Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 20:48

Σουδάν: Ρουκέτα χτύπησε σπίτι Ελλήνων στο Χαρτούμ - Σώθηκαν από καθαρή τύχη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τραγικές είναι οι στιγμές που να ζουν οι Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στο Σουδάν, το οποίο συγκλονίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Νέες φωτογραφίες - ντοκουμέντα από το Σουδάν είδαν το φως της δημοσιότητας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, όπου μία ρουκέτα φαίνεται πως έχει χτυπήσει σπίτι ελληνικής οικογένειας στο Χαρτούμ.

Οι οικογένειες των Ελλήνων σώθηκαν από καθαρή τύχη, αφού το χτύπημα ήταν σφοδρό. Στις φωτογραφίες φαίνονται οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η ρουκέτα που έπληξε το σπίτι των ομογενών, οι οποίοι είναι από τους περίπου 100 Έλληνες που παραμένουν στο Σουδάν και κάνουν επανειλημμένες εκκλήσεις να μεταφερθούν από το Χαρτούμ σε άλλη πόλη και να απεγκλωβιστούν.

Εξάλλου, νωρίτερα έχει απογειωθεί από το Ασουάν της Αιγύπτου το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 και κατευθύνεται προς το Τζιμπουτί ώστε να παραλάβει τους 23 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν πρώτοι από το Σουδάν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει τις ενέργειές του με Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ για τον ταχύτερο και ασφαλέστερο απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Το C-27 εκτιμάται ότι θα προσγειωθεί την Τρίτη (25/4) το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και την ίδια ώρα θα απογειωθεί άλλο μεταγωγικό για το Ασουάν, σε περίπτωση που κληθεί άμεσα για τον απεγκλωβισμό και των υπόλοιπων Ελλήνων από το Σουδάν.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 20:48

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί δεν αγοράζουν ακίνητα οι Έλληνες - Σε ιστορικό χαμηλό η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα
    Γιατί δεν αγοράζουν ακίνητα οι Έλληνες - Σε ιστορικό χαμηλό η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα

    Επιπλέον αυξημένη είναι η κινητικότητα των νέων κυρίως προς το εξωτερικό, καθώς δεν επενδύουν πλέον σε σταθερά assets όπως ένα οικιστικό ακίνητο

    H ιδιοκατοίκηση και το πώς βλέπουν οι Έλληνες τη στροφή στην ενοικίαση ήταν το θέμα στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo.

    H Βασιλική Βλαχοστεργίου, Deputy Head of Real Estate Analysis Section στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον στο 69,6% στη χώρας μας γενικότερα βάσει των στοιχείων της Eurostat, ενώ για την Αθήνα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 64%.

    Τα βασικά προβλήματα που οδηγούν σε αυτή τη μείωση είναι το γεγονός ότι οι αξίες των οικιστικών ακινήτων αυξάνεται με διψήφια ποσοστά τη τελευταία διετία, ενώ από το 2017, που ήταν το χαμηλότερο σημείο για την αξία των ακινήτων έως το Β Τρίμηνο του 2024 η αύξηση της αξίας των ακινήτων στην Αθήνα ανέρχεται στο 90%. Σε σχέση με την καλύτερη χρονιά που ήταν το 2008 η αύξηση κινείται στο 4%. Επιπλέον, το απόθεμα των ακινήτων προς πώληση είναι ποιοτικά υποδεέστερο καθώς είναι «γηρασμένο» αφού ξεπερνά τα 40 έτη.

    Ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι οι αξίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό με την άνοδο να κινείται στο 100% γενικά και στο 70% στο Κέντρο της Αθήνας. Προβληματικό, επίσης, είναι και το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2008, ενώ δεν εκδίδονται πλέον νέες οικοδομικές άδειες με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα νέων ακινήτων. Η κ. Βλαχοστεργίου τόνισε ότι οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2011 έως και το 2024 είναι αθροιστικά οι ίδιες στο σύνολο με αυτές που εκδόθηκαν το 2005.

    Σχετικά με τη νοοτροπία για την ιδιοκατοίκηση πρόσθεσε ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και η ενοικίαση αποτελεί μία προσωρινή λύση, ενώ για την Αθήνα ανέφερε ότι «χωράει» πια τον μισό πληθυσμό στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από την άνοδο του τουρισμού.

    Ο Πάνος Λολώνης, Head of the Geospatial Information Department, Ελληνικό Κτηματολόγιο δήλωσε ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις υπόλοιπες συναλλαγές και χαρακτήρισε το 2005 ως το peak της αγοράς. Για την ιδιοκατοίκηση ανέφερε ότι δεν είναι στα ίδια ποσοστά με το παρελθόν, καθώς η κατοχή ακινήτου δεν είναι πλέον προσοδοφόρα, ενώ γίνεται επαχθής λόγω του ΕΝΦΙΑ, της έλλειψης χρηματοδότησης, της συντήρησης και της δυσκολίας της διαδικασίας μεταβίβασης.

    Επιπλέον αυξημένη είναι η κινητικότητα των νέων κυρίως προς το εξωτερικό, καθώς δεν επενδύουν πλέον σε σταθερά assets όπως ένα οικιστικό ακίνητο. Εκτός όμως από τα παραπάνω προβλήματα ο κ. Λολόνης σχολίασε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς αγορά και για αυτό το λόγο υπάρχει μεγάλη στροφή προς την ενοικίαση.

    Ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, VP of the Real Estate Association of Athens - President of PAC / CEPI, τόνισε ότι το στεγαστικό πρόβλημα υπάρχει σε όλο το δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας εξειδικεύεται.

    Σχετικά με τα παγκόσμια δεδομένα ανέφερε ότι το να χτίσεις είναι «πολύ ακριβό σπόρ», ενώ υπάρχει έλλειμμα οικοπέδων. Στη χώρα μας το πρόβλημα έγκειται σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη ότι η γενιά του Πολυτεχνείου έχει δανειστεί σε μεγάλο βαθμό και έχει επιβαρύνει τις επόμενες γενιές όσον αφορά την ιδιοκατοίκηση. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια κενές κατοικίες, αλλά αυτές βρίσκονται στην επαρχία και έχουν εγκαταληφθεί. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στην Αθήνα και ότι οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό.

    Για την επαρχία, τόνισε ότι τα ενοίκια παραμένουν χαμηλά, αλλά δεν υπάρχει καμία επιθυμία για διαμονή καθώς δεν υπάρχει για παράδειγμα ανεπτυγμένο δίκτυο μεταφορών, δηλαδή τρένα. Σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει, ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους της αγοράς και να συζητήσει ώστε να λυθούν τα προβλήματα πάντοτε με τα διαθέσιμα κεφάλαια.

    Ο Νίκος Τσάτσης, Chief Development Officer, Plasis Real Estate + Development, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα όσον αφορά την ιδιοκατοίκηση. Αρχικά, αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς, ενώ τα δάνεια δε φτάνουν για την αγορά σύγχρονων σπιτιών.

    Πρόσθεσε, ότι στο παρελθόν η αγορά ενός ακινήτου συνδεόταν με τη βοήθεια από την οικογένεια. Πλέον αυτό δεν ισχύει καθώς τα οικογενειακά αποθέματα χρημάτων έχουν μειωθεί και επίσης έχουν κατασχεθεί οικογενειακά ακίνητα λόγω των δανείων. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, όπου η ενοικίαση είναι κάτι πολύ σύνηθες, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να νοικιάσουν ένα ακίνητο με παροχές παρά να αγοράσουν κάτι παλιό.

    Η Μαρί Δελλή, Partner, LCI Law επισήμανε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα συγκροτήματα που να παρέχουν υπηρεσίες και να ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη που θα τα διαχειρίζεται. Αντιθέτως, η αγορά έχει εστιάσει σε γραφεία, ξενοδοχεία και logistics με σημαντικά κενά στην κατοικία. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν νομικά θέματα που θέτουν εμπόδια. Ένα εξ’ αυτών είναι το γεγονός ότι ο συντελεστής δόμησης είναι σε αδράνεια, καθώς δεν έχει μπει ακόμα σε λειτουργία η τράπεζα γης. Επίσης, χρειάζεται απλούστευση σε αδειοδοτικές διαδικασίες όπως αυτές για την κατεδάφιση, την αναπαλαίωση διατηρητέων κτιρίων, την ανακαίνιση, και τις αλλαγές σε χρήσης γης.

    Κλείνοντας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος για το δίκαιο της μίσθωσης της κατοικίας και θα πρέπει να καταργηθεί η προστασία της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης που θέτει ο νόμος και κάθε συμβόλαιο να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ εκμισθωτή και ενοικιαστή.

  • Σουδάν: Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πολέμου
    Σουδάν: Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πολέμου

    11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν.

    Κάπου δέκα δυτικές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, απηύθυναν χθες Παρασκευή έκκληση στα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που τη χρειάζονται «επειγόντως».

    Το Σουδάν έχει μετατραπεί από τη 15η Απριλίου 2023 σε θέατρο ανελέητου πολέμου, με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσα στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τους παραστρατιωτικούς υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, και τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ), υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη του αφρικανικού κράτους.

    Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που χαρακτηρίζει την κατάσταση ανθρωπιστική «καταστροφή».

    Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ακραία επισιτιστική ανασφάλεια· έχει κηρυχθεί λιμός στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ του Νταρφούρ.

    «Η συστηματική παρεμπόδιση από μέρους και των δύο πλευρών των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών είναι η αιτία αυτού του λιμού», εκτίμησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές κυβερνήσεις.

    «Καταδικάζουμε το γεγονός ότι παρά τη συνταρακτική επείγουσα ανάγκη, οι ΣΕΔ και οι ΔΤΥ συνεχίζουν να εγείρουν εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια», επέμειναν στην ανακοίνωσή τους, που προσυπογράφει ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων.

    «Απαιτούνται επειγόντως η εντατικοποίηση και ο συντονισμός της βοήθειας και η πλήρης, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πληθυσμών που τη χρειάζονται» σ’ αυτή, συνεχίζει το κείμενο, που θυμίζει στα μέρη «το καθήκον να τηρούν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

    Ζητείται συγκεκριμένα να αρθούν οι περιορισμοί σε συνοριακό πέρασμα στη μεθόριο με το Τσαντ, στο ύψος της πόλης Αντρ, και να ανοίξουν «όλα» τα συνοριακά περάσματα ή όσα περισσότερα είναι εφικτό, όπως έχουν υποσχεθεί οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Επανειλημμένοι κύκλοι διαπραγματεύσεων δεν μπόρεσαν να φέρουν το τέλος των εχθροπραξιών. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελβετία, τα εμπόλεμα μέρη υποσχέθηκαν να εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δυο διαδρομές-κλειδιά διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Πηγή: Newsbomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER
  • Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα
    Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα

    Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός όσων θα έχουν φύγει έως τώρα από το εμπόλεμο Σουδάν θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

    Βρισκόμαστε «σχεδόν στα τρία εκατομμύρια», δήλωσε από τη Γενεύη. Πρόκειται για μια «καταστροφή» που εξηγείται από την όξυνση «της βιαιότητας» της σύγκρουσης, επεσήμανε.

    Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας.

    Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθετούν αμάχους και εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.\

    Το 80% από τους 25.000 που έφυγαν από το Σουδάν και κατέφυγαν στο Τσαντ τον Οκτώβριο είναι γυναίκες και παιδιά

    Σουδάν: Θάνατοι, εκτοπισμοί και επισιτιστική ανασφάλεια

    Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Λιμός έχει κηρυχθεί στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

    Περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 2.947.027 έχουν φύγει από το Σουδάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, επαρχία στο δυτικό Σουδάν, αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 25.000 άνθρωποι – το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά—κατέφυγαν στο ανατολικό Τσαντ από την 1η ως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπαλντ.

    Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο τον Σεπτέμβριο, όταν περίπου 20.0270 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ.

    Έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας στο Τσαντ

    Η χώρα αυτή, μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων (681.944), χωρίς ωστόσο να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για να τους φιλοξενήσει, επεσήμανε ο Μπαλντ, υπογραμμίζοντας τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του Τσαντ.

    «Όταν βλέπουμε 25.000 αφίξεις, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει περισσότερο το Τσαντ. Το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2024 εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία έχει συγκεντρωθεί μόλις το 27%.

    «Δεν είναι αρκετά διότι ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες πολλούς περισσότερους πρόσφυγες στο Τσαντ» εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ αλλά και λόγω της περιορισμένης διάθεσης «νερού».

    Με το τέλος της εποχής των βροχών ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Σουδάν, εφόσον το επιτρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποτύχει. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ελβετία, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε δύο οδικές αρτηρίες-κλειδί.

    «Αυτό μας βοήθησε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», αλλά «δεν τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις» και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «παραμένει περιορισμένη», σημείωσε ο Μπαλντ.

    Ο Μπαλντ ζήτησε τη στήριξη «παραγόντων ανάπτυξης ήδη από τώρα» ώστε οι Σουδανοί πρόσφυγες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εξάλλου προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή. «Ολοένα και περισσότεροι (Σουδανοί πρόσφυγες) θα πάνε προς την Ιταλία, προς την Ευρώπη και τη νότια Αφρική» και επίσης κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε «προς τις χώρες του Κόλπου».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • Λίβανος: Καρέ-καρέ ο απεγκλωβισμός Ελλαδιτών και Κυπρίων - Φωτογραφίες από το C-130
    Λίβανος: Καρέ-καρέ ο απεγκλωβισμός Ελλαδιτών και Κυπρίων - Φωτογραφίες από το C-130

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (3/10) από την Πολεμική Αεροπορία η αποστολή για τον επαναπατρισμό Ελλαδιτών και Κυπρίων από τον Λίβανο που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ.

    Συγκεκριμένα, ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου παρέμεινε για περίπου μία ώρα. Από εκεί αναχώρησε με προορισμό αρχικά τη Λάρνακα της Κύπρου και στη συνέχεια την Αθήνα.

    Το στρατιωτικό αεροπλάνο παρέλαβε 38 υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

    «Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επιχείρηση απεγκλωβισμού 60 πολιτών από το αεροδρόμιο της Βηρυτού στον Λίβανο.

    Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία και συντονισμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνέβαλαν στην προσπάθεια για την ασφαλή επάνοδο 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο και 22 της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

    Την όλη επιχείρηση παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μεταγωγικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με το αντίστοιχο προσωπικό καθώς και προσωπικού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)».

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι
    Δένδιας: Απομακρύνθηκαν με C-130 από το Λίβανο 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι

    Επιτυχής ήταν η έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό – Συγχαρητήρια Δένδια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση

    Στο FIR Λευκωσίας εισήλθε το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρισκόταν στον Λίβανο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων.
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε στο Χ ότι ενημερώθηκε σε πραγματικό χρόνο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας».

    Ο κ. Δένδιας έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

    Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Eurostat: Μετά τα 30 εγκαταλείπουν οι Έλληνες το πατρικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ
    Eurostat: Μετά τα 30 εγκαταλείπουν οι Έλληνες το πατρικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

    Oι νέοι στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι μετά τα 30 χρόνια, ενώ στην ΕΕ το εγκαταλείπουν -κατά μέσο- όρο μετά τα 26, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το 2023, οι νέοι σε όλη την ΕΕ εγκατέλειψαν το γονικό σπίτι τους κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,3 ετών, από 26,4 ετών το 2022.

    Τρίτοι από το τέλος oι Έλληνες

    Περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους οι Κροάτες, οι Σλοβάκοι και οι Έλληνες. Ειδικότερα, ο υψηλότερος μέσος όρος ηλικιών, 30 ετών και άνω, καταγράφηκε στην Κροατία (31,8 ετών), τη Σλοβακία (31), την Ελλάδα (30,6), την Ισπανία (30,4), τη Βουλγαρία και την Ιταλία (30 ετών και οι δύο). Αντίθετα, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες, όλες κάτω των 23 ετών, καταγράφηκαν στη Φινλανδία (21,4 έτη), τη Σουηδία και τη Δανία (και οι δύο 21,8) και την Εσθονία (22,8). Ακολουθούν η Ολλανδία (23,3 έτη), η Γαλλία (23,7) και η Γερμανία (23,9).

    Το 2023, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που ζούσε σε υπερπλήρη νοικοκυριά (overcrowded households) στην ΕΕ ανερχόταν σε 26%. Αυτό το ποσοστό είναι 9,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που ζει σε υπερπλήρη νοικοκυριά στην ΕΕ (16,8%). Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το 2023, το υψηλότερο ποσοστό νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά καταγράφηκε στη Ρουμανία (59,4%), τη Βουλγαρία (55,3%) και τη Λετονία (54,8%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Μάλτα (3,9%), την Κύπρο (4%) και την Ιρλανδία (4,4%).

    Το 46% ζει σε υπερπλήρη νοικοκυριά

    Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά ανήλθε το 2023 στο 46%, έναντι ποσοστού 27,5% για τον συνολικό πληθυσμό. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ νέων και συνολικού πληθυσμού που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+20,4 π.μ.), στη Ρουμανία (+19,4 π.μ.) και στην Ελλάδα (+18,5 π.μ.). Ως «υπερπλήρες» ορίζεται το νοικοκυριό που δεν έχει ελάχιστο αριθμό δωματίων ανάλογα με τα μέλη του. Για παράδειγμα, εάν το νοικοκυριό δεν διαθέτει ένα δωμάτιο για κάθε μεμονωμένο άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πόλεμος στο Σουδάν: Το ΣΑ του ΟΗΕ παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ
    Πόλεμος στο Σουδάν: Το ΣΑ του ΟΗΕ παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε χθες Τετάρτη το εμπάργκο όπλων με προορισμό την αχανή περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, μέτρο οι παραβιάσεις του οποίου καταγγέλλονται συχνά.

    Με απόφασή του που εγκρίθηκε ομόφωνα, το ΣΑ παρέτεινε ως τη 12η Σεπτεμβρίου 2025 το καθεστώς κυρώσεων που εφαρμόζεται από το 2005 και αφορά αποκλειστικά το Νταρφούρ: μέτρα σε επίπεδο προσώπων (πάγωμα πόρων, ταξιδιωτικοί περιορισμοί) που πλέον σήμερα δεν αφορούν παρά τρία πρόσωπα, και εμπάργκο στις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού.

    «Ο πληθυσμός του Νταρφούρ συνεχίζει να ζει μέσα στον κίνδυνο και στην απελπισία. Αυτή η υιοθέτηση στέλνει το σημαντικό μήνυμα πως η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να έχει στραμμένη την προσοχή της στα δεινά του», σχολίασε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ρόμπερτ Γουντ.

    Και, παρότι οι κυρώσεις δεν αφορούν το σύνολο της χώρας, η ανανέωσή τους «θα περιορίσει την κίνηση όπλων προς το Νταρφούρ» και θα «βοηθήσει» το Σουδάν να μπει ξανά «στον δρόμο προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια», εκτίμησε.

    Μαίνεται ο πόλεμος στο Σουδάν

    Στο Σουδάν μαίνεται από τα μέσα του Απριλίου του 2023 πόλεμος ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τον υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας μέχρι το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.

    Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει πάνω από 10 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατά τον ΟΗΕ.

    Τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία πως ο πόλεμος εκτραχύνεται σε νέες εθνικές εκκαθαρίσεις, ειδικά στο Νταρφούρ, που είχε ήδη υποστεί πριν από 20 και πλέον χρόνια τις συνέπειες της πολιτικής καμμένης γης των Τζαντζαουίντ — των αραβικών πολιτοφυλακών που πλέον έχουν μετενσαρκωθεί στις ΔΤΥ.

    Ο Ζαν-Μπατίστ Γκαλοπέν του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) μίλησε για «χαμένη ευκαιρία» από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση να επεκταθεί το εμπάργκο όπλων σε όλο το Σουδάν.

    Η απόφαση Κίνας - Ρωσίας για το Σουδάν

    Ενώ το σουδανικό στρατιωτικό καθεστώς ζητεί πάντα να αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ, η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες είχαν επιλέξει την αποχή την προηγούμενη φορά που ανανεώθηκαν, τον Μάρτιο του 2023, αυτή τη φορά ψήφισαν υπέρ.

    Διότι μπορεί «εν μέρει να ανακόψουν την ασταμάτητη ροή όπλων προς το πεδίο της μάχης», εκτίμησε ο κινέζος αναπληρωτής πρεσβευτής Ντάι Μπινγκ, θυμίζοντας μολαταύτα πως οι κυρώσεις είναι «όχι σκοπός», αλλά μέσο, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να «αντικαταστήσουν τη διπλωματία».

    Στην ετήσια έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, ειδικοί εντεταλμένοι από το ΣΑ να επιτηρούν την τήρηση του καθεστώτος κυρώσεων κατήγγειλαν παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, κατονομάζοντας διάφορες χώρες, ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγορώντας τα πως εξοπλίζουν τις ΔΤΥ.

    Ο σουδανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αλ Χαρίθ Ιντρίς Αλ Χαρίθ Μοχάμεντ, έκρινε πως η συνέχιση του εμπάργκο προκαλεί «ανισορροπία» ισχύος στο Νταρφούρ και κατηγόρησε ξανά χθες τα ΗΑΕ ότι «διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη συνέχιση της κρίσης αυτής».

    Την κατηγορία απέρριψε ο ομόλογός του των ΗΑΕ, ο Μοχάμεντ Ίσα Χαμάντ Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, κάνοντας λόγο για «κυνική απόπειρα να εκτραπεί η προσοχή» από τις αδυναμίες και τα πεπραγμένα των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

  • Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό
    Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

    Μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit, η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά

    Σε βασικό ακαδημαϊκό… σταθμό για τους έλληνες φοιτητές έχει μετατραπεί η Ολλανδία, αποτελώντας πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για σπουδές στο εξωτερικό. Η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit. Η άλλοτε ανθηρή ελληνική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας, που αριθμούσε περίπου 11.500 φοιτητές, έχει πλέον αποδεκατιστεί και νέοι προορισμοί έχουν ανέβει ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

    Φέτος αρκετοί μαθητές τηρούν «στάση αναμονής» για να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

    Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκτός από την Ολλανδία, για την οποία καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση, αξιοσημείωτη είναι και η «επιστροφή» προς τις βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα. Κλασικοί προορισμοί παραμένουν η Γερμανία και η Κύπρος. Παρ’ όλ’ αυτά, φέτος αρκετοί μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό τηρούν «στάση αναμονής» περιμένοντας να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

    Το 2023 υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ 8.517 αιτήσεις Ελλήνων για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό, όμως ο πραγματικός αριθμός των φοιτητών από την Ελλάδα που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια θεωρείται αρκετά ψηλότερος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΣΑ, οι έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό υπολογίζονται σε περίπου 40.000, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να παρακολουθεί μεταπτυχιακές και όχι προπτυχιακές σπουδές.

    Προσιτά δίδακτρα

    Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος σταδιοδρομίας, η μεγάλη μεταστροφή προς την Ολλανδία οφείλεται σε μια «δυναμική επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε η χώρα στο θέμα αυτό μετά το Brexit». Μετά τις αλλαγές που προέκυψαν στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η Ολλανδία ενέταξε πολλά αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια της, στο Αμστερνταμ, στην Ντελφτ, στην Ουτρέχτη και αλλού, με προσιτά δίδακτρα.

    «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πιο μοντέρνο lifestyle που προσφέρει η χώρα και με ένα κόστος ζωής λίγο υψηλότερο από αυτό την Ελλάδας, δημιούργησε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον». Κάπως έτσι και ενώ μέχρι το 2021 οι έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία ήταν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περίπου 2.500-3.000, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά εκτοξεύθηκαν στις περίπου 4.500, τάση που δείχνει να παγιώνεται.

    «Το ρεύμα προς την Ολλανδία δεν πηγάζει μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει ένα τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που δυσκολεύει την εύρεση κατοικίας για τους υποψήφιους φοιτητές. Πλέον αναμένεται η λήψη μέτρων από το ολλανδικό υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η θέσπιση ποσόστωσης για τους αλλοδαπούς φοιτητές αλλά και η ενίσχυση των φοιτητικών εστιών» λέει ο δρ Ταουσάνης.

    Ο ίδιος εξηγεί πως την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά έχει αναβιώσει το ενδιαφέρον και για σπουδές στη Βουλγαρία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα, σε προπτυχιακές σπουδές Υγείας.

    Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η γεωγραφική της εγγύτητα με τη Βόρεια Ελλάδα και τα χαμηλά κόστη διαβίωσης αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι άλλων προορισμών. Ελληνες φοιτητές εξακολουθούν να κατευθύνονται – πιο στοχευμένα όμως – στη Γερμανία, κυρίως για κλασικές σπουδές σε παραδοσιακά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Χαϊδελβέργης, αλλά και για τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Μικρότερος είναι ο αριθμός όσων μεταβαίνουν στην Ιταλία για σπουδές, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για περίπου 1.500 έλληνες φοιτητές.

    20.000 φοιτητές στην Κύπρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό εντοπίζεται στην Κύπρο, όπου σπουδάζουν κατά προσέγγιση 20.000 έλληνες φοιτητές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021 τις ΗΠΑ είχαν επιλέξει ως τόπο φοίτησης περίπου 2.500 φοιτητές. Τέλος, μια ιδιαίτερη πτυχή που αντικατοπτρίζει ως έναν βαθμό τις επιλογές των Ελλήνων είναι το διογκούμενο ενδιαφέρον για μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το 55% των αιτήσεων που κατατίθενται στον ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό προέρχονται από πανεπιστήμια της Κύπρου και το 95% εξ αυτών αφορούν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως – δηλαδή σπουδές που παρέχουν, με χαμηλότερο κόστος και με σχετική ευκολία, ένα πτυχίο χρήσιμο για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού του υποψηφίου ή για επιπλέον μοριοδότηση σε περίπτωση πρόσληψης στο Δημόσιο.

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch