Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 19:47

Έρευνα αποκαλύπτει πως τα ταξίδια βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μήπως ήρθε η ώρα να οργανώσετε το επόμενο ταξίδι σας;

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα ταξίδια μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να διευρύνουν απλά τους ορίζοντές μας. Στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του οργανισμού μας.

Κοινώς οι διακοπές ωφελούν και την υγεία μας, πέραν της ψυχολογίας μας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Daily με επικεφαλής την Fangli Hu από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία, ανακάλυψε ότι οι χαλαρές ταξιδιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το χρόνιο στρες, να μειώσουν την υπερδραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και να ενθαρρύνουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών αυτοάμυνας του οργανισμού.

Η αρχή της εντροπίας

«Αν και αυτή η θεμελιώδης διαδικασία στην πορεία της ζωής είναι μη αναστρέψιμη, μπορεί να μετριαστεί με διάφορα μέτρα, με τον τουρισμό να είναι ενδεχομένως ένα από αυτά», λέει η Hu μιλώντας στο Newsweek.

«Η παρούσα μελέτη ενσωματώνει την εντροπία, θεωρώντας τη γήρανση ως μια αυξανόμενη διαταραχή στο σώμα»

Η Hu διευκρίνισε ότι η μελέτη εφαρμόζει την αρχή της εντροπίας, ένα μέτρο της αυξανόμενης αταξίας ή του χάους στα συστήματα του σώματος, προσφέροντας μια νέα προοπτική σε σύγκριση με τις παραδοσιακές απόψεις για τη γήρανση, οι οποίες επικεντρώνονται στη βιολογική φθορά.

«Οι παραδοσιακές απόψεις για τη γήρανση συχνά επικεντρώνονται στο αναπόφευκτο της γήρανσης και στις προκλήσεις της διατήρησης της υγείας. Αντίθετα, η παρούσα μελέτη ενσωματώνει την εντροπία, θεωρώντας τη γήρανση ως μια αυξανόμενη διαταραχή στο σώμα. Ο τουρισμός —με την εισαγωγή νέων εμπειριών, την προώθηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας— θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση και ακόμη και στην καταπολέμηση της εντροπίας, αμβλύνοντας έτσι ορισμένες πτυχές της διαδικασίας γήρανσης», εξηγεί η Hu.

«Τα ταξίδια προάγουν τη σωματική δραστηριότητα»

Επισημαίνει πως ο υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τα ταξίδια μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η επίσκεψη σε ένα νέο περιβάλλον, τοπίο όπως το δάσος και η παραλία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους.

Και προσθέτει: «Τα ταξίδια προάγουν τη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, η πεζοπορία ή η ποδηλασία, η οποία ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, τη μυϊκή δύναμη και τη συνολική ευεξία. Μπορεί επίσης να προωθήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση, είτε με ντόπιους είτε με συνταξιδιώτες, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία».

Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα ταξίδια προωθούν την υγιεινή διατροφή μέσω φρέσκων, τοπικών τροφίμων, ενώ τα κέντρα ευεξίας και οι υπαίθριοι χώροι συμβάλλουν στην υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 10:58

Σχετικά Άρθρα

  • Ούτε Ελλάδα, ούτε Ισπανία, ούτε Μαλδίβες: Το National Geographic ανακοίνωσε τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2025
    σε Plus +
    Ούτε Ελλάδα, ούτε Ισπανία, ούτε Μαλδίβες: Το National Geographic ανακοίνωσε τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2025

    Το National Geographic αποκάλυψε τις επιλογές του για το BEST OF THE WORLD 2025, τον ετήσιο κατάλογο με τις πιο συναρπαστικές, σημαντικές και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για το επόμενο έτος.

    Το National Geographic δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τους «καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου» για το 2025 - και θα σας κάνει να ταξιδέψετε παντού, από σκοτεινά νησιά της Ινδονησίας μέχρι λιγότερο εξωτικούς τόπους, όπως το Άινταχο.

    Οι επιλογές φέτος έχουν να κάνουν με πιο περίεργους προορισμούς και δεν έχουν καμία σχέση με τα συνήθη τουριστικά στέκια.

    Η έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με τους συντάκτες, σε «τοποθεσίες όπου οι επισκέπτες νιώθουν ευπρόσδεκτοι και υποστηρίζουν το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα».

    Ο κατάλογος του 2025, ο οποίος δημιουργήθηκε από γνωστούς traveller και διεθνείς συντάκτες του Nat Geo, περιλαμβάνει ένα μείγμα από εκπληκτικούς, ανερχόμενους προορισμούς και διαχρονικές τοποθεσίες που έχουν κάτι νέο και συναρπαστικό να προσφέρουν, από ένα νέο καταφύγιο αναρρίχησης στην Ινδία μέχρι το νέο και λιγότερο γνωστό μονοπάτι της Στοκχόλμης.

    Ως συνήθως, οι επιλεγμένες «αποδράσεις» εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, από το Murray River της Αυστραλίας μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Ocala της Φλόριντα.

    «Μου αρέσει να σκέφτομαι το BEST OF THE WORLD ως την ετήσια πρόσκληση του National Geographic. Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε τον κόσμο να εξερευνήσει την απίστευτη ποικιλομορφία των τόπων και των εμπειριών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Nathan Lump, αρχισυντάκτης του National Geographic.

    Λοιπόν, αναλυτικά η λίστα του National Geographic

    1. Los Angeles, California

    2. Ocala National Forest, Florida

    3. Senegal

    4. Boise, Idaho

    5. Barbados

    6. Cerrado, Brazil

    7. Bangkok, Thailand

    8. Antigua, Guatemala

    9. Kanazawa, Japan

    10. Guadalajara, Mexico

    11. Kwazulu-Natal, South Africa

    12. Abu Dhabi, UAE

    13. Stockholm Archipelago, Sweden

    14. Cork, Ireland

    15. Outer Hebrides, Scotland

    16. Brasov, Romania

    17. Raja Ampat, Indonesia

    18. Cenobitic Monasteries, Italy

    19. Greenland

    20. Tunisia

    21. Suru Valley, India

    22. Northland, New Zealand

    23. Eastern and Oriental Express, Malaysia

    24. Murray River, Australia

    25. Haida Gwaii, British Columbia

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Νέα έρευνα για το δέρμα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γήρανση και να εξαφανίσει τις ουλές
    Νέα έρευνα για το δέρμα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γήρανση και να εξαφανίσει τις ουλές

    Ερευνητές έκαναν μια επιστημονική ανακάλυψη που με τον καιρό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης, αλλά και για την παραγωγή τεχνητού δέρματος για μεταμόσχευση και για την πρόληψη των ουλών.

    Μια ομάδα επιστημόνων του προγράμματος Human Cell Atlas, που είναι διεθνές αλλά επικεντρώνεται στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, ανακάλυψε πώς το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί δέρμα από ένα βλαστικό κύτταρο και μάλιστα αναπαρήγαγε μικρές ποσότητες δέρματος σε εργαστήριο.

    Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας μελέτης για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος, ένα κύτταρο τη φορά, αναφέρει το BBC News.

    Ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος Human Cell Atlas, ο καθηγητής Muzlifah Haniffa του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις ασθένειες, αλλά και να βρουν νέους τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και να διατηρήσουμε τη νεανική μας εμφάνιση.

    «Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς τα κύτταρα αλλάζουν από την αρχική τους ανάπτυξη μέχρι τη γήρανση στην ενήλικη ζωή, τότε μπορούμε να προσπαθήσουμε να πούμε: “Πώς μπορώ να αναζωογονήσω τα όργανα, να κάνω την καρδιά νεότερη, πώς μπορώ να κάνω το δέρμα νεότερο;”».

    Αυτό το όραμα απέχει ακόμη αρκετά, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν πρόοδο, με πιο πρόσφατη την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τα κύτταρα του δέρματος στο έμβρυο κατά το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της ανθρώπινης ζωής.

    Όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται για πρώτη φορά, τα ανθρώπινα κύτταρα είναι όλα ίδια. Αλλά μετά από τρεις εβδομάδες, συγκεκριμένα γονίδια στο εσωτερικό αυτών των λεγόμενων βλαστικών κυττάρων ενεργοποιούνται, δίνοντας οδηγίες για το πώς να εξειδικευτούν και να συσσωρευτούν για να σχηματίσουν τα διάφορα κομμάτια του σώματος.

    Οι ερευνητές εντόπισαν ποια γονίδια ενεργοποιούνται σε ποιες χρονικές στιγμές και σε ποιες θέσεις για να σχηματιστεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα, και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature.

    Πιθανές εφαρμογές της ανακάλυψης

    Η δυνατότητα ανάγνωσης αυτών των «οδηγιών σχηματισμού δέρματος» ανοίγει συναρπαστικές δυνατότητες. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι το δέρμα του εμβρύου επουλώνεται χωρίς ουλές. Οι «οδηγίες» της μελέτης περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς συμβαίνει αυτό, και ένας τομέας έρευνας θα μπορούσε να αφορά την αναπαραγωγή του στο δέρμα των ενηλίκων, ενδεχομένως για χρήση σε χειρουργικές διαδικασίες.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα και στη συνέχεια μπόρεσαν να ακολουθήσουν τις σχετικές «οδηγίες» στο εργαστήριο.

    Χρησιμοποίησαν χημικές ουσίες για να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν γονίδια τη σωστή στιγμή και στα σωστά σημεία για να αναπτύξουν δέρμα από βλαστικά κύτταρα. Μέχρι στιγμής, έχουν αναπτύξει μικροσκοπικά κομμάτια δέρματος, από τα οποία έχουν βλαστήσει μικρές τρίχες.

    «Αν ξέρουμε πώς να φτιάξουμε ανθρώπινο δέρμα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για ασθενείς με εγκαύματα», δήλωσε ο καθηγητής Haniffa. «Επίσης, αν μπορούμε να κατασκευάσουμε θύλακες τριχών, μπορούμε και να δημιουργήσουμε τριχοφυΐα».

    Το πρόγραμμα Human Cell Atlas έχει αναλύσει 100 εκατομμύρια κύτταρα από διάφορα μέρη του σώματος στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του. Έχει δημιουργήσει σχέδια άτλαντα του εγκεφάλου και των πνευμόνων και οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα για τα νεφρά, το ήπαρ και την καρδιά. Η επόμενη φάση του προγράμματος είναι να συνδυαστούν οι επιμέρους άτλαντες.

    Οι γενετικές οδηγίες για το πώς αναπτύσσονται άλλα μέρη του σώματος θα δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – μέχρι τελικά να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τουρισμός: Αύξηση στα ταξίδια των Ευρωπαίων το 2023 – Τι δείχνει ανάλυση της Eurostat
    Τουρισμός: Αύξηση στα ταξίδια των Ευρωπαίων το 2023 – Τι δείχνει ανάλυση της Eurostat

    Το 90% από τα ταξίδια έγιναν για προσωπικούς λόγους, ενώ η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία και την Τσεχία ξόδεψε τα λιγότερα ανά διανυκτέρευση

    Περισσότερα ταξίδια για τουρισμό πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίοι το 2023, σε σύγκριση με το 2022. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που εκπόνησε η Eurostat, οι κάτοικοι της ΕΕ πραγματοποίησαν 1,14 δισεκατομμύρια τουριστικά ταξίδια με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση ήτοι 5,7% (+61,6 εκατομμύρια) περισσότερα σε ετήσια βάση.

    Προσωπικά και επαγγελματικά ταξίδια

    Από το σύνολο, τα περισσότερα από τα ταξίδια το 2023 – 1.029 εκατομμύρια ή 90% του συνόλου – έγιναν για προσωπικούς λόγους και τα υπόλοιπα 110 εκατομμύρια για επαγγελματικούς. Και οι δύο κατηγορίες αυξήθηκαν από το προηγούμενο έτος: για προσωπικούς λόγους αυξήθηκαν κατά 5,4% (+52 εκατομμύρια) και τα επαγγελματικά κατέγραψαν αύξηση 9,3% (+9 εκατομμύρια).

    Σε επίπεδο 10ετίας, σε σύγκριση με το 2013, ο αριθμός των ταξιδιών για προσωπικούς λόγους αυξήθηκε κατά 11,7% (+108 εκατομμύρια), ενώ ο αριθμός τους για επαγγελματικούς λόγους μειώθηκε κατά 6,3% (-7 εκατομμύρια).

    Προτιμώμενοι προορισμοί

    Εξετάζοντας τον προτιμώμενο προορισμό για τουρισμό, οι Ευρωπαίοι τείνουν να επιλέγουν κυρίως προορισμούς στη χώρα διαμονής τους.

    Το 2023, περισσότερα από 7 στα 10 ταξίδια ή το 73% των 1,14 δισεκατομμυρίων τουριστικών ταξιδιών ήταν εσωτερικού.

    Όσον αφορά τη διάρκεια, πάνω από τα μισά τουριστικά ταξίδια (56,5%) αφορούν σύντομα ταξίδια με 1 έως 3 διανυκτερεύσεις.

    Πόσα ξόδεψαν

    Οι κάτοικοι της ΕΕ ξόδεψαν κατά μέσο όρο 97,6 € ανά διανυκτέρευση.

    Οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν σχετικά περισσότερα σε τουριστικά ταξίδια το 2023 (μεταφορές, διαμονή, άλλα αγαθά ή υπηρεσίες), με τις τουριστικές δαπάνες να ανέρχονται σε περίπου 553 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 16,5% σε σύγκριση με το 2022.

    Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 97,6 € ανά διανυκτέρευση με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση το 2023, σημειώνοντας αύξηση 11,8% σε σύγκριση με το 2022, όταν ξόδεψαν κατά μέσο όρο 87,3€.

    Οι Ελληνες ξόδεψαν τα λιγότερα

    Εξετάζοντας τις δαπάνες ανά διανυκτέρευση, οι τουρίστες από το Λουξεμβούργο ξόδεψαν τα περισσότερα (183 €), ακολουθούμενοι από Αυστριακοί τουρίστες (161 €) και Ιρλανδοί τουρίστες (143 €), ενώ οι κάτοικοι της Ελλάδας (48 €), της Πολωνίας (52 €) και της Τσεχίας (57 €) ξόδεψε το λιγότερο ανά διανυκτέρευση.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης η Ελλάδα - Άνω των 65 ετών το 23% του πληθυσμού
    Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης η Ελλάδα - Άνω των 65 ετών το 23% του πληθυσμού

    Ως μια χώρα από τις πλέον γερασμένες χαρακτηρίζεται η Ελλάδα στην Ευρωπαική Ένωση με το 23% του πληθυσμού της να είναι άνω των 65 ετών.

    Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο διευθυντής Ερευνών στο ΙΔΕΜ Βύρωνας Κοτζαμάνης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων είναι αποκαλυπτικά.

    «Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η διεθνής αυτή ημέρα περνάει συνήθως σχεδόν απαρατήρητη παρόλο που η γήρανση προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς ενώ ο συνολικός πληθυσμός μας αυξήθηκε κατά 39% ανάμεσα στις αρχές της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας και σήμερα, οι 65 ετών και άνω αυξήθηκαν 4,6 φορές (από 520 χιλ. σε 2,4 εκατομμύρια) ενώ οι 85 ετών και άνω πολλαπλασιάστηκαν επί 20 (600 χιλ. σήμερα έναντι 30 μόλις χιλ. το 1951)».

    Αυτά τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βύρων Κοτζαμάνης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θεσπίσει από το 1990 να τιμάται την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

    Η χώρα μας, συνεχίζει ο επιστήμονας, έχοντας το 23% του πληθυσμού της 65 ετών και άνω εντάσσεται σήμερα στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε ενώ θα παραμείνει στην ομάδα αυτή και τις τρεις επόμενες δεκαετίες.

    Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται και από έντονες χωρικές διαφοροποιήσεις καθώς το ποσοστό των 65 ετών και άνω κυμαίνεται από 12,6% (ελάχιστο, Π.Ε Μυκόνου) έως 33,9 % (μέγιστο, Π.Ε Ευρυτανίας).

    Οδεύουμε, επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, προς έναν εκρηκτικό συνδυασμό «γήρανσης» και «υπεργηρίας» σε περισσοτέρους από 1 στους 4 Νομούς της χώρας μας, με αποτέλεσμα σύντομα (πολύ πριν το 2050) να έχουμε μια ομάδα όπου το 1/3 του πληθυσμού τους θα είναι 65 ετών και άνω, ενώ ταυτόχρονα το 1/4 εξ αυτών θα είναι «υπέργηροι».

    Λαμβάνοντάς υπόψη δε ότι στις μετά το 1970 γενεές έχουμε μείωση της γαμηλιότητας και αύξηση τόσο των διαζυγίων όσο και του ποσοστού αυτών που δεν θα αποκτήσουν παιδιά θα έχουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο πλήθος ατόμων που θα βρεθεί μετά τα 65 του με πολύ λίγα άτομα στο στενό του οικογενειακό περιβάλλον. Το κράτος προνοίας -και όχι η οικογένεια- θα κληθεί επομένως να καλύψει όλο και περισσότερο τις ανάγκες των ατόμων αυτών με δεδομένο ότι τα κόστη θα είναι αδύνατον να καλυφθούν από τους ιδίους .

    O κ. Κοτζαμάνης τονίζει επίσης ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων αναδεικνύει, εκτός των άλλων, και τη σημασία της προαγωγής της υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο δε ότι για το 2024 τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν σαν κεντρικό θέμα της Διεθνούς Ημέρας των ηλικιωμένων το «Γήρανση με αξιοπρέπεια: Η σημασία της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και φροντίδας για τους ηλικιωμένους παγκοσμίως».

    Βρισκόμαστε πλέον και στην Ελλάδα, αναφέρει, όπως άλλωστε και στις περισσότερες γηράσκουσες ανεπτυγμένες χώρες, σε μια κρίσιμη καμπή, σε μια αβέβαιη μεταβατική περίοδο. Η μέλλουσα ιστορία της γήρανσής μας δεν έχει ακόμη γραφεί και οι κοινωνικοί φορείς διστάζουν να επιλέξουν ανάμεσα στα υπάρχοντα σενάρια, σενάρια που δεν έχουν ούτε την ίδια οικονομική και κοινωνική βαρύτητα, ούτε τις ίδιες πιθανότητες επαλήθευσης.

    Η χειρότερη επιλογή συνίσταται, κατά τη γνώμη του στον εγκλωβισμό της κοινωνίας μας στις υπάρχουσες δομές και μηχανισμούς λειτουργίας, στους παρόντες μηχανισμούς σύλληψης και θεώρησης των «προβλημάτων», στην εμμονή στα ισχύοντα συστήματα αφαίρεσης κοινωνικών πόρων και αναδιανομής.

    Η καλύτερη, σύμφωνα με τον ίδιο, συνίσταται στη διεύρυνση των ηλικιακών συνόρων, στη δημιουργία εναλλακτικών επιλογών ανάμεσα στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο και την εκπαίδευση στη διάρκεια των διαδοχικών κύκλων της ζωής, στη μερική κατάργηση των τειχών που διαχωρίζουν την ενεργή από τη μη ενεργή ζωή, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του τεραστίου αποθέματος δυνάμεων και πόρων που κατέχουν τα άτομα της αποκαλούμενης ευσχήμως «τρίτης» ή ακόμη και «τέταρτης» ηλικίας». Συνίσταται, επίσης, στη δόμηση νέων πολιτικών, στην «επανεφεύρεση» της γήρανσης και στην αναδόμηση των θεσμών, στην αλλαγή των νοοτροπιών, στην αναθεώρηση της οπτικής γωνίας σύλληψης και προσέγγισης του «προβλήματος» και, τέλος, στη δυναμική, οργανωμένη εμφάνιση στο προσκήνιο των άμεσα ενδιαφερομένων που θα πάψουν να αποτελούν μόνον στατιστικές κατηγορίες.

    Για να καταλήξει τονίζοντας:

    «Η πρόκληση είναι παρούσα: Από τις λύσεις που θα δοθούν, θα κριθεί και στη χώρα μας αν ο κοινωνικός στιγματισμός, η περιθωριοποίηση των «ηλικιωμένων» -επάγωγο της έως σήμερα θεωρούμενης απουσίας «συλλογικής χρησιμότητάς» τους- θα αρθεί, εάν το κοινωνικό ρολόι θα προλάβει το βιολογικό, εάν η ανισορροπία ανάμεσα στις δύο βασικές συνιστώσες της γήρανσης (κοινωνική και δημογραφική) είναι δυνατόν να ανατραπεί.

    Από τις επιλογές που θα γίνουν θα κριθεί επίσης, εάν «ευγενείς» δραστηριότητες (όπως η φροντίδα- θεραπεία) που θεωρούνται σήμερα ακόμη σε μεγάλο βαθμό ως μη «παραγωγικές» θα αποκτήσουν τη θέση που τους ανήκει, ώστε να δυναμιτίσουν την οικονομία του μέλλοντος σε συνδυασμό και με την αυξημένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών για τους ηλικιακά μεγαλύτερους.

    Οι τρόποι προσαρμογής μας στη γήρανση ποικίλλουν φυσικά και είναι άμεση συνάρτηση των πολιτικών που θα υιοθετηθούν και του χρόνου που θα έχουμε από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να δράσουμε.

    Το ερώτημα όμως που βάσιμα δύναται να τεθεί είναι εάν οι προαναφερθείσες αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς -εκτός των άλλων- αλλαγές στο παραγωγικό μας μοντέλο και στους τρόπους παραγωγής και διανομής του συλλογικού πλούτου, αλλαγές που απαιτούνται εξαιτίας -εκτός των άλλων- και των δημογραφικών μας εξελίξεων.

    Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κριθεί και εάν η συλλογική και διαγενεακή αλληλεγγύη που όλοι επικαλούνται είναι μύθος ή πραγματικότητα…».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κλιματική αλλαγή: Ακραία ζέστη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας – Διπλός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα
    Κλιματική αλλαγή: Ακραία ζέστη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας – Διπλός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα

    Υψηλές θερμοκρασίες (ακραία ζέστη) και αύξηση της γήρανσης. Ένας συνδυασμός που απασχολεί τους επιστήμονες.

    Οι θάνατοι από ακραία ζέστη στην Ευρώπη ενδέχεται να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health.

    Για τη χώρας μας και γενικότερα τη Νότια Ευρώπη ο «πονοκέφαλος» για την αύξηση της θερμοκρασίας είναι διπλός καθώς παρατηρείται και ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού και όπως είναι γνωστό οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι η πιο ευπαθής ομάδα στην έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες.

    Λιγότερος ιδρώτας, μεγαλύτερη πιθανότητα θερμοπληξίας

    Ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλούρης, αναφέρθηκε (ΕΡΤ) στη μελέτη και ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού και εξήγησε παράλληλα είναι ότι «οι ηλικιωμένοι τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να υποστούν θερμοπληξία καθώς η δημιουργία ιδρώτα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του».

    Πώς η άσκηση βοηθά και στην αντιμετώπιση της ζέστης

    Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σωματικής άσκησης ως μέτρο πρόληψης, επισημαίνοντας ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα προβλημάτων υγείας σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

    «Έχουμε δει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούνται και έχουν καλή σωματική κατάσταση, έχουν φοβερά μειωμένη πιθανότητα να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας όταν εκτίθενται στη ζέστη» δήλωσε ο κ. Φλουρής.

    «Πρωτοφανείς προκλήσεις»

    Η δημοσίευση της μελέτης στο Lancet Public Health οδήγησε τους ερευνητές να δηλώνουν πως τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

    «Πολλοί περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να σημειωθούν καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο Νταβίδ Γκαρσία-Λεόν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης, όπως αναφέρει ο Guardian.

    Ο Γκάρι Κωνσταντινούδης, επιδημιολόγος από το Κέντρο MRC για το Περιβάλλον και την Υγεία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν υψηλής ποιότητας και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία είναι πολύπλοκη και θα περιέχει πάντα αβεβαιότητα.

    Πηγή: In.gr
  • Πρωτοποριακή μέθοδος υπόσχεται να βάλει τέλος στη γήρανση - Πώς λειτουργεί
    Πρωτοποριακή μέθοδος υπόσχεται να βάλει τέλος στη γήρανση - Πώς λειτουργεί

    Έλαβε 110 εκατ. χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση το 2022

    Γενετιστής έλαβε χρηματοδότηση 110 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να αναπτύξει μια πρωτοποριακή θεραπεία που πιστεύεται ότι μπορεί να νικήσει τον θάνατο.

    Στο πλαίσιο της θεραπείας αυτής τα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα αντικαθίστανται με βλαστοκύτταρα που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήρια.

    Ο επικεφαλής της έρευνας Ζαν Εμπέρ πιστεύει πως ακόμα κι αν η γονιδιακή θεραπεία μπορούσε να αναζωογονήσει το DNA μέσα στα κύτταρα- μια ιδέα που διερευνούν ορισμένες εταιρείες- η γήρανση είναι αναπόφευκτη.

    Είναι αναπόφευκτη η γήρανση;

    Ο λόγος που τα φάρμακα δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ τη γήρανση κατά τον ίδιο είναι ότι ο χρόνος επηρεάζει όλα τα όργανα και τα κύτταρά μας και καταστρέφει ουσίες όπως η ελαστίνη, μια πρωτεΐνη και συστατικό του συνδετικού ιστού του ανθρώπινου σώματος, η οποία συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος.

    «Όταν ήμουν παιδί ανακάλυψα ότι όλοι καταρρέουμε και πεθαίνουμε και αναρωτήθηκα γιατί το αποδέχονται όλοι αυτό» είπε ο ερευνητής.«Αυτό με καθοδηγεί σε ό,τι κάνω. Απλώς προτιμώ τη ζωή από αυτήν την αργή υποβάθμιση σε ανυπαρξία που έχει σχεδιάσει η βιολογία για όλους μας» πρόσθεσε.

    Τα πειράματα

    Η ομάδα του γενετιστή διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια, αφαιρώντας μικρά τμήματα του εγκεφάλου τους και εγχέοντας πολτούς εμβρυϊκών κυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν μέσω κυτταρικής καλλιέργειας, η οποία περιλαμβάνει την απομόνωση κυττάρων από ένα έμβρυο και την τοποθέτησή τους σε ένα τρυβλίο Petri με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, αμινοξέα, γλυκόζη και άλατα. Η ομάδα τοποθέτησε ένα μείγμα των εργαστηριακών κυττάρων σε ένα πήκτωμα πρωτεΐνης, το οποίο προερχόταν από συστατικά κυττάρων και ιστών που προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη.

    Οι προκαταρκτικές δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτά τα εμβολιασμένα, εγκεφαλικά κύτταρα δότη επικοινωνούσαν με τον εγκέφαλο του ξενιστή του ποντικιού και ανταποκρίνονταν σε οπτικά ερεθίσματα, ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση. Τα νεαρά κύτταρα, με άλλα λόγια, ωρίμασαν γρήγορα και μετατράπηκαν σε εξειδικευμένα κύτταρα που ήταν έτοιμα να εκπληρώσουν το νέο τους ρόλο στον εγκέφαλο του ξενιστή. Επιπλέον, οι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν σε λειτουργικά δίκτυα εντός του εγκεφάλου, χωρίς περαιτέρω χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτά τα κύτταρα φάνηκε επίσης να ανταποκρίνονται σε αισθητηριακές εισροές, όπως έδειξαν μεταγενέστερες δοκιμές σε ποντίκια. Μετά την επιτυχία των πειραμάτων σε ποντίκια, η ομάδα του ερευνητή θα προχωρήσει σε δοκιμές σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ταξίδια: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μαζί σας μία φέτα λεμόνι
    σε Plus +
    Ταξίδια: Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μαζί σας μία φέτα λεμόνι

    Πορτοφόλι, χρήματα, διαβατήριο, κινητό και... λεμόνι. Τα απαραίτητα για ταξίδι δεν είναι (μόνο) αυτά που νομίζετε.

    Πολλές είναι οι ταξιδιωτικές συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Άλλες είναι χρήσιμες, άλλες πρακτικές και άλλες παράξενες.

    Η Μπέτανι Χιουζ, ιστορικός και γνωστή παρουσιάστρια της Βρετανίας, μοιράστηκε στο Bloomberg κάποιες συμβουλές από την μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Μάλιστα, από τα tips της εντύπωση προκαλεί αυτό με τη φέτα με το λεμόνι…

    Να παίρνετε μαζί σας δύο ίδιες βαλίτσες

    Ναι, ίσως να ακούγεται παράξενο, αλλά φαίνεται να έχει την εξήγησή της η συγκεκριμένη συμβουλή. Να παίρνετε μαζί σας στο ταξίδι, δύο ίδιες βαλίτσες. Και δεν εννοεί στην όψη ίδιες, αλλά στο πακετάρισμα. Όπως εξηγεί η Μπέτανι Χιουζ, κάθε φορά που είναι να ταξιδέψει, φτιάχνει δύο σχεδόν πανομοιότυπες βαλίτσες, ώστε εάν χάσει τη μία, έχει αρκετά ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που θα για το υπόλοιπο των διακοπών σας.

    «Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, τώρα έχω πάντα μαζί μου τουλάχιστον μία φέτα λεμόνι ανά πάσα στιγμή»

    Τώρα, αν χάσετε και τις δύο βαλίτσες, τι να πούμε: πάρτε ένα λαχείο την επόμενη φορά. Επίσης, στην κάθε βαλίτσα μη βάλετε όλη σας την προίκα. Μοιράστε τα, αλλά να έχετε και στις δύο τα πιο απαραίτητα.

    Να κουβαλάτε μαζί σας μια φέτα λεμόνι

    Εντάξει, αυτή η συμβουλή μάς παραξένεψε, αλλά όταν προέρχεται από κάποιον ντόπιο κι έμπειρο του τόπου, θα πρέπει να τον εμπιστευόμαστε. Κάτι θα ξέρει. Όπως συνέβη στην Μπέτανι Χιουζ, η οποία όπως περιέγραψε, όταν επισκέφτηκε το Άνγκορ Τομ, ένα απομακρυσμένο σημείο της Καμπότζης, κι έπρεπε να ανοίξει πέρασμα μέσα από τους θάμνους, ο οδηγός που είχε μαζί της, της έδωσε ένα απίθανο tip για τα φίδια.

    «“Μην ανησυχείς, κοίτα τι έχω στην τσέπη μου”. Ήταν ένα λεμόνι», περιγράφει η παρουσιάστρια. Και πρόσθεσε στη συνέχεια πως ο οδηγός τής υποσχέσθηκε πως έχοντας πάνω της μια φέτα λεμόνι, δεν κινδυνεύει να τη δαγκώσει κάποιο φίδι. «Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, τώρα έχω πάντα μαζί μου τουλάχιστον μία φέτα λεμόνι ανά πάσα στιγμή», παραδέχεται η Χιουζ.

    Έτσι, θα καταλάβετε αν ένα μέρος είναι ασφαλές

    Όπως αναφέρει, στη συνέχεια, όταν προσγειώνεται σε ένα μέρος που δεν έχει ξαναπάει, κάνει έναν «έλεγχο αδέσποτων ζώων». Ελέγχει πάντα πόσο φιλικά είναι τα σκυλιά και οι γάτες. «Αν είναι φοβισμένα, τότε ξέρεις ότι οι άνθρωποι δεν τους φέρονται καλά και πρέπει να έχεις το νου σου. Αν τα σκυλιά είναι απίστευτα φιλικά, τότε αυτό είναι καλό σημάδι, γιατί δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι ευγενικοί μαζί τους».

    Αυτό σημαίνει ότι στο κομμάτι των αδέσποτων δεν κινδυνεύετε από κάποια επίθεση στον δρόμο και στο κομμάτι των ντόπιων, έχετε να κάνετε με ανθρώπους που σέβονται και αγαπούν τα ζώα.

    Πηγή: in.gr- Φωτογραφία από Richard John από το Pixabay

  • Πού ταξίδεψαν και πόσα ξόδεψαν οι Έλληνες το 2023 - Οι τοπ πέντε χώρες
    Πού ταξίδεψαν και πόσα ξόδεψαν οι Έλληνες το 2023 - Οι τοπ πέντε χώρες

    Περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο ακόμη να φτάσουν τα επίπεδα προ πανδημίας, πραγματοποίησαν οι Έλληνες το 2023, καταγράφοντας συνολικά 6,2 εκατομμύρια αναχωρήσεις, 34,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και 2,4 δισ. ευρώ δαπάνες, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

    Επιπλέον, παρατηρείται μια στροφή από τους βαλκανικούς προορισμούς στους «παραδοσιακούς» προορισμούς της Ευρώπης, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

    Ανάκαμψη του εξερχόμενου τουρισμού

    Μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2020 και του 2021, το 2023 ο εξερχόμενος τουρισμός από την Ελλάδα εμφάνισε για δεύτερη συνεχή χρονιά ανάκαμψη, με οδηγό τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

    Η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο «Η εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από Ελλάδα, 2019- 2023», εξετάζει τα στοιχεία του εξερχόμενου τουρισμού συνολικά, ανά χώρα προορισμού, εντός κι εκτός ζώνης ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η πορεία της ανάκαμψης

    Ειδικότερα, για την περίοδο 2019-2023, δηλαδή την περασμένη χρονιά σε σύγκριση με το τελευταίο έτος πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ο εξερχόμενος τουρισμός το 2023 από Ελλάδα ανέκαμψε, αν και υπολείπεται ακόμα των προ πανδημίας επιπέδων τόσο σε επίπεδο αναχωρήσεων (με μείωση κατά 21%, από 7,8 εκατ. το 2019 σε 6,2 εκατ. το 2023) και διανυκτερεύσεων (με πτώση κατά 22%, από 44,9 εκατ. το 2019 σε 34,9 εκατ. το 2023) όσο και σε μικρότερο βαθμό σε επίπεδο πληρωμών (-11%, από 2,7 δισ. το 2019 σε 2,4 δισ. ευρώ το 2023).

    Για την περίοδο 2022-2023, ο εξερχόμενος τουρισμός ανέκαμψε σε επίπεδο αναχωρήσεων (+21%, από 5,1 εκατ. το 2022 σε 6,2 εκατ. το 2023) και πληρωμών (+26%, από 1,9 δισ. ευρώ το 2022 σε 2,4 δισ. ευρώ το 2023), ενώ εξακολουθεί να υπολείπεται ακόμα σε επίπεδο διανυκτερεύσεων (-2%, από 35,7 εκατ. το 2022 σε 34,9 εκατ. το 2023).

    Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό

    Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις, αυτές φαίνεται να επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω της αύξησης της ημερήσιας δαπάνης, που οδήγησε σε μείωση της διάρκειας διακοπών, αλλά και από την αύξηση των σύντομης διάρκειας ταξιδιών (city break) και τη μείωση των ταξιδιών με σκοπό την επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς, που παραδοσιακά έχουν υψηλότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ).

    Οι Έλληνες κατέγραψαν κατά μέσο όρο 5,6 διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό πέρυσι, οριακά μειωμένες έναντι των 5,7 διανυκτερεύσεων του 2019, ωστόσο η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (ΜΚΔ) αυξήθηκε κατά 12%, από 350 ευρώ το 2019 σε 393 ευρώ το 2023, αφού η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) εμφάνισε αναλογικά υψηλότερη αύξηση κατά 14%, από 61 ευρώ το 2019 σε 70 ευρώ το 2023.

    Στην αύξηση αναμφίβολα συνέβαλε και η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης προς τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ (+4%, από 2,2 εκατ. το 2019 σε 2,3 εκατ. το 2023), που παραδοσιακά έχουν υψηλότερη Δαπάνη.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ΜΚΔ, η ΜΔΔ και η ΜΔΠ του εξερχόμενου τουρισμού είναι κατά -35%, -20% και -19% χαμηλότερες από τα αντίστοιχα μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα.

    Εποχικότητα και προορισμοί

    Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με το πότε ταξιδεύουν οι Έλληνες, η εποχικότητα του εξερχόμενου τουρισμού δεν εστιάζεται -όπως στον εισερχόμενο τουρισμό- στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κάθε έτους, αλλά επιμερίζεται σχεδόν ισομερώς στα τέσσερα τρίμηνα του έτους.

    Παρ' όλα αυτά, το 2023 ήταν αξιοσημείωτη η αύξηση σε διανυκτερεύσεις και πληρωμές στο τρίτο τρίμηνο, γεγονός το οποίο πιθανόν οφείλεται στην αύξηση του μεριδίου των ταξιδιών για διακοπές στο εξωτερικό, που ευνοήθηκε από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και στις πληθωριστικές πιέσεις που οδήγησαν το εγχώριο τουριστικό πακέτο σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.

    Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή της τάσης που καταγραφόταν μέχρι το 2019, με αύξηση των μεριδίων των παραδοσιακών για τους Έλληνες προορισμών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, από 21% το 2019 σε 27% το 2023 σε όρους αναχωρήσεων και από 34% το 2019 σε 38% το 2023 σε όρους πληρωμών, και η παράλληλη μείωση των όμορων -πιο χαμηλής τουριστικής δαπάνης- προορισμών μας, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.

    Σε αυτές τις αγορές της χαμηλότερης τουριστικής δαπάνης, οι αναχωρήσεις έπεσαν από 36% το 2019 σε 26% το 2023 και οι πληρωμές από το 11% το 2019 σε 8% το 2023.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Angelo Carconi

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο