Στη «συντηρητική επανάσταση» οφείλει τη μεγάλη επιτυχία της η εδώ και 21 χρόνια διακυβέρνησή του δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εισάγοντας έναν καινούριο όρο για την πολιτική που ασκεί εδώ και 2 δεκαετίες. «Το αποφασιστικό στοιχείο της γέφυρας που έχουμε χτίσει από το παρελθόν στο μέλλον είναι η συντηρητική επανάσταση», διακήρυξε μετά το τέλος της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, που προέκυψε από τις εκλογές της 28ης Μαΐου.
Στη συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε πάλι υποσχέσεις για την οικονομία, ενώ έδωσε και τις κατευθυντήριες γραμμές που πρόκειται να ακολουθήσει στην εξωτερική πολιτική: Εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζοντας την επιχειρησιακή, ανθρωπιστική και ενεργητική εξωτερική πολιτική.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να μιλήσει και πάλι για μία Τουρκία μεγαλύτερη από τα σύνορά της. «Κανείς δεν μπορεί να λυγίσει τους καρπούς μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχει καταστεί σαφές ότι όσοι διαβάζουν τη διπλωματία, όπως και την πολιτική, με τα παλιά στενά καλούπια είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη από 780.000 km²».
Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει τύχει θετικής υποδοχής εντός και εντός. Γιατί αυτή τη φορά το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από λιγότερο διχαστικούς και περισσότερο τεχνοκράτες υπουργούς. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η επιρροή, ειδικά του υπουργού Οικονομικών και Εξωτερικών, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πόσο περιθώριο θα τους δώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που του αρέσει να παρεμβαίνει παντού.
Βέβαια, ο Χακάν Φιντάν, ο ‘μυστικός του κύβος’ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει εκείνος τις απόψεις του στον Ερντογάν και να αναζωογονήσει τις σχέσεις με τη Δύση, αν το θέλει, γιατί πολλές από αυτές τις απόψεις τις έχει χαράξει ο ίδιος με τον Καλίν. Αλλά ο Μεχμέτ Σιμσέκ είναι πιο επιρρεπής σε παρεμβάσεις. Επειδή πάντως όλοι αναρωτιούνται αυτές τις μέρες, γιατί χάνει αξία κι άλλο η λίρα, παρόλο που ο αρεστός των αγορών Σιμσέκ ανέλαβε τα ηνία της Οικονομίας πλέον. Η απάντηση είναι επειδή το νέο οικονομικό επιτελείο σταμάτησε να υπερασπίζεται τη λίρα με μεθόδους από την πίσω πόρτα. Το δολάριο έχει αυξηθεί έναντι της λίρας κατά σχεδόν 7% από τις εκλογές.
Έδιωξε και τον πρόεδρο της Αμυντικής βιομηχανίας
Πάντως, αίσθηση έκανε και μία άλλη αλλαγή στο ευρύ κυβερνητικό επιτελείο. Η απομάκρυνση του πολύ σοβαρού και ισχυρού Ισμαήλ Ντεμίρ από την προεδρία της πανίσχυρης Αμυντικής Βιομηχανίας. Στη θέση του ο Ερντογάν διόρισε τον Χαλούκ Γκιοργκούν, της αμυντικής εταιρείας Aselsan. Το παρασκήνιο λέει ότι ο Ντεμίρ και ο πρώην ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, είχαν μακροχρόνια αντιπαλότητα. Τελικά τώρα απομακρύνθηκαν και οι δύο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ