Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 21:37

«Καμπανάκι» κινδύνου από τη μεγαλύτερη έλλειψη σε ρύζι τα τελευταία 20 χρόνια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια αγορά οι ελλείψεις που καταγράφονται στο ρύζι, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Το «δυσοίωνο μήνυμα» ελήφθη μετά την έκθεση της Fitch Solutions, θυγατρικής του οίκου αξιολόγησης Fitch, η οποία έκρουσε «καμπανάκι» ότι η παγκόσμια αγορά ρυζιού αναμένεται να εμφανίσει φέτος το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ωστόσο, υπογράμμιζε ότι το έλλειμμα αυτό θα πλήξει περισσότερο τις χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος.

Το παγκόσμιο έλλειμμα στην αγορά εκτιμάται στους 8,7 εκατ. τόνους, το μεγαλύτερο από την περίοδο 2003-2004, οπότε και είχε αγγίξει τους 18,6 εκατ. τόνους. Όπως αναφέρει η έκθεση, η μείωση της παραγωγής είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της κακοκαιρίας σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες, όπως η Κίνα και το Πακιστάν.

Ενδεικτικό είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, την Κίνα, επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Αντίστοιχα, στο Πακιστάν, η ετήσια παραγωγή «βυθίστηκε» πέρυσι κατά 31% λόγω των πλημμυρών.

Πάντα, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch Solutions, μειωμένη αναμένεται η παραγωγή από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές του ρυζιού και επηρεάζοντας περισσότερους από 3,5 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ότι οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024. Συγκεκριμένα, η τιμή του χθες στα διεθνή χρηματιστήρια κυμαινόταν στα 17,29 δολάρια ανά εκατόβαρο, όταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν στα 14,9 δολάρια. Πάντως το 2024, η τιμή του προβλέπεται ότι δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα 14,5 δολάρια ανά εκατόβαρο.

«Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά», αναφέρει η Fitch Solutions.

Παράλληλα, δύο παράγοντες που επηρέασαν τις τιμές είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες που εξάγουν ρύζι, όπως για παράδειγμα η Ινδία, επέβαλαν εξαγωγικό φόρο στις περισσότερες ποικιλίες, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 αύξησε τους δασμούς εισαγωγής στο καστανό ρύζι από τα 30 στα 65 ευρώ ανά τόνο.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 19:57

Σχετικά Άρθρα

  • Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε; - Η απάντηση σεφ και επιστημόνων
    σε Plus +
    Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε; - Η απάντηση σεφ και επιστημόνων

    Το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα συνιστάται από πολλούς ωστόσο δεν είναι μια μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται πάντα.

    Παραδείγματος χάριν αν το ρύζι που χρησιμοποιείτε είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα, το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη σε κάποιες συγκεκριμένες συνταγές, όπως το ριζότο, μπορεί να θέλετε ένα πιο κολλώδες αποτέλεσμα, κάτι που δεν θα καταφέρετε εάν προηγουμένως έχετε πλύνει το ρύζι.

    Οι ειδικοί στη μαγειρική υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μειώνει την ποσότητα αμύλου που προέρχεται από τους κόκκους του, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι με τα μάτια σας όταν ξεπλένετε το ρύζι με άφθονο νερό.

    Στους γαστρονομικούς κύκλους, το πλύσιμο προτείνεται για ορισμένα πιάτα όταν στόχος είναι το «σπειρωτό» ρύζι, δηλαδή αυτό που οι κόκκοι δεν κολλούν καθόλου μεταξύ τους. Ωστόσο, για άλλα πιάτα όπως ριζότο, παέγια και ρυζόγαλα (όπου χρειάζεστε ένα κολλώδες, κρεμώδες αποτέλεσμα), το πλύσιμο αποφεύγεται.

    Γίνεται λιγότερο κολλώδες το ρύζι εφόσον πλυθεί;

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα συνέκρινε την επίδραση του πλυσίματος ως προς το πόσο κολλώδες και σκληρό ήταν το ρύζι, συγκρίνοντας τρεις διαφορετικούς τύπους ρυζιού. Αυτά τα διαφορετικά ρύζια είτε δεν πλύθηκαν καθόλου, είτε πλύθηκαν τρεις φορές με νερό είτε πλύθηκαν δέκα φορές με νερό.

    Η μελέτη έδειξε ότι η διαδικασία πλυσίματος δεν είχε καμία επίδραση στο πόσο κολλώδης ή σκληρός κατέληξε ο κάθε τύπος ρυζιού. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η κολλώδης ουσία δεν οφείλεται στο επιφανειακό άμυλο, αλλά σε ένα διαφορετικό άμυλο που ονομάζεται αμυλοπηκτίνη και αποβάλλεται από τους κόκκους του ρυζιού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η ποσότητα που πλύθηκε διέφερε μεταξύ των διαφορετικών τύπων ρυζιού.

    Έτσι, αποδείχτηκε ότι ήταν η ποικιλία του ρυζιού και όχι το πλύσιμο που παίζει τον βασικό ρόλο στο πόσο κολλώδες καταλήγει στο πιάτο.

    Κάποιες φορές χρειάζεται να πλένετε το ρύζι

    Παραδοσιακά το ρύζι πλένεται για να απομακρυνθούν σκόνες, έντομα, μικρές πέτρες και κομματάκια φλοιού που είχαν απομείνει από τη διαδικασία αποφλοίωσης. Αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι σημαντικό για ορισμένες περιοχές του κόσμου όπου η επεξεργασία δεν είναι τόσο σχολαστική.

    Τα τελευταία χρόνια με την έντονη χρήση πλαστικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στα τρόφιμά μας, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού. Η διαδικασία πλύσης έχει αποδειχθεί ότι ξεπλένει έως και το 20% των πλαστικών από το άψητο ρύζι.

    Η ίδια ακριβώς μελέτη διαπίστωσε πως ανεξάρτητα από τη συσκευασία (πλαστικές ή χάρτινες σακούλες) στην οποία το αγοράζετε, το ρύζι περιέχει το ίδιο επίπεδο μικροπλαστικών. Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι τα πλαστικά στο (προμαγειρεμένο) στιγμιαίο ρύζι βρέθηκε να είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι στο άψητο ρύζι. Εάν ξεπλύνετε εκ των προτέρων το στιγμιαίο ρύζι, θα μπορούσατε να μειώσετε τα πλαστικά κατά 40%.

    Το ρύζι είναι επίσης γνωστό ότι περιέχει σχετικά υψηλά επίπεδα αρσενικού, επειδή απορροφά με φυσικό τρόπο περισσότερο αρσενικό από το έδαφος σε σχέση με άλλες καλλιέργειες.

    Το πλύσιμο του ρυζιού έχει αποδειχθεί ότι αφαιρεί περίπου το 90% του βιο-προσβάσιμου αρσενικού. Αλλά ξεπλένει, επίσης, μια μεγάλη ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία μας, όπως χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πάσχα: Καμπανάκι από παραγωγούς για έλλειψη στα αρνιά - Η τιμή τους
    Πάσχα: Καμπανάκι από παραγωγούς για έλλειψη στα αρνιά - Η τιμή τους

    Εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών κατά 20% αλλά και του μεγάλου ζωικού κεφαλαίου που πέθανε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Θεσσαλία, οι κτηνοτρόφοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις στην αγορά ενόψει του Πάσχα.

    Σύμφωνα με το OPEN, φέτος εκτιμάται ότι η τιμή στα αμνοερίφια θα κυμανθεί στα 9-14 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση συγκριτικά με Πάσχα του 2023, που η τιμή τους ξεκινούσε από τα 10 αγγίζοντας τα 14 ευρώ.

    Απεργούν οι γεωτεχνικοί

    Είναι ορατός πάντως ο κίνδυνος τα όποια κενά προκύψουν στην αγορά να καλυφθούν με παράνομες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις για το λόγο αυτό το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να εντατικοποιήσει του ελέγχους.

    Ωστόσο, οι γεωτεχνικοί έχουν προκηρύξει απεργία διαρκείας με αίτημα μεταξύ άλλων τη στελέχωση των υπηρεσιών. Ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης του κάλεσε σε διάλογο, λέγοντας ότι «Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι τα προβλήματα λύνονται με διάλογο, ρεαλισμό και υπευθυνότητας προς το κοινωνικό σύνολο».

    Οι γεωτεχνικοί έχουν συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για τη Δευτέρα (15./04) όπου θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα τους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μην βάζετε το βρεγμένο iPhone σας σε ρύζι, συμβουλεύει η Apple
    Μην βάζετε το βρεγμένο iPhone σας σε ρύζι, συμβουλεύει η Apple

    Αν το iPhone σας βραχεί, μην το στεγνώσετε σε μια σακούλα ή σε ένα μπολ με ρύζι, συμβουλεύει η Apple.

    Παρά τη δημοφιλία του παραπάνω hack, οι ειδικοί επιμένουν εδώ και καιρό ότι δεν λειτουργεί, ενώ τώρα η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία δημοσίευσε οδηγίες με τις οποίες προειδοποιεί ότι μπορεί μικρά σωματίδια από το ρύζι να καταστρέψουν τη συσκευή.

    Η Apple συμβουλεύει τους χρήστες απλά να κρατήσουν όρθιο το κινητό, να το χτυπήσουν απαλά με τα δάχτυλά τους για να βγει ό,τι υγρό μπορεί να υπάρχει μέσα, και στη συνέχεια να το αφήσουν να στεγνώσει.

    Παρά την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των smartphones, οι δημοφιλείς προσεγγίσεις για την επιδιόρθωσή τους σε περίπτωση που πέσουν στο νερό παραμένουν μάλλον απλοϊκές. Και η Apple βρήκε την ευκαιρία να αποτρέψει τους χρήστες των iPhone από αρκετά τέτοια «γιατροσόφια».

    Τι άλλο να αποφεύγετε

    Εκτός από την αποφυγή του ρυζιού, συμβουλεύει ενάντια στο στέγνωμα του τηλεφώνου με χρήση «εξωτερικής πηγής θερμότητας ή πεπιεσμένου αέρα» – με άλλα λόγια, μακριά από καλοριφέρ και σεσουάρ.

    Επίσης, οι χρήστες θα πρέπει να αποφύγουν να προσπαθήσουν να εισάγουν «ένα ξένο αντικείμενο, όπως μια μπατονέτα ή μια χαρτοπετσέτα» στο τηλέφωνό τους.

    Αντ' αυτού, θα πρέπει να αφήσουν το τηλέφωνό τους σε «στεγνό χώρο με κάποια ροή αέρα» πριν το επανασυνδέσουν σε φορτιστή.

    Οι αδιάβροχες συσκευές

    Όπως σημειώνει ο ιστότοπος MacWorld – ο οποίος εντόπισε πρώτος το νέο έγγραφο υποστήριξης –, οι αλλαγές στον σχεδιασμό των smartphones μπορεί να σημαίνουν ότι όλες αυτές οι συμβουλές θα είναι περιττές στο μέλλον.

    Οι συσκευές σταδιακά αναπτύσσουν μεγαλύτερες αντοχές στο νερό. Συγκεκριμένα, όλες οι συσκευές της Apple από το iPhone 12 και μετά είναι σε θέση να αντέξουν βύθιση σε βάθος έως έξι μέτρων, για έως και μισή ώρα.

    Αλλά με την άνοδο του κόστους ζωής να έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων, το πιο πιθανό είναι ότι για αρκετό καιρό ακόμα, πολλοί άνθρωποι θα χρειάζονται συμβουλές σχετικά με το τι να κάνουν – και τι όχι – με ένα βρεγμένο smartphone.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ APPLE INC. /HANDOUT

  • Συνδεδεμένη ρυζιού: Σε ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών χορήγησης
    Συνδεδεμένη ρυζιού: Σε ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών χορήγησης

    Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη χορήγηση της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια του ρυζιού.

    Προϋπολογισμός και πόροι χρηματοδότησης

    Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το ρύζι ανέρχεται στα 7.938.000€ και ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 στα 39.690.000€.

    Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στο ρύζι για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 26.460 εκτάρια. Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι 300€/εκτάριο.

    Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης ακολουθεί τις διατάξεις του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2116/2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της Kοινής Γεωργικής Πολιτικής.

    Επίσης, εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%. Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες αποκλίσεις της περιόδου 2017-2020 για τη συγκεκριμένη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επομένως, η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 255€/εκτάριο και 345€/εκτάριο, αντίστοιχα.

    Όροι επιλεξιμότητας – Προϋποθέσεις σποράς – Δικαιούχοι

    Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν ρύζι σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    • Να παραδίδουν προϊόν σε εμπόρους δημητριακών, ορυζόμυλους, ομάδες/οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
    • Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 4 τόνους προϊόντος ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης και να προσκομίζουν δελτίο αποστολής και τιμολόγιο αγοράς του προϊόντος.
    • Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:

    i. Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

    ii. ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τους καν. (ΕΚ) 1305/13 και 1308/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου,

    iii. ορυζόμυλοι.

    Επισημαίνεται ότι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων των περιπτώσεων i) και ii), μπορούν να παραδίδουν σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι.

    iv) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα του ρυζιού.

    Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛ.Γ.Α., υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

    Αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ με όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση της Συνδεδεμένης στην καλλιέργεια ρυζιού ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΚΓΠ: Σιτηρά, ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ρύζι
    ΚΓΠ: Σιτηρά, ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ρύζι

    Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εμπόρους σιτηρών παγκοσμίως, η ΕΕ στηρίζει τους γεωργούς της με εισοδηματική στήριξη, παρέμβαση στην αγορά και εμπορική πολιτική μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

    Η στήριξη δεν βασίζεται πλέον στο τι ή σε ποια ποσότητα παράγεται και έχει αποσυνδεθεί πλήρως (οι πληρωμές δεν συνδέονται πλέον με την παραγόμενη ποσότητα). Οι διάφορες αροτραίες καλλιέργειες έχουν πλέον ενσωματωθεί σε ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς και η πολιτική της ΕΕ περιορίζεται σε δύο βασικούς τομείς:

    • Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση

    Η αγορά αποθεμάτων σιτηρών και ρυζιού για τη δημόσια αποθεματοποίηση, η οποία αρχικά θεσπίστηκε για την προστασία των γεωργών από τις χαμηλές τιμές της αγοράς, χρησιμοποιείται πλέον σήμερα μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για να παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας στους γεωργούς.

    • Μέτρα σχετικά με το εμπόριο

    Περίπου το 20% του σιταριού της ΕΕ εξάγεται ετησίως, ενώ οι ελαιούχοι σπόροι, οι ζωοτροφές και το ρύζι εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες. Για τους τομείς αυτούς, μπορεί να απαιτούνται άδειες εισαγωγής και εξαγωγής, καθώς και η καταβολή δασμών. Ωστόσο, λόγω των δεσμεύσεων της ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες εισαγωγικές δασμολογικές ποσοστώσεις με χαμηλότερο ή μηδενικό δασμό.

    Σιτηρά

    Το σιτάρι καλύπτει πάνω από τη μισή ποσότητα των σιτηρών που καλλιεργούνται στην ΕΕ. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από αραβόσιτο και κριθάρι. Η ποσότητα καθενός από αυτά αναλογεί περίπου στο ένα τρίτο αυτού του ποσοστού. Το τελευταίο ένα τρίτο αναλογεί σε σιτηρά που καλλιεργούνται σε μικρότερες ποσότητες, όπως η σίκαλη, η βρώμη και η όλυρα.

    Τα σιτηρά της ΕΕ χρησιμοποιούνται κυρίως για ζωοτροφές (σχεδόν τα δύο τρίτα). Το ένα τρίτο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ μόνο το 3% χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα.

    Ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες

    Ο κυριότερος ελαιούχος σπόρος που καλλιεργείται στην ΕΕ είναι η κράμβη (59%). Ακολουθούν ο ηλιόσπορος και οι σπόροι σόγιας. Δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα στήριξης για τους ελαιούχους σπόρους, όπου τα δύο τρίτα της ποσότητας που καταναλώνεται στην Ευρώπη κάθε χρόνο παράγονται στην ΕΕ. Ωστόσο, οι εισαγωγές της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το μισό περίπου των ελαιούχων σπόρων που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για ζωοτροφές, όπου οι εισαγωγικοί δασμοί είναι μηδενικοί.

    Οι ελαιούχοι σπόροι χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, ζωοτροφές, καύσιμα και βιομηχανικούς σκοπούς. Από τη σύνθλιψη των ελαιούχων σπόρων παράγονται φυτικά έλαια και άλευρα. Το φυτικό έλαιο χρησιμοποιείται γενικά στη βιομηχανία τροφίμων ή για την παραγωγή βιοντίζελ, ενώ τα άλευρα ελαιούχων σπόρων αποτελούν σημαντικό συστατικό των ζωοτροφών.

    Οι κύριες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες στην ΕΕ είναι τα κτηνοτροφικά μπιζέλια, τα κουκιά, τα φούλια και τα λούπινα. Από το 2012 δεν υπάρχει ειδική στήριξη για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και οι εισαγωγικοί δασμοί είναι μηδενικοί.

    Ρύζι

    Τα δύο τρίτα περίπου του ρυζιού που καταναλώνεται από τους Ευρωπαίους καλλιεργούνται στην ΕΕ. Το υπόλοιπο συμπληρώνεται με εισαγωγές ρυζιού διαφόρων ποικιλιών, από την Ινδία ή την Καμπότζη, για παράδειγμα. Μικρή ποσότητα ρυζιού της ΕΕ εξάγεται.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Καυσόξυλα: Τεράστια η έλλειψη στην αγορά - Στο «κόκκινο» οι τιμές τους
    Καυσόξυλα: Τεράστια η έλλειψη στην αγορά - Στο «κόκκινο» οι τιμές τους

    Πολύ μεγάλη είναι η έλλειψη καυσόξυλων στην αγορά ολόκληρης της χώρας, με τους επιχειρηματίες του χώρου να εκφράζουν στο ethnos.gr φόβους ότι η χρονιά θα βγει πολύ δύσκολα και υπάρχει ο κίνδυνος να μην ικανοποιηθεί το σύνολο των αναγκών των καταναλωτών.

    Την ίδια στιγμή, οι τιμές τους έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 30%-50% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Αυτό οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως στη μεγάλη μείωση στις εισαγωγές από τη γειτονική Βουλγαρία, στην αύξηση των οικονομικών απαιτήσεων των Ελλήνων δασεργατών και κυρίως στην τεράστια ακρίβεια στην ενέργεια, η οποία προκάλεσε «στροφή» σημαντικής μερίδας καταναλωτών στα καυσόξυλα και κατά συνέπεια υψηλή ζήτησή τους.

    Μάλιστα, οι τιμές των καυσόξυλων είναι πολύ υψηλότερες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την περιφέρεια, αφού είναι πολύ αυξημένα και τα έξοδα μεταφοράς των καυσόξυλων με τα φορτηγά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Διάφοροι παράγοντες οδήγησαν στην τεράστια έλλειψη

    Σε διάφορους παράγοντες οφείλεται η έλλειψη καυσόξυλων στην ελληνική αγορά σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου. Μάλιστα, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί.

    «Δυστυχώς, δεν υπάρχει επάρκεια καυσόξυλων στην αγορά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μειώθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, από την οποία η χώρα μας παίρνει κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες καυσόξυλων. Πλέον το εμπόριο ξύλων στη Βουλγαρία ρυθμίζεται σχεδόν μονοπωλιακά από δύο εργοστάσια, τα οποία απορροφούν πάνω από το 70% των ποσοτήτων στη γειτονική χώρα, με φοβερά υψηλές τιμές, ενώ οι χονδρέμποροι έχουν ρίξει σχεδόν όλο το προϊόν στο εσωτερικό της χώρας τους», λέει στο ethnos.gr ο Γιώργος Παπαγεωργίου, επιχειρηματίας στο χώρο των καυσόξυλων στην περιοχή του Κιλκίς.

    Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι στην έλλειψη καυσόξυλων στην αγορά συνέβαλε και το πολύ υγρό καλοκαίρι στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική ποσότητα υγρής ξυλείας, καθώς και το ότι οι ελληνικοί δασικοί συνεταιρισμοί άργησαν φέτος να κόψουν ξύλα. «Έχουμε και μία τρομακτική ζήτηση από την Αθήνα, η οποία άφησε φέτος, δυστυχώς, τη Βόρεια Ελλάδα, που κάνει πολύ περισσότερο κρύο, χωρίς ξύλα. Λόγω του ισχυρότερου ψύχους στην Κεντρική Μακεδονία χρειαζόμαστε κάθε χρόνο περίπου 100.000 τόνους ξύλα, ενώ στην Αθήνα οι ανάγκες δεν ξεπερνούν τους 20.000–30.000 τόνους», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

    Από την πλευρά του ο Πέτρος Βλάχος, επιχειρηματίας στο χώρο των καυσόξυλων στην Ηλιούπολη Αττικής, υποστηρίζει ότι πολύ μεγάλη είναι η έλλειψη και στην πρωτεύουσα, αφού δεν έχουν φτάσει επαρκείς ποσότητες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές.

    «Δε μας έχουν φέρει ξύλα, με αποτέλεσμα η επάρκεια να μη φτάνει για τις ανάγκες της Αθήνας, τη στιγμή που υπάρχει πολύ υψηλή ζήτηση. Προφανώς, οι δασικοί συνεταιρισμοί περιμένουν να ανέβει κι άλλο η τιμή των καυσόξυλών, για να τα φέρουν στην Αθήνα. Επίσης, φέτος το δασαρχείο δεν έδωσε άδειες κοπής ξύλων στην Αθήνα. Δυστυχώς και να έρθουν τώρα μεγάλες ποσότητες ξύλων, θα είναι χλωρά», σημειώνει ο κ. Βλάχος.

    Στα ύψη οι τιμές

    Κατά 30% έως 50% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλούνται τα καυσόξυλα στην ελληνική αγορά, με τις τιμές να χτυπούν «κόκκινο» κυρίως στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα, όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου, πέρυσι ένας καταναλωτής αγόραζε προς 55-60 ευρώ το κυβικό μέτρο τα καυσόξυλα στην Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο, φέτος οι τιμές τους έχουν αυξηθεί στα 75-80 ευρώ/κ.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν και στα 100 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

    Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Βλάχο, στην Αθήνα πέρυσι το ξύλο ελιάς, το οποίο ζητείται περισσότερο από τους καταναλωτές, πωλούνταν προς 130 ευρώ/κ.μ. το στοιβαχτό και προς 110 ευρώ/κ.μ. το χύδην. Τη φετινή περίοδο οι τιμές του στοιβαχτού καυσόξυλου βρίσκονται στα 180 ευρώ/κ.μ. και του χύδην στα 160 ευρώ το κυβικό μέτρο. Κατά τον ίδιο, η πολύ υψηλότερη τιμή στην Αθήνα σε σχέση με την περιφέρεια οφείλεται κυρίως στα μεγάλα μεταφορικά έξοδα. Όπως λέει, το κόστος της νταλίκας έφτανε πέρυσι στα 600 ευρώ και πλέον φτάνει στα 800-1.000 ευρώ.

    «Πλέον αγοράζουμε κατά 100% ακριβότερα το κυβικό χωρικό μέτρο στα βουνά. Σε σημαντικό βαθμό εμείς οι έμποροι βγάλαμε μόνοι μας τα ματάκια μας, αφού προσφέραμε ολοένα και υψηλότερες τιμές στους δασικούς συνεταιρισμούς. Δεν προβλέπεται να πέσουν οι τιμές των καυσόξυλων, διότι με τις βροχές και τα χιόνια θα ‘’κλείσουν’’ τα βουνά και δε θα κόβονται άλλα ξύλα», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μανωλάδα: «Έλουσαν» τον γαμπρό και τη νύφη με 170 κιλά ρύζι!
    σε Viral
    Μανωλάδα: «Έλουσαν» τον γαμπρό και τη νύφη με 170 κιλά ρύζι!

    Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και σχετικής… απραξίας σε ό,τι έχει να κάνει με τις τελέσεις γάμων και γενικότερα μυστηρίων στις εκκλησίες, φαίνεται πως ήταν σε χωριό της Ηλείας κάτι παραπάνω από αρκετά.

    Φέτος το καλοκαίρι που οι γάμοι και οι βαπτίσεις πήραν ξανά μπροστά, φαίνεται ότι οι Πελοποννήσιοι (και όχι μόνο) έχουν βαλθεί να πάρουν το αίμα τους πίσω και να του δώσουν να καταλάβει!

    Ο γάμος στην Παλαιά Μανωλάδα έκρυβε εικόνες που μαγνήτισαν τα βλέμματα όλων. Γαμπρός και νύφη σε πελάγη ευτυχίας…

    Είθισται συγγενείς και φίλοι να πετούν ρύζι στους νιόπαντρους προκειμένου να «ριζώσει» ο γάμος τους.

    Αφού το ζευγάρι δέθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου, κατά την έξοδό τους από την εκκλησία, οι φίλοι τους έλουσαν κυριολεκτικά με ρύζι.

    Εκατόν εβδομήντα κιλά ρύζι ήταν το μυστικό έκπληξη που επιφύλαξαν στον γαμπρό και τη νύφη οι φίλοι και συγγενείς, δείχνοντας να το απολαμβάνουν….

    Ο γάμος τελέστηκε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανολάδας και οι εικόνες του ταξιδεύουν στο διαδίκτυο. Εμείς με την σειρά μας να ευχηθούμε Βίον Ανθόσπαρτον, στο Χάρη και την Βάσω και να τους ζήσει ο Γιωργάκης τους!

    Πηγή: cyclades24.gr

  • Πάτρα: Δύο εβδομάδες περιμένουν να βρεθούν οι απαιτούμενες μονάδες αίματος – Σε αναμονή 60 ασθενείς για μετάγγιση
    Πάτρα: Δύο εβδομάδες περιμένουν να βρεθούν οι απαιτούμενες μονάδες αίματος – Σε αναμονή 60 ασθενείς για μετάγγιση

    Ο Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία αναδεικνύει το πρόβλημα των ελλείψεων αίματος, μία κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των θαλασαιμικών ασθενών που μεταγγίζονται στο ΠΓΝΠ.

    Οι τραγικές ελλείψεις αίματος το τελευταίο 20ήμερο στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκονται στην αναμονή για μετάγγιση περίπου 60 πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών μπαίνει στην αναμονή και ζει με την αγωνία αν θα βρεθούν οι πολύτιμες μονάδες αίματος που τον κρατούν στη ζωή.

    «Είμαστε γύρω στους 60 πάσχοντες που περιμένουμε 5-10 ημέρες για να μεταγγιστούμε. Προσωπικά έπρεπε να μεταγγιστώ την προηγούμενη Τετάρτη και μέχρι στιγμής δεν έχω μπει ακόμα στο πρόγραμμα» μας περιγράφει η πάσχουσα και πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ολγα Κανελλοπούλου.

    Η ίδια σημειώνει ότι οι προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών του Κέντρου Αιμοδοσίας για να εξασφαλίσουν αίμα είναι καθημερινές.

    «Αναγνωρίζουμε ότι κι αυτοί ζουν με τη δική μας αγωνία. Και φυσικά στο ΠΓΝΠ δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε ανάγκη για αίμα αλλά και τόσοι άλλοι ασθενείς και τραυματίες από τροχαία.

    Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Υπομεταγγιζόμαστε, αντί για δύο φιάλες παίρνουμε μία φιάλη κάθε 15 ημέρες και τώρα βέβαια έχουμε και την πολυήμερη καθυστέρηση. Ο αιματοκρίτης μας πέφτει στο 25 και δύσκολα επανέρχεται μετά ο οργανισμός μας. Αυτό έχει επιβάρυνση στην υγεία μας άμεση. Δυστυχώς το φαινόμενο είναι συχνό και επιπτώσεις μπορεί να μας επηρεάσουν καρδιολογικά, ορμονολογικά, ρευματολογικά κ.ά.».

    Παράλληλα, η κ. Κανελλοπούλου αναφέρει ότι «η υπομετάγγιση πιθανόν να είναι ενάντια και στις νέες θεραπείες. Οταν δεν υπάρχει σταθερός αιματοκρίτης δεν γνωρίζουμε αν αποδίδουν τα νέα φάρμακα που είναι πολύ σημαντικά για τη θεραπεία μας.

    Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία σημειώνει ότι αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για αιμοληψίες την περίοδο αυτή «το ΔΣ του συλλόγου μας πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με έναν από τους τοπικούς αιμοδοτικούς συλλόγους της Αχαΐας, ώστε να συνδράμει με τον τρόπο του και να βοηθήσει τους πάσχοντες από θαλασσαιμία.
    Υστερα από δική μας παρέμβαση και κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του συλλόγου προσφέρονται να μας στηρίξουν εμπράκτως με μονάδες αίματος.

    Για την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκαν εγγράφως τόσο η διοίκηση του ΠΓΝΠ όσο και οι θεράποντες ιατροί των πασχόντων.

    Για λόγους πιθανώς γραφειοκρατίας, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση για μία ακόμη φορά να γινόμαστε μπαλάκι όσων εμπλέκονται και αρνούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει και έχει γίνει ο εφιάλτης όλων μας».

    ΜΟΥΓΙΟΥ: Οι ελλείψεις είναι μεγάλες

    Την ύπαρξη καθυστέρησης στις μεταγγίσεις των ασθενών επιβεβαιώνει στην «Π» και η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Αίματος του ΠΓΝΠ, Αθηνά Μούγιου.

    «Υπάρχει έλλειψη αίματος και υπάρχουν και καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις. Προσπαθούμε με έκτατες αιμοληψίες στον στρατό, στην περιοχή της Ναυπάκτου να καλύψουμε τους ασθενείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε στην «Π» και πρόσθεσε:

    «Σε κάθε περίοδο που η συλλογή αίματος μειώνεται, το Κέντρο Αίματος ιεραρχεί τις μεταγγίσεις των ασθενών της ΜΜΑ με βάση την τελευταία τους μετάγγιση, την τιμή αιμοσφαιρίνης, τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενή και τις εκάστοτε υποδείξεις των ιατρών της ΜΜΑ. Ταυτόχρονα, ανά ημέρα αξιολογεί την εσωτερική και εξωτερική συλλογή αίματος, για τον προγραμματισμό των δράσεών του εντός και εκτός ΠΓΝΠ και σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διακινεί, λαμβάνει ή ανταλλάσει μονάδες αίματος ειδικής ομάδας/φαινότυπου για την κάλυψη των μεταγγίσεων των ασθενών».

    Σε ό,τι αφορά τη μη συνεργασία με τον Σύλλογο Αιμοδοτών που πρότεινε ο Σύλλογος των Πασχόντων, η κ. Μούγιου εξηγεί: «Οι Αιμοδοσίες δεν ενημερώνουν Φορείς-Συλλόγους-Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών άλλων Αιμοδοσιών με τα στοιχεία επικοινωνίας των αιμοδοτών τους. Αυτό αφενός μεν δεν είναι σύμφωνο με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αφετέρου δε η κάθε Αιμοδοσία έχει μια δεξαμενή αιμοδοτών την οποία κινητοποιεί σύμφωνα με τις ανάγκες της με συγκεκριμένο τρόπο σε τακτική και έκτατη βάση».

    Πηγή: pelop.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch