Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Από κόμβος λαθρεμπόρων, το πέρασμα της Ράφα, πύλη σωτηρίας για τους Παλαιστινίους της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Από κόμβος λαθρεμπόρων, το πέρασμα της Ράφα, πύλη σωτηρίας για τους Παλαιστινίους της Γάζας

Άνοιξε το πέρασμα για λίγους τραυματισμένους και κατόχους διπλού διαβατηρίου - Πώς η Αίγυπτος κατάφερε να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες των λαθρεμπόρων - Σκληρό διπλωματικό παρασκήνιο

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου άνοιξε για πρώτη φορά μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων, επιτρέποντας την εκκένωση δεκάδων τραυματισμένων Παλαιστινίων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και εκατοντάδων κατόχων ξένων διαβατηρίων.

Τουλάχιστον 320 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων πέρασαν σήμερα στην Αίγυπτο από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο. Άλλοι 76 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στην Αίγυπτο, μετέδωσε το AFP επικαλούμενο Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Αυτόπτες μάρτυρες στα σύνορα από την πλευρά της Γάζας είδαν δεκάδες ανθρώπους και αυτοκίνητα να σπεύδουν να περάσουν τις πύλες προς την αιγυπτιακή πλευρά μέσω του κατεστραμμένου χώρου του τερματικού σταθμού, ορισμένοι μεταφέροντας τα υπάρχοντά τους. Ένα κονβόι από κόκκινα και λευκά ασθενοφόρα σταθμευμένα και στις δύο πλευρές ενός δρόμου με τσιμεντένιους συνοριακούς σταθμούς να διακρίνονται στο βάθος.

Οι εκκενώσεις ξεκίνησαν καθώς ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας υπόκεινται στον ίδιο κίνδυνο «θανάτου και καταστροφής» που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι.

Η προειδοποίηση ήρθε αφού η Χαμάς ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι επτά όμηροι -μεταξύ των οποίων τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων- σκοτώθηκαν την Τρίτη σε ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό Τζαμπάλια στη Γάζα που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους. Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, συνέδεσε επίσης ρητά την κατάπαυση του πυρός με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Τρεις σοβαρά τραυματίες από τη Γάζα έφτασαν σε αιγυπτιακό νοσοκομείο κοντά στα σύνορα, δήλωσε αξιωματούχος του νοσοκομείου. Τα περάσματα έγιναν μετά από συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν αργά την Τρίτη το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Χαμάς, οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Η Αίγυπτος επρόκειτο να υποδεχθεί εκατοντάδες ανθρώπους την Τετάρτη, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες στο Κάιρο και την Ιερουσαλήμ και τις αρχές της Γάζας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 240 Ισραηλινοί και ξένοι κρατούνται στη Γάζα αφού κρατήθηκαν όμηροι κατά τη διάρκεια της επιδρομής της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ισραηλινοί πολίτες.

Οι ΗΠΑ αναμένουν να δουν κάποιους από τους πολίτες τους να εγκαταλείπουν τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο σήμερα, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι αναμένεται να απομακρυνθούν περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες από τη Γάζα τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος πρόσθεσε: "Ο κ. Μπάιντεν θα πρέπει να είναι σε θέση να ενημερώσει τον κόσμο για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή: Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να βγάλουμε τους Αμερικανούς από τη Γάζα.

Σε αυτούς που πήραν άδεια να φύγουν από τη Γάζα την Τετάρτη περιλαμβάνονταν πολίτες και κάτοχοι διπλών διαβατηρίων από την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Ιορδανία, καθώς και μέλη του προσωπικού διαφόρων οργανώσεων βοήθειας.

Οι κάτοχοι αμερικανικού διαβατηρίου δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη ομάδα που θα έφευγε, αν και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν προσδοκίες ότι μπορεί να είναι σε θέση να αρχίσουν να αναχωρούν την Πέμπτη. Μια Ιορδανή πολίτης, η Saleh Hussein, δήλωσε ότι έλαβε μήνυμα στη μέση της νύχτας ότι ήταν στη λίστα για εκκένωση.

Δεν επετράπη όμως η είσοδος σε όλους όσοι ήλπιζαν να περάσουν. Η Umm Yussef, διπλή υπήκοος Παλαιστίνης-Αιγύπτου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την πλευρά της Γάζας: «Είμαστε συγκλονισμένοι... Ελέησέ μας. Είμαστε Αιγύπτιοι και δεν μπορούμε να περάσουμε στη χώρα μας. Αφήστε μας να μπούμε. Είμαστε εξαντλημένοι. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ή να φάμε».

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόσο καιρό θα παραμείνει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα, αν και έχουν προταθεί και άλλα ανοίγματα τις επόμενες ημέρες. Υπήρχαν αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για το άνοιγμα της Ράφα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα;

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο είναι το μόνο από τα σημεία διέλευσης της Γάζας που δεν επικοινωνεί με το Ισραήλ. Ενώ προοριζόταν να είναι ένα σημαντικό πέρασμα, από την κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς το 2007 και μετά ήταν μόνο κατά διαστήματα ανοικτό στους Παλαιστίνιους, κυρίως κατά τη σύντομη περίοδο που η Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβερνούσε την Αίγυπτο μέχρι το 2013.

Ο κοινός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο υπό τη Χαμάς κατέστησε το πέρασμα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά στο Κάιρο - μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από μια ισλαμιστική εξέγερση στο Σινά, η οποία οδήγησε την Αίγυπτο να επιβάλει ελέγχους για το ποιος επιτρέπεται να ταξιδεύει σε πόλεις και κωμοπόλεις κοντά στο πέρασμα της Ράφα.

Η Ράφα, που κάποτε ήταν κόμβος λαθρεμπορίου, χωρίζεται μεταξύ της αιγυπτιακής και της παλαιστινιακής Ράφα, με τα σύνορα να διέρχονται από αυτήν. Η εσκεμμένη πλημμύριση της συνοριακής περιοχής από την Αίγυπτο το 2015 είχε σκοπό να κλείσει τις σήραγγες λαθρεμπορίου που συνέδεαν τις δύο αυτές περιοχές, οι οποίες κάποτε επέτρεπαν τη διέλευση ανθρώπων και αγαθών από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Επιτράπηκε στους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα πριν από σήμερα;

Παρά τις διεθνείς πιέσεις να ανοίξει το πέρασμα από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα, η Ράφα ήταν κλειστή, εκτός από έναν μικρό αριθμό φορτηγών με βοήθεια. Τώρα, μετά από διεθνή παρέμβαση και τη μεσολάβηση του Κατάρ, το οποίο έχει στενές επαφές με την ηγεσία της Χαμάς, το πέρασμα άνοιξε για εκατοντάδες διπλούς υπηκόους που ζουν στη Γάζα και έχουν ξένα διαβατήρια, καθώς και για ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και χρειάζονται θεραπεία εκτός της Γάζας και του καταρρέοντος συστήματος υγείας της.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή το Κάιρο, οι πρεσβείες των ατόμων που επιτρέπεται να περάσουν έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων και η ελπίδα είναι ότι θα επιτραπούν περαιτέρω εκκενώσεις τις επόμενες ημέρες.

Τι γίνεται με τους τραυματίες;

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο πέρασμα με παλαιστινιακά ασθενοφόρα, δύο σε ένα ασθενοφόρο, απ' όπου μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο διαλογής στην άλλη πλευρά που στελεχώνεται από Αιγύπτιους παραϊατρικούς, οι οποίοι εξέτασαν τους τραυματίες και τους έβαλαν σε ένα στόλο αιγυπτιακών ασθενοφόρων που τους περίμενε.

Οι περισσότεροι θεωρείται ότι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στο Αρίς, καθώς και σε ένα αιγυπτιακό νοσοκομείο πεδίου στο Σέιχ Ζουαγιέντ στο Σινά και σε τουρκικά νοσοκομεία πεδίου που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ποιοι έχουν φύγει μέχρι στιγμής;

Σε ορισμένους ξένους υπηκόους έχει επιτραπεί να φύγουν από τη Γάζα. Μεταξύ αυτών είναι δύο γιατροί των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τις Φιλιππίνες, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων. Άλλες ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν ότι θα επιτραπεί στους υπηκόους τους να φύγουν σύντομα. Εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων περιμένουν στην πλευρά της Γάζας στο πέρασμα.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα