Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 22:59

Ο πλανήτης έγειρε: Πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα μετατόπισε τους πόλους της Γης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μόνο το διάστημα 1993-2020 ο άνθρωπος μετακίνησε αρκετό νερό για να μετατοπίσει τον βόρειο γεωγραφικό πόλο κατά 80 εκατοστά.

Η ακόρεστη δίψα της ανθρωπότητας για νερό έχει συνέπειες πλανητικών διαστάσεων, αποκαλύπτει νέα μελέτη: η συνεχής άντληση υπόγειων υδάτων μετατόπισε αρκετή μάζα ώστε να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών και να αλλάξει την κλίση του πλανήτη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι, από το 1993 έως το 2020, ο άνθρωπος αφαίρεσε από τους υδροφόρους ορίζοντες περίπου 2,15 τρισεκατομμύρια τόνους νερού –μια τεράστια ποσότητα που αρχικά διοχετεύτηκε σε καλλιέργειες και δίκτυα υδροδότησης, πριν καταλήξει τελικά στη θάλασσα.

Μάλιστα το νερό αυτό ήταν αρκετό για να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 6 χιλιοστά, εκτιμά η νέα μελέτη στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Η ερευνητική ομάδα, μοιρασμένη ανάμεσα στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, θέλησε να εξετάσει αν η μετατόπιση όλης αυτής της μάζας επηρέασε την περιστροφή της Γης.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι η κατανομή της μάζας του πλανήτη επηρεάζει τη θέση των γεωγραφικών πόλων, όπως μια σβούρα περιστρέφεται με διαφορετικό τρόπο αν κανείς της προσθέσει μια μικρή επιπλέον μάζα.

Προηγούμενη έρευνα του 2016 είχε εξάλλου δείξει ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει μετατοπίσει τον άξονα περιστροφής κατά αρκετά μέτρα.

Η άντληση υπόγειων υδάτων έχει μια μικρότερη αλλά όχι αμελητέα επίδραση, δείχνουν οι νέοι υπολογισμοί: μόνο το διάστημα 1993-2020 ο άνθρωπος μετατόπισε αρκετό νερό για να μετακινήσει τον βόρειο γεωγραφικό πόλο κατά 80 εκατοστά προς τα ανατολικά.

Για να φτάσουν σε αυτό το νούμερο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα της περιστροφής του πλανήτη, τα οποία έδειξαν ότι η παρατηρούμενη μετατόπιση των γεωγραφικών πόλων δεν μπορεί να εξηγηθεί αν δεν ληφθεί υπόψη το νερό που αντλείται από γεωτρήσεις.

«Είμαι ευτυχής που βρήκαμε την ανεξήγητη αιτία της μετατόπισης του άξονα περιστροφής» σχολίασε σε δελτίο Τύπου ο Κι-Γουίον Σέο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, επικεφαλής της μελέτης. «Από την άλλη πλευρά, ως κάτοικος της Γης και πατέρας είμαι ανήσυχος και έκπληκτος από τη διαπίστωση ότι η άντληση υπόγειων υδάτων είναι μια ακόμα αιτία ανόδου της στάθμης των θαλασσών» είπε.

Πάντως το φαινόμενο δεν είναι αρκετά έντονο για να αλλάξει τις εποχές του χρόνου, δεδομένου ότι οι γεωγραφικοί πόλοι μετατοπίζονται αρκετά μέτρα κάθε χρόνο λόγω άλλων παραγόντων που προκαλούν ανακατανομή της μάζας.

Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων η κίνηση του μανδύα και του πυρήνα της Γης, η «αναπήδηση» εκτάσεων που καλύπτονταν προηγουμένως από παγετώνες, ακόμα και οι ισχυροί σεισμοί.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 20:01

Σχετικά Άρθρα

  • Μια ακριβή ιδέα: Πώς η εκτόξευση διαμαντόσκονης στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη
    Μια ακριβή ιδέα: Πώς η εκτόξευση διαμαντόσκονης στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη

    Από όλους τους πιθανούς τρόπους για την ψύξη του πλανήτη που έχουν προταθεί, αυτός είναι σίγουρα ο πιο εντυπωσιακός – και ο πιο ακριβός: Να περάσουμε δεκαετίες αλέθοντας διαμάντια σε σκόνη, και στη συνέχεια να διασκορπίσουμε τη σκόνη αυτή στην ατμόσφαιρα.

    Δεν πρόκειται για κάτι που επινόησε ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, αλλά επιστήμονες που μάλιστα δημοσίευσαν και τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters. Και στη μελέτη αυτή ισχυρίζονται ότι η διοχέτευση περίπου πέντε εκατομμυρίων τόνων διαμαντόσκονης στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο θα ήταν αρκετή για να ψύξει τον πλανήτη μας κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου.

    Θα χρειάζονταν βέβαια κάπου 45 χρόνια ασταμάτητων εκτοξεύσεων διαμαντόσκονης, με συνολικό κόστος σχεδόν 200 τρισεκατομμύρια δολάρια – αλλά με τον τρόπο αυτό θα καταφέρναμε να κρατηθούμε λίγο κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού μέσης ανόδου της θερμοκρασίας, πέρα από το οποίο οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πιστεύεται ότι είναι μη αναστρέψιμες.

    Ώρα για λίγη ηλιακή γεωμηχανική

    Η συγκεκριμένη μέθοδος ηλιακής γεωμηχανικής, που έχει να κάνει με τη σκόπιμη απελευθέρωσης μικρών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, είναι γνωστή ως έγχυση στρατοσφαιρικού αερολύματος. Η μελέτη εξέτασε επίσης τη χρήση θείου, μια πολύ πιο πρακτική επιλογή, μαζί με πέντε ακόμα υποψήφιες μορφές αερολύματος

    Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο κλιματικό μοντέλο, οι ερευνητές προσομοίωσαν ξεχωριστά τις επιπτώσεις της χρήσης του διαμαντιού, του θείου και των άλλων αερολυμάτων για σχεδόν πέντε δεκαετίες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μοιράζονταν στην ατμόσφαιρα και στο πόσο διαρκούσαν εκεί.

    Η υπερβολική συσσώρευσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει την παγίδευση της θερμότητας αντί για την αντανάκλασή της και το όλο σχέδιο να γυρίσει μπούμερανγκ το όλο σχέδιο. Και φυσικά, αν τα αερολύματα δεν διαρκέσουν πολύ εκεί πάνω, το ίδιο θα ισχύσει και για τα υποτιθέμενα οφέλη τους.

    Διαμάντια ή… θείο;

    Και από τις δύο απόψεις, όμως, τα κονιορτοποιημένα διαμάντια «έλαμψαν»: δεν συσσωρεύτηκαν και παρέμειναν στην ατμόσφαιρα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αντιστάθηκαν στη μετατροπή τους σε όξινη βροχή, όπως αναφέρει το Futurism.com. Το θείο, από την άλλη πλευρά, ήταν η δεύτερη χειρότερη από όλες τις επιλογές, επειδή είχε την τάση να συσσωρεύεται πολύ.

    Ωστόσο, το θείο παραμένει μια ελκυστική επιλογή και ίσως η καλύτερη που έχουμε, επειδή είναι «σχεδόν δωρεάν», δήλωσε ο Douglas MacMartin, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Μπορούμε εύκολα να εξετάσουμε τις επιπτώσεις του σε μεγάλη κλίμακα μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων και, επειδή είναι αέριο, θα ήταν ευκολότερο να διασκορπιστεί μέσω αεροσκαφών απ’ ότι η βαριά διαμαντόσκονη.

    Επομένως, δεν θα βάζαμε στοίχημα ότι θα δούμε κάποια στιγμή έναν ουρανό που θα λάμπει από διαμαντόσκονη. Αλλά καλό είναι να εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας…

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας
    Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι διπλάσια από ό,τι είχε προβλεφθεί: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα.

    Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά για μια «καταστροφική» υπερθέρμανση 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις περικοπές των εκπομπών που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5°C, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) δήλωσε ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί χωρίς μια παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

    Προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,6°C έως 3,1°C, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίον θα υλοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση για το κλίμα.

    Η προειδοποίηση έρχεται πριν από τις φετινές συνομιλίες Cop29 του ΟΗΕ στο Μπακού, στο πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα Αζερμπαϊτζάν.

    Εκεί, τα έθνη θα αντιμετωπίσουν εκκλήσεις να συμφωνήσουν σε πιο τολμηρή δράση για την αύξηση της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την κάλυψη του χάσματος των εκπομπών.

    Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο πλανήτης, λέει ο Γκουτέρες για την υπερθέρμανση

    Απαντώντας στην έκθεση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο κόσμος «ακροβατεί σε ένα πλανητικό τεντωμένο σχοινί».

    «Είτε οι ηγέτες θα γεφυρώσουν το χάσμα των εκπομπών, είτε θα βυθιστούμε με τα μούτρα στην κλιματική καταστροφή - με τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους να υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε.

    Στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2°C και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο που αφορά την κλιματική αλλαγή.

    Ωστόσο, ο 1,5°C έχει γίνει αντιληπτός ως ένα όριο πέρα από το οποίο θα γίνουν αισθητές οι χειρότερες επιπτώσεις του καύσωνα, της ξηρασίας, των πλημμυρών, της κατάρρευσης των φυσικών συστημάτων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Τα κράτη έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης σε επίπεδο χώρας, για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού, μέσω της μείωσης των εκπομπών από δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και της δημιουργίας ή αποκατάστασης οικοτόπων όπως τα δάση για τη δέσμευση άνθρακα, έως το 2030.

    Όμως, καθώς οι χώρες ετοιμάζονται να υποβάλουν την επόμενη σειρά σχεδίων δράσης έως το 2035 τους επόμενους μήνες, το UNEP προειδοποιεί ότι ο στόχος της αποτροπής της επικίνδυνης υπερθέρμανσης απομακρύνεται από την επίτευξη.

    Η έκθεση αναφέρει ότι τα παγκόσμια αέρια του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι το 2023 ήταν αυξημένα κατά 1,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 - μια ταχύτερη αύξηση από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας - με την ομάδα των κορυφαίων οικονομιών της G20 να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των εκπομπών.

    «Οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα»

    Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 3,1°C με τις τρέχουσες πολιτικές, και ακόμη και αν οι χώρες υλοποιήσουν τα κλιματικά τους σχέδια έως το 2030, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6°C-2,8°C, αναφέρει η έκθεση.

    Αλλά οι χώρες βρίσκονται εκτός πορείας, ακόμη και για τα σχέδια αυτά.

    Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι ήδη οι άνθρωποι υποφέρουν από τεράστιους τυφώνες, βιβλικές πλημμύρες και ζέστη ρεκόρ που μετατρέπει τα δάση σε προσάναμμα και τις πόλεις σε σάουνες.

    Προειδοποίησε ότι «οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα».

    Είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απεξαρτώντας τον κόσμο από τα ορυκτά καύσιμα, επιταχύνοντας την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σταματώντας και αντιστρέφοντας την αποψίλωση των δασών, και να συμφωνήσουν έναν νέο χρηματοδοτικό στόχο στο Cop29 για να ξεκλειδώσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, δήλωσε: «Η ώρα της κλιματικής κρίσης είναι εδώ.

    «Χρειαζόμαστε παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί - ξεκινώντας από τώρα, πριν από τον επόμενο γύρο δεσμεύσεων για το κλίμα - αλλιώς ο στόχος του 1,5°C θα είναι σύντομα νεκρός και ο στόχος των 2°C θα πάρει τη θέση του στην εντατική».

    Κάλεσε τα έθνη που συναντώνται για το Cop29 να αυξήσουν τη δράση τους τώρα, να προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρότερα εθνικά σχέδια και στη συνέχεια «να τα δώσουν όλα για να μπουν σε τροχιά 1,5°C».

    Και είπε: «Ακόμη και αν ο κόσμος ξεπεράσει τον 1,5°C - και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται καθημερινά - πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για έναν καθαρό μηδενικό, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • «Αστεροειδείς - δολοφόνοι»: Τι ώρα περνούν από την Γη σήμερα
    «Αστεροειδείς - δολοφόνοι»: Τι ώρα περνούν από την Γη σήμερα

    Παρά το ότι οι «διαστημικοί βράχοι» θα περάσουν σε απόσταση ασφαλείας, το μεγεθός τους θα δημιουργούσε τεράστια καταστροφή αν χτυπούσαν τον πλανήτη μας.

    Οι γιγάντιοι «αστεροειδείς δολοφόνοι» - που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό τον μήνα - περνούν σήμερα από τη Γη. Συγκεκριμένα, οι τεράστιοι διαστημικοί βράχοι, δύο από τους οποίους έχουν το μέγεθος αεροπλάνου, είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να προκαλέσουν ανείπωτες καταστροφές σε περίπτωση που έρθουν ποτέ σε επαφή με κάποιον πλανήτη.

    Ο μεγαλύτερος του συνόλου, ο αστεροειδής 2002 NV16, έχει μήκος 180 μέτρα και έχει αρκετή καταστροφική δύναμη για να ισοπεδώσει μια πόλη.

    Όμως οι ειδικοί έχουν ελάχιστους λόγους να ανησυχούν για τους αστεροειδείς, καθώς θα περάσουν σε ασφαλή απόσταση από τη Γη. Αν και δεν θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, οι επιστήμονες θα τους παρατηρούν, καθώς όλοι θα περνούν από δίπλα τους μέχρι περίπου τις 6:51 μ.μ. σήμερα.

    Υπολογίσαμε τις τροχιές τους

    Ο Finn Burridge, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δήλωσε στη MailOnline: «Οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν τις τροχιές των αντικειμένων που περνούν κοντά από τη γή με μεγάλη ακρίβεια όταν αυτά γίνονται αρκετά φωτεινά για να τα εντοπίσουν και έτσι γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι κανένα από τα αντικείμενα που περνούν σήμερα από τη Γη δε θα μπορούσε να συγκρουστεί με τον πλανήτη.

    Προσέθεσε δε: «Σήμερα είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι έχουμε επτά αστεροειδείς που όλοι προσεγγίζουν από κοντά μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σχεδόν πάντα υπάρχει ένας αστεροειδής που περιπλανιέται κάπου κοντά στη Γη».

    Η NASA δήλωσε ότι θα χαρακτήριζε τέσσερις από τους αστεροειδείς ως «δυνητικά επικίνδυνους». Ο πρώτος από τους αστεροειδείς που πέρασε από τη Γη ήταν ο 2015 HM1 που πέρασε σήμερα στις 7:36 π.μ. περίπου.

    Ο διαστημικός βράχος έφτασε σε απόσταση 3,4 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη. Ήταν επίσης ο μικρότερος από τους αστεροειδείς, με διάμετρο μόλις 30 μέτρα.

    Ο αστεροειδής 2024 TP17, με διάμετρο 170 πόδια, έφτασε στο κοντινότερο σημείο του στη Γη περίπου στις 11:20 π.μ. Σήμερα το πρωί. Το μέγεθός του μπορεί να μη φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά αν ποτέ χτυπούσε τη Γη, ο αστεροειδής θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν χτυπήσει ποτέ τον πλανήτη.

    Ένας αστεροειδής που εκτιμάται ότι είναι 10 μέτρα μικρότερος από τον 2024 TP17 εξερράγη πάνω από την περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας το 1908. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που ισοπέδωσε περίπου 830 τετραγωνικά μίλια δέντρων.

    Αν χτυπούσε θα ήταν «κακά νέα»

    Ο κ. Burridge δήλωσε στη MailOnline: «Κοντά στα 200 μέτρα είναι ένας μεγάλος αστεροειδής και ένα άμεσο χτύπημα σε μια πόλη από έναν τόσο μεγάλο αστεροειδή θα ήταν πολύ άσχημα νέα. Ωστόσο, θα έπρεπε να προσκρούσει στη Γη κοντά σε ένα μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο για να είναι επικίνδυνο. Αν έπεφτε στον Ειρηνικό Ωκεανό ή στην έρημο Σάρα, μπορεί να είμαστε εντάξει».

    Τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συνεχίζουν να παρακολουθούν τους αστεροειδείς για να δουν αν κάποιος από αυτούς θα αποτελέσει ποτέ σημαντική απειλή για τη ζωή στη Γη.

    Το Γραφείο Πλανητικής Άμυνας της ESA πραγματοποιεί τακτικές παρατηρήσεις για την ανεύρεση «επικίνδυνων διαστημικών βράχων».

  • «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες
    «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες

    Τοξίνες μεγάλης αντοχής και διάρκειας ζωής, γνωστές ως «παντοτινά χημικά», έχουν βρεθεί σε δείγματα πόσιμου νερού από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), χημικά που δεν διασπώνται στη φύση, σε περισσότερο από το 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που προήλθαν από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο νερό της βρύσης.

    Τα PFAS, που ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να διασπαστούν στο περιβάλλον, μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ζωντανών οργανισμών και έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως φυτοφάρμακα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικά, και μπορούν να εισέλθουν στα λύματα μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ορισμένα έχουν απαγορευθεί δια νόμου, ενώ η χρήση άλλων εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, με τις τοξικές τους επιδράσεις να μην έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

    Και στο εμφιαλωμένο και στο νερό της βρύσης

    Όπως αναφέρει ο Independent, στη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση ACS ES&T Water ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και τα κινεζικά της Σενζέν και της Χάικου, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο οξύ (PFOS) ήταν τα PFAS που βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα εμφιαλωμένου νερού 15 χωρών.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διαφορετικά επίπεδα PFAS σε εμφιαλωμένα νερά από διάφορες χώρες, με το εξαγνισμένο νερό να περιέχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις από το φυσικό μεταλλικό νερό – ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ήταν ως επί το πλείστον κάτω από τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές.

    Σημείωσαν επίσης ότι το κινεζικό νερό βρύσης είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε σύγκριση με το βρετανικό νερό βρύσης, αφού εξέτασαν δείγματα από το Μπέρμιγχαμ και τη Σενζέν, με τις συγκεντρώσεις PFOS σε δείγματα νερού βρύσης από την κινεζική πόλη να υπερβαίνουν το όριο που έχει θέση η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (USEPA), που είναι 4 ng/L.

    Μέτρα προφύλαξης

    Διαπίστωσαν επίσης ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν το βράσιμο και τη διήθηση ενεργού άνθρακα, συνήθως μέσω μιας κανάτας με φίλτρο νερού, μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις PFAS μεταξύ 50 και 90 τοις εκατό.

    Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stuart Harrad, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ευρεία παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων επεξεργασίας για τη μείωση των επιπέδων τους. Είτε με τη χρήση μιας απλής κανάτας φιλτραρίσματος νερού είτε με το βράσιμο του νερού απομακρύνεται σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών».

    «Παρόλο που τα σημερινά επίπεδα PFAS στα περισσότερα δείγματα νερού δεν αποτελούν μείζονα ανησυχία για την υγεία, η συνεχής παρακολούθηση και η ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρέχουμε πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό μαζί με πρακτικές λύσεις για τον μετριασμό της έκθεσης των καταναλωτών μέσω του πόσιμου νερού. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση ασφαλέστερου πόσιμου νερού για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

    Τα δείγματα

    Οι ερευνητές αγόρασαν 112 πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού – 23 ανθρακούχου και 89 μη ανθρακούχου νερού – από τοπικά καταστήματα και διαδικτυακά σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 87 μπουκαλιών με νερό από πηγές που βρίσκονται σε 15 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας.

    Πήραν επίσης 41 δείγματα νερού βρύσης από σπίτια στο Μπέρμιγχαμ, το Γουόρτσεστερ, το Κόβεντρι και το Ντέρμπι, και 14 από σπίτια στη Σενζέν.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων
    Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων

    Ζητείται παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα αποθέματα νερού, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050

    Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφική χρήση της γης και η κακή διαχείριση των αποθεμάτων έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό «πρωτοφανή πίεση», προειδοποίησε η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού (GCEW), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (17/10).

    «Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σήμερα σε περιοχές όπου η συνολική αποθήκευση νερού αναμένεται να μειωθεί», ανακοίνωσε η GCEW, μια διετής ερευνητική πρωτοβουλία που συστάθηκε από την Ολλανδία το 2022.

    Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην έλλειψη γλυκού νερού, τόνισε, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής Ινδίας, της βορειοανατολικής Κίνας, αλλά και της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

    Η γεωργία επηρεάζεται, με την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών να μειώνεται έως και κατά 23%, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

    Φαύλος κύκλος

    Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας στην απώλεια του «πράσινου νερού», δηλαδή της υγρασίας που περιέχεται στα εδάφη και τη φυτική ζωή, η εξάτμιση της οποίας παρέχει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων βροχοπτώσεων.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρότερα εδάφη, γεγονός που επιδεινώνει τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές, προκαλώντας μεγαλύτερη υποβάθμιση και απώλεια βιοποικιλότητας, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ποσότητα του διαθέσιμου «πράσινου νερού» στο έδαφος.

    Οι διαταραχές του κύκλου του νερού «έχουν σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση.

    Η κρίση του νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, κατά 8% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος έως το 2050 και έως και 15% για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

    Οι οικονομικές μειώσεις θα είναι συνέπεια «των συνδυασμένων επιπτώσεων των μεταβαλλόμενων προτύπων βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τη μείωση της συνολικής αποθήκευσης νερού και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση».

    Παγκόσμια συνεργασία για το νερό

    Η έκθεση ζητά να θεωρηθεί ο κύκλος του νερού ως «παγκόσμιο κοινό αγαθό», για την προστασία του οποίου οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν.

    «Θα πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους για τη βιωσιμότητα των υδάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam, συμπρόεδρος της GCEW, σε ενημέρωση πριν από την παρουσίαση της έκθεσης.

    «Τελικά, θα απαιτηθεί ένα παγκόσμιο σύμφωνο για το νερό. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε εκεί, αλλά θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η έκθεση ζητά την κατάργηση «των επιβλαβών επιδοτήσεων σε τομείς έντασης νερού ή την ανακατεύθυνσή τους προς λύσεις εξοικονόμησης νερού», σημειώνοντας ότι οι φτωχές και ευάλωτες κοινότητες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Η Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης συμπρόεδρος της GCEW, δήλωσε ότι πρέπει να ανακατευθυνθούν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις που ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση νερού και ότι πρέπει να υπάρξει στροφή από τη φύτευση υδροβόρων καλλιεργειών σε ακατάλληλες περιοχές.

    Το νερό στην Ευρώπη κινδυνεύει

    Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη οφείλει να διαχειρισθεί καλύτερα τους υδάτινους πόρους της, για να εγγυηθεί στους πολίτες της νερό καλής ποιότητας, ενώ επισημαίνει ότι μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία.

    «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Οργανισμού, Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων, δεν είναι καλή παρά μόνο στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.

    Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

    Οι μεγαλύτερες απειλές για το νερό

    Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.

    «Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση περισσότερο αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών, που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

    Ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Νορβηγία, και ζητά τη μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

    «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών, ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πηγή: In.gr
  • Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου
    Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου

    Πως θα προστατευθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για θέματα Δημόσιας Υγείας που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα του πόσιμου νερού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22/10/24) στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Δημόσιας Υγείας Άννας Μαστοράκου.

    Από την πλευρά του Δήμου Πύργου συμμετείχαν η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Λάκης Αθανασόπουλος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.

    dimos nero mastor 2

    Ιδιαίτερη έμφαση από την κ. Μαστοράκου δόθηκε στην ανάγκη σύμπραξης όλων των εμπλεκομένων φορέων για το συντονισμό των δράσεων με στόχο τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού καθώς επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

    Στα μέτρα που προτάθηκαν είναι η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες για την εξέταση του νερού σε πιστοποιημένα εργαστήρια, κάτι που όπως η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Αλικάκη στο Δήμο Πύργου γίνεται ήδη.

    Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας επεσήμανε δε πως η λειψυδρία μαζί με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που είναι παρελκόμενα της κλιματικής κρίσης, ίσως δώσουν πρόσβαση του δικτυού νερού σε σημεία που δεν πρέπει και για αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ΔΕΥΑ πάνω στο θέμα αυτό, αφού έχουν την ευθύνη του δικτύου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα μελέτη: Αρχαίος μετεωρίτης, τετραπλάσιος του Έβερεστ, ήταν «γιγαντιαία βόμβα λιπάσματος» για τη ζωή στη Γη
    Νέα μελέτη: Αρχαίος μετεωρίτης, τετραπλάσιος του Έβερεστ, ήταν «γιγαντιαία βόμβα λιπάσματος» για τη ζωή στη Γη

    Ένας τεράστιος μετεωρίτης, τετραπλάσιος σε μέγεθος από το όρος Έβερεστ, που έπληξε τη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μπορεί να λειτούργησε ως «γιγαντιαία βόμβα λιπάσματος» για τα βακτήρια και άλλους μονοκύτταρους οργανισμούς που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στον πλανήτη μας.

    Ο μετεωρίτης S2, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν έως και 200 φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που οδήγησε στον αφανισμό των δεινοσαύρων και πολλών άλλων μορφών ζωής, έπεσε στη Γη πριν από περίπου 3,26 δισ. χρόνια και τέτοιου είδους προσκρούσεις συνήθως θεωρούνται καταστροφικές για τις διάφορες μορφές ζωής

    Ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν ότι οι συνθήκες που προκλήθηκαν στον πλανήτη μας από την πρόσκρουση του διαμέτρου 37 έως 58 χλμ. μετεωρίτη, ενδέχεται να βοήθησαν συγκεκριμένες μορφές ζωής να ευημερήσουν παρέχοντάς τους πρόσβαση στα βασικά θρεπτικά συστατικά: φώσφορο και σίδηρο.

    Τι δείχνει η μελέτη για τον μετεωρίτη που έπληξε τη Γη πριν από 3,26 δισ. χρόνια

    «Θεωρούμε ότι τα συμβάντα πρόσκρουσης [ουρανίων σωμάτων στη Γη] είναι καταστροφικά για τη ζωή», δήλωσε η Ντάνια Ντράμπον, γεωλόγος και επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Γης και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    «Αλλά αυτό που υπογραμμίζει η μελέτη αυτή είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις ενδεχομένως είχαν οφέλη για τη ζωή, ειδικά σε τέτοια πρώιμη περίοδο… αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να επέτρεψαν στην πραγματικότητα στη ζωή να ανθίσει».

    Ο μετεωρίτης S2 ήταν έως και 200 ​​φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που σκότωσε τους δεινόσαυρους

    Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», δείχνει ότι με την πρόσκρουσή του στη Γη ο μετεωρίτης S2 προκάλεσε ένα τσουνάμι που ανακάτεψε τον ωκεανό και ξέβρασε συντρίμμια από τη στεριά σε παράκτιες περιοχές.

    Το ανώτερο στρώμα του ωκεανού έβρασε λόγω της θερμότητας από την πρόσκρουση, η οποία θέρμανε και την ατμόσφαιρα, είπαν οι ειδικοί, ενώ ένα πυκνό σύννεφο σκόνης κάλυπτε τα πάντα. Αλλά η βακτηριακή ζωή ανέκαμψε γρήγορα, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζοντας απότομες εξάρσεις στους πληθυσμούς των μονοκύτταρων οργανισμών που τρέφονται με φώσφορο και σίδηρο.

    Από το τσουνάμι πιθανότατα αναδεύτηκε ο σίδηρος από τα βαθιά ωκεάνια ύδατα σε ρηχά νερά, ενώ ο φώσφορος μεταφέρθηκε στον πλανήτη από τον ίδιο τον μετεωρίτη και από την αύξηση της διάβρωσης στην ξηρά, εκτιμούν οι επιστήμονες. Τα βακτήρια που μεταβολίζουν τον σίδηρο πιθανότατα αναπτύχθηκαν αμέσως μετά την πρόσκρουση, όπως δείχνουν τα ευρήματα της καθηγήτρια Ντράμπον. Ειδικοί εκτιμούν ότι μια τέτοια μετατόπιση προς τα βακτήρια που μεταβολίζουν τον σίδηρο θα μπορούσε να προσφέρει ένα στιγμιότυπο της πρώιμης ζωής στη Γη.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις αυτής της πρόσκρουσης του μετεωρίτη χρησιμοποιώντας στοιχεία από αρχαία πετρώματα σε μια περιοχή στη βορειοανατολική Νότια Αφρική που ονομάζεται ζώνη πράσινου λίθου Barberton. Το συμπέρασμα ήταν ότι η ζωή ανέκαμψε όπως προκύπτει από ενδείξεις όπως η γεωχημική υπογραφή του διατηρημένου οργανικού υλικού, αλλά και από απολιθώματα στρωμάτων θαλάσσιων βακτηρίων.

    «Η ζωή όχι μόνο ανέκαμψε γρήγορα μόλις οι συνθήκες επανήλθαν στο φυσιολογικό μέσα σε λίγα χρόνια έως δεκαετίες, αλλά στην πραγματικότητα ευδοκίμησε», δήλωσε η Ντράμπον.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο