Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 20:05

Γαλλία: Έως 35.000 θάνατοι συνδέονται με την καλοκαιρινή ζέστη από το 2014

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανάμεσα σε 30.000 και 35.000 ανέρχονται οι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Γαλλία λόγω των συνεπειών της ζέστης, από το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτή η θνησιμότητα δεν αφορά μόνο τις περιόδους καύσωνα.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος -δηλαδή ένα τρίτο- αφορά ανθρώπους κάτω των 75 ετών», αναφέρεται στη μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας, μια από τις πρώτες που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της ζέστης και της θνησιμότητας στη χώρα τα τελευταία χρόνια, σε ένα πλαίσιο πιθανών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από αύξηση στον αριθμό των περιόδων καύσωνα, κυρίως το 2019 και το 2022. Ενώ είναι αδύνατον να στοιχειοθετεί συστηματικά η σχέση ανάμεσα σε κάθε ένα από αυτά τα κύματα ζέστης και την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, αυτή συμβάλλει αναμφισβήτητα στην αύξηση της συχνότητάς τους.

Η δημόσια υπηρεσία υγείας έχει ήδη δώσει στοιχεία που καταγράφουν μεγάλη υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη διάρκεια αυτών των περιόδων καύσωνα. Κατέγραψε σχεδόν 3.000 υπερβάλλοντες θανάτους το περασμένο καλοκαίρι κατά τις τρεις περιόδους καύσωνα.

Ωστόσο η τελευταία μελέτη της προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, αξιολογώντας τη θνησιμότητα που συνδέεται με όλες τις θερινές περιόδους ζέστης και όχι μόνο με την έντονη κορύφωση των κυμάτων καύσωνα.

«Η έκθεση του γενικού πληθυσμού κατά τις θερμές ημέρες εκτός των καυσώνων… συχνά θεωρείται ότι δεν αποτελεί ζήτημα υγείας, ενώ συνδέεται εξίσου με αυξημένο κίνδυνο θανάτων», αναφέρεται στη μελέτη.

Η υπηρεσία εκτιμά ότι μεταξύ 29.612 και 34.975 θανάτων αποδίδονται από το 2014 έως το 2022 στη ζέστη του καλοκαιριού, δηλαδή τρεις φορές περισσότεροι από τους θανάτους που συνδέονται μόνο με τους καύσωνες.

Για να καταλήξουν σε αυτές τις εκτιμήσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα που είναι δύσκολο να παρουσιαστούν συνοπτικά. Αυτά λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο την εξέλιξη των θερμοκρασιών και της θνησιμότητας, αλλά προσπαθούν να διακρίνουν τον ρόλο της ζέστης από άλλους παράγοντες, όπως η πανδημία της Covid.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 19:02

Σχετικά Άρθρα

  • Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες»
    Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες»

    «Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους», λέει για την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Αχαΐα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ

    Συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα η υπόθεση με τους θανάτους των βρεφών σε Αμαλιάδα και Αχαΐα, μια υπόθεση που ήρθε στο φως μετά τον θάνατο του τελευταίου βρέφους, ενός αγοριού 15 μηνών, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου.

    Γίνεται λόγος για ανεξήγητους θανάτους 5 μωρών και υποδεικνύεται η 24χρονη Ειρήνη που και η ίδια θρηνεί δύο παιδιά, ως αυτή που ήταν παρούσα στα τραγικά περιστατικά.

    «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες»

    Το πρώτο μωρό της 24χρονης, ένα κοριτσάκι μόλις 19 ημέρων πέθανε στις 19 Ιουνίου 2022, το δεύτερο κοριτσάκι δύο μηνών πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 2023, στις 5 Αυγούστου του 2024 πέθανε το αγοράκι 15 μηνών της καλύτερης φίλης της Ειρήνης με την οποία συγκατοικούν ενώ η τέταρτη καταγγελία αφορά παιδί άλλης φίλης της 24χρονης που έφυγε από τη ζωή, το 2021.

    Το πέμπτο μωρό ήταν αδερφάκι της Ειρήνης που πέθανε όταν εκείνη ήταν 14 ετών.

    «Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας»

    «Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», επιμένει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου (στο MEGA), και σημειώνει:

    «Και για τις πέντε περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες. Για τον θάνατο του 2021 δικογραφικά δεν φαίνεται πουθενά η παρουσία αυτής της γυναίκας πριν τον θάνατο του βρέφους. Φαίνεται μόνο στον θάνατο των δικών της παιδιών όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και στον τελευταίο θάνατο που το αποδέχεται και η ίδια ότι ήταν μαζί με το μωρό που ‘κατέληξε’».

    «Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους. Όταν μιλάμε για βρέφη, βοήθεια στην Αστυνομία πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Δεν υπήρχε αναφορά από τους γιατρούς ότι κάποιο παιδί έφτασε κακοποιημένο. Όταν οι ιατροδικαστές αποκλείουν κατά κάποιον τρόπο την εγκληματική ενέργεια, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», συμπληρώνει.

    «Για κανένα από αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Εισαγγελική έρευνα γίνεται. Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες. Δεν υπάρχει λόγος να κληθούν εκ νέου οι γυναίκες αν δεν διαταχθεί κάποια έρευνα», προσθέτει.

    «Είναι όλα καταγεγραμμένα»

    Η 24χρονη Ειρήνη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και η ίδια έχει χάσει τα δύο παιδιά της, υποστηρίζει πως είναι ανοιχτή σε έρευνα και δεν έχει κανέναν φόβο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών για τον θάνατο των βρεφών.

    «Κανένας δεν ξέρει μέχρι τώρα αν πραγματικά ξέρει κανείς τι έχει συμβεί. Όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο τα πάντα καταγράφονται, επομένως θα είναι πολύ εύκολο, αφού ζητούν τώρα στοιχεία όλοι, να πάνε στο νοσοκομείο και να πάρουν τα στοιχεία. Είναι όλα καταγεγραμμένα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

    Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι είναι η πνευμονίτιδα

    Πολύς λόγος γίνεται στο μεταξύ για την πνευμονίτιδα. Μεταδίδεται ότι στα τρία από τα πέντε παιδιά που κατέληξαν καταγράφεται ως διάγνωση η διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ για τον μικρό Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

    Ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής και πρόεδρος ιατροδικαστών, εξήγησε μιλώντας στο MEGA, τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα.

    «Είμαι σίγουρος πως η συγκεκριμένη διάγνωση πρέπει να έχει βγει από την ιστοπαθολογική εξέταση. Είναι ένας γενικός όρος, δεν δηλώνει παθολογία αλλά μπορεί να συνδεθεί με μία σειρά παθολογιών. Είναι μία αντίδραση των πνευμόνων σε κάτι. Για να μιλήσουμε για λοίμωξη θα είχαμε μία διαφορετική εικόνα. Αν υπήρχε κάποια παθολογία θα είχε αναδειχτεί. Η πνευμονίτιδα μπορεί να προκληθεί από εξωτερική αιτία. Δεν σημαίνει αιτία θανάτου. Πρέπει να δούμε και τα άλλα ευρήματα. Για παράδειγμα ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αντίδραση των πνευμόνων».

    Πηγή: In.gr

  • Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»
    Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»

    Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης απέκλεισε την πιθανότητα να εξέπνευσε από ηπατική ανεπάρκεια η Μαλένα Δασκαλάκη

    Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε σήμερα (24/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
    Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα και θα συνεχίσει στις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε πως η Μαλένα Δασκαλάκη δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
    Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τα βήματα της έρευνάς του αναφορικά με το θάνατο των κοριτσιών.
    - Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνας σας με ποιους είχατε επικοινωνία;

    - Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα, Ο κ. Αγαπητός είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσακωνα μας προβλημάτισε.

    - Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;

    - Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.

    - Πρόεδρος: Η κ. Τσάκωνα γραφεί για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ.

    - Μάρτυρας: Καμία σχέση. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι για παράδειγμα η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και έυθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα.

    «Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα»

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».

    Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του στη δίκη, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος "πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;" θα πω “πάνε”».
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023
    ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023

    Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις - Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας

    Το ποσοστό των γυναικών οι οποίες έχασαν τη ζωή τους στις ένοπλες συρράξεις το 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ επικρίνοντας τις «πατριαρχικές» δομές οι οποίες καθιστούν «απρόσιτη» την ειρήνη.
    Στην ετήσια έκθεσή του για «τις γυναίκες και την ειρήνη και την ασφάλεια», που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως τα δεδομένα χρωματίζουν «πίνακα με μελανά χρώματα».
    «Κατακτημένα με αγώνες ολόκληρων γενεών δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υπονομεύει τον κινητήριο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ηγεσία και η συμμετοχή των γυναικών στην επιδίωξη της ειρήνης», τόνισε.
    «Η εξουσία και η λήψη αποφάσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια παραμένουν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο ανδρών, και η δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών φρικαλεοτήτων που διαπράττονται εναντίον γυναικών και κοριτσιών έχει ανησυχητική βραδύτητα», πρόσθεσε.
    Το πιο τρομακτικό στοιχείο που τονίζεται στην έκθεση είναι πως το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στις ένοπλες συρράξεις του 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα προέρχονται από άλλη έκθεση του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι το 2023 καταγράφτηκαν τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων από τις υπηρεσίες του στους πολέμους σε διεθνές επίπεδο (+72% σε σύγκριση με το 2022), εκ των οποίων τα 4 στα 10 θύματα ήταν γυναίκες και 3 στα 10 ήταν παιδιά.
    «Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», στηλίτευσε σε χωριστό δελτίο Τύπου η επικεφαλής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες Σίμα Μπαχούς, η οποία έκανε λόγο για «ευρύτερο πόλεμο εναντίον των γυναικών». «Η εσκεμμένη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι ακόμη πιο θανάσιμη σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

    «Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε τρομακτική κλιμακούμενη αλληλουχία συρράξεων, αστάθειας και βίας. Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις, και περίπου 612 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από αυτές τις συρράξεις, δηλαδή είναι 150% πάνω από ό,τι πριν από μόλις δέκα χρόνια», τονίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, στις 50 ειρηνευτικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το 2023, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 9,6% των διαπραγματευτών, το 13,7% των μεσολαβητών και το 26,6% όσων υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός — το ποσοστό αυτό κατακρημνίζεται στο 1,5% αν εξαιρεθεί η Κολομβία.
    «Όσο οι πατριαρχικές καταπιεστικές κοινωνικές δομές και οι προκαταλήψεις του φύλου κρατάνε πίσω τις κοινωνίες μας, η ειρήνη θα παραμένει απρόσιτη», κρίνει στο κείμενο ο κ. Γκουτέρες.

    Υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των (επαληθευμένων από τον ΟΗΕ) περιπτώσεων σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Αμαλιάδα - Νέα αποκάλυψη: Και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης
    Αμαλιάδα - Νέα αποκάλυψη: Και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης

    Νωρίτερα είχε υπάρξει παρέμβαση του Εισαγγελέα Πατρών για τους μυστηριώδεις θανάτους των τριών βρεφών

    Mια νέα πληροφορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα.

    Σύμφωνα με το Mega υπάρχει και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης.

    Πριν από τους 3 θανάτους και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2021 μια γνωστή της την κάλεσε να φυλάξει το μωράκι της. Η Ειρήνη πήγε και το παιδί ξημερώματα πέθανε στα χέρια της.

    «Εγώ σαν μάνα που έχασα το παιδί μου στα χέρια της Ειρήνης θα το ψάξω», είπε η μάνα του παιδιού στο Mega και αναρωτήθηκε αν είναι και τα τέσσερα σύμπτωση. Σημείωσε δε πως όταν επικοινώνησαν, η Ειρήνη διατείνετο πως το παιδί ζούσε ενώ ήταν ήδη νεκρό.

    Σύμφωνα με το MEGA και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, έχουν γίνει έρευνες για τα δύο παιδιά της γυναίκας που φέρεται να συνδέεται με τους θανάτους και τώρα θα ξεκινήσει μία νέα έρευνα για τα όσα συνέβησαν με το τρίτο παιδί, της φίλης της.



    Από την έρευνα που έχει γίνει για τον θάνατο του πρώτου παιδιού, έχει βγει πόρισμα από τον ιατροδικαστή της Πάτρας, το οποίο λέει πως το μωρό 19 ημερών έφυγε από τη ζωή από διάμεση πνευμονίτιδα.
    Για το δεύτερο παιδί υπάρχει εκκρεμότητα για τον γονιδιακό έλεγχο ενώ για το τρίτο παιδί(της φίλης της), που πέθανε τον Αύγουστο του 2023, υπάρχουν αναφορές πως πήγαν ζωντανό το μωρό στο νοσοκομείο.

    Στην αστυνομία ωστόσο, υπάρχουν καταθέσεις των γιατρών πως το παιδί έφτασε νεκρό στο νοσοκομείο. Η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

    Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως η 24χρονη είχε κληθεί να προσέχει το βρέφος των 15 μηνών της φίλης της μόνο μία φορά ενώ στη περίπτωση της γυναίκας που κατήγγειλε στο Mega πως και το δικό της μωρό είχε πεθάνει στην αγκαλιά της Ειρήνης, το πρόσεχε καθημερινά.

    Υπενθυμίζεται ότι την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νικόλαος Νικολάου, με αφορμή την υπόθεση με τα τρία μωρά που «χάθηκαν» σε Αχαΐα και Ηλεία.
    Τo ιστορικό της υπόθεσης

    Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τον θάνατο ενός άλλου μωρού, της συγκατοίκου της 23χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία είχε ήδη χάσει δύο παιδιά.

    Ο κ. Νικολάου διαβίβασε το σχετικό αίτημα προς τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αχαΐας, Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου και Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, ∆ημήτριο Λιανόπουλο με αφορμή τα όσα ανέφερε στην εκπομπή της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Αγγελική Νικολούλη, στην πρεμιέρα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ».

    Τρεις θάνατοι βρεφών, τα οποία αιφνίδια σταμάτησαν να αναπνέουν, απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τους γιατρούς, απόγνωση για τους συγγενείς που αναζητούν απαντήσεις. «Συμπτώσεις που σοκάρουν για τη γυναίκα που βίωσε τρεις φορές τον εφιάλτη να σβήσουν στην αγκαλιά της τρία μωρά», ανέφερε η Αγγελική Νικολούλη, φέρνοντας στο φως ξανά την υπόθεση. «Να σου απαντήσω, να σου πω τι… τα παιδιά φεύγουν, πετάγομαι στον ύπνο μου, ξυπνάω και φωνάζω τα παιδιά μου», είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου, φίλη της μητέρας.

    Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο «Τούνελ» πως άφησε για λίγο το μωρό στη φίλη της για να πάει στο διπλανό δωμάτιο, και όταν γύρισε είδε πως δεν ανέπνεε. Στο σπίτι βρίσκονταν μόνον οι δύο γυναίκες, καθώς η γιαγιά και η 8χρονη αδερφή του μικρού παιδιού έλειπαν στην Αθήνα. «Οι δύο γυναίκες που μένουν μαζί και δέθηκαν με τον ανεξήγητο θάνατο των παιδιών τους, ρίχνουν τις ευθύνες στους γιατρούς και ζητούν να ερευνηθεί πώς χάθηκαν τα 3 αγγελούδια», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος. Από την πλευρά τους, οι γιατροί του νοσοκομείου Αμαλιάδας επιμένουν ότι τον Αύγουστο του 2023 το μωρό έφτασε εκεί νεκρό και έκαναν προσπάθειες να το επαναφέρουν.

    Η Πατρινή Ειρήνη Μουρτζούκου, στενή φίλη και συγκάτοικος της μητέρας του μικρού Παναγιώτη από την Αμαλιάδα, τον τελευταίο χρόνο ήταν παρούσα και στην νέα απώλεια παιδιού, ενώ σε διάστημα δεκαπέντε μηνών είχε χάσει τα δύο της βρέφη, το ένα 19 ημερών και το άλλο 2 μηνών.

    Οι τρεις θάνατοι των παιδιών θα διερευνηθούν εκ νέου μέσα από το μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως και να δοθούν οι απαντήσεις που όλοι περιμένουν.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας
    Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας

    Ο Χρήστος Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τη Μαλένα και την Ίριδα στο πλαίσιο του πορίσματος των Καρακούκη – Καλόγρηα – Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο της Μαλένας από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα

    Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο κατηγορουμένων κοριτσιών της, Ίριδας και Μαλένας.
    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη στο πλαίσιο του νέου ιατροδικαστικού πορίσματος των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Ν. Καλόγρηα, οι οποίοι έχουν αποδώσει το θάνατο των δυο κοριτσιών σε ασφυξία.
    Στο πόρισμα, άλλωστε, των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δύο κοριτσιών της.
    Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Ευτυχιάδης απέδωσε το θάνατο της μικρής Μαλένας σε υποξία, ήτοι σε έλλειψη οξυγόνου, όπως εξήγησε.

    Όπως διευκρίνισε ο μάρτυρας το κυριότερο εύρημα της έρευνάς του για το θάνατο παιδιού είναι η υποξία -ανοξία.

    Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα
    Ακόμη, ο παθολογοανατόμος απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο του κοριτσιού από μεταβολικό νόσημα, όπως απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασής του από κάποιο φάρμακο ή από καρδιολογικά προβλήματα.

    Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και τι η ανοξία;
    Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα.
    Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;
    Μάρτυρας: Ότι, έχουμε βρει εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Μαλένας). Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως και κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο.

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Ευτυχιάδης ανέφερε: «Σε περιπτώσεις ασφυξίας, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, πρώτα επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του».

    Πρόεδρος: Ο κ. Αγαπητός και ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. ιατροδικαστές) λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…
    Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να την προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.

    «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί»

    Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία αιφνίδιου θανάτου, γιατί είναι κλινικοεργαστηριακή διάγνωση και προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί εδώ, δεν υπάρχει “έπαθα ηπατική ανεπάρκεια και πέθανα ξαφνικά”. Πρέπει να εμφανιστούν συμπτώματα για να φτάσει κάποιος να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευτυχιάδς «αδειάζοντας» έτσι την ιατροδικαστική Χριστίνα Τσάκωνα η οποία είχε αποδώσει αρχικά το θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια.

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η αποστροφή του παθολογοανατόμου ότι η Μαλένα ήταν ένα υγιές κορίτσι που έτρωγε σουβλάκια λίγο πριν το θάνατό της στο νοσοκομείο Παίδων, προκάλεσε το ξέσπασμα της κατηγορούμενης μητέρας.

    Πισπιρίγκου: Που μάθατε για σουβλάκια κ. Ευτυχιάδη;
    Ευτυχιάδης: Από τους ιατροδικαστές
    Πισπιρίγκου: Από ποιους ιατροδικαστές;

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σκάνδαλο στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών»: Έστελναν άσκοπα μωρά για θεραπείες - Τουλάχιστον 12 θάνατοι
    Σκάνδαλο στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών»: Έστελναν άσκοπα μωρά για θεραπείες - Τουλάχιστον 12 θάνατοι

    Μεγάλο σκάνδαλο με θανάτου βρεφώνέχει ξεσπάσει στην Τουρκία καθώς κύκλωμα κατηγορείται πως μετέφερε άσκοπα νεογέννητα σε μονάδες εντατικής θεραπείας για οικονομικό όφελος, με πολλά μωρά να πεθαίνουν.

    Ο εισαγγελέας ζήτησε πάνω από 500 χρόνια φυλάκιση για τους επικεφαλής του κυκλώματος. Η έρευνα για τη συμμορία, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο, ολοκληρώθηκε και η Γενική Εισαγγελία ολοκλήρωσε το κατηγορητήριο.

    Πώς δρούσε το κύκλωμα που εμπλέκονται και υγειονομικοί

    Όπως αποκαλύπτεται, αντί να μεταφέρονται σε νοσοκομεία όπου τα βρέφη θα λάμβαναν την κατάλληλη φροντίδα, στέλνονταν σε εγκαταστάσεις που επέλεγαν οι ύποπτοι που συνεργάζονταν με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, επιλέγοντας νοσοκομεία που θεωρούνταν «κερδοφόρα για την οργάνωση».

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρωταρχικός στόχος του κυκλώματος δεν ήταν η ανάρρωση των βρεφών, αλλά η αύξηση των οικονομικών τους κερδών, κατευθύνοντάς τα σε ακριβότερες θεραπείες, όπως η εντατική θεραπεία, αποσπώντας έτσι μεγαλύτερα ποσά από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα κέρδη μοιράζονταν μεταξύ των μελών της συμμορίας, πολλά από τα οποία ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

    Στο κατηγορητήριο σημειώνεται ότι «μέσω αυτών των δόλιων πρακτικών, οι ύποπτοι πολλαπλασίασαν τα έσοδα από τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών τρεις έως τέσσερις φορές».

    Τουλάχιστον 12 θάνατοι βρεφών

    Ωστόσο, λόγω της παρατεταμένης και περιττής παραμονής στις επιρρεπείς σε λοιμώξεις μονάδες νεογνών, πολλά βρέφη πέθαναν.

    Τουλάχιστον 12 θάνατοι αποδίδονται σε αυτές τις πρακτικές, ενώ πολλά επιζώντα βρέφη υποφέρουν πλέον από σοβαρές, δια βίου παθήσεις.

    «Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει»

    «Η κόρη μου πέρασε τρεις νύχτες στην εντατική» είπε μια πενθούσα μητέρα στην εφημερίδα Milliyet, της οποίας το νεογέννητο πέθανε στη μονάδα. «Μετά, ο γιατρός μου είπε: "Αυτό το μέρος είναι για μωρά ενός μηνός. Αν το μωρό σας μείνει εδώ, θα πεθάνει. Βρείτε άλλο νοσοκομείο.' Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα. Ο υπεύθυνος γιατρός της ΜΕΘ συνέστησε τότε ένα νοσοκομείο, εξηγώντας μας ότι το νυχτερινό κόστος της εντατικής θεραπείας ήταν 7.000 τουρκικές λίρες και ότι η κόρη μας θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες θεραπείας. Δεχτήκαμε».

    Το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στη συμμορία ως «εγκληματική οργάνωση νεογέννητων», περιγράφει λεπτομερώς πώς η συμμορία, που λειτουργούσε με γιατρούς σε πολλά νοσοκομεία, παρείχε υγειονομική περίθαλψη κυρίως μέσω νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, οδηγώντας στην έξαρση της βρεφικής θνησιμότητας.

    Νοσοκόμες παρουσιάζονταν σαν γιατροί και έκαναν θεραπείες

    Σε πολλές περιπτώσεις, οι νοσοκόμες παρουσιάζονταν ως γιατροί στις οικογένειες των βρεφών και χορηγούσαν ιατρικές θεραπείες εν αγνοία των γιατρών, με μοιραίες συνέπειες για τα βρέφη. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που υπέκλεψαν οι αρχές αποκάλυψαν ότι τα μέλη του κυκλώματος γνώριζαν ότι κάποια βρέφη θα πέθαιναν και έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για τους θανάτους.

    Βαριές ποινές προτείνει ο εισαγγελέας

    Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές έως και 582 ετών για τον επικεφαλής της σπείρας, τον γιατρό Firat Sari, και δύο άλλα πρόσωπα-κλειδιά.

    Δεκαοκτώ επιπλέον ύποπτοι, μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 10 έως 437 έτη για το ρόλο τους στο θάνατο των βρεφών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση λόγω παράλειψης.

    Το κύκλωμα απείλησε επίσης με θάνατο τον εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση, προσφέροντας μάλιστα 100.000 δολάρια σε έναν ύποπτο για να πραγματοποιήσει τη δολοφονία, αναφέρει η hurriyetdailynews.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)
    Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν και οι Κάννες - Δείτε βίντεο

    Έξι διαμερίσματα στη Γαλλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες, εξαιτίας «ασυνήθιστων βροχοπτώσεων», με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία να αναφέρει ότι σε μία περιοχή έπεσαν 630 χιλιοστά βροχής σε ένα 48ωρο.
    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς, αν και δεν είναι σαφές το εύρος των ζημιών από τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο