Κόσμος

Ερντογάν: «Θα επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία» - Τι είπε για τα F-16 από τις ΗΠΑ

Ερντογάν: «Θα επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία» - Τι είπε για τα F-16 από τις ΗΠΑ

Τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αξιολόγησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ενημέρωση των συντακτών στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Βίλνιους.

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Επαναβεβαιώσαμε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως του κύριου φόρουμ διαβούλευσης για θέματα άμυνας και ασφάλειας στον παλαιό ευρωπαϊκό χώρο. Αναγνώριση αυτών των δεσμεύσεων αποτελούν τα ανανεωμένα σχέδια αμυντικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για άρση των κυρώσεων και των περιορισμών μεταξύ των Συμμάχων. Οι προσπάθειές μας αυτές οδήγησαν επίσης στην ανακοίνωση του διορισμού ειδικού συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας», είπε και συνέχισε:

«Είχαμε συναντήσεις με πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στις συναντήσεις μας με τους ηγέτες, συζητήσαμε τόσο διμερή θέματα όσο και τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Υπάρχει θετική άποψη για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα επιταχύνουμε επίσης τις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικό θετικό αποτέλεσμα για την τουρκική οικονομία. Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο και στην απελευθέρωση των θεωρήσεων (εισόδου)».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα προς συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι:

«Έχουμε στείλει τον κ. Τσαγατάι (Κιλίτς), το σύμβουλό μας, στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες για τα θέματα αυτά αύριο. Θα συζητήσει τόσο για την Τελωνειακή Ένωση όσο και για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Πιστεύω ότι αυτά τα θέματα θα εξελιχθούν υπέρ της Τουρκίας. Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μας είπε επίσης σχετικά κάποια θετικά πράγματα. Νομίζω ότι ο σύμβουλός μου κ. Τσαγατάι θα επιστρέψει με θετικές εξελίξεις.

Διότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (της ΕΕ), ζητήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να ετοιμάσουν μια Έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό ήταν ένα κατάλληλο βήμα. Αναμένω ότι η έκθεση αυτή θα ετοιμαστεί με θετικό και προωθητικό τρόπο. Από την άλλη πλευρά, εμείς, ως Τουρκία, πάντα τηρούσαμε τις υποσχέσεις μας. Θέλουμε λοιπόν να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις βασισμένες στην αρχή του αμοιβαίου οφέλους διαπραγματεύσεις που διεξάγονται το συντομότερο δυνατό.

Τα συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις υποσχέσεις που δόθηκαν από συγκεκριμένες χώρες είναι κυρίως ο τερματισμός των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων στις εν λόγω χώρες και η έκδοση τρομοκρατών. Ως αποτέλεσμα του θετικού έργου που θα δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσουμε και εμείς να εργαζόμαστε για την υλοποίηση των υποσχέσεών μας. Η διαδικασία έφτασε στο σημερινό σημείο επειδή αυτά που συμφωνήθηκαν πέρυσι δεν υλοποιήθηκαν. Από τώρα και στο εξής, θα αναλάβουμε δράση με βάση την υλοποίηση των υποσχέσεων που δόθηκαν. Έχουμε εξηγήσει στους συνομιλητές μας ότι είμαστε ξεκάθαροι και ασυμβίβαστοι σε αυτό το θέμα».

Αμυντική συνεργασία

«Οι διαδικασίες που σχετίζονται με έργα που θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Τουρκίας θα αποκτήσουν επίσης δυναμική».

Συνάντηση με Μπάιντεν

«Πρώτα απ' όλα, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, όπως γνωρίζετε, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δύο σημαντικές χώρες με στρατηγική εταιρική σχέση. Από το 2021, οι θεσμοί μας συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στρατηγικού Διαλόγου που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε με τον κ. Μπάιντεν. Με τον Μηχανισμό αυτό δώσαμε νέα δυναμική στα κανάλια του μεταξύ μας διαλόγου. Η συνάντησή μας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ήταν επίσης πολύ παραγωγική. Διήρκεσε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Όσον αφορά την πώληση των F-16, ο κ. Μπάιντεν και η κυβέρνησή του επιδεικνύουν πράγματι μια στάση υπέρ της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών λένε: ‘Είμαστε πάνω από αυτό το θέμα, το παρακολουθούμε’. Φυσικά, από την πλευρά μας ελπίζουμε πως ο κ. Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών μας, και ο κ. Ιμπραχίμ [Καλίν], μαζί, συνομιλώντας με τους ομολόγους τους, θα διασφαλίσουν ότι αυτή η διαδικασία θα εξελιχθεί υπέρ της χώρας μας, και ο κ. Γιασάρ [Γκιουλέρ] θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε ερωτήσεις σχετικές με την οικονομία και άλλα θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας. Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομία και την επικείμενη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου, απάντησε:

«Έχουμε ελπίδες γι’ αυτή την επίσκεψη. Έστειλα τους φίλους μου εκ των προτέρων. Ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πάμε και εμείς με αντιπροσωπεία. Ο Mohammed bin Zayed τηλεφώνησε σήμερα. Είναι περίεργοι. Τι συνέβη, πώς πήγε [σ.σ. η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ] και ούτω καθεξής. Εμείς είπαμε: ‘Θα είμαστε εκεί την Τετάρτη ούτως ή άλλως’. Θα πάμε εκεί από το Κατάρ, θα πάμε στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και είμαι αισιόδοξος. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συναντήσεών μας, οι ίδιοι είπαν: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σοβαρές επενδύσεις στην Τουρκία». Ελπίζουμε ότι αυτό το σχέδιο θα το οριστικοποιήσουμε με αυτή την επίσκεψη. Εφαρμόζουμε ορθολογικές πολιτικές για να αυξήσουμε τα συναλλαγματικά αποθέματα και εργαζόμαστε για να προσελκύσουμε διεθνείς επενδύσεις στη χώρα. Τα καθαρά αποθεματικά [σε συνάλλαγμα] της Κεντρικής Τράπεζας βελτιώθηκαν κατά 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός μηνός. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν εμπιστοσύνη και ενθαρρύνουν τους κύκλους της οικονομίας, των οικονομικών και του εμπορίου. Οι πολίτες μας θα πρέπει να χαίρονται. Θα μειώσουμε ξανά τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό. Κάναμε και κάνουμε βήματα που θα ενισχύσουν την οικονομία και θα οδηγήσουν την Τουρκία στην ανάπτυξη».

Σε ερώτηση σχετικά με την μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται πρόσφατα από τον Τ/ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγιά, οποίος ανακοίνωσε ότι 15.591 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν τον Ιούνιο και 6.883 από αυτούς απελάθηκαν, δηλώνοντας ότι εντός λίγων μηνών θα υπάρξει αισθητή διαφοροποίηση στη συγκέντρωση των παράνομων μεταναστών στις πόλεις απάντησε:

«Ο αγώνας κατά της παράνομης μετανάστευσης δεν έχει διακοπεί ποτέ. Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε την είσοδό τους στην Τουρκία. Είναι επίσης σημαντικό να αποτραπεί η μετανάστευση επί τόπου, ιδίως στη βόρεια Συρία. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε επί του παρόντος. Μόλις συλληφθούν παράνομοι μετανάστες, στέλνονται αμέσως σε κέντρα απομάκρυνσης και εκεί γίνονται τα απαραίτητα. Στέλνονται στις χώρες τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα και τις δραστηριότητές τους με στόχο την άνεση και την ειρήνη των πολιτών μας. Ωστόσο, η δράση τους δεν προσβάλλει την τιμή οποιουδήποτε ανθρώπου. Θα λάβουμε τα μέτρα που απαιτεί ο πολιτισμός και οι αξίες μας. Δεν θα αφήσουμε όμως και τους διακινητές μεταναστών να τη γλιτώσουν. Η χωροφυλακή μας, η αστυνομία και οι συναφείς δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν επιτυχείς επιχειρήσεις κατά των οργανωτών της διακίνησης μεταναστών. Τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων στη συνοριακή γραμμή Βαν-Ιράν».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup