Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 12:49

Μάχη για μια ξαπλώστρα δίνουν από τα χαράματα οι τουρίστες στα Κανάρια Νησιά

Γράφτηκε από την

Ο χώρος ανοίγει για το κοινό στις 10, αλλά τα περιστατικά έντασης αρχίζουν πολύ νωρίτερα

Ακόμη και από τις 5:30 τα ξημερώματα τρέχουν να πιάσουν θέση οι τουρίστες στην ισπανική Ακτή του Ήλιου (Costa Del Sol) της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά για να εξασφαλίσουν μια ξαπλώστρα.

Ο χώρος της πισίνας ανοίγει στις 10, αλλά η ζήτηση είναι μεγάλη και οι πολύτιμες ξαπλώστρες τελικά πολύ λίγες για όλους όσους θέλουν μία.

Οι σκηνές έντασης και οι «μάχες» κρατούν ως την ώρα που ανοίγει η πισίνα. Είναι χαρακτηριστικά όσα δείχνει το βίντεο της Daily Mail με τους «πολεμιστές της ξαπλώστρας», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τους τουρίστες. Εξάλλου γιατί να μην ειρωνευτεί κανένας όσους ήλθαν για λίγες ημέρες χαλάρωσης και καταλήγουν να τρέχουν από τα χαράματα;

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι λένε ότι οι ξαπλώστρες είναι επαρκείς και δεν υπάρχουν «καλές» θέσεις γύρω από την πισίνα. Εκφράζουν μάλιστα και την ενόχλησή τους για όσα συμβαίνουν στα ξενοδοχεία τους με τους τουρίστες.

Δείτε το video στο protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 11:31

Σχετικά Άρθρα

  • Η μάχη της ελληνικής παραλίας: το στοίχημα των ελέγχων, τα πρόστιμα και οι αλληλοκαταγγελόμενοι επιχειρηματίες
    Η μάχη της ελληνικής παραλίας: το στοίχημα των ελέγχων, τα πρόστιμα και οι αλληλοκαταγγελόμενοι επιχειρηματίες

    Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών κατά την εφετινή θερινή περίοδο, εκτός από το κυνήγι των φοροφυγάδων, είναι και η τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες που τοποθετούν εκεί οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν λάβει προηγουμένως τη σχετική άδεια. Αποτελεί ίσως προσωπικό «στοίχημα» του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις για τίποτε και σε κανέναν.

    Οι έλεγχοι που θα γίνονται θα ακολουθούν το μοντέλο των φορολογικών ελέγχων, δηλαδή θα στέλνονται κλιμάκια από άλλες περιοχές, ώστε να αποφεύγεται η εντοπιότητα.
    Ωστόσο, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα και το γνωρίζουν πολύ καλά στον κρατικό μηχανισμό, αφού η Ελλάδα διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, ενώ παράλληλα έχει εισαχθεί από εφέτος ένα νέο σύστημα που, όπως κάθε νέο, θέλει χρόνο για να δουλέψει. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνει τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματικές Υπηρεσίες και Αστυνομία), που έχουν βάλει στο σκάνερ τους ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες παραλίες της χώρας μέσω της εφαρμογής MyCoast.

    Η επιδίωξη είναι μία και μοναδική: να αποφευχθούν αυθαιρεσίες και να εφαρμοστούν ορθά οι νέοι κανόνες που ισχύουν από την 1η του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν οργανωθεί ελεγκτικά κλιμάκια, τα οποία απαρτίζονται από στελέχη των κρατικών μηχανισμών και ξεσκονίζουν τις καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει, με προτεραιότητα σε αυτές που κρίνονται ως οι πλέον σοβαρές.
    Οι αρμόδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι είναι πολύ σοβαρή δουλειά να γίνει πριν τον επιτόπιο έλεγχο το ξεσκαρτάρισμα των καταγγελιών ως προς την αξιοπιστία και την ορθότητά τους. Μεγαλύτερο βάρος δίνεται στις επώνυμες καταγγελίες, διότι εκ προοιμίου θεωρούνται πιο αξιόπιστες.

    Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Mycoast 8.900 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 1.100 είναι επώνυμες. Από αυτές τις καταγγελίες, έχουν ήδη αξιολογηθεί 600, οι οποίες αφορούν σε 10 περιοχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για περιοχές που ήδη έχουν απασχολήσει τις αρχές, αλλά και για περιοχές για τις οποίες δεν είχε ακουστεί κάτι.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία περιοχή της χώρας - στην Πάργα του Νομού Πρεβέζης - οι καταγγελίες είναι εκατοντάδες και αφορούν τις ίδιες παραλίες. Μετά από έναν πρόχειρο έλεγχο - δεν χρειάστηκε καν να γίνει ενδελεχής - διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από δύο ΙΡ (ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που ανήκαν σε δύο επιχειρηματίες - ανταγωνιστές που το μόνο που ήθελαν - πιθανότατα - ήταν να δημιουργήσει ο ένας προβλήματα στον άλλον. Σε άλλη περιοχή της χώρας, τη Χαλκιδική, συνέβη κάτι ανάλογο, όπου λόγω των υψηλών ποσοστών παραβατικότητας κινητοποιήθηκαν αμέσως ελεγκτικά κλιμάκια.

    Και σε αυτήν την περίπτωση, οι αλληλοκαταγγελίες επιχειρηματιών αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία βάση. Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν θα ακολουθούν το μοντέλο των φορολογικών ελέγχων. Θα σταλούν υπάλληλοι Κτηματικών Υπηρεσιών εκτός έδρας, ενώ για να αποφευχθούν τα «προβλήματα» που δημιουργεί η εντοπιότητα, δεν θα υπάρξουν γεωγραφικά «στεγανά». Για παράδειγμα, υπάλληλοι από την Αττική θα ενισχύσουν ελεγκτικά κλιμάκια σε νησιά του Αιγαίου και αντιστρόφως. Η συγκεκριμένη πρακτική εξυπηρετεί απόλυτα και τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό σε περιοχές όπου καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα και οι καταγγελίες πέφτουν… βροχή. Οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με δύο τρόπους:

    1. Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας, συντάσσεται επιτόπου πόρισμα - έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως.

    2. Με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας. Ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα, ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό. Βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα - εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.

    Τα προβλεπόμενα πρόστιμα

    Από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία.
    Πιο συγκεκριμένα:
    • Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.
    • Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.
    • Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).
    • Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.
    • Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
    • Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Χατζηδάκης: Η μάχη της ξαπλώστρας μόλις ξεκίνησε - Θα βάλουμε τάξη στις παραλίες
    Χατζηδάκης: Η μάχη της ξαπλώστρας μόλις ξεκίνησε - Θα βάλουμε τάξη στις παραλίες

    Η μάχη της ξαπλώστρας μόλις ξεκίνησε και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκβασή της, αφού το μεν Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διατυμπανίζει ότι η νομιμότητα θα εφαρμοστεί με κάθε κόστος και την ίδια ώρα όσοι παρανομούν αναζητούν παράθυρα για να αποφύγουν την εφαρμογή του νόμου.

    Ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει ότι μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν εκείνοι που πίστευαν ότι ψηφίστηκε ένας νόμος που στο τέλος δεν θα εφαρμοστεί και σημειώνει ότι στην «μάχη» αυτή έχει συμμάχους τους πολίτες και την τεχνολογία.

    Το πρωί της Παρασκευής οι Αρχές προχώρησαν στο σφράγισμα της επιχείρησης για τον παραλιακό χώρο του beach bar με τις παράνομες ξαπλώστρες στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου.

    Συγκεκριμένα, κλιμάκιο υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ και της Αστυνομίας, απέκλεισαν την ακτή και τις ξαπλώστρες που ήταν μέσα στη θάλασσα, δίνοντας προθεσμία στον ιδιώτη 48 ωρών για να τις απομακρύνει.

    Όπως τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «είπαμε ότι θα βάλουμε τάξη στις παραλίες και το κάνουμε πράξη. Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρανομεί. Έχουμε πλέον έναν σύγχρονο και αυστηρό νόμο που θέτει σαφείς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και αυστηρές ποινές και πρόστιμα σε όσους παρανομούν».

    Και σημειώνει με έμφαση ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση σε αυτά. Όσοι επομένως δεν μας πίστευαν ή θεώρησαν ότι ψηφίσαμε έναν νόμο που στο τέλος δεν θα τον εφαρμόζαμε, καλό είναι να το ξανασκεφτούν. Έχουμε συμμάχους μας τους ίδιους τους πολίτες αλλά και τις νέες τεχνολογίες, όπως η εφαρμογή καταγγελιών MyCoast, η λήψη δορυφορικών εικόνων και οι πτήσεις drones, όπου όλα μαζί θα συμβάλουν στο να διαμορφωθεί μια πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα στον αιγιαλό και τις παραλίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

    Η χρήση drones επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθηση των παραλιών και την ταχεία ανίχνευση πιθανών παραβάσεων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από αυτούς τους ελέγχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των νέων κανόνων. Επιπλέον, η διεξαγωγή διαδικασιών για νέες συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, παρέχει τη δυνατότητα για την επαρκή ρύθμιση της χρήσης της ακτοπροστατευτικής ζώνης και τη διασφάλιση της διαχείρισης των παραλιών με διαφάνεια και σεβασμό προς το περιβάλλον και τους πολίτες.

    Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι βασικές για τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και την προστασία των φυσικών πόρων της χώρας. Η εφαρμογή διαφόρων τρόπων ελέγχου, πέραν της χρήσης drones, αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας στρατηγικής για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη χρήση των παραλιών και του αιγιαλού.

    Αναλυτικά:

    • Δορυφορικές εικόνες: Η χρήση δορυφορικών εικόνων επιτρέπει την παρακολούθηση μεγάλων εκτάσεων και την ανίχνευση πιθανών παραβάσεων με μεγάλη ακρίβεια. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ελέγχους και αξιολογήσεις.
    • Συμβολή των πολιτών: Η εφαρμογή MyCoast δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην παρακολούθηση και την ανίχνευση παραβάσεων. Μέσω αυτής της εφαρμογής, μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις που παρατηρούν στις παραλίες.
    • Μικτά κλιμάκια ελέγχου: Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός με την ενοποίηση πολλών φορέων. Αυτό εξασφαλίζει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και αρχών για την αποτελεσματική επίβλεψη της χρήσης των παραλιών. Οι ελεγκτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν επιθεώρηση και αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς και τις συμβάσεις, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου και παρέχοντας την απαραίτητη διαφάνεια και νομιμότητα στη διαχείριση των παραλιών και του αιγιαλού.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ακριβή μου… ξαπλώστρα: Οι συντεταγμένες της «χρυσής βουτιάς» στις οργανωμένες παραλίες
    Ακριβή μου… ξαπλώστρα: Οι συντεταγμένες της «χρυσής βουτιάς» στις οργανωμένες παραλίες

    Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα διέξοδος και πόλος έλξης για μια ανάσα δροσιάς αποτελούν οι παραλίες με τους κατοίκους της Αττικής να προετοιμάζονται να εξοικειωθούν με τον πληθωρισμό… της ξαπλώστρας.

    Ο υδράργυρος από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» και όσοι επιλέξουν μια οργανωμένη παραλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για «χρυσή βουτιά». Μια τετραμελής οικογένεια θέλει σχεδόν 50 ευρώ τις καθημερινές με το ποσό να εκτοξεύεται το Σαββατοκύριακο που οι τιμές ανεβαίνουν.

    Στον Άλιμο επί παραδείγματι το Σαββατοκύριακο το σετ ομπρέλας ξαπλώστρας κοστίζει 22 ευρώ ενώ η είσοδος είναι 10 ευρώ το άτομο. Μια τετραμελής οικογένεια άρα, θα πληρώσει τουλάχιστον 62 ευρώ για μια βουτιά στη θάλασσα.

    Τιμές για τις καθημερινές και τιμές για Σαββατοκύριακα. Οι διαφορές δεν είναι αμελητέες

    Το MEGA παρουσίασε τον τιμοκατάλογο της ξαπλώστρας χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα έξτρα έξοδα που προκύπτουν καθώς το κόστος ανεβαίνει σημαντικά με έναν καφέ, κάποιον χυμό ή κάποιο τοστ.

    Ειδικότερα ο τιμοκατάλογος στις παραλίες διαμορφώνεται ως εξής:

    -Άλιμος

    Καθημερινές: Σετ 17 ευρώ
    Είσοδος 8 ευρώ / άτομο

    Σαββατοκύριακο: Σετ από 22 ευρώ
    Είσοδος 10 ευρώ / άτομο

    -Ανάβυσσος

    Καθημερινές : Σετ από 6 ευρώ
    Σαββατοκύριακο : Σετ από 20 ευρώ
    Ελεύθερη είσοδος

    -Πόρτο Ράφτη

    Καθημερινές : Σετ από 10 ευρώ
    Είσοδος 5 ευρώ / άτομο
    Σαββατοκύριακο : Σετ από 15 ευρώ
    Είσοδος 7 ευρώ /άτομο

    -Βουλιαγμένη

    Είσοδος 10 ευρώ / άτομο
    Μειωμένο ειδικό εισιτήριο 5 ευρώ
    (άνεργοι , φοιτητές , πολύτεκνοι , άνω των 65 ετών)

    Οι πολίτες διεκδικούν μια θέση… στην άμμο

    Βεβαίως, η Αττική αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα διαθέτει και πανόμορφες ελεύθερες παραλίες που είναι μία λύση για πολλές οικογένειες που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν την… ψάθα ή πηγαίνουν στις παραλίες με δικιές τους ομπρέλες και καρεκλάκια με το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» να έχει δώσει σκληρές μάχες σε όλη την χώρα για να μπει ένα τέλος στις ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, που επεκτείνουν αυθαιρέτως τις άδειες εκμετάλλευσης.

    Κάτω από την ασφυκτική πίεση του Κινήματος οι έλεγχοι φέτος για την ελεύθερη διάθεση του 50% της παραλίας στους λουόμενους, προμηνύονται αυστηροί.

    Άρχισαν τα «όργανα» και είμαστε ακόμα στην αρχή της σεζόν

    Σε κάθε παραλία, το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, με τα ομπρελοκαθίσματα να καταλαμβάνουν μέχρι το 60% της παραχωρούμενης έκτασης.

    Οι παραβάσεις, ωστόσο, στα νησιά φαίνεται πως δεν περίμεναν την έναρξη της θερινής περιόδου για να ξεκινήσουν.

    «Οι κατασκευές συνεχίζουν να υπάρχουν. Ήδη υπάρχουν αυτόφωρα, έχουν γίνει καταγγελίες, ήδη υπάρχουν παράνομες καταλήψεις της παραλίας. Και το χειμώνα γίνονται πάρα πολλά στο νησί και συνεχίζουν να γίνονται στις παραλίες. Να οργώνεται η άμμος, να πατάνε τρακτέρ, να πατάνε οχήματα», είπε η Ελένη Ανδριανοπούλου, κάτοικος Νάξου.

    Η εφαρμογή Mycoast υποδέχεται καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στην Πρέβεζα, την Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα, την Ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες.

    Για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ, ποινικές κυρώσεις, αλλά και αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις για τον καταπατητή.

    Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων και τα ομπρελοκαθίσματα να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.
    Drones στην υπηρεσία των αρχών

    Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν στη Χαλκιδική, με τη χρήση drones, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της εποπτείας στις παραλίες και την εφαρμογή των νέων κανόνων που νομοθέτησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθηση των παραλιών και την ταχεία ανίχνευση πιθανών παραβάσεων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των νέων κανόνων.

    Η εφαρμογή διαφόρων τρόπων ελέγχου, πέραν της χρήσης drones, αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας στρατηγικής για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη χρήση των παραλιών και του αιγιαλού.
    Έρχεται εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών

    Να σημειώσουμε πως η χώρα έχει μπει σε κλοιό υψηλών θερμοκρασιών με τον υδράργυρο να φλερτάρει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές. Την ερχόμενη εβδομάδα, η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο, με τη θερμή εισβολή να χτυπάει επίσης τη Θεσσαλία, τη κεντρική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Η μέρα με την περισσότερη ζέστη θα είναι η Τρίτη, με τον υδράργυρο να δείχνει 38 βαθμούς στην Αθήνα, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να φτάσει τοπικά ακόμα και τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ενώ το Σαββατοκύριακο των εκλογών αναμένεται να ανέβει και πάλι.

    Πηγή: in.gr - φωτογραφία αρχείου

  • Πόσο κοστίζει ένα μπάνιο στις παραλίες της Αττικής - «Καίνε» οι τιμές για ξαπλώστρες
    Πόσο κοστίζει ένα μπάνιο στις παραλίες της Αττικής - «Καίνε» οι τιμές για ξαπλώστρες

    Καθώς έχουμε μπει στο καλοκαίρι και η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά, οι παραλίες της Αττικής γεμίζουν με κόσμο που θέλει να δροσιστεί.

    Ωστόσο, κάθε οικογένεια πρέπει να υπολογίζει και το κόστος για τις ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες, το οποίο είναι αρκετό και αυξάνεται εάν κάποιος επιλέξει να φάει και να πιει κάτι δίπλα στο κύμα. Συγκεκριμένα, ο τιμοκατάλογος είναι διαμορφωμένος ως εξής:

    Άλιμος

    • Καθημερινές: Σετ 17 ευρώ
    • Είσοδος 8 ευρώ / άτομο
    • Σαββατοκύριακο: Σετ από 22 ευρώ
    • Είσοδος 10 ευρώ / άτομο

    Ανάβυσσος

    • Καθημερινές : Σετ από 6 ευρώ
    • Σαββατοκύριακο : Σετ από 20 ευρώ
    • Ελεύθερη είσοδος

    Πόρτο Ράφτη

    • Καθημερινές : Σετ από 10 ευρώ
    • Είσοδος 5 ευρώ / άτομο
    • Σαββατοκύριακο : Σετ από 15 ευρώ
    • Είσοδος 7 ευρώ /άτομο

    Βουλιαγμένη

    • Είσοδος 10 ευρώ / άτομο
    • Μειωμένο ειδικό εισιτήριο 5 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών)

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατί είναι «άδειες» φέτος οι παραλίες – Στην αναμονή για ομπρέλες και ξαπλώστρες
    Γιατί είναι «άδειες» φέτος οι παραλίες – Στην αναμονή για ομπρέλες και ξαπλώστρες

    Απουσιάζουν φέτος οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες από πολλές παραλίες της χώρας, κάτι που προκαλεί εντύπωση μετά το χάος που επικράτησε το περσινό καλοκαίρι.

    Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η εφαρμογή Mycoast που «βοηθά» τις καταγγελίες των πολιτών και το μπαράζ προστίμων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2023 φαίνεται πως λειτούργησαν ανασταλτικά για πολλές επιχειρήσεις που τέτοια εποχή, στο παρελθόν, είχαν ήδη στήσει τις ομπρέλες τους.

    Ωστόσο, φέτος παρατηρήθηκε πως πληθώρα ακτών παρέμειναν «άδειες», καθώς η διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την εκμίσθωση σε παραλίες και αιγιαλούς βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

    Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές έχουν προγραμματιστεί για τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

    Αν και υπάρχουν επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις, από προηγούμενα έτη, που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

    Έτσι, όπως φαίνεται, θα χρειαστεί να περιμένουμε περί τα τέλη Ιουνίου για να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις παραλίες που έχουν παραχωρηθεί, την έκταση που έχει δοθεί προς αξιοποίηση και τις υποχρεώσεις από απορρέουν για τον εκμισθωτή.

    Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών

    Η διαδικασία διεξαγωγής των δημοπρασιών περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

    1. Η διακήρυξη της δημοπρασίας περιλαμβάνει τον Δήμο, το εμβαδόν, το σκοπό της παραχώρησης, το ελάχιστο τίμημα και τη διάρκεια της παραχώρησης και θα δημοσιεύεται στην πλατφόρμα eauctions.gov.gr, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου, στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στη διαδικτυακή πύλη minfin.gov.gr/ τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν από την δημοπρασία.

    2. Η διακήρυξη συνοδεύεται από αεροφωτογραφία, τον κατάλογο των δικαιολογητικών και οδηγίες συμμετοχής.

    3. Η δημοπρασία ξεκινά από την τιμή πρώτης προσφοράς (ελάχιστο τίμημα) που εξάγεται αυτόματα από την πλατφόρμα με βάση μαθηματικό τύπο.

    • Για τις συμβάσεις που θα συναφθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025, η τιμή πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μέγιστο μίσθωμα που καταβλήθηκε για την ίδια περιοχή μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

    4. Κάθε νέα προσφορά πρέπει να είναι μεγαλύτερη της προηγούμενης, κατά το βήμα της δημοπρασίας το οποίο ορίζεται σε 3% της τιμής εκκίνησης. Η διάρκεια της δημοπρασίας είναι 30 λεπτά.

    Αν εντός του τελευταίου τρίλεπτου υποβληθεί αποδεκτή από το σύστημα προσφορά, η δημοπρασία παρατείνεται αυτόματα για άλλα 3 λεπτά.

    5. Η αναφορά με το αποτέλεσμα και το ιστορικό της δημοπρασίας εξάγεται ηλεκτρονικά από το σύστημα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

    Το αποτέλεσμα κοινοποιείται έως την επόμενη ημέρα με email στους συμμετέχοντες και ο πλειοδότης καλείται να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο εφάπαξ ή σε τρεις δόσεις.

    Πηγή: cnn.gr

  • Όργιο αυθαιρεσίας: Βeach bar στη Ρόδο κατέλαβαν με ξαπλώστρες παραλία που λειτουργεί αρχαιολογικός χώρος!
    Όργιο αυθαιρεσίας: Βeach bar στη Ρόδο κατέλαβαν με ξαπλώστρες παραλία που λειτουργεί αρχαιολογικός χώρος!

    Μια ακόμη περίπτωση αυθαιρεσίας από τουριστική επιχείρηση έρχεται στο φως από τη Ρόδο. Στην παραλία της Αγίας Αγάθης στην περιοχή Χαράκι δύο beach bars έχουν καλύψει με ξαπλώστρες και ομπρέλες σχεδόν το σύνολο της παραλίας. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς καμία απολύτως άδεια καθώς είναι προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος.

    «Αυτό που συμβαίνει στη Ρόδο ξεπερνά οτιδήποτε συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Υπάρχει μία κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τρεις υπουργούς βγαίνει ΦΕΚ, προσδιορίζεται ακριβώς ο χώρος και η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα» ανέφερε ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του Δικτύου Ομπρέλα.

    Στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2023 ανάμεσα στις περιοχές που εξαιρούνται της παραχώρησης της απλής χρήσης Αιγιαλού βρίσκεται η Παραλία της Αγίας Αγάθης, η οποία εξαιρείται ρητά. Για αυτό και δεν δημοπρατήθηκε από την Κτηματική υπηρεσία Δωδεκανήσων, η οποία μάλιστα έχει εκδώσει πρωτόκολλο κατεδάφισης.

    «Η αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου που έχει την ευθύνη για τις κατεδαφίσεις δεν παρεμβαίνει» ανέφερε ο κ. Γρύλλης.

    Βάζουν και βγάζουν ξαπλώστες στη Νάξο

    Και όλα αυτά ενώ συνεχίζεται το ιδιότυπο κρυφτό μεταξύ κάποιων επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται εμπορικά τις παραλίες της Νάξου. Βίντεο και φωτογραφίες μελών του κινήματος πολιτών του νησιού αποδεικνύουν ότι όταν φεύγουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προστίθενται ξαπλώστρες και ομπρέλες.

    «Βλέπουμε κάτι να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας το οποίο δεν δίνει και πολύ την αίσθηση ότι το κράτος Δικαίου μπορεί να επέμβει σε σοβαρές παραβάσεις και παρανομίες» είπε η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος κινήματος Πολιτών Νάξου.

    Απίστευτο: Υποχρεώνουν τους λουόμενους να αγοράζουν δικά τους προϊόντα

    Στο άναρχο τοπίο με σωρεία παραβάσεων για την χρήση του αιγιαλού έρχεται να προστεθεί μία ακόμη αυθαίρετη όσο και παράλογη απαίτηση κάποιων επιχειρηματιών να υποχρεώνουν τους λουόμενους, οι οποίοι ενώ πληρώνουν ξαπλώστρες και ομπρέλα να αγοράζουν μόνο δικά τους προϊόντα.

    Δεν προβλέπεται πουθενά τέτοια απαγόρευση λένε έμπειροι νομικοί και αυτοδιοικητικοί στο ΟPEN. «Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ισχύει η υπουργική απόφαση 91534 του 2017 όπου πουθενά δεν προβλέπεται η απαγόρευση για οποιονδήποτε καταναλωτή να καταναλώνει οποιοδήποτε άλλο προϊόν» τόνισε ο δικηγόρος Γιάννης Γλύκας.

    «Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να το λέει αυτό το πράγμα. Είναι αυθαίρετη και μάλλον τρομοκρατούν τον κόσμο που δεν γνωρίζει την νομοθεσία. Για όνομα του θεού δηλαδή, δηλαδή αν έχεις ένα μωρό παιδί δεν θα έχεις παιδική τροφή να πάρεις για αυτό;» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

    8 στις 10 επιχειρήσεις στην ανατολική Αττική παρανομούν

    Στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής, μετά από ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας την περασμένη Κυριακή διαπιστώθηκε ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εμπορικά τον Αιγιαλό παραβιάζουν τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης.

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by The Travel Nook on Unsplash

  • Κίνημα της πετσέτας: Συνεχίζεται το «σαφάρι» ελέγχων στη χώρα - Αυτοψίες σε μεγάλα νησιά και συλλήψεις - Πώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες
    Κίνημα της πετσέτας: Συνεχίζεται το «σαφάρι» ελέγχων στη χώρα - Αυτοψίες σε μεγάλα νησιά και συλλήψεις - Πώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

    Το «κίνημα της πετσέτας» καλά κρατεί. Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι στις παραλίες μετά το σάλο και τις καταγγελίες για το όργιο αυθαιρεσιών από τουριστικές επιχειρήσεις.

    Ειδικότερα κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας καταγράφουν πάνω από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ειδικά σε νησιά όπως σε Μήλο, Νάξο, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Οι έλεγχοι προχώρησαν έπειτα από καταγγελίες άλλων επιχειρηματιών.

    Επιπλέον, μετά την Πάρο όπου έγιναν τρεις συλλήψεις σε παραλίες της Παροικιάς και της Νάουσας, με την συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, μετά από εισαγγελική εντολή για παράνομη κατάληψη παραλίας, συλλήψεις έγιναν και στην Αχαΐα όπου δύο επιχειρηματίες είχαν στήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες καταλαμβάνοντας μέρος του αιγιαλού χωρίς να κατέχουν άδεια.

    Στη Μήλο οι ξαπλώστρες είναι μέσα στη θάλασσα καταγγέλλει ο δήμαρχος

    Ο δήμαρχος Μήλου, ενδεικτικά, ανέφερε πως οι καταγγελίες γίνονται για να καθυστερήσουν οι διαγωνισμοί κάτι που επηρεάζει τον τουρισμό. Η εικόνα, ωστόσο, από το νησί μόνο ευχάριστη δεν είναι. Οι ξαπλώστρες είναι ακόμα και μέσα στη θάλασσα, ενώ έγιναν σχετικές μηνύσεις από τους υπαλλήλους που διενέργησαν τους ελέγχους με αποτέλεσμα να υπάρξουν και συλλήψεις επιχειρηματιών.

    Απομακρύνουν άρον άρον παράνομες ξαπλώστρες

    Στη Νάξο για παράδειγμα, μετά την απομάκρυνση των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων από την παραλία μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο, επιχειρηματίες στην παραλία Πλάκα απομάκρυναν άρον άρον έπιπλα παραλίας, σε κάποιες περιπτώσεις με φορτηγό χωρίς πινακίδα, υπό τον φόβο των επικείμενων ελέγχων. Από το πρωί την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλοι επιχειρηματίες σε μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος, απομακρύνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

    «Κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας μαζί με την αστυνομία και τη συνδρομή του Δήμου διενεργούν ελέγχους στο νησί», ανέφερε στο OPEN, ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός. Έχουμε διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων στις εμπορικές παραλίες της Νάξου τόνισε το μέλος του κινήματος «Σώστε της παραλίες της Νάξου», Ελένη Ανδριοπούλου.

    Κίνημα στη Χαλκιδική και στη Ρόδο

    Το κίνημα της πετσέτας έχει επεκταθεί και στη Χαλκιδική με ομάδα στο Facebook, η οποία σε ελάχιστο χρόνο συγκέντρωσε χιλιάδες μέλη, ενώ έχουν αναρτηθεί πλήθος φωτογραφιών με καραμπινάτες παραβάσεις

    «Υπάρχει και σε εμάς αυτό το πρόβλημα. Ίσως σε όχι τόσο μεγάλη ένταση που υπάρχει σε άλλες περιοχές αλλά υπάρχει και σε εμάς. Και όχι μόνο φέτος και πέρυσι και πρόπερσι για αυτό και εγώ πέρυσι ούτως ή άλλως είχαν κάνει ένα αίτημα στην κτηματική υπηρεσία να ΄ρθουν να ελέγξουν. Μπας και βάλουν κάποια σειρά» ανέφερε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

    Στη Ρόδο το δίκτυο Ομπρέλα καταγγέλλει ότι η παραλία μπροστά από την Ακρόπολη της Λίνδου έχει καταληφθεί πλήρως από επιχειρηματία, χωρίς καμία άδεια, ενώ έχει προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο καθώς κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε δυναμίτης για την καταστροφή βράχων με σκοπό την κατασκευή πλατωμάτων.

    Έχει αλλοιωθεί πλήρως το σημείο, η μορφολογία του σημείου και μιλάμε τώρα δεν είναι ένα τυχαίο σημείο είναι ακριβώς κάτω από την ακρόπολη της Λίνδου, απόλυτης προστασίας» ανέφερε ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του δικτύου Ομπρέλα.

    «Δεν είναι δικαιοδοσία δημοπράτησης από εμάς. Και εμείς οι ίδιοι στεναχωριόμαστε για τυχόν αυθαιρεσίες. Η παραλία αυτή θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ξέρουμε αν είναι από το ΤΑΙΠΕΔ ή αν είναι από την κτηματική έχω την αίσθηση ότι είναι από την κτηματική» είπε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.

    Και στα Φαλάσαρνα Χανίων αντιδράσεις πολιτών

    Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Πάρο και Νάξο ομάδα πολιτών στα Χανιά εκφράζει τον προβληματισμό της για την κατάληψη Φαλάσαρνας μεταξύ άλλων από ομπρεοκαθίσματα.

    Η ομάδα πολιτών με επιστολή που δημοσιεύει καλεί «όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κίνημα της πετσέτας: Μαζεύουν άρον άρον ξαπλώστρες λόγω των ελέγχων - Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ η αγανάκτηση για το όργιο αυθαιρεσίας
    Κίνημα της πετσέτας: Μαζεύουν άρον άρον ξαπλώστρες λόγω των ελέγχων - Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ η αγανάκτηση για το όργιο αυθαιρεσίας

    Εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς το κίνημα για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο με σφοδρές καταγγελίες για το όργιο αυθαιρεσιών από τουριστικές επιχειρήσεις και οδήγησε σε κινητοποίηση των εκλεκτικών μηχανισμών και ακόμη και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Στη Νάξο για παράδειγμα, μετά την απομάκρυνση των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων από τη παραλία μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο, επιχειρηματίες στην παραλία Πλάκα απομάκρυναν άρον άρον έπιπλα παραλίας, σε κάποιες περιπτώσεις με φορτηγό χωρίς πινακίδα, υπό τον φόβο των επικείμενων ελέγχων. Από το πρωί την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλοι επιχειρηματίες σε μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος, απομακρύνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

    «Κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας μαζί με την αστυνομία και τη συνδρομή του Δήμου διενέργούν ελέγχους στο νησί ανέφερε στο OPEN, ο δήμαρχος του νησιού», Δημήτρης Λιανός. Έχουμε διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων στις εμπορικές παραλίες της Νάξου τόνισε το μέλος του κινήματος «Σώστε της παραλίες της Νάξου», Ελένη Ανδριοπούλου.

    Τρεις συλλήψεις στην Πάρο

    Στην Πάρο η αστυνομία έκανε τρεις συλλήψεις σε παραλίες της Παροικιάς και της Νάουσας, με την συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, μετά από εισαγγελική εντολή για παράνομη κατάληψη παραλίας. «Μας ζητήθηκε η συνδρομή από την αστυνομία με παρέμβαση του εισαγγελέα. Εμείς άμεσα παρείχαμε οποιαδήποτε βοήθεια προς τις αρχές γιατί είμαστε υπέρ της τάξης και της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες» υπογράμμισε ο δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος.

    Το μέλος της «Κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες», Ηλίας Πετράκης, σημείωσε στην ΕΡΤ ότι, «βάζαμε τις συντεταγμένες στις αεροφωτογραφίες και βλέπαμε περιπτώσεις που η εκμετάλλευση ήταν στο δεκαπλάσιο από το νόμιμο όριο της παραχώρησης. Επιχειρηματίας νοίκιαζε 20 τ.μ. και είχε ομπρέλες και ξαπλώστρες σε 500 τ.μ. ή και σε 1 στρέμμα».

    Ο Μιχάλης Κυριαζάνος, επίσης μέλος της Κίνησης, επισημαίνει ότι η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο που είναι αρμόδια για τις αυτοψίες, δεν έχει προφανώς αρκετούς υπαλλήλους για να ελέγξει τα χιλιόμετρα ακτογραμμών όλων των Κυκλάδων. Βασίζεται λοιπόν στους ελέγχους των κατά τόπων Δήμων, ώστε να μπορέσει να πάρει διοικητικές αποφάσεις αποβολής και πράξεις άμεσης απομάκρυνσης από τις παραλίες και συμπληρώνει: «Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να προλάβουμε τη σεζόν. Να μην κινηθεί μια νομική διαδικασία αφότου έχει τελειώσει η σεζόν και τα έχουν μαζέψει έτσι κι αλλιώς για να μπορέσουν πραγματικά όλες οι παραλίες της Πάρου να είναι προσβάσιμες και από το κοινό που δεν θέλει μία ξαπλώστρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιον τρόπο μπορεί να επιβληθεί τόσο άμεσα όσο επικοινωνείται προς τα έξω η νομοθεσία. Παραμένουμε θετικοί και ελπίζουμε να γίνει».

    Κίνημα και στη Χαλκιδική

    Το κίνημα της πετσέτας έχει επεκταθεί και στη Χαλκιδική με ομάδα στο Facebook, η οποία σε ελάχιστο χρόνο συγκέντρωσε χιλιάδες μέλη, ενώ έχουν αναρτηθεί πλήθος φωτογραφιών με καραμπινάτες παραβάσεις

    «Υπάρχει και σε εμάς αυτό το πρόβλημα. Ίσως σε όχι τόσο μεγάλη ένταση που υπάρχει σε άλλες περιοχές αλλά υπάρχει και σε εμάς. Και όχι μόνο φέτος και πέρυσι και πρόπερσι για αυτό και εγώ πέρυσι ούτως ή άλλως είχαν κάνει ένα αίτημα στην κτηματική υπηρεσία να ΄ρθουν να ελέγξουν. Μπας και βάλουν κάποια σειρά» ανέφερε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

    Στη Ρόδο το δίκτυο Ομπρέλα καταγγέλλει ότι η παραλία μπροστά από την Ακρόπολη της Λίνδου έχει καταληφθεί πλήρως από επιχειρηματία, χωρίς καμία άδεια, ενώ έχει προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο καθώς κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε δυναμίτης για την καταστροφή βράχων με σκοπό την κατασκευή πλατωμάτων.

    Έχει αλλοιωθεί πλήρως το σημείο, η μορφολογία του σημείου και μιλάμε τώρα δεν είναι ένα τυχαίο σημείο είναι ακριβώς κάτω από την ακρόπολη της Λίνδου, απόλυτης προστασίας» ανέφερε ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του δικτύου Ομπρέλα.

    «Δεν είναι δικαιοδοσία δημοπράτησης από εμάς. Και εμείς οι ίδιοι στεναχωριόμαστε για τυχόν αυθαιρεσίες. Η παραλία αυτή θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ξέρουμε αν είναι από το ΤΑΙΠΕΔ ή αν είναι από την κτηματική έχω την αίσθηση ότι είναι από την κτηματική» είπε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.

    Και στα Φαλάσαρνα Χανίων αντιδράσεις πολιτών

    Διευρύνεται η απήχηση του αιτήματος για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές στη χώρα μας, που έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες ως «κίνημα της πετσέτας». Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Πάρο και Νάξο ομάδα πολιτών στα Χανιά εκφράζει τον προβληματισμό της για την κατάληψη Φαλάσαρνας μεταξύ άλλων από ομπρεοκαθίσματα.

    Η ομάδα πολιτών με επιστολή που δημοσιεύει καλεί «όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας».

    Καταστροφή οι ξαπλώστρες για τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι ασφυκτικά γεμάτες παραλίες με παράνομες ξαπλώστρες προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην άγρια ζωή. Μάλιστα ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καταγράψει πολλές φορές εικόνες με θαλάσσιες χελώνες να αδυνατούν να γεννήσουν λόγω των ομπρελοκαθισμάτων. Σύμφωνα με τον νόμο σε περιοχές με θαλάσσιες χελώνες κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επιχειρηματίες θα πρέπει να απομακρύνουν τα έπιπλα παραλίας, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα.

    «Το πιο σύνηθες πρόβλημα που συναντάμε και στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη είναι ότι υπάρχουν έπιπλα θαλάσσης κατά τη διάρκεια της νύχτας» είπε στο OPEN, o Βιολόγος και Υπεύθυνος Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου ΑΡΧΕΛΩΝ, Αλέξανδρος Καραπλής. «Το συναντάμε και εν έτη 2023. Μάλιστα στη σεζόν την οποία διανύουμε την περίοδο ωοτοκίας από Μάιο έως μέσα Αυγούστου το συναντάμε και εδώ στον Λακωνικό κόλπο και στην Κυπαρισσία» πρόσθεσε.

    Ανάλογες όμως εικόνες έχουν δημοσιοποιηθεί από χρήστες του Facebook τον περασμένο Ιούνιο σε παραλίες του Ρεθύμνο.

    Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ: «Οργισμένοι οι Έλληνες σε πόλεμο κατά της ξαπλώστρας»

    Eνάντια στη «καταχρηστική κατοχή» τους από τουριστικές επιχειρήσεις καταπιάνεται μέχρι και η βρετανική Daily Mail, με δημοσίευμά της όπου αναφέρει πως «οργισμένοι ντόπιοι Έλληνες εξαπολύουν πόλεμο κατά της ξαπλώστρας σε αγαπημένα βρετανικά τουριστικά θέρετρα» αλλά και η αυστριακή Der Standard.

    Το δημοσίευμα της Der Standard: «Μερικές δεκάδες πολίτες της Πάρου θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοπόροι για όλη την Ελλάδα στον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και κατά των παράνομων beach bars. Την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία με πετσέτες και πανό στην παραλία Σάντα Μαρία στο βόρειο τμήμα της Πάρου. "Διεκδικούμε τις παραλίες μας" και "Σώστε τις παραλίες", φώναζαν μπροστά στους έκπληκτους τουρίστες. Η διαμαρτυρία δεν στρέφεται κατά των τουριστών, αλλά κατά των αναρίθμητων παράνομων και ημιπαράνομων beach bars, των οποίων οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες κλείνουν τις παραλίες. Στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς όλης της χώρας, με την οποία ζητούσε αυστηρή παρέμβαση. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως δημόσιες. "Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικές παραλίες", αναφερόταν στην εγκύκλιο».

    Και το άρθρο καταλήγει: «Οι διαδηλωτές της Πάρου, που τα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν "κίνημα της πετσέτας", θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο στην Ελλάδα, επειδή το φαινόμενο της παράνομης εξάπλωσης των μπαρ στις παραλίες ενοχλεί πολλούς Έλληνες. Ήδη οι διοργανωτές λαμβάνουν τεράστια ενθάρρυνση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα φανεί εάν το κίνημα θα εξαπλωθεί και πέρα από την Πάρο».

    Από την πλευρά η Daily Mail κάνει εκτενή αναφορά στο «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο, από «κουρασμένους πολίτες που βαρέθηκαν να μην μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες λόγω των επιθετικών πολιτικών που προωθούν οι εταιρείες με τις ξαπλώστρες».

    Όπως αναφέρει, οι Έλληνες παράκτιοι σταυροφόροι κήρυξαν πόλεμο στις τουριστικές περιοχές που προτιμούν οι Βρετανοί, δεσμευόμενοι να αντεπιτεθούν ενάντια στην «καταχρηστική κατοχή» των παραλιών. Το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» δημιουργήθηκε στην Πάρο. Τα μέλη του υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματίες εκδιώκουν παρανομα τους παραθεριστές και δεν αφήνουν κανέναν να καθίσει σε ελεύθερο χώρο στην παραλία, γιατί, πολύ απλά, δεν υφίσταται τέτοιος χώρος.

    Το περασμένο καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρώτοι στους πίνακες επισκεπτών στην Ελλάδα, με περίπου 4,5 εκατομμύρια να αναζητούν... ήλιο, άμμο και σουβλάκι. Ήταν ένας αριθμός-ρεκόρ, λέει η Daily Mail, σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερα από το 2021, προς το τέλος της πανδημίας.

    Αλλά το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση στις ευκαιριακές επιχειρήσεις που χρεώνουν τις κρατήσεις για πετσέτες και ξαπλώστρες σε κορυφαίες παραλίες. Το κίνημα κατήγγειλε, για παράδειγμα, μια εταιρεία που χρεώνει 60 ευρώ στους τουρίστες για να νοικιάσει μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες την ημέρα. Για 120 €, οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν μια «VIP περιοχή».

    Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι παραλίες είναι δημόσιες και μπορούν να τις απολαύσουν όλοι δωρεάν. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν τις παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους έως και 100 φορές την έκταση που νομίμως μίσθωση».

    Παρά τη συγκέντρωση 2.200 υπογραφών, ο δήμαρχος Πάρου ήταν ασαφής για το πώς θα λυθεί το θέμα. «Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει γιατί δεν είχε ποτέ τον έλεγχο, πόσο μάλλον να έχει συνέπειες που του αποδίδονται» είπε σχετικά ο δήμαρχος του νησιού.

    H Daily Mail αναφέρει ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση κι ότι το κίνημα πανηγύρισε την πρώτη του νίκη, ύστερα από το κλείσιμο τριών μονάδων μετά από έρευνα του Κτηματολογίου Σύρου. Το κίνημα της Πάρου έχει απήχηση στους κατοίκους των Κυκλάδων, με μέλη της ομάδας να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες για την κατάσταση στη Θεσσαλία, τη Νάξο και τη Ρόδο.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ