πού μένουν οι millennials

Ο Φρέντερικ Λαλόντε, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής εφαρμογής «Hopper», δήλωσε ότι οι πελάτες τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν σε κάποιο σπίτι παρά σε ξενοδοχείο.

«Οι χρήστες μας, οι οποίοι είναι οι millennials και η γενιά Z, οδηγούν τις εξελίξεις», δήλωσε στο «Skift Global Forum 2022». Αυτές οι δύο γενιές αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται οικονομικά ισχυρές.

Οι millennials αποτέλεσαν σχεδόν τους μισούς πελάτες της «Airbnb» το 2022 -περισσότερους από τη γενιά Ζ και τους «boomers» μαζί, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ερευνών αγοράς YouGov.

«Πολλοί millennials είναι πλέον γονείς και ταξιδεύουν μαζί με τα παιδιά τους», δήλωσε η Ρόσκε.

Από το 2019, οι ενοικιάσεις σπιτιών στην «Airbnb» αυξήθηκαν περισσότερο μεταξύ των ταξιδιωτών που είχαν παιδιά ηλικίας έξι ετών και κάτω, σύμφωνα με την εταιρεία. Τα σπίτια αυτά διαθέτουν συχνά πρόσθετα υπνοδωμάτια, εφοδιασμένα με κούνιες, καρεκλάκια και παιχνίδια.

Τα ξενοδοχεία προσπαθούν επίσης να μπουν σε αυτή την αγορά.

Ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών έχουν λανσάρει εμπορικά σήματα που απευθύνονται στους millennials, όπως τα Moxy και Aloft από τη Marriott, Canopy και Curio από τη Hilton. Τα εμπορικά σήματα απευθύνονται σε νεότερους ταξιδιώτες μέσω της εσωτερικής διακόσμησης, των υπηρεσιών ευεξίας, ακόμη και των δωρεάν κοκτέιλ.

Η 35χρονη εταιρεία πολυτελών ξενοδοχείων «Aman» δημιούργησε το «Janu Tokyo», ως απάντηση στη ζήτηση μιας ευρύτερης ομάδας επισκεπτών, το οποίο διαθέτει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ξενοδοχείων «Aman» όσον αφορά τις υπηρεσίες και τον εξαιρετικό σχεδιασμό, αλλά με διαφορετικό ρυθμό και πνεύμα.

Η εταιρεία πολυτελών ξενοδοχείων και θέρετρων «Shangri-La» εγκαινίασε τα ξενοδοχεία «Hotel Jen» με τις οικογενειακές εμπειρίες να αποτελούν βασικό μέρος του επιχειρηματικού της σχεδίου, με θεματικά παιδικά δωμάτια και ντουλάπια ορόφων εφοδιασμένα με πάνες, αποστειρωτές μπιμπερό, μπανιέρες για μωρά και καροτσάκια Stokke.

Ο όμιλος ξενοδοχείων Kimpton «κερδίζει» επίσης τους millennials δίνοντας μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία, την ευεξία και τα ζώα. «Αν το κατοικίδιό σας χωράει να περάσει από την πόρτα, θα το καλωσορίσουμε», σύμφωνα με τον ιστότοπο των ξενοδοχείων.

Η Kimpton πρωτοτυπεί και για τους νέους γονείς, βοηθώντας τους σε κάτι δύσκολο για όσους ταξιδεύουν με μωρά: φροντίζει να τους παρέχει ψυγεία που είναι αρκετά κρύα ώστε να αποθηκεύουν με ασφάλεια το μητρικό γάλα.

Η Kimpton συνεργάστηκε επίσης με την εταιρεία βρεφικών ειδών «4moms» για την παροχή βρεφικών καθισμάτων και παιδικών αυλών στους επισκέπτες, καθώς και με την εταιρεία σκούτερ «Micro Kickboard» για να βοηθά τα παιδιά να διανύουν γρήγορα τις αποστάσεις ακολουθώντας τους γονείς τους στα οικογενειακά ταξίδια.

Πηγή: newmoney.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 13:40

Σχετικά Άρθρα

  • Ούτε Ελλάδα, ούτε Ισπανία, ούτε Μαλδίβες: Το National Geographic ανακοίνωσε τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2025
    σε Plus +
    Ούτε Ελλάδα, ούτε Ισπανία, ούτε Μαλδίβες: Το National Geographic ανακοίνωσε τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2025

    Το National Geographic αποκάλυψε τις επιλογές του για το BEST OF THE WORLD 2025, τον ετήσιο κατάλογο με τις πιο συναρπαστικές, σημαντικές και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για το επόμενο έτος.

    Το National Geographic δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τους «καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου» για το 2025 - και θα σας κάνει να ταξιδέψετε παντού, από σκοτεινά νησιά της Ινδονησίας μέχρι λιγότερο εξωτικούς τόπους, όπως το Άινταχο.

    Οι επιλογές φέτος έχουν να κάνουν με πιο περίεργους προορισμούς και δεν έχουν καμία σχέση με τα συνήθη τουριστικά στέκια.

    Η έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με τους συντάκτες, σε «τοποθεσίες όπου οι επισκέπτες νιώθουν ευπρόσδεκτοι και υποστηρίζουν το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα».

    Ο κατάλογος του 2025, ο οποίος δημιουργήθηκε από γνωστούς traveller και διεθνείς συντάκτες του Nat Geo, περιλαμβάνει ένα μείγμα από εκπληκτικούς, ανερχόμενους προορισμούς και διαχρονικές τοποθεσίες που έχουν κάτι νέο και συναρπαστικό να προσφέρουν, από ένα νέο καταφύγιο αναρρίχησης στην Ινδία μέχρι το νέο και λιγότερο γνωστό μονοπάτι της Στοκχόλμης.

    Ως συνήθως, οι επιλεγμένες «αποδράσεις» εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, από το Murray River της Αυστραλίας μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Ocala της Φλόριντα.

    «Μου αρέσει να σκέφτομαι το BEST OF THE WORLD ως την ετήσια πρόσκληση του National Geographic. Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε τον κόσμο να εξερευνήσει την απίστευτη ποικιλομορφία των τόπων και των εμπειριών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Nathan Lump, αρχισυντάκτης του National Geographic.

    Λοιπόν, αναλυτικά η λίστα του National Geographic

    1. Los Angeles, California

    2. Ocala National Forest, Florida

    3. Senegal

    4. Boise, Idaho

    5. Barbados

    6. Cerrado, Brazil

    7. Bangkok, Thailand

    8. Antigua, Guatemala

    9. Kanazawa, Japan

    10. Guadalajara, Mexico

    11. Kwazulu-Natal, South Africa

    12. Abu Dhabi, UAE

    13. Stockholm Archipelago, Sweden

    14. Cork, Ireland

    15. Outer Hebrides, Scotland

    16. Brasov, Romania

    17. Raja Ampat, Indonesia

    18. Cenobitic Monasteries, Italy

    19. Greenland

    20. Tunisia

    21. Suru Valley, India

    22. Northland, New Zealand

    23. Eastern and Oriental Express, Malaysia

    24. Murray River, Australia

    25. Haida Gwaii, British Columbia

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τουρισμός: Αύξηση στα ταξίδια των Ευρωπαίων το 2023 – Τι δείχνει ανάλυση της Eurostat
    Τουρισμός: Αύξηση στα ταξίδια των Ευρωπαίων το 2023 – Τι δείχνει ανάλυση της Eurostat

    Το 90% από τα ταξίδια έγιναν για προσωπικούς λόγους, ενώ η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία και την Τσεχία ξόδεψε τα λιγότερα ανά διανυκτέρευση

    Περισσότερα ταξίδια για τουρισμό πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίοι το 2023, σε σύγκριση με το 2022. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που εκπόνησε η Eurostat, οι κάτοικοι της ΕΕ πραγματοποίησαν 1,14 δισεκατομμύρια τουριστικά ταξίδια με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση ήτοι 5,7% (+61,6 εκατομμύρια) περισσότερα σε ετήσια βάση.

    Προσωπικά και επαγγελματικά ταξίδια

    Από το σύνολο, τα περισσότερα από τα ταξίδια το 2023 – 1.029 εκατομμύρια ή 90% του συνόλου – έγιναν για προσωπικούς λόγους και τα υπόλοιπα 110 εκατομμύρια για επαγγελματικούς. Και οι δύο κατηγορίες αυξήθηκαν από το προηγούμενο έτος: για προσωπικούς λόγους αυξήθηκαν κατά 5,4% (+52 εκατομμύρια) και τα επαγγελματικά κατέγραψαν αύξηση 9,3% (+9 εκατομμύρια).

    Σε επίπεδο 10ετίας, σε σύγκριση με το 2013, ο αριθμός των ταξιδιών για προσωπικούς λόγους αυξήθηκε κατά 11,7% (+108 εκατομμύρια), ενώ ο αριθμός τους για επαγγελματικούς λόγους μειώθηκε κατά 6,3% (-7 εκατομμύρια).

    Προτιμώμενοι προορισμοί

    Εξετάζοντας τον προτιμώμενο προορισμό για τουρισμό, οι Ευρωπαίοι τείνουν να επιλέγουν κυρίως προορισμούς στη χώρα διαμονής τους.

    Το 2023, περισσότερα από 7 στα 10 ταξίδια ή το 73% των 1,14 δισεκατομμυρίων τουριστικών ταξιδιών ήταν εσωτερικού.

    Όσον αφορά τη διάρκεια, πάνω από τα μισά τουριστικά ταξίδια (56,5%) αφορούν σύντομα ταξίδια με 1 έως 3 διανυκτερεύσεις.

    Πόσα ξόδεψαν

    Οι κάτοικοι της ΕΕ ξόδεψαν κατά μέσο όρο 97,6 € ανά διανυκτέρευση.

    Οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν σχετικά περισσότερα σε τουριστικά ταξίδια το 2023 (μεταφορές, διαμονή, άλλα αγαθά ή υπηρεσίες), με τις τουριστικές δαπάνες να ανέρχονται σε περίπου 553 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 16,5% σε σύγκριση με το 2022.

    Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 97,6 € ανά διανυκτέρευση με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση το 2023, σημειώνοντας αύξηση 11,8% σε σύγκριση με το 2022, όταν ξόδεψαν κατά μέσο όρο 87,3€.

    Οι Ελληνες ξόδεψαν τα λιγότερα

    Εξετάζοντας τις δαπάνες ανά διανυκτέρευση, οι τουρίστες από το Λουξεμβούργο ξόδεψαν τα περισσότερα (183 €), ακολουθούμενοι από Αυστριακοί τουρίστες (161 €) και Ιρλανδοί τουρίστες (143 €), ενώ οι κάτοικοι της Ελλάδας (48 €), της Πολωνίας (52 €) και της Τσεχίας (57 €) ξόδεψε το λιγότερο ανά διανυκτέρευση.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Έρευνα αποκαλύπτει πως τα ταξίδια βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης
    Έρευνα αποκαλύπτει πως τα ταξίδια βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

    Μήπως ήρθε η ώρα να οργανώσετε το επόμενο ταξίδι σας;

    Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα ταξίδια μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να διευρύνουν απλά τους ορίζοντές μας. Στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του οργανισμού μας.

    Κοινώς οι διακοπές ωφελούν και την υγεία μας, πέραν της ψυχολογίας μας.

    Στις 5 Σεπτεμβρίου, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Daily με επικεφαλής την Fangli Hu από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία, ανακάλυψε ότι οι χαλαρές ταξιδιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το χρόνιο στρες, να μειώσουν την υπερδραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και να ενθαρρύνουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών αυτοάμυνας του οργανισμού.

    Η αρχή της εντροπίας

    «Αν και αυτή η θεμελιώδης διαδικασία στην πορεία της ζωής είναι μη αναστρέψιμη, μπορεί να μετριαστεί με διάφορα μέτρα, με τον τουρισμό να είναι ενδεχομένως ένα από αυτά», λέει η Hu μιλώντας στο Newsweek.

    «Η παρούσα μελέτη ενσωματώνει την εντροπία, θεωρώντας τη γήρανση ως μια αυξανόμενη διαταραχή στο σώμα»

    Η Hu διευκρίνισε ότι η μελέτη εφαρμόζει την αρχή της εντροπίας, ένα μέτρο της αυξανόμενης αταξίας ή του χάους στα συστήματα του σώματος, προσφέροντας μια νέα προοπτική σε σύγκριση με τις παραδοσιακές απόψεις για τη γήρανση, οι οποίες επικεντρώνονται στη βιολογική φθορά.

    «Οι παραδοσιακές απόψεις για τη γήρανση συχνά επικεντρώνονται στο αναπόφευκτο της γήρανσης και στις προκλήσεις της διατήρησης της υγείας. Αντίθετα, η παρούσα μελέτη ενσωματώνει την εντροπία, θεωρώντας τη γήρανση ως μια αυξανόμενη διαταραχή στο σώμα. Ο τουρισμός —με την εισαγωγή νέων εμπειριών, την προώθηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας— θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση και ακόμη και στην καταπολέμηση της εντροπίας, αμβλύνοντας έτσι ορισμένες πτυχές της διαδικασίας γήρανσης», εξηγεί η Hu.

    «Τα ταξίδια προάγουν τη σωματική δραστηριότητα»

    Επισημαίνει πως ο υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τα ταξίδια μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η επίσκεψη σε ένα νέο περιβάλλον, τοπίο όπως το δάσος και η παραλία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους.

    Και προσθέτει: «Τα ταξίδια προάγουν τη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, η πεζοπορία ή η ποδηλασία, η οποία ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, τη μυϊκή δύναμη και τη συνολική ευεξία. Μπορεί επίσης να προωθήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση, είτε με ντόπιους είτε με συνταξιδιώτες, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία».

    Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα ταξίδια προωθούν την υγιεινή διατροφή μέσω φρέσκων, τοπικών τροφίμων, ενώ τα κέντρα ευεξίας και οι υπαίθριοι χώροι συμβάλλουν στην υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

    Πηγή: In.gr
  • Ταξίδια: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μαζί σας μία φέτα λεμόνι
    σε Plus +
    Ταξίδια: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μαζί σας μία φέτα λεμόνι

    Πορτοφόλι, χρήματα, διαβατήριο, κινητό και... λεμόνι. Τα απαραίτητα για ταξίδι δεν είναι (μόνο) αυτά που νομίζετε.

    Πολλές είναι οι ταξιδιωτικές συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Άλλες είναι χρήσιμες, άλλες πρακτικές και άλλες παράξενες.

    Η Μπέτανι Χιουζ, ιστορικός και γνωστή παρουσιάστρια της Βρετανίας, μοιράστηκε στο Bloomberg κάποιες συμβουλές από την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Μάλιστα, από τα tips της εντύπωση προκαλεί αυτό με τη φέτα με το λεμόνι…

    Να παίρνετε μαζί σας δύο ίδιες βαλίτσες

    Ναι, ίσως να ακούγεται παράξενο, αλλά φαίνεται να έχει την εξήγησή της η συγκεκριμένη συμβουλή. Να παίρνετε μαζί σας στο ταξίδι, δύο ίδιες βαλίτσες. Και δεν εννοεί στην όψη ίδιες, αλλά στο πακετάρισμα. Όπως εξηγεί η Μπέτανι Χιουζ, κάθε φορά που είναι να ταξιδέψει, φτιάχνει δύο σχεδόν πανομοιότυπες βαλίτσες, ώστε εάν χάσει τη μία, έχει αρκετά ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που θα για το υπόλοιπο των διακοπών σας.

    «Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, τώρα έχω πάντα μαζί μου τουλάχιστον μία φέτα λεμόνι ανά πάσα στιγμή»

    Τώρα, αν χάσετε και τις δύο βαλίτσες, τι να πούμε: πάρτε ένα λαχείο την επόμενη φορά. Επίσης, στην κάθε βαλίτσα μη βάλετε όλη σας την προίκα. Μοιράστε τα, αλλά να έχετε και στις δύο τα πιο απαραίτητα.

    Να κουβαλάτε μαζί σας μια φέτα λεμόνι

    Εντάξει, αυτή η συμβουλή μάς παραξένεψε, αλλά όταν προέρχεται από κάποιον ντόπιο κι έμπειρο του τόπου, θα πρέπει να τον εμπιστευόμαστε. Κάτι θα ξέρει. Όπως συνέβη στην Μπέτανι Χιουζ, η οποία όπως περιέγραψε, όταν επισκέφτηκε το Άνγκορ Τομ, ένα απομακρυσμένο σημείο της Καμπότζης, κι έπρεπε να ανοίξει πέρασμα μέσα από τους θάμνους, ο οδηγός που είχε μαζί της, της έδωσε ένα απίθανο tip για τα φίδια.

    «“Μην ανησυχείς, κοίτα τι έχω στην τσέπη μου”. Ήταν ένα λεμόνι», περιγράφει η παρουσιάστρια. Και πρόσθεσε στη συνέχεια πως ο οδηγός τής υποσχέσθηκε πως έχοντας πάνω της μια φέτα λεμόνι, δεν κινδυνεύει να τη δαγκώσει κάποιο φίδι. «Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, τώρα έχω πάντα μαζί μου τουλάχιστον μία φέτα λεμόνι ανά πάσα στιγμή», παραδέχεται η Χιουζ.

    Έτσι, θα καταλάβετε αν ένα μέρος είναι ασφαλές

    Όπως αναφέρει, στη συνέχεια, όταν προσγειώνεται σε ένα μέρος που δεν έχει ξαναπάει, κάνει έναν «έλεγχο αδέσποτων ζώων». Ελέγχει πάντα πόσο φιλικά είναι τα σκυλιά και οι γάτες. «Αν είναι φοβισμένα, τότε ξέρεις ότι οι άνθρωποι δεν τους φέρονται καλά και πρέπει να έχεις το νου σου. Αν τα σκυλιά είναι απίστευτα φιλικά, τότε αυτό είναι καλό σημάδι, γιατί δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι ευγενικοί μαζί τους».

    Αυτό σημαίνει ότι στο κομμάτι των αδέσποτων δεν κινδυνεύετε από κάποια επίθεση στον δρόμο και στο κομμάτι των ντόπιων, έχετε να κάνετε με ανθρώπους που σέβονται και αγαπούν τα ζώα.

    Πηγή: in.gr- Φωτογραφία από Richard John από το Pixabay

  • Πού ταξίδεψαν και πόσα ξόδεψαν οι Έλληνες το 2023 - Οι τοπ πέντε χώρες
    Πού ταξίδεψαν και πόσα ξόδεψαν οι Έλληνες το 2023 - Οι τοπ πέντε χώρες

    Περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο ακόμη να φτάσουν τα επίπεδα προ πανδημίας, πραγματοποίησαν οι Έλληνες το 2023, καταγράφοντας συνολικά 6,2 εκατομμύρια αναχωρήσεις, 34,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και 2,4 δισ. ευρώ δαπάνες, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

    Επιπλέον, παρατηρείται μια στροφή από τους βαλκανικούς προορισμούς στους «παραδοσιακούς» προορισμούς της Ευρώπης, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

    Ανάκαμψη του εξερχόμενου τουρισμού

    Μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2020 και του 2021, το 2023 ο εξερχόμενος τουρισμός από την Ελλάδα εμφάνισε για δεύτερη συνεχή χρονιά ανάκαμψη, με οδηγό τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

    Η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο «Η εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από Ελλάδα, 2019- 2023», εξετάζει τα στοιχεία του εξερχόμενου τουρισμού συνολικά, ανά χώρα προορισμού, εντός κι εκτός ζώνης ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η πορεία της ανάκαμψης

    Ειδικότερα, για την περίοδο 2019-2023, δηλαδή την περασμένη χρονιά σε σύγκριση με το τελευταίο έτος πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ο εξερχόμενος τουρισμός το 2023 από Ελλάδα ανέκαμψε, αν και υπολείπεται ακόμα των προ πανδημίας επιπέδων τόσο σε επίπεδο αναχωρήσεων (με μείωση κατά 21%, από 7,8 εκατ. το 2019 σε 6,2 εκατ. το 2023) και διανυκτερεύσεων (με πτώση κατά 22%, από 44,9 εκατ. το 2019 σε 34,9 εκατ. το 2023) όσο και σε μικρότερο βαθμό σε επίπεδο πληρωμών (-11%, από 2,7 δισ. το 2019 σε 2,4 δισ. ευρώ το 2023).

    Για την περίοδο 2022-2023, ο εξερχόμενος τουρισμός ανέκαμψε σε επίπεδο αναχωρήσεων (+21%, από 5,1 εκατ. το 2022 σε 6,2 εκατ. το 2023) και πληρωμών (+26%, από 1,9 δισ. ευρώ το 2022 σε 2,4 δισ. ευρώ το 2023), ενώ εξακολουθεί να υπολείπεται ακόμα σε επίπεδο διανυκτερεύσεων (-2%, από 35,7 εκατ. το 2022 σε 34,9 εκατ. το 2023).

    Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό

    Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις, αυτές φαίνεται να επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω της αύξησης της ημερήσιας δαπάνης, που οδήγησε σε μείωση της διάρκειας διακοπών, αλλά και από την αύξηση των σύντομης διάρκειας ταξιδιών (city break) και τη μείωση των ταξιδιών με σκοπό την επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς, που παραδοσιακά έχουν υψηλότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ).

    Οι Έλληνες κατέγραψαν κατά μέσο όρο 5,6 διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό πέρυσι, οριακά μειωμένες έναντι των 5,7 διανυκτερεύσεων του 2019, ωστόσο η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (ΜΚΔ) αυξήθηκε κατά 12%, από 350 ευρώ το 2019 σε 393 ευρώ το 2023, αφού η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) εμφάνισε αναλογικά υψηλότερη αύξηση κατά 14%, από 61 ευρώ το 2019 σε 70 ευρώ το 2023.

    Στην αύξηση αναμφίβολα συνέβαλε και η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης προς τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ (+4%, από 2,2 εκατ. το 2019 σε 2,3 εκατ. το 2023), που παραδοσιακά έχουν υψηλότερη Δαπάνη.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ΜΚΔ, η ΜΔΔ και η ΜΔΠ του εξερχόμενου τουρισμού είναι κατά -35%, -20% και -19% χαμηλότερες από τα αντίστοιχα μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα.

    Εποχικότητα και προορισμοί

    Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με το πότε ταξιδεύουν οι Έλληνες, η εποχικότητα του εξερχόμενου τουρισμού δεν εστιάζεται -όπως στον εισερχόμενο τουρισμό- στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κάθε έτους, αλλά επιμερίζεται σχεδόν ισομερώς στα τέσσερα τρίμηνα του έτους.

    Παρ' όλα αυτά, το 2023 ήταν αξιοσημείωτη η αύξηση σε διανυκτερεύσεις και πληρωμές στο τρίτο τρίμηνο, γεγονός το οποίο πιθανόν οφείλεται στην αύξηση του μεριδίου των ταξιδιών για διακοπές στο εξωτερικό, που ευνοήθηκε από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και στις πληθωριστικές πιέσεις που οδήγησαν το εγχώριο τουριστικό πακέτο σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.

    Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή της τάσης που καταγραφόταν μέχρι το 2019, με αύξηση των μεριδίων των παραδοσιακών για τους Έλληνες προορισμών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, από 21% το 2019 σε 27% το 2023 σε όρους αναχωρήσεων και από 34% το 2019 σε 38% το 2023 σε όρους πληρωμών, και η παράλληλη μείωση των όμορων -πιο χαμηλής τουριστικής δαπάνης- προορισμών μας, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.

    Σε αυτές τις αγορές της χαμηλότερης τουριστικής δαπάνης, οι αναχωρήσεις έπεσαν από 36% το 2019 σε 26% το 2023 και οι πληρωμές από το 11% το 2019 σε 8% το 2023.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Angelo Carconi

  • Ιλαρά: SOS μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Οι επικίνδυνες χώρες «εστίες» για τους ταξιδιώτες
    Ιλαρά: SOS μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Οι επικίνδυνες χώρες «εστίες» για τους ταξιδιώτες

    Σε στενή συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία είναι ο ΕΟΔΥ ώστε όσοι Έλληνες πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση ιλαράς να φροντίζουν για τον πλήρη εμβολιασμό τους

    Σε αυξημένη επιφυλακή είναι οι ελληνικές υγειονομικές αρχές μετά την επιβεβαίωση πέντε περιστατικών ιλαράς στη χώρα μας και ενώ, και άλλες χώρες της Ευρώπης καταγράφουν επιδημική έξαρση που οφείλεται σε μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και χθες το μεσημέρι είχαν γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πέντε κρούσματα ιλαράς, όλα σε ενήλικες που ζουν στην Ελλάδα. Τα δύο εξ αυτών συσχετίζονται με ταξίδι στη Ρουμανία και τη Ρωσία όπου καταγράφονται αρκετά περιστατικά της νόσου, που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούταν «ξεχασμένη» στη χώρα μας.

    Τα τέσσερα περιστατικά εντοπίζονται στην Κρήτη και το ένα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, από τα τέσσερα της Κρήτης, τα δύο αφορούν σε ιατρονοσηλευτικό περιστατικό νοσοκομείου του νησιού. Ο εντοπισμός κρουσμάτων στην Κρήτη, μετά από δύο χρόνια (2022 και 2023) που δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό στη χώρα μας, έθεσε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ σε κατάσταση εγρήγορσης, όπως έγραψε πριν λίγες ημέρες το ygeiamou.gr.

    Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς, υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και αναπληρωματικού μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, κυρίας Βασιλικής Παπαευαγγέλου.

    Υψηλή η πιθανότητα εμφάνισης και άλλων κρουσμάτων

    Η αρμόδια ομάδα εργασίας εκτιμά ότι η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων είναι υψηλή, με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89.8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.

    Βέβαια, σε ορισμένες περιοχές και πληθυσμούς η ανοσία είναι σαφώς χαμηλότερη που σημαίνει ότι απαιτείται ενίσχυση του εμβολιασμού. Ο ΕΟΔΥ παρήγγειλε εμβόλια ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας και σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» προχωρά στη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ.

    Ενημέρωση ταξιδιωτών όταν πρόκειται να ταξιδέψουν σε επικίνδυνες για ιλαρά χώρες

    Επιπλέον, αναμένεται ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση. Ο ΕΟΔΥ είναι σε στενή συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία ώστε να όταν πρόκειται να ταξιδέψουν Έλληνες σε χώρες – εστίες της ιλαράς να είναι πλήρως ενημερωμένοι και εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

    Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ρουμανία όπου καταγράφονται περισσότερα από 3.000 κρούσματα. Επιδημική έξαρση υπάρχει επίσης, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

    Ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί και στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση. Επιπλέον, στις άμεσες δράσεις του ΕΟΔΥ είναι η εκτίμηση της κάλυψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

    Σοβαρότερα νοσούν οι ενήλικες από τα παιδιά

    Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Σε πρώτο στάδιο παρουσιάζει πυρετός, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα, βήχας, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται μετά από 3-4 ημέρες, για αυτό και συχνά η διάγνωση της νόσου διαφεύγει του ιατρικού προσωπικού, ειδικά του νεότερου ηλικιακά που ενδεχομένως δεν έχει δει περιστατικά ιλαράς.

    Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά <5 ετών και ενήλικες >20 ετών. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%) η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%), η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%) που προβάλλει με υπερπυρεξία, ανησυχία, διέγερση, θόλωση της διάνοιας, σπασμούς και κώμα.

    Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις (SSPE), είναι σπάνια επιπλοκή, εμφανίζεται μετά παρέλευση κατά μέσο όρο επτά ετών από την εκδήλωση της ιλαράς και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς που παραμένει και πολλαπλασιάζεται μετά την αποδρομή της νόσου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά αλλά σοβαρότερα σε σχέση με τα παιδιά. Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα: πνευμονία (30%), μέση πυώδης ωτίτιδα (29%), ιγμορίτιδα (25%) (6). Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό. Θάνατοι από ιλαρά έχουν αναφερθεί σε ανεπτυγμένες χώρες σε 1-2‰ των κρουσμάτων. Η θνητότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες αγγίζει το 25%.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Εξωτικoί προορισμοί: Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για χολέρα, Δάγκειο πυρετό και άλλες τρεις ασθένειες
    Εξωτικoί προορισμοί: Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για χολέρα, Δάγκειο πυρετό και άλλες τρεις ασθένειες

    Οδηγίες από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ για ασθένειες που ενδημούν σε διάφορες χώρες

    Πληροφορίες και οδηγίες για επιδημίες που βρίσκονται σε έξαρση, ανά τον κόσμο, παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε όσους σχεδιάζουν ταξίδια σε…εξωτικούς και μη προορισμούς.

    1) MERS-CoV
    Από τον Απρίλιο 2012 έως τις 24 Ιουλίου 2023, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 2.614 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV και 945 θάνατοι. Ο ιός κυκλοφορεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Οδηγίες
    Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο προκαλείται από κορωνοϊούς.

    Πριν το ταξίδι: Αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: Εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών. Εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας. Αναβάλετε την επιστροφή μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

    Μετά την επιστροφή: Παρακολουθήστε την υγείας σας για 14 ημέρες. Παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

    2)COVID-19
    O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

    Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 23 Ιουλίου 2023 αναφέρθηκαν συνολικά 768.296.088 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 6.952.423 θάνατοι.

    Οδηγίες
    Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου – https://eody.gov.gr/kathorismos-omadon-ayximenoy-kindynoy-gia-sovari-loimoxi-covid-19 – συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

    Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Βέβαια, και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 λοίμωξης.

    Πριν το ταξίδι: Ενημερώνεστε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες:
    IATA Travel Centre https://www.iatatravelcentre.com/world.php, Re-open EU https://reopen.europa.eu/el, CDC COVID-19 Travel Recommendations by Destination, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/map-and-travel-notices.html, και επίσης στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού. Αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.


    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: Εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών. Εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.


    Tηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού. Αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.


    Μετά την επιστροφή: Παρακολουθήστε την υγείας σας για 10 ημέρες. Παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

    3)Χολέρα
    Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 20 Ιουλίου 2023, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 436.546 κρούσματα χολέρας και 3.240 θάνατοι. Έξαρση καταγράφεται μεταξύ άλλων στην Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την Υεμένη, την Αιθιοπία, τη Ζιμπάμπουε, το Καμερούν, την Κένυα, το Μάλαουι, τη Μοζαμβίκη.

    Οδηγίες
    Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Στους ταξιδιώτες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τα μέλη αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, αν πρόκειται να μεταβούν σε ενδημικές περιοχές και σε περιοχές με επιδημία, συνιστάται ο εμβολιασμός.

    4)Δάγκειος πυρετός και πυρετός Chikungunya
    Το 2023, έως τις 27 Ιουλίου, αναφέρθηκαν περισσότερα από 3.000.000 κρούσματα Δάγκειου πυρετού και περισσότεροι από 1.500 θάνατοι. Η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται στην Βραζιλία και το Περού.

    Το 2023, έως τις 26 Ιουλίου, αναφέρθηκαν περίπου 300.000 κρούσματα πυρετού Chikungunya και περισσότεροι από 300 θάνατοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Αμερική, εντοπίζεται στη Βραζιλία (192.822 κρούσματα, 60 θάνατοι), στην Παραγουάη (101.963 κρούσματα, 256 θάνατοι), στην Αργεντινή (1.593), στη Βολιβία (1.311) και στην Ασία, στην Ταϊλάνδη (598).

    Οδηγίες
    Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι ο Δάγκειος πυρετός και ο πυρετός Chikungunya μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

    5)Πολιομυελίτιδα
    Το 2023, έως τις 25 Ιουλίου, αναφέρθηκαν 6 κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στο Αφγανιστάν (5) και στο Πακιστάν (1).

    Οδηγίες
    Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Όπου το επίπεδο υγιεινής είναι υψηλό, η διασπορά μέσω φαρυγγικών εκκρίσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, άλλες τροφές και αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί μετάδοσης. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις μετάδοσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

    Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των ταξιδιωτών, από και προς χώρες στις οποίες η νόσος ενδημεί, καθώς και η καταγραφή του εμβολιασμού στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τουρισμός: Και έξω πάμε καλά, ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Έλληνες [πίνακες]
    Τουρισμός: Και έξω πάμε καλά, ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Έλληνες [πίνακες]

    Ο Ιούλιος όμως είναι πολύ καλύτερος καθώς η διάθεση για ταξίδια έχει επανέλθει και συνεχίζεται έτσι και τον Αύγουστο

    Στον τουρισμό και μέσα πάμε καλά και έξω πάμε καλά καθώς φαίνεται πολλοί να είναι οι Έλληνες που προτιμούν ένα μέρος των διακοπών τους να το περάσουν στο εξωτερικό.

    Τα ταξίδια στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πολύ πιο μακρινούς προορισμούς ανέκαμψαν μετά την περίοδο της πανδημίας και φέτος φαίνεται ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά από ότι πέρυσι, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE περισσότεροι από 5,1 εκατ. Έλληνες ταξίδεψαν για διακοπές στο εξωτερικό.

    Όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης πρόεδρος της FedHATTA η φετινή χρονιά είναι καλύτερη από πέρυσι αν και ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν λίγο πτωτικοί σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2022. Ο Ιούλιος όμως είναι πολύ καλύτερος καθώς η διάθεση για ταξίδια έχει επανέλθει και συνεχίζεται έτσι και τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

    Η τάση

    Η τάση για ταξίδια στο εξωτερικό αντί ενός ελληνικού προορισμού ενισχύεται μερικές φορές και από το κόστος. Αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα πολλές φορές ένα ταξιδιωτικό πακέτο σε μία ευρωπαϊκή χώρα σε τετράστερο ξενοδοχείο είναι φθηνότερο από ότι σε ένα ελληνικό προορισμό, σημειώνει ο κ. Τσιλίδης.

    Όσον αφορά τους προορισμούς οι Έλληνες προτιμούν την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πράγα, Τουρκία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ενώ ενδιαφέρον παρατηρείται και για τις σκανδιναβικές χώρες καθώς είναι λιγότερες ζεστές από τις μεσογειακές. Μια άνοδο της ζήτησης καταγράφεται και για μακρινά ταξίδια Λατινική Αμερική, Κίνα, κ.λ.π αν και είναι εκ των πραγμάτων υψηλού κόστους.

    Πάντως συνολικά τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν γίνει πιο ακριβά τα τελευταία χρόνια λόγω και του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων.

    Αλλά ο κόσμος δεν σταματά να ταξιδεύει. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του INSETE μετά από δύο χρόνια ταξιδιωτικών περιορισμών και γενικευμένης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2022 επανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο η ομαλότητα στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ιδιαίτερα μετά το 1ο τρίμηνο του 2022, που επέδρασε θετικά στην απελευθέρωση της λανθάνουσας ζήτησης για διακοπές. Σε ότι αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό, με την ομαλοποίηση της κατάστασης το 2022 η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό από τους κατοίκους Ελλάδας επανήλθε δυναμικά (+148% το 2022 σε σύγκριση με το 2021), αν και υπολείπεται ακόμα των προ πανδημίας επιπέδων. https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ekserxomenos-tourismos-600x436.jpg 600w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ekserxomenos-tourismos-768x559.jpg 768w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ekserxomenos-tourismos.jpg 1122w" alt="" width="1024" height="745" />

    Το 2022, ο εξερχόμενος τουρισμός, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται των προ πανδημίας επιπέδων, ανέκαμψε από τα χαμηλά του 2021, τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις διανυκτερεύσεις.

    Όμως εξακολούθησε να είναι χαμηλότερα από το 2019. Οι αναχωρήσεις ήταν -35% από το 2019 στις 5,1 εκατ. αντί 7,8 εκατ. το 2019 και οι διανυκτερεύσεις -20% στις 35,7 εκατ. το 2022 έναντι 44,9 εκατ. το 2019. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις πληρωμές καθώς ξοδέψαμε 1,9 δις. ευρώ για ταξίδια στο εξωτερικό έναντι 2,7 δισ. ευρώ το 2019 (-30%).

    Οι διανυκτερεύσεις

    Σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις, η ανάκαμψη φαίνεται να είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με τις αναχωρήσεις και τις πληρωμές λόγω αφενός της αύξησης του μεριδίου για ταξίδια με σκοπό την επίσκεψη σε φίλους & συγγενείς και αφετέρου στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και κατ’ επέκταση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής του ταξιδιού.

    Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή της τάσης που καταγραφόταν μέχρι το 2019, με αύξηση των μεριδίων των παραδοσιακών προορισμών μας (από 21% το 2019 σε 25% το 2022 σε όρους αναχωρήσεων), η οποία βέβαια ενισχύθηκε από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εκτός ΕΕ και την πιο ομαλή διέλευση της ταξιδιωτικής κίνησης εντός των Ευρωπαϊκών ορίων. https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/proorismoi-600x465.jpg 600w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/proorismoi-768x595.jpg 768w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/proorismoi.jpg 1053w" alt="" width="1024" height="794" />

    Αντίστοιχα, μειώθηκε το μερίδιο των όμορων χαμηλής τουριστικής δαπάνης προορισμών μας (από 36% το 2019 σε 25% το 2022).

    Παράλληλα, μεταξύ 2019-2022 αυξήθηκε η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (+8%, από € 350 το 2019 σε € 378 το 2022) και η Μέση Διάρκεια Παραμονής (+23%, από 5,7 διανυκτερεύσεις το 2019 σε 7,0 διανυκτερεύσεις το 2022), ως επακόλουθο της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης προς τις Χώρες της Ζώνης του Ευρώ, ενώ αντίθετα μειώθηκε η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (-12%, από € 61 το 2019 σε € 54 το 2022).

    Σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό, η εποχικότητα στον εξερχόμενο τουρισμό δεν είναι τόσο έντονη, με την κατανομή των βασικών μεγεθών του να είναι πιο ισοκατανεμημένη στα επιμέρους τρίμηνα. Η εικόνα σε σύγκριση με το 2019, τελευταίο έτος πριν από την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού, είναι παρόμοια με εξαίρεση ίσως το 1ο και 3ο τρίμηνο. https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/xores-600x489.jpg 600w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/xores-768x625.jpg 768w, https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/xores.jpg 1152w" alt="" width="1024" height="834" />

    Σε ότι αφορά το 1ο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2019, τα βασικά μεγέθη εμφανίζουν μικρότερα μερίδια, που πιθανόν οφείλεται αφενός σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σε κάποιες χώρες υφίσταντο μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2022 και αφετέρου στην στάση αναμονής για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα, στο 3ο τρίμηνο τα μερίδια είναι υψηλότερα σε σύγκριση με το 2019 αφενός λόγω της υστέρησης στο 1ο τρίμηνο και αφετέρου λόγω της αύξησης της ζήτησης με την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ολοκληρωτική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά το σύνολο του εξερχόμενου τουρισμού ανά τρίμηνο για το 2022 παρατηρούμε ότι στο:

    • 1 ο τρίμηνο καταγράφηκαν το 13% των αναχωρήσεων, το 21% των διανυκτερεύσεων και το 15% των πληρωμών,

    • 2 ο τρίμηνο το 30% των αναχωρήσεων, το 30% των διανυκτερεύσεων και το 30% των πληρωμών,

    • 3 ο τρίμηνο το 28% των αναχωρήσεων, το 26% των διανυκτερεύσεων και το 29% των πληρωμών και

    • 4 ο τρίμηνο το 28% των αναχωρήσεων, το 23% των διανυκτερεύσεων και το 26% των πληρωμών.

    Αναφορικά με τις ευρείες γεωγραφικές περιοχές, παρόμοια είναι η εικόνα, αν και στις διανυκτερεύσεις και τις πληρωμές το μερίδιο του 1ου τριμήνου αυξάνεται σε σύγκριση με τις αναχωρήσεις.

    Όσον αφορά τους επιμέρους προορισμούς, η υψηλότερη εποχικότητα για το:

    • 1 ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις καταγράφηκε στην Γερμανία (19%) και την Αίγυπτο (18%), στις διανυκτερεύσεις στην Τσεχία (54%) και στο Ην. Βασίλειο (30%) και στις Πληρωμές στην Τσεχία (27%) και στις ΗΠΑ (20%). •

    2 ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Τσεχία (43%), στις ΗΠΑ (42%) και στην Πολωνία (40%), Διανυκτερεύσεις στην Πολωνία (48%), στις ΗΠΑ (39%), στην Γαλλία (37%), στην Κύπρο και στην Ολλανδία (35% αντίστοιχα) και Πληρωμές στις ΗΠΑ (37%), στην Κύπρος (35%), στην Ολλανδία (33%), στην Πολωνία (+32%) και στην Τσεχία (31%).

    • 3ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Ισπανία (42%) και στην Βουλγαρία (41%), Διανυκτερεύσεις στην Αίγυπτο (37%), στην Ισπανία (35%) και στην Βουλγαρία (32%) και Πληρωμές στην Ισπανία (39%), στην Βουλγαρία (36%), στην Γαλλία και στην Αίγυπτο (35% αντίστοιχα), στην Πολωνία (34%), στην Ιταλία και στο Ην. Βασίλειο (32% αντίστοιχα).

    •4ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Αυστρία (32%), στην Βουλγαρία (31%) και στην Αίγυπτο (30%), Διανυκτερεύσεις στην Βουλγαρία (34%) και στην Γερμανία (29%) και Πληρωμές στην Βουλγαρία (34%) και στην Αυστρία (31%).

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο