Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν τέλος. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται και το πρωί της Πέμπτης, με στόχους σπίτια αλλά και περιοχή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.
Μάλιστα, ο προσφυγικός καταυλισμός έγινε στόχος του ισραηλινού στρατού για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από τον νέο βομβαρδισμό στον καταυλισμό.
Συνολικά, σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 777 τραυματίστηκαν στους δύο πρώτους βομβαρδισμούς στον καταυλισμό την Τρίτη και την Τετάρτη. Άλλοι 120 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου της Γάζας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο. Σε απάντηση, ο στρατός δήλωσε ότι επιτέθηκε στη διμοιρία που πραγματοποίησε τη βολή και στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκε ο πύραυλος.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου που η Χεζμπολάχ πλήττει ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η σιιτική ένοπλη ομάδα του Λιβάνου και ο ισραηλινός στρατός έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις. Αλλά από την περασμένη εβδομάδα, έχει παρατηρηθεί ότι και οι δύο πλευρές επιτίθενται όλο και πιο μέσα στο έδαφος της άλλης, σε μια κίνηση που οι ειδικοί, σύμφωνα με το Al Jazeera, λένε ότι σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης.
Πάνω από 20.000 τραυματίες ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας
Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.
«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.
«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».
Ο Μπάιντεν καλεί να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο
Ο Τζο Μπάιντεν -από τον οποίο απαίτησε φωνάζοντας να ζητήσει να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός παριστάμενη σε προεκλογικής φύσης συγκέντρωση, με κάπου 200 παρόντες- τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ του να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Δημοκρατικός, που θα διεκδικήσει νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σ’ έναν χρόνο, τοποθετήθηκε για τον πόλεμο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων, αφού γυναίκα φώναξε: «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός».
«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του Μπάιντεν.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ. τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον (σ.σ. Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ) Σίσι για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε, εμφανώς σε άμυνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στη διέλευση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.