Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 15:54

«Το εφιαλτικό σενάριο είναι να υπάρξει έκχυση»: Τι θα συμβεί αν το ηφαίστειο Fagradalsfjall εκραγεί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στην εκκένωση της πόλης Grindavik στα νοτιοδυτικά παράλια της Ισλανδίας προχώρησαν οι ισλανδικές αρχές, υπό τον φόβο τον το ηφαίστειο Fagradalsfjall μπορεί να εκραγεί.

Εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις ταρακουνούν τη χερσόνησο Reykjanes σε καθημερινή βάση. Τα σεισμικά σμήνη, όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι σεισμολόγοι, ξεκίνησαν στα τέλη του Οκτωβρίου. Εκ τότε έχουν σχηματιστεί εξογκώματα στο έδαφος από το μάγμα, που κατευθύνεται προς τα πάνω.

Η σεισμική δραστηριότητα είχε υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, αλλά στις 10 Νοεμβρίου σχηματίστηκε μια ρωγμή 2-5 χιλιομέτρων κάτω από τη χερσόνησο, που ήταν γεμάτη με μάγμα. Ο σχηματισμός της συνοδεύτηκε από νέα σεισμική δραστηριότητα. Τελικά, την Τετάρτη το μετεωρολογικό γραφείο της Ισλανδίας ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες το ηφαίστειο να εκραγεί παραμένουν υψηλές.

Τι θα συνέβαινε αν το Fagradalsfjall εκραγεί

Αρχικά θα άνοιγε μια ρωγμή στην επιφάνεια της Γης και το μάγμα θα εκτοξευόταν στον ουρανό, σχηματίζοντας ένα σιντριβάνι φωτιάς.

«Είναι πιθανό να παρουσιάσει έκχυση, δηλαδή να έχουμε ροές λάβας, όπως συνέβη με το ηφαίστειο La Palma πέρυσι», δήλωσε η Saskia Goes, καθηγήτρια γεωφυσικής στο Imperial College.

«Η λάβα θα καλύψει την περιοχή γύρω από το σημείο της έκρηξης. Ορισμένα από τα αέρια που θα απελευθερωθούν μπορεί να είναι αρκετά τοξικά», πρόσθεσε.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει ι το Grindavik, επειδή η ρηγμάτωση περνάει ακριβώς από κάτω από την περιοχή. Ο καθηγητής ηφειστειολόγίας Dave McGarvie από το Lancaster University εξηγεί πως το να υπάρξει έκχυση θα είναι το εφιαλτικό σενάριο, καθώς «αν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, το δυτικό τμήμα του Grindavik θα καταστραφεί», δήλωσε.

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί

Ο πληθυσμός του Grindavik απομακρύνθηκε την περασμένη Παρασκευή. «Η πόλη έχει κλονιστεί σοβαρά. Έχουν σχηματιστεί ρωγμές και τρύπες μέσα την πόλη. Σωληνώσεις έχουν σκάσει με τον ατμό ναβγαίνει στην επιφάνεια» περιέγραψε ο Dave McGarvie.

Η Μπλε Λιμνοθάλασσα, ένα δημοφιλές γεωθερμικό σπα που λειτουργεί στην περιοχή, έκλεισε πριν εμφανιστεί η ρωγμή, και ένα αμυντικό τείχος χτίζεται γύρω από το γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi για να το προστατεύσει από πιθανές ροές λάβας.

Πηγή: ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 15:04

Σχετικά Άρθρα

  • Το πείραμα της Ισλανδίας με την 4ήμερη εργασία – Τι αποτελέσματα είχε
    Το πείραμα της Ισλανδίας με την 4ήμερη εργασία – Τι αποτελέσματα είχε

    Η Ισλανδία σημείωσε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη

    Η οικονομία της Ισλανδίας σημειώνει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά την εθνική καθιέρωση μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας χωρίς απώλειες στους μισθούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

    Μεταξύ 2020 και 2022, το 51% των εργαζομένων στη χώρα είχε αποδεχτεί την προσφορά για μικρότερες ώρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της τετραήμερης εβδομάδας, βρήκαν δύο δεξαμενές σκέψης, λέγοντας ότι το ποσοστό είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερο σήμερα.

    Πέρυσι, η Ισλανδία σημείωσε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σημείωσε το Ινστιτούτο Αυτονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda).

    «Αυτή η μελέτη δείχνει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι μικρότερες ώρες εργασίας έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε μια σειρά από δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής στην Alda.

    Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάζονταν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Πολλοί συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως εργαστεί 40 ώρες την εβδομάδα.

    Οι δοκιμές αφορούσαν 2.500 άτομα – περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την εποχή – και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» με μια σειρά μέτρων, από το αντιληπτό άγχος και την εξουθένωση μέχρι την ισορροπία υγείας και επαγγελματικής ζωής, σύμφωνα με το CNN.

    Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε όλη τη χώρα.

    Ισλανδία: Ένα success story

    «Αυτή η μελέτη δείχνει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε διάφορους δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής της Alda.

    Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάστηκαν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες εργάζονταν προηγουμένως 40 ώρες την εβδομάδα.

    Στις δοκιμές συμμετείχαν 2.500 άτομα -περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την περίοδο- και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» σε μια σειρά μετρήσεων, από το αντιληπτό άγχος και την εξουθένωση μέχρι την υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

    Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η ανάπτυξη

    Το 2023, η οικονομία της Ισλανδίας επεκτάθηκε κατά 5%, ένας ρυθμός ανάπτυξης δεύτερος μετά τη Μάλτα μεταξύ των πλούσιων ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με το τελευταίο World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας που ήταν σχεδόν 2% κατά τη δεκαετία μεταξύ 2006 και 2015.

    Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει σημαντικά βραδύτερη ανάπτυξη στην Ισλανδία φέτος και το επόμενο έτος.

    «Η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί … το 2024 λόγω της περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης και της επιβράδυνσης της αύξησης των τουριστικών δαπανών», ανέφερε ο οργανισμός για την εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία σε αξιολόγηση τον Ιούλιο.

    Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ισλανδίας είναι «ένας ισχυρός δείκτης της ζωτικότητας της οικονομίας», ανέφεραν επίσης το Ινστιτούτο Αυτονομίας και η Alda.

    Σύμφωνα με το World Economic Outlook του ΔΝΤ, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 3,4% πέρυσι, λίγο περισσότερο από το μισό του μέσου όρου των προηγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο οργανισμός αναμένει ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,8% φέτος και του χρόνου.

    Έχουν γίνει διάφορα πειράματα με την τετραήμερη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια επιτυχημένη δοκιμή το 2022 σε 33 εταιρείες, με την πλειονότητα να εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία.

    Πηγή: Ιn.gr
  • Ισλανδία: Επιστήμονες «τρυπούν» ηφαίστεια - Τι προσπαθούν να καταφέρουν
    Ισλανδία: Επιστήμονες «τρυπούν» ηφαίστεια - Τι προσπαθούν να καταφέρουν

    Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια

    Ηομάδα Krafla Magma Testbed (KMT) σκοπεύει να βελτιώσει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το μάγμα, ή αλλιώς το λιωμένο πέτρωμα, συμπεριφέρεται στο υπέδαφος.

    Αυτή η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν τον κίνδυνο εκρήξεων και να «σπρώξουν» τη γεωθερμική ενέργεια σε νέα όρια, εκμεταλλευόμενοι μια εξαιρετικά καυτή και δυνητικά απεριόριστη πηγή ηφαιστειακής ενέργειας.

    Ξεκινώντας το 2027 στην Ισλανδία, η ομάδα KMT θα ξεκινήσει τη πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις για τη δημιουργία ενός μοναδικού υπόγειου παρατηρητηρίου μάγματος, περίπου 2,1 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος.

    «Θα αλλάξει πολλά πράγματα», λέει ο Yan Lavallée, καθηγητής μαγματικής πετρολογίας και ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο Ludwigs-Maximillian στο Μόναχο, και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του KMT.

    Η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρακολουθείται συνήθως με εργαλεία όπως τα σεισμόμετρα. Αλλά σε αντίθεση με τη λάβα στην επιφάνεια, δεν γνωρίζουμε πολλά για το μάγμα κάτω από το έδαφος, εξηγεί ο καθηγητής Lavallée.

    «Θα θέλαμε να καταγράψουμε το μάγμα με κάποιο εργαλείο, ώστε να μπορούμε πραγματικά να «ακούσουμε τον παλμό της γης», προσθέτει.

    Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας θα τοποθετηθούν στο λιωμένο πέτρωμα. «Αυτές είναι οι δύο βασικές παράμετροι που πρέπει να ανιχνεύσουμε, για να μπορούμε να καταλάβουμε εκ των προτέρων τι συμβαίνει στο μάγμα», λέει.

    Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το έργο τους μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές και να εξοικονομηθούν χρήματα.

    «Κύμα» οκτώ εκρήξεων στην Ισλανδία

    Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα και βρίσκεται στο ρήγμα όπου οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής διαχωρίζονται.

    Πιο πρόσφατα, ένα «κύμα» οκτώ εκρήξεων στη χερσόνησο Reykanes προκάλεσε ζημιές στις υποδομές και έφερε αναστάτωση στις ζωές της κοινότητας του Grindavik.

    Ο κύριος Guðmundsson αναφέρεται επίσης στο Eyjafjallajökull, το οποίο προκάλεσε χάος το 2010, όταν ένα σύννεφο τέφρας προκάλεσε πάνω από 100.000 ακυρώσεις πτήσεων, με κόστος 3 δισεκατομμύρια λίρες (3.63 δισεκατομμύρια ευρώ ).

    «Αν ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε καλύτερα εκείνη την έκρηξη, θα μπορούσαμε να είχαμε εξοικονομήσει πολλά χρήματα», λέει.

    Η δεύτερη γεώτρηση της KMT θα αναπτύξει μια δοκιμαστική βάση για μια νέα γενιά γεωθερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ακραία θερμοκρασία του μάγματος.

    «Το μάγμα είναι εξαιρετικά ενεργειακό. Είναι η πηγή θερμότητας που τροφοδοτεί τα υδροθερμικά συστήματα που οδηγούν στη γεωθερμική ενέργεια. Γιατί να μην κατευθυνθούμε προς την πηγή;» αναρωτιέται ο καθηγητής Lavallée.

    Περίπου το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας και το 85% της θέρμανσης των νοικοκυριών, προέρχεται από γεωθερμικές πηγές, οι οποίες αξιοποιούν τα θερμά υγρά που βρίσκονται βαθιά στο υπέδαφος, παράγοντας ατμό για την κίνηση των τουρμπίνων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το μάγμα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί υπόγεια, αλλά το 2009 Ισλανδοί μηχανικοί έκαναν μια τυχαία ανακάλυψη.

    Σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια γεώτρηση βάθους 4,5 χιλιομέτρων και να εξάγουν εξαιρετικά καυτά υγρά, αλλά το τρυπάνι σταμάτησε απότομα καθώς διαπέρασε ένα εκπληκτικά ρηχό μάγμα, σε βάθος μόλις 2.1 χιλιομέτρων.

    Το να συναντήσει κανείς μάγμα είναι σπάνιο και έχει συμβεί μόνο στην Ισλανδία, στην Κένυα και στη Χαβάη.

    Επικίνδυνο ή καινοτόμο;

    Η γεώτρηση στο ηφαιστειακό μάγμα ακούγεται δυνητικά επικίνδυνη, αλλά ο κύριος Guðmundsson πιστεύει το αντίθετο.

    «Δεν πιστεύουμε ότι το να βάλουμε μια “βελόνα” σε έναν τεράστιο θάλαμο μάγματος θα προκαλέσει έκρηξη», διαβεβαιώνει.

    «Αυτό συνέβη το 2009, και ανακάλυψαν ότι πιθανότατα το είχαν ξανακάνει χωρίς να το γνωρίζουν. Πιστεύουμε ότι είναι ασφαλές».

    Άλλοι κίνδυνοι πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη κατά τη γεώτρηση στη γη, όπως τα τοξικά αέρια και η πρόκληση σεισμών, λέει ο καθηγητής Archer. «Αλλά το γεωλογικό περιβάλλον στην Ισλανδία καθιστά κάτι τέτοιο πολύ απίθανο».

    Το έργο θα διαρκέσει χρόνια, αλλά θα μπορούσε να φέρει προηγμένες προβλέψεις και υπερφορτισμένη δύναμη των ηφαιστείων.

    «Νομίζω ότι όλος ο γεωθερμικός κόσμος παρακολουθεί το έργο του KMT», λέει ο καθηγητής Archer. «Είναι εν δυνάμει αρκετά καινοτόμο».

    Πηγή: BBC - NewsBomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iceland Civil Defense/ almannavarnadeild/ HANDOUT

  • Εξερράγη το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες (photos & video)
    Εξερράγη το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες (photos & video)

    Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι - Χαμηλό παραμένει το επίπεδο συναγερμού

    Το ηφαίστειο Τάαλ των Φιλιππίνων, νοτίως της πρωτεύουσας Μανίλα, εξερράγη, εκλύοντας ατμό σε ύψος άνω των 2 χλμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σεισμολογική υπηρεσία της χώρας.

    Το Τάαλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ νοτίως της Μανίλα, είναι ένα από τα μικρότερα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και κάποιες από τις προηγούμενες εκρήξεις του έχουν επηρεάσει την πρωτεύουσα και τις αερομεταφορές.
    Ο επικεφαλής της σεισμολογικής υπηρεσίας Τερεσίτο Μπακολκόλ περιέγραψε την έκρηξη ως φρεατομαγματική, όπου το μάγμα συναντά θύλακα νερού, παράγοντας ατμό.
    Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι, στην επαρχία Καβίτε.

    «Αυτή η φρεατομαγματική έκρηξη περιορίστηκε στο νησί του ηφαιστείου. Εξετάζουμε εάν πέφτει στάχτη στην ανατολική πλευρά, ωστόσο δεν γίνεται ακόμα εκκένωση», δήλωσε ο Μπακολκόλ τηλεφωνικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην κατώτερη βαθμίδα και ότι δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για τραυματισμούς.

    Παρόλο που το ύψος του ηφαιστείου φθάνει μόλις τα 311 μέτρα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Η έκρηξή του το 1911 στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους.

    Τον Ιανουάριο του 2021, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφού τα αέρια που εκλύθηκαν και η στάχτη που εκτοξεύθηκε έφθασαν σε ύψος 1 χλμ.

    Ένα χρόνο νωρίτερα, η στάχτη και ο καπνός από το Τάαλ έφθασαν σε ύψος 15 χλμ, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να δημιουργηθούν εκτεταμένα προβλήματα στην πρωτεύουσα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη - Ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη
    Βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη - Ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη

    Σε κατάσταση συνεγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές στη Χαβάη καθώς άρχισε να βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα, ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη.

    Παράλληλα καταγράφηκαν περίπου 17 σεισμοί εντοπίστηκαν σε μικρό εστιακό βάθος

    Οι εκρήξεις στο Κιλαουέα υπήρξαν καταστροφικές στο παρελθόν. Το 2018, περισσότερες από 600 ιδιοκτησίες καταστράφηκαν από την ισχυρή ροή λάβας που εκτεινόταν από την κορυφή της Κιλαουέα μέχρι τον ωκεανό.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ισημερινός: Ηφαίστειο βρυχάται, νέφος τέφρας πλήττει κοινότητες (video)
    Ισημερινός: Ηφαίστειο βρυχάται, νέφος τέφρας πλήττει κοινότητες (video)

    Ακούστηκαν ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις σε πέντε επαρχίες γύρω από το Σανγκάι, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο

    Νέφος ηφαιστειακής τέφρας που σχηματίστηκε εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας στο Σανγκάι, ηφαίστειο στον κεντρικό Ισημερινό, έπληξε χθες Τετάρτη τέσσερις κοινότητες της χώρας, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.
    «Ελαφριές πτώσεις τέφρας αναφέρθηκαν στην επαρχία Τσιμποράσο, στα καντόνια Γουαμότε και Κουμαντά», ανέφερε μέσω X η Εθνική Γραμματεία Διαχείρισης Κινδύνων (SNGR).
    «Πτώσεις τέφρας» αναφέρθηκαν σε άλλες δυο κοινότητες, στην επαρχία Γουάγιας, στη Ναρανχίτο και στη Μιλάγκρο, κατά μήκος των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάπου διακόσια χιλιόμετρα από τον κώνο του ηφαιστείου, πρόσθεσε αργότερα χθες η SNGR.

    Σε αυτές τις τέσσερις κοινότητες ζουν κάπου 400.000 κάτοικοι.

    Ακούστηκαν ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις σε πέντε επαρχίες γύρω από το Σανγκάι, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο, ανέφεραν ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «ασυνήθιστης» δραστηριότητας στο ηφαίστειο, με ως και 15 εκρήξεις το λεπτό για περίπου 19 ώρες.

    Οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης εικονίζει αυτοκίνητα καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και αγρότες που καθαρίζουν τις καλλιέργειές τους.
    Το Σανγκάι, που υψώνεται ως τα 5.230 μέτρα, βρίσκεται σε μόνιμη εκρηκτική δραστηριότητα από το 1628, σύμφωνα με τα δεδομένα του εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής (IG). Το νέφος τέφρας, που έφθασε σε υψόμετρο τριών χιλιομέτρων, μετακινείται προς «επαρχίες δυτικά του ηφαιστείου», προς τον δυτικό Ισημερινό, πρόσθεσε το IG.

    Όπως και τα Σιέρα Νέγρα και Τσίλες-Σέρο Νέγρο, άλλα δυο ηφαίστεια, το Σανγκάι παρέμενε πάντως καταταγμένο σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού, παρά την αύξηση της δραστηριότητας, ενώ το γειτονικό Ρεβενταδόρ βρισκόταν σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού.

    Προχθές Τρίτη, το Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανέφερε πως κάτοικοι γειτονικών περιοχών άκουσαν «βρυχηθμούς» και «κρότους» εξαιτίας της δραστηριότητας του στρωσιγενούς ηφαιστείου, στην επαρχία Μορόνα Σαντιάγο, στον Αμαζόνιο, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Κίτο.

    Το φαινόμενο, που έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, οφείλεται σε ιδιαίτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες που επιτρέπουν την μετάδοση των ήχων αυτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

    Η δραστηριότητα του Σανγκάι, που βρίσκεται σε εθνικό πάρκο, δεν προσελκύει γενικά προσοχή, διότι σπανίως επηρεάζει κατοικημένες περιοχές, αντίθετα με άλλο ηφαίστειο, το Τουνγκουράουα, στις πλαγιές του οποίου βρίσκονται κοινότητες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Ιταλία: «Βρυχάται» και πάλι το ηφαίστειο Στρόμπολι στη Σικελία - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
    Ιταλία: «Βρυχάται» και πάλι το ηφαίστειο Στρόμπολι στη Σικελία - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

    Από στόμιο που δημιουργήθηκε σε ύψος επτακοσίων μέτρων, συνεχίζεται η εκτόξευση πυρακτωμένων πετρωμάτων, όπως και λάβας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μεγάλο «σύννεφο στάχτης»

    Η δραστηριότητα του ηφαιστείου που βρίσκεται στο νησί Στρόμπολι, κοντά στη Σικελία, ανησυχεί την Ιταλική Πολιτική Προστασία. Το ηφαίστειο εκρήγνυται σχεδόν αδιάλειπτα αλλά τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο έχει σαφώς ενταθεί.
    Λάβα και πετρώματα έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, στο μικρό αυτό νησί του αρχιπελάγους των Εόλιε, των Αιολίδων Νήσων. Η Ιταλική Πολιτική Προστασία όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται σε φάση «προληπτικού συναγερμού» αν και μέχρι τώρα δεν απειλούνται τα σπίτια των λιγοστών κατοίκων.
    Από στόμιο που δημιουργήθηκε σε ύψος επτακοσίων μέτρων, συνεχίζεται η εκτόξευση πυρακτωμένων πετρωμάτων, όπως και λάβας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μεγάλο «σύννεφο στάχτης».

    Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους κατοίκους και τους τουρίστες να πληροφορούνται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, ερχόμενοι σε επαφή και με τους εκπροσώπους της στο νησί. Tο νησί Στρόμπολι δεν ξεπερνά σε έκταση τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι μόνιμοι κάτοικοί του, τον χειμώνα, είναι μόλις 497.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ORIETTA SCARDINO
  • Ισλανδία: Οι τελευταίες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για δεκαετίες
    Ισλανδία: Οι τελευταίες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για δεκαετίες

    Μεγάλος θάλαμος μάγματος εκτιμάται ότι τροφοδοτεί τα ηφαίστεια της χερσονήσου Ρέικανες όπου ζει το 70% του ισλανδικού πληθυσμού.

    Οι εκτεταμένες ροές λάβας που ξεκίνησαν το 2023 στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ισλανδίας μπορεί να συνεχιστούν με διαλείμματα για χρόνια, δεκαετίες ή και αιώνες, εκτιμά νέα μελέτη.

    Τα ηφαίστεια της χερσονήσου Ρέικανες στη νότια Ισλανδία παρέμεναν κοιμισμένα για 800 χρόνια μέχρι το 2021, οπότε λάβα άρχισε να αναβλύζει από σχισμές στο έδαφος, χωρίς τα εκρηκτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στα ηφαίστεια άλλων περιοχών του κόσμου.

    Οι ηφαιστειακές ροές επανήλθαν δριμύτερες από πέρυσι και οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Το Ρέικανες φιλοξενεί το 70% του πληθυσμού της Ισλανδίας, το μοναδικό της αεροδρόμιο και αρκετά γεωθερμικά εργοστάσια που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση σε μεγάλο μέρος της χώρας.

    Ο τοπικός πληθυσμός εκκενώθηκε και η τα θερμά λουτρά της περίφημης «Γαλάζια Λίμνη» έκλεισαν τρεις φορές σε διάστημα δύο μηνών.

    Η ισλανδία είναι γνωστή για τα ηφαίστειά της δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, ένα ρήγμα μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής που απομακρύνονται μεταξύ τους. Καθώς οι πλάκες αποκλίνουν, μάγμα που αναβλύζει από τον γήινο μανδύα βρίσκει δίοδο για να ανέβει μέχρι την επιφάνεια.

    Η διεθνής ερευνητική ομάδα που υπογράφει την νέα μελέτη στην επιθεώρηση Terra Nova αναρωτήθηκε αν η πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν μόνο η αρχή ενός παρατεταμένου επεισοδίου, δεδομένου ότι η χερσόνησος του Ρέικανες πέρασε είχε περάσει στο μακρινό παρελθόν από μια ηφαιστειακή περίοδο αρκετών αιώνων.

    Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα, δείχνει η ανάλυση. Σεισμικά δεδομένα και ισοτοπικές αναλύσεις που μπορούν να αποκαλύψουν την προέλευση της λάβας υποδεικνύουν ότι οι οκτώ ηφαιστειακά ενεργές περιοχές του Ρέικανες τροφοδοτούνται από έναν μεγάλο, κοινό θάλαμο μάγματος που βρίσκεται σε βάθος 9-12 χιλιομέτρων.

    Η ισλανδία είναι γνωστή για τα ηφαίστειά της δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, ένα ρήγμα μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής που απομακρύνονται μεταξύ τους. Καθώς οι πλάκες αποκλίνουν, μάγμα που αναβλύζει από τον γήινο μανδύα βρίσκει δίοδο για να ανέβει μέχρι την επιφάνεια.

    Η διεθνής ερευνητική ομάδα που υπογράφει την νέα μελέτη στην επιθεώρηση Terra Nova αναρωτήθηκε αν η πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν μόνο η αρχή ενός παρατεταμένου επεισοδίου, δεδομένου ότι η χερσόνησος του Ρέικανες πέρασε είχε περάσει στο μακρινό παρελθόν από μια ηφαιστειακή περίοδο αρκετών αιώνων.

    Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα, δείχνει η ανάλυση. Σεισμικά δεδομένα και ισοτοπικές αναλύσεις που μπορούν να αποκαλύψουν την προέλευση της λάβας υποδεικνύουν ότι οι οκτώ ηφαιστειακά ενεργές περιοχές του Ρέικανες τροφοδοτούνται από έναν μεγάλο, κοινό θάλαμο μάγματος που βρίσκεται σε βάθος 9-12 χιλιομέτρων.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iceland Civil Defense/ almannavarnadeild/ HANDOUT

  • Ινδονησία: Νέες εκρήξεις στο ηφαίστειο Ίμπου
    Ινδονησία: Νέες εκρήξεις στο ηφαίστειο Ίμπου

    Τρεις νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο ηφαίστειο Ίμπου στην ανατολική Ινδονησία, το οποίο είναι πολύ ενεργό από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα στήλη τέφρας να υψωθεί 5 χιλιόμετρα πάνω από την κορυφή του, σύμφωνα με τις αρχές.

    Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά, η πρώτη λίγο μετά τη 1:00 (τοπική ώρα, 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 7:46 και στις 8:11 τοπική ώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας.

    Από την πρώτη έκρηξη μια στήλη τέφρας έφθασε σε ύψος άνω των 5 χιλιομέτρων από την κορυφή ενώ η τελευταία έκρηξη διήρκεσε περίπου δύο λεπτά, διευκρίνισε στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μουχάμαντ Ουάφιντ.

    Το ηφαίστειο, στο οποίο έχουν σημειωθεί περίπου εκατό εκρήξεις από την αρχή της χρονιάς, έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο πιο υψηλό από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού του ινδονησιακού συστήματος. Οι αρχές είχαν αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο του συναγερμού στα μέσα Μαΐου.

    Ο πληθυσμός έχει κληθεί να μην εισέρχεται σε μια ζώνη αποκλεισμού που εκτείνεται σε απόσταση τεσσάρων έως επτά χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα, να φοράει αναπνευστικές μάσκες και να προστατεύει τα μάτια.

    Το Ίμπου είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερες από 21.000 εκρήξεις του.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2022, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι ζουν στο νησί Χαλμαχέρα.

    Στις 17 Μαΐου, εκατοντάδες άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο ηφαίστειο απομακρύνθηκαν προληπτικά έπειτα από μια νέα έκρηξη η οποία είχε οδηγήσει στην αύξηση του συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ PVMBG/ HANDOUT

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο