Κόσμος

Ερντογάν: Ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν: Ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο

«Προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Αθήνα στην Άγκυρα, συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδεψαν στο ταξίδι του και αξιολόγησε την επίσκεψη του στην Ελλάδα, με θετικά χρώματα.

Όπως είπε, «ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, μετά από διακοπή 65 ετών μεταξύ των δύο χωρών, είχαμε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους το 2017. Αυτή τη φορά, είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε και πάλι στην Αθήνα με την ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Πραγματοποιήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος, το 2016. Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης, πραγματοποιήσαμε την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου μας μετά από ένα κενό 7 ετών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, υπογράφηκαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η γεωργία, ο τουρισμός και το εμπόριο. Αρχικά, είχαμε συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προήδρευσα της 5ης συνεδρίασης του Συμβουλίου μας μαζί με τη συμμετοχή των Υπουργών μας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση της θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Συζητήσαμε τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα. Μοιραστήκαμε την πεποίθησή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και τη διασφάλιση της αδιάλειπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «υπέγραψα με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία. Έτσι, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες μας έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να επιλύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Για το σκοπό αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία.»

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, δήλωσε ότι «προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, υποδέχθηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας για την πλήρη απόλαυση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Εύχομαι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που πήραμε να είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας».

Σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι «οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να πάρουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα μας ενδιαφέρει η γεμάτη πλευρά του ποτηριού και όχι η άδεια. Η θέση μας για τη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας είναι η ίδια από την αρχή. Δεν έχουμε το μάτι μας στο νόμο κανενός και η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας είναι ισχυρή. Επιπλέον, ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να οικοδομήσουμε το έδαφος που θα το διασφαλίσει, να δημιουργήσουμε τους σωστούς οδικούς χάρτες και να μην δώσουμε την ευκαιρία σε προκλήσεις. Αυτή η διάσκεψη, την οποία προτείνουμε να οργανώσουμε, θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτού του εδάφους».

Κάνοντας αναφορά στους εξοπλισμούς και την αμυντική ικανότητα ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη για αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία μας έχουν έρθει πάντα στο παρελθόν, τα παρακολουθούσαμε πάντα. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις αερομαχίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: «Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε αυτή τη δουλειά.» Αυτό λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη φιλία. Προσπαθούμε να κερδίσουμε φίλους.

Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας. Είμαστε στη θέση μιας χώρας που παράγει η ίδια τις δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Προς το παρόν, δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Baykar, UAVs, UAVs, UCAVs, Akinci UCAVs, και τώρα, όπως γνωρίζετε, το ανώτερο τμήμα τους, Kızılelma, στέκονται στη μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται τα ANKA που παράγονται από την TAI. Θα κάνουμε ένα άλλο πολύ διαφορετικό βήμα με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Αυτά έχουν μειώσει το κόστος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Περπατάει μόνο με εξωτερική υποστήριξη, και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνει από έξω της δίνει τη δυνατότητα να κάνει μια νέα λογιστική κόστους».

Είπα σήμερα στον Μητσοτάκη: «Θα θέλαμε να σας δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης». Είπα: «Μακάρι να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν, μακάρι να είχατε σταθεί στο πλευρό αυτών των 121 χωρών. «Χρέος μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια. Για να τρυπήσει μια σταγόνα νερό ένα μάρμαρο, πρέπει να πέσει στο ίδιο σημείο πολλές φορές. Ακριβώς όπως αυτές οι σταγόνες νερού, δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε στον τελικό στόχο υπενθυμίζοντας αυτά τα σημεία μία φορά. Τώρα θα κάνουμε τις προειδοποιήσεις και τις προειδοποιήσεις μας στο ίδιο σημείο, ώστε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα.»

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα