Ένας γεωλογικός σχηματισμός σε σχήμα βάρκας βρέθηκε στην υψηλότερη κορυφή της Τουρκίας. Τι λένε οι αρχαιολόγοι.
«Ένα βήμα πιο κοντά στην επιβεβαίωση της θέσης της Κιβωτού του Νόε πιστεύουν ότι βρίσκονται οι αρχαιολόγοι», σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», που αποκαλύπτει τα νέα ευρήματα ερευνητών στην Τουρκία.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η τόσο στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, όσο και στο Κοράνι, γίνονται αναφορές για τον Νώε και την Κιβωτό του, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πως η ερμηνεία αυτών των κειμένων δεν θα πρέπει να είναι κυριολεκτική αλλά συμβολική, καθώς δεν είναι εφικτή η επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών.
Φυσικά, ανάμεσα στους επιστήμονες, υπάρχουν και ορισμένοι που ασπάζονται τη θεωρία του δημιουργισμού και υποστηρίζουν πως τόσο ο κατακλυσμός, όσο και η κατασκευή της Κιβωτού από τον Νώε είναι πραγματικά ιστορικά γεγονότα.
Ειδικότερα, αρχαιολόγοι από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ηγήθηκαν μιας αρχαιολογικής αποστολής, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από το (χριστιανικό) Πανεπιστήμιο Andrew του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο Çeçen της Τουρκίας, με σκοπό να ανακαλύψουν την «χαμένη Κιβωτό του Νώε».
Οι αρχαιολόγοι επικέντρωσαν τις έρευνές τους στο όρος Αραράτ της ανατολικής Τουρκίας, το οποίο έχει μελετηθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς στη Βίβλο αναφέρεται πως αυτό είναι το σημείο όπου τοποθετήθηκε η Κιβωτός, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης βιβλικής πλημμύρας, που διήρκεσε 150 ημέρες. Πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή της χώρας που ξεπερνά τα 5.000 μέτρα.
Μάλιστα, το 1956, μια άλλη ομάδα αρχαιολόγων είχε εντοπίσει στην περιοχή έναν γεωλογικό σχηματισμό, ο οποίος έμοιαζε με αποτύπωμα τεράστιας βάρκας.
Έτσι, οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν ένα νέο πρότζεκτ, το 2021, «συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα από τον χώρο, τα οποία πιστεύουν ότι κρατούν το κλειδί για να αποδείξουν ότι η βιβλική ιστορία της Κιβωτού του Νώε είναι αληθινή». Οι ίδιοι πιστεύουν ότι στο σημείο που υπάρχει το αποτύπωμα, βρίσκονται και αληθινά απομεινάρια της Κιβωτού.
Κιβωτός του Νώε - Τι βρήκαν οι ερευνητές
Η ομάδα πραγματοποίησε εκσκαφές και το 2021 ανακάλυψε δείγματα αργίλου, καθώς και υπολείμματα θαλασσινών και άλλων θαλάσσιων υλικών, που υποδηλώνουν ανθρώπινη δραστηριότητα στην τοποθεσία.
Αφού πραγματοποίησαν χρονολογική ανάλυση με ειδικό εξοπλισμό, διαπίστωσαν η ανθρώπινη δραστηριότητα στο σημείο πραγματοποιήθηκε κάπου ανάμεσα στο 5.500 και 3.000 π.Χ.
Το χρονολογικό εύρος αυτό ταιριάζει με τη χρονολογία που αναφέρεται στην Αγία Γραφή, καθώς οι μελετητές της θεωρούν ότι ο κατακλυσμός του Νώε έλαβε χώρα πριν από περίπου 5.000 χρόνια, δηλαδή γύρω στο 3.000 π.Χ.
«Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, στην περιοχή έλαβαν χώρα ανθρώπινες δραστηριότητες ήδη από την Χαλκολιθική περίοδο, μεταξύ 5.500 και 3.000 π.Χ. Είναι γνωστό ότι η πλημμύρα έγινε πριν από 5.000 χρόνια. Δυστυχώς, δε μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό είναι το σημείο όπου τοποθετήθηκε η Κιβωτός. Για μια τέτοια αποκάλυψη θα χρειαστούν πολλά χρόνια έρευνας», ανέφερε σχετικά ο αντιπρύτανης του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, καθηγητής Faruk Kaya.
Δείτε την ανάρτηση της New York Post:
Samples from ‘Noah’s Ark’ site in Turkey reveal human activity dating back to biblical era, scientists claim https://t.co/D1gN68ZP6W pic.twitter.com/aGFdQE0HcS
— New York Post (@nypost) October 29, 2023
Πηγή: iEidiseis.gr