Το 2022 είχαν υποβληθεί μηνύσεις σε συνολικά 1.075 παιδιά με κατηγορίες «περί προσβολής του προέδρου».
Παντού εχθρούς ακόμα και σε ανήλικα παιδιά εντοπίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Συγκεκριμένα το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της περιοχής Γκαζιοσμάνπασα της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορία σε ένα 13χρονο αγόρι για «προσβολή του προέδρου».
Μάλιστα η κατηγορία έγινε δεκτή από το Δικαστήριο Ανηλίκων, το οποίο και κατέθεσε αγωγή κατά του νεαρού αγοριού με τα αρχικά B.C.G. Στο συγκεκριμένο περιστατικό σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας BirGün, στην αγωγή την οποία κατέθεσε ο εισαγγελέας Μπιλάλ Κορκμάζ, ο B.C.G. που γεννήθηκε το 2009 παραπονέθηκε στο Κέντρο Επικοινωνίας Προεδρίας (CİMER) για σχόλια σε μία ομάδα στο WhatsApp.
Ακόμα μία ιατροδικαστική έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε για τον 13χρονο, αναφέρει πως «το παιδί δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί τις νομικές συνέπειες και τα αποτελέσματα των πράξεων του».
Επίσης στην κατηγορία αναφέρεται πως ο 13χρονος «επιτέθηκε στην τιμή και την αξιοπρέπεια του προέδρου», ωστόσο ο εισαγγελέας θεώρησε ότι ο ανήλικος πρέπει να τιμωρηθεί με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου».
Στην ανακοίνωσή οι δικηγόροι του B.C.G. αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Το 2022 1.075 παιδιά κατηγορήθηκαν για προσβολή του προέδρου
Το 2022 είχαν υποβληθεί στην Τουρκία μηνύσεις σε συνολικά 1.075 παιδιά με κατηγορίες «περί προσβολής του προέδρου», «προσβολής των συμβολών του κυρίαρχου κράτους», «προσβολής του τουρκικούς έθνους;» και «προσβολής του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας και των θεσμών και των οργάνων του κράτους».
Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης 53 από αυτά τα παιδιά ήταν ηλικίας 12-14 ετών και τα 1.022 ηλικίας 15-17 ετών.
Επιπροσθέτως 305 παιδιά κατηγορήθηκαν για προσβολή του αυτοκράτορα το 2021.
Τον Οκτώβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) σε απόφασή του έκρινε πως το «έγκλημα» της «προσβολής του προέδρου» ήταν παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης και επέβαλε πρόστιμο στην Τουρκία και της ζήτησε αλλαγή του νόμου και αποζημίωση σε όσους είχαν κατηγορηθεί.
Ωστόσο παρά τις κυρώσεις, το τουρκικό νομικό σύστημα έχει συνεχίσει να επιβάλλει ποινές σε ανθρώπους.
Πηγή: in.gr