Κόσμος

«Ξέρουμε τι θέλουμε καλύτερα από τον καθένα» - Τι ζητούν οι νέοι στη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στην ιστορία

«Ξέρουμε τι θέλουμε καλύτερα από τον καθένα» - Τι ζητούν οι νέοι στη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στην ιστορία

Πώς η πανδημία, η κρίση του κόστους ζωής και η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα επηρέασαν τις απαντήσεις στη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ σε νέους ανθρώπους

Η απόκτηση καλής εκπαίδευσης και εργασίας είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες για τους νέους ηλικίας 10 έως 24 ετών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μεγαλύτερης παγκόσμιας έρευνας που έγινε ποτέ σε νέους ανθρώπους.

Περισσότεροι από 700.000 ρωτήθηκαν τι θα βελτίωνε την ευημερία τους. Περίπου το 40% ανέφερε την εκπαίδευση και την εργασία, ενώ το 21% την ασφάλεια και το 16% την καλή υγεία και διατροφή, σημειώνει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, που αναδημοσιεύει τα βασικά ευρήματα της έρευνας η οποία συνεχίζεται.

Η Σύμπραξη για την Υγεία της Μητέρας, του Νεογνού και του Παιδιού (PMNCH), η οποία διεξάγει την έρευνα, ελπίζει να συγκεντρώσει τις απόψεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου νέων πριν από την έναρξη ενός παγκόσμιου φόρουμ τον Οκτώβριο.

Το φόρουμ θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στον κόσμο μέχρι σήμερα, που θα εστιάζει στην ευημερία των εφήβων. Ακολουθεί την έναρξη, πέρυσι, της εκστρατείας «1,8 δισεκατομμύρια νέοι για την αλλαγή», ένα παγκόσμιο κίνημα για να «μεταφραστούν» οι ανάγκες των νέων σε πολιτικές και επενδύσεις.

Το 70% των 10χρονων δεν έμαθαν να διαβάζουν στη διάρκεια της καραντίνας

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα της PMNCH (47,2%) είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών. Περισσότερα από τα δύο τρίτα (68,8%) προέρχονται από την Αφρική και λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (27,5%) από τη νοτιοανατολική Ασία, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ερωτηθέντων προέρχεται από την Ινδία (17,2%), την Ουγκάντα (12%), την Ινδονησία (10,2%) και τη Ζάμπια (8,4%).

Και αυτό, όπως εξηγεί η PMNCH, επειδή – αναγνωρίζοντας την έλλειψη πρόσβασης στην τεχνολογία για πολλούς νέους και για να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση των δύσκολα προσβάσιμων κοινοτήτων – οι απαντήσεις συλλέχθηκαν επίσης μέσω χιλιάδων νέων που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο κοινότητας σε περισσότερες από 20 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Νιγηρία, η Ουγκάντα, η Ζάμπια, το Μαλάουι, η Γκάνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία και άλλες.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως η έρευνα αφορά μόνο στις λιγότερο ευνοημένες χώρες του πλανήτη.

Η Helga Fogstad, εκτελεστική διευθύντρια της PMNCH, μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την υγεία και την ευημερία των γυναικών, των παιδιών και των εφήβων, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «υπογραμμίζουν το βαθμό στον οποίο ο ευρύτερος κόσμος στον οποίο ζουν οι νέοι έχει επηρεάσει τις ανησυχίες για την οικονομική ασφάλεια και την ανάγκη για δεξιότητες».

Ο κόσμος έχει περισσότερους νέους από ποτέ άλλοτε στην ιστορία. Ωστόσο, πολλοί από τους σημερινούς 1,8 δισεκατομμύρια νέους δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους, λόγω της αποτυχίας της ισχύουσας νομοθεσίας και των επενδύσεων να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, σημειώνει η PMNCH.

Το 2022, το κλείσιμο των σχολείων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, άφησε έως και το 70% των 10χρονων να μην μπορούν να διαβάσουν ή να κατανοήσουν ένα απλό κείμενο – από 53% πριν από το 2020.

Η Fogstad δήλωσε ότι ελπίζει πως τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, θα επηρεάσουν την πολιτική. «Οι άνθρωποι θα πληρώνουν με τη ζωή τους, αν οι κυβερνήσεις δεν γίνουν σαφείς σχετικά με το τι χρειάζονται οι νέοι», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως «τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία θα συνεχιστούν».

«Ξέρουμε τι θέλουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον»

Η έρευνα διεξάγεται μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από νέους που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση και μέσω WhatsApp. Οι απαντήσεις μπορούν να καταχωρηθούν με τη σάρωση ενός κωδικού QR.

Η Blessing Alims, 21 ετών, συγκέντρωσε περισσότερες από 3.000 απαντήσεις στο Καλαμπάρ της νοτιοανατολικής Νιγηρίας. Όπως λέει, «είναι ζωτικής σημασίας να ακούμε τους νέους όταν λαμβάνουμε αποφάσεις, επειδή μπορούν να συνεισφέρουν φρέσκες ιδέες, καινοτόμες λύσεις και διαφορετικές προοπτικές, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολύπλοκων προκλήσεων και να διαμορφώσουν πιο περιεκτικά και βιώσιμα αποτελέσματα».

«Η εμπλοκή των νέων θα μας επιτρέψει να επηρεάσουμε αποφάσεις, που έχουν αντίκτυπο στη ζωή μας και στο μέλλον», προσέθεσε.

Ο Mahaluxmi Sharma, 21 ετών, από την Kalka στη Haryana της βόρειας Ινδίας, δήλωσε πως «η εμπειρία αυτή ανέδειξε τη σημασία της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών κενών και της υπεράσπισης της βελτίωσης της εκπαίδευσης σε θέματα υγείας για τους νέους της κοινότητάς μας. Η ακρόαση των νέων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι προοπτικές μας προσφέρουν μοναδικές γνώσεις. Ξέρουμε τι θέλουμε, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον!».

Τι ζητούν οι έφηβοι

Άλλες κοινές ανάγκες και ανησυχίες που εξέφρασαν οι νέοι ήταν η «ασφάλεια και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον» (που αναφέρθηκε από το 21,2% συνολικά) και η «καλή υγεία και η βέλτιστη διατροφή» (16,3%).

Οι νεότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα είχαν συγκεκριμένες ανησυχίες: Η ανάγκη για «ασφάλεια και υποστηρικτικό περιβάλλον», για παράδειγμα, αναφέρθηκε από το 11,0% των ερωτηθέντων ηλικίας 15-19 ετών, από το 8,4% των νέων ηλικίας 20-24 ετών και από το 1,8% των νέων ηλικίας 10-14 ετών.

Τα έφηβα αγόρια θέλουν «καθαρό νερό» και «καλούς δρόμους», ενώ τα έφηβα κορίτσια πρόσθεσαν στον κατάλογο εκτός από το «καθαρό νερό» και τις «δωρεάν σερβιέτες».

Επιπλέον, περίπου το 1% των ερωτηθέντων ταυτοποιήθηκε ως τρανς άνδρες, τρανς γυναίκες, ρευστό φύλο, δύο πνεύματα (two spirit), μη δυαδικό φύλο, άλλο ή προτίμησε να μην δηλώσει το φύλο του.

Πηγή: in.gr - Photo by Eliott Reyna on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα