Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 19:07

Γαλλία: Το 2023 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η μέση θερμοκρασία την περασμένη χρονιά κυμάνθηκε στους 14,4 βαθμούς Κελσίου – Στην πρώτη θέση παραμένει το 2022

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που κατέγραψε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας (Météo-France), που δείχνουν ότι το 2023 είναι στη δεύτερη θέση των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη του 20ού αιώνα. Θερμότερο έτος παραμένει το 2022.

Η μέση θερμοκρασία την περασμένη χρονιά κυμάνθηκε στους 14,4 βαθμούς Κελσίου. «Επιπροσθέτως του προσωρινού απολογισμού που παρουσιάστηκε την 30η Νοεμβρίου, η ενσωμάτωση των μετρήσεων του μήνα Δεκεμβρίου επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε πως σε συνέχεια του 2022, του θερμότερου έτους που η Γαλλία γνώρισε από την έναρξη του 20ου αιώνα, το έτος 2023 κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των θερμότερων ετών στην επικράτειά μας», εξήγησε η Météo-France.

«Με μια μέση θερμοκρασία στους 14,4 βαθμούς Κελσίου», σε σχέση με 14,5 βαθμούς Κελσίου το 2022, «η θερμική ανωμαλία στο σύνολο του έτους φθάνει τους +1,4 βαθμούς (σε σύγκριση με τις κανονικές θερμοκρασίες μεταξύ 1991-2020)», διευκρινίζει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το 2023 η θερμότερη χρονιά που καταγράφηκε παγκοσμίως

Αντιθέτως, σε διεθνές επίπεδο, το 2023 συνιστά «τη θερμότερη χρονιά που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως», υπογραμμίζει η Météo-France, που βασίζεται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, στο οποίο συνεισφέρει ο οργανισμός.

Αρχές Δεκεμβρίου, προτού ενταχθούν τα στοιχεία του τελευταίου μήνα του έτους, το Copernicus είχε αναφέρει πως το 2023 θα ήταν «η θερμότερη χρονιά που είχε ποτέ καταγραφεί στην ιστορία».

Ο πλανήτης γνώρισε το 2023 θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες, κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που σηματοδοτήθηκε από μήνες ξηρασίας στην Αφρική, αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 18:53

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο εδώ και 45 χρόνια - Άνω των 3 βαθμών Κελσίου η απόκλιση της θερμοκρασίας στη χώρα μας
    Κλιματική αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο εδώ και 45 χρόνια - Άνω των 3 βαθμών Κελσίου η απόκλιση της θερμοκρασίας στη χώρα μας

    Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις εντοπίζονται σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας

    Πάνω από τα κανονικά κινήθηκε η θερμοκρασία στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως αποδεικνύει το meteo.gr, η οποία βασίζεται στα δεδομένα reanalysis του ERA5 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).
    Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τα τελευταία 45 καλοκαίρια, το φετινό ήταν με διαφορά το θερμότερο, έχοντας συνολικά 259 ακραία θερμές ώρες καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021 - με 17 περισσότερες (ακραία θερμές ώρες).
    Ακολουθεί το δημοσίευμα του meteo.gr:

    «Η αξιολόγηση των θερμοκρασιακών αποκλίσεων πάνω από μια περιοχή μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα παρατηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, ραδιοβολήσεων καθώς και δεδομένα αριθμητικών μοντέλων καιρού.
    Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζουμε καταρχάς την ανάλυση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια), επίπεδο το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση των θερμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών που επηρεάζουν μια περιοχή.

    Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2024 τη συνολική απόκλιση της θερμοκρασίας στη στάθμη των 1500 μέτρων πάνω από το Βόρειο ημισφαίριο και ο οποίος δείχνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτού η μέση θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Οι μεγαλύτερες θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις (> 2-3 ˚C) εντοπίζονται σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας.

    Στην χώρα μας η θερμοκρασία κινήθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και σχεδόν στο σύνολο της χώρας η θερμοκρασιακή απόκλιση ξεπέρασε τους 3 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας το ως το θερμότερο που έχει καταγραφεί

    jja2024_nh
    Γράφημα 1: Θερμοκρασιακές αποκλίσεις στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια) κατα τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Αύγουστο) του 2024 για το Βόρειο ημισφαίριο.

    Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στη χώρα μας και κατατάσσουμε τα τελευταία 45 καλοκαίρια (1979-2024) υπολογίζοντας το άθροισμα των ωρών όπου η θερμοκρασία στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) υπερβαίνει το 99% των τιμών κατανομής της θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ 1981-2010 και τις οποίες ορίζουμε ως ακραία θερμές ώρες.

    Η ανάλυση δείχνει ότι το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο ακραία θερμό τα τελευταία 45 χρόνια με 259 ακραία θερμές ώρες, καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021 με 17 περισσότερες ακραία θερμές ώρες (Γράφημα 2).

    Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως είναι φυσικό συσχετίζονται με τις πολλαπλές περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν την χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024.»

    hothours_jja2024_athens
    Γράφημα 2: Άθροισμα των ακραία θερμών ωρών ανά καλοκαίρι (Ιούνιο-Αύγουστο) κατά την περίοδο 1979-2024.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)
    Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν και οι Κάννες - Δείτε βίντεο

    Έξι διαμερίσματα στη Γαλλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες, εξαιτίας «ασυνήθιστων βροχοπτώσεων», με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία να αναφέρει ότι σε μία περιοχή έπεσαν 630 χιλιοστά βροχής σε ένα 48ωρο.
    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς, αν και δεν είναι σαφές το εύρος των ζημιών από τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΚΕΟΣΟΕ: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία
    ΚΕΟΣΟΕ: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία

    Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σωστά η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ. Συγκεκριμένα, νέα εκτίμηση με τις προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στις 8 Οκτωβρίου από τις Υπηρεσίες Στατιστικής και Προοπτικών του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, υποβιβάζουν στα 37,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα την παραγωγή κρασιού.

    Η νέα εκτίμηση είναι πολύ κάτω από τα 40 έως 43 εκατομμύρια hl κρασιών που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου και τα 39,3 εκατομμύρια hl που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αποτυχία πρόβλεψης αρκετή για να τροφοδοτήσει την κριτική από τη βιομηχανία κρασιού, σχετικά με εκτιμήσεις που συχνά δυσκολεύονται να ποσοτικοποιήσουν τις σοδειές, με την πρόβλεψη να είναι πολύ υψηλή όταν πέφτουν οι αποδόσεις και το αντίστροφο. «Η σοδειά του 2024 θα είναι κατά 22% χαμηλότερη από πέρυσι και 15% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2023» διευκρινίζει το υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας ότι η σοδειά «θα ισοδυναμεί με τη χαμηλή παραγωγή του 2021, που επλήγη από παγετό» και έπεσε στα 37,46 εκατομμύρια hl. Έτσι, ο τρύγος του 2024 πλησιάζει επικίνδυνα στο ιστορικό χαμηλό του 2017, στα 36,78 εκατομμύρια hl.

    Περιηγούμενοι στους γαλλικούς αμπελώνες, η πρόβλεψη συγκομιδής απαριθμεί τα κλιματικά φαινόμενα: παγετός, μείωση ανθοφορίας, περονόσπορος, χαλάζι, ωίδιο, ξηρασία… «που έπληξαν χωρίς εξαίρεση ιδιαίτερα όμως τη Bourgogne και το Beaujolais (-35%) και την Champagne (-33%), καθώς και τους αμπελώνες που προορίζονται για την παραγωγή eaux-de-vie (αποστάγματα) που είχαν εξαιρετική συγκομιδή το 2023 (-31% για το κονιάκ)», περιγράφει η υπουργική αξιολόγηση, ενώ η Jura δείχνει -75% , η Val de Loire -30%, η Provence και η Vallée du Rhone -16%, το Bordeaux -14%, το Languedoc-Roussillon -13%, η Αλσατία -13%, η Κορσική -13%, η Savoie -5%…

    Αβεβαιότητα τιμών

    Η εκτίμηση της παραγωγής παραμένει δύσκολη, αλλά και η προβολή των τιμών δεν είναι λιγότερο δύσκολη. Αν πριν από μερικά χρόνια μια πτώση της παραγωγής είχε άμεσο ανοδικό αντίκτυπο στις τιμές του χύμα κρασιού, αυτές οι μέρες έχουν περάσει, καθώς η αποκατανάλωση επιβαρύνει τις πωλήσεις. Ο αμπελώνας αναμένει αυξήσεις στις τιμές του κρασιού για να αντισταθμίσει εν μέρει το άλμα στο κόστος παραγωγής του και τη μείωση των αποδόσεών του.

    Στους αμπελώνες του Νότου, «φθάνουν οι πρώτες προσφορές από μεσίτες και εμπόρους, με τις τιμές χαμηλά, όπως στο τέλος της τελευταίας αμπελοοινικής περιόδου» τονίζει ο Ludovic Roux, ο πρόεδρος των Vignerons Coopérators d’Occitanie: «Θα έχουμε μια από τις μικρότερες συγκομιδές στην ιστορία, γύρω στη συγκομιδή του 2021 και αυτό είναι καταστροφικό. Με τόσο μικρή σοδειά, είναι αδύνατο να μην ξεκινήσουμε με χαμηλές τιμές. Λέμε στοπ σε εμπόρους και μεσίτες που συμμετέχουν στον θάνατο του επαγγέλματος».

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Εταιρειών Οίνου (UEVM), ο έμπορος Ζαν Κλοντ Μας απαντά ότι «χρειαζόμαστε μια ενάρετη και κερδοφόρα στρατηγική παραγωγής. Αυτό απαιτεί καλοσυντηρημένους αμπελώνες, με κόστος παραγωγής, που να επιτρέπει να μπορούμε να εμπορευόμαστε [τα κρασιά] πιο αποτελεσματικά και σε αντάλλαγμα να δίνουμε καθοδήγηση στην παραγωγή για την παραγωγή των κρασιών που απαιτούνται μακροπρόθεσμα. Αλλά να λέμε σήμερα ότι θα αλλάξουμε τιμές… Είναι πολύ επισφαλές να ακολουθήσεις αυτή τη διαδρομή».

    «Η ελεύθερη αγορά είναι πολύ βίαιη, λόγω της απουσίας συνεργασίας. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, η κρίση δεν λυπάται κανένα σήμερα και ο ανταγωνισμός πουλάει φθηνά από Χιλή και Αυστραλία, ενώ το τοπικό εμπόριο δεν έχει τη δύναμη να το αλλάξει αυτό», αναφέρει ο έμπορος κρασιών Gerard Bertrand.

    Η αντίθεση αυτή, επικρατεί και στις υπόλοιπες οινοπαραγωγές χώρες και θυμίζει κάτι που μοιάζει όχι με πόλεμο, αλλά με αγώνα επιβίωσης.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Γαλλία: Ένας νεκρός από το πέρασμα της καταιγίδας Κερκ, 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
    Γαλλία: Ένας νεκρός από το πέρασμα της καταιγίδας Κερκ, 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

    Ριπές ανέμων στην πόλη Σετ της νότιας Γαλλίας προκάλεσαν την ανατροπή τριών σκαφών - Διακοπές ρεύματος στην Πορτογαλία, κατολισθήσεις λάσπης στην Ισπανία

    Η καταιγίδα Κερκ, η οποία έπληξε χθες τη δυτική Ευρώπη, άφησε πίσω της τουλάχιστον έναν νεκρό στη νότια Γαλλία και περισσότερους από 67.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτροδότησης Enedis και μετέδωσε το BFM TV.
    Ριπές ανέμων στην πόλη Σετ της νότιας Γαλλίας προκάλεσαν την ανατροπή τριών σκαφών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και ένας ακόμη να τραυματιστεί σοβαρά, ανακοίνωσε η νομαρχία του Ερό.
    Επειτα από έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση κρίσεων στο Παρίσι η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί "όλες τις κρατικές υπηρεσίες" και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. "Αυτά τα επεισόδια θα έχουν επαναληπτική τάση. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται σε ξεκάθαρη μορφή στην καθημερινή μας ζωή", πρόσθεσε.

    Οι αρχές έθεσαν τον νομό Σεν-ε-Μαρν, κοντά στο Παρίσι, σε "κόκκινο συναγερμό" για τον κίνδυνο πλημμυρών καθώς από τις βροχοπτώσεις φούσκωσε ο ποταμός Γκραν Μορέν, ένας παραπόταμος του Σηκουάνα, που διαπλέει τη γαλλική πρωτεύουσα.

    Αλλοι 29 από τους νομούς της χώρας τέθηκαν σε "πορτοκαλί συναγερμό" καθώς αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι.
    Διακοπές ρεύματος στην Πορτογαλία, κατολισθήσεις λάσπης στην Ισπανία

    Στην Πορτογαλία, η αρχή πολιτικής προστασίας ανέφερε περισσότερα από 1.300 περιστατικά στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα περιελάμβαναν πτώσεις δέντρων στα βόρεια της χώρας.

    Το Πόρτο, η μεγαλύτερη πόλη στα βόρεια, επλήγη περισσότερο καθώς εκεί ξεριζώθηκαν 400 δέντρα.

    Επιπλέον, υπέστησαν ζημιές αυτοκίνητα και προκλήθηκαν προβλήματα στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες κοντά στο Μπαρτσέλος, επίσης στα βόρεια της χώρας.
    Σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτροδρότησης της χώρας, από την καταιγίδα προκλήθηκε διακοπή ρεύματος σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

    Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας έχουν προβλέψει ανέμους που θα κινούνται με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα καθώς και ισχυρές βροχοπτώσεις και για τον λόγο αυτό έθεσαν τις παράκτιες περιοχές σε "κίτρινο συναγερμό" καθώς τα κύματα έφθαναν σε ύψος επτά μέτρων.

    Και στην Ισπανία οι αρχές έθεσαν σε "πορτοκαλί συναγερμό" το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προειδοποιώντας για ανέμους με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα στο πριγκιπάτο των Αστουριών.

    Στη Γαλικία, στα βορειοδυτικά, δρόμοι αποκλείστηκαν από κατολισθήσεις λάσπης και πεσμένα δέντρα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TERESA SUAREZ
  • Γαλλία: Εκριζώνει 30.000 εκτάρια αμπελιού προς 4.000 ευρώ/εκτάριο
    Γαλλία: Εκριζώνει 30.000 εκτάρια αμπελιού προς 4.000 ευρώ/εκτάριο

    Για τις επόμενες έξι σεζόν οι παραγωγοί της Γαλλίας δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν νέες άδειες φύτευσης αμπέλου

    Το πράσινο φως έδωσαν οι Βρυξέλλες, ώστε οι αμπελουργοί της Γαλλίας να μπορούν να ξεριζώσουν τα πλεονάζοντα αμπέλια τους προς 4.000 ευρώ/εκτάριο. Η διαδικασία θα ξεκινήσεις στα μέσα Οκτωβρίου 2024, ενώ η εκρίζωση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου 2025.

    Μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, ανατροπών, ανυπομονησίας και απογοήτευσης, οι διατάξεις εκρίζωσης ενεργοποιούνται: «η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή εγκρίνει ένα γαλλικό πρόγραμμα βοήθειας ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη στήριξη των αμπελουργών στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας», ανακοίνωσαν σχετικά οι Βρυξέλλες στις 3 Οκτωβρίου. Λαμβάνοντας τη μορφή άμεσης ενίσχυσης 4.000 ευρώ/εκτάριο για την οριστική εκρίζωση, «η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς ήταν απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους».

    Επικυρώνοντας το σημείωμα των γαλλικών αρχών της 19ης Σεπτεμβρίου, οι Βρυξέλλες επιτρέπουν να τεθεί το σύστημα σε εφαρμογή από τα τέλη του 2023 στον Νότο (μετά τη διαδήλωση της Narbonne, την πίεση στην εμπορική έκθεση Sitevi, τις ανακοινώσεις του Φεβρουαρίου και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γαλλίας και Επιτροπής…).

    Το διαδικτυακό εργαλείο δήλωσης θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου και θα κλείσει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου το μεσημέρι

    «Είναι επίσημο! » ανακοίνωσε ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer, ο οποίος αναμένει τώρα τη δημοσίευση της οριστικοποιημένης διάταξης ώστε να ξεκινήσει η τηλεδιαδικασία για την αίτηση οριστικής εκρίζωσης.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που γνωστοποίησε η διοίκηση στο εξειδικευμένο συμβούλιο της 2ας Οκτωβρίου, και τις οποίες αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ στην ανάρτησή της, το διαδικτυακό εργαλείο δήλωσης θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου και θα κλείσει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου το μεσημέρι. Η προθεσμία είναι σύντομη για να κοινοποιηθεί η βοήθεια στους υποψηφίους πριν από την προθεσμία της Τρίτης 31 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με τη διάταξη για την Ουκρανία. Οι εργασίες εκρίζωσης πρέπει να ολοκληρωθούν την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025. Φανταζόμαστε γρήγορες πληρωμές για τους επιλεγμένους αμπελουργούς.

    Εξαιρούνται τα αμπέλια σε αγρανάπαυση

    Οι αιτούντες πρέπει να διαθέτουν αριθμό Siret και Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο (CVI) για να ζητήσουν εκρίζωση, οι εκμεταλλεύσεις θα μπορούν να επιλέξουν τα αγροτεμάχια του χαρτοφυλακίου τους που επιθυμούν να εκριζώσουν, χωρίς κριτήρια για το χρώμα ή την ηλικία των αμπελιών. Οι αμπελουργοί θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εκρίζωση ολόκληρης της επιφάνειας των εκμεταλλεύσεών τους, αξιοποιώντας τη βοήθεια από την εκρίζωση στο τέλος της καριέρας, ως μέρος του κοινωνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της αποκατανάλωσης (ιδιαίτερα στα κόκκινα κρασιά).

    Εάν κάποιοι αναρωτιούνται εάν η εκρίζωση πρέπει να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη ή τον αγρότη ενός αγροτεμαχίου, η διοίκηση απαντά ότι αυτό εξαρτάται από την επιλογή του χειριστή, δηλαδή του κατόχου αριθμού CVI. Γνωρίζοντας ότι το πνεύμα του γαλλικού αιτήματος και της ευρωπαϊκής επικύρωσης, αποκλείονται τα αμπέλια σε αγρανάπαυση: «λέγεται ότι πρόκειται για τα αμπέλια υπό παραγωγή. Στόχος είναι η μείωση του δυναμικού παραγωγής. Θα υπάρξει ένα σχέδιο ελέγχου για την επαλήθευση της ακρίβειας της δήλωσης», διευκρινίζει ο Jérôme Despey.

    «Θα πρέπει να ξεριζώσουμε γρήγορα όλα τα αμπέλια που το απαιτούν»

    Μυστήριο παραμένει ο όγκος των αιτημάτων για εκρίζωση (έρευνα υπολογίζει τις δυνητικά ενδιαφερόμενες περιοχές σε 15.400 εκτάρια, ενώ ο κλάδος υπολογίζει σε 100.000 εκτάρια τα πλεονάζοντα αμπέλια). Από αυτό εξαρτάται η συνολική ή μη απορρόφηση των 120 εκατ. € ( δηλαδή 30.000 εκτάρια), γνωρίζοντας ότι το ποσό μπορεί να αυξηθεί κατά 20% (στα 150 εκατ. ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί στην αρχή του έτους ο προηγούμενος Υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau).

    «Σε περίπτωση υπέρβασης, ο πρώτος αγώνας που θα κάνω με την οινοποιία θα είναι να αναζητήσω πρόσθετες πιστώσεις για να αποφύγω έναν σταθεροποιητικό συντελεστή», εξηγεί ο Jérôme Despey, σημειώνοντας ότι εάν η ανάγκη υπερβεί την επέκταση στα 150 εκατομμύρια ευρώ (δηλ. 37.500 ha), «θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε με την κυβέρνηση για νέους εθνικούς πόρους».

    Οροφή στα 70 εκτάρια

    Η απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας τηλε-εκρίζωσης από τη FranceAgriMer περιλαμβάνει κατ’ αρχήν μηχανισμό σταθεροποιητικού συντελεστή. Ο κλάδος επιθυμεί οι αμπελουργοί που θέλουν να ξεριζώσουν όλα τα αμπέλια τους να εξαιρεθούν από αυτή τη μείωση ανάλογα με τα αιτήματα, ώστε όσοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (και να αποφύγουν εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια, αφού η διαχείριση των χέρσων εκτάσεων παραμένει προβληματική). Χωρίς να υπόκεινται σε minimum, το μπόνους οριστικής εκρίζωσης περιορίζεται ωστόσο σε 280.000 € ανά εκμετάλλευση, σύμφωνα με το σύστημα ενίσχυσης της Ουκρανίας. Αυτό καλύπτει αιτήματα μέχρι 70 εκτάρια, ακόμη και για την εκρίζωση ολόκληρου του αμπελώνα του αιτούντος.

    Οι διατάξεις θα περιλαμβάνουν επίσης καθεστώς κυρώσεων, ώστε να αποφεύγονται τα διογκωμένα αιτήματα. Είτε πρόκειται για ολική είτε μερική εκρίζωση του αμπελώνα, εάν δεν εκριζωθεί το 80% των εγκεκριμένων εκτάσεων, οι παραβάτες θα χάσουν όλο το όφελος της ενίσχυσης και δεν θα μπορούν πλέον να ζητούν ενίσχυση αναδιάρθρωσης για 6 περιόδους. «Ο στόχος δεν είναι να αυξηθεί τεχνητά ο φάκελος, αλλά όσοι θέλουν να εκριζώσουν μπορούν να το κάνουν», καταλήγει ο Jérôme Despey.

    Πηγή: In.gr
  • Γαλλία: Χωρίς Εμπαπέ οι κλήσεις του Ντεσάμπ για τα ματς με Ισραήλ και Βέλγιο
    Γαλλία: Χωρίς Εμπαπέ οι κλήσεις του Ντεσάμπ για τα ματς με Ισραήλ και Βέλγιο

    Ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν συμπεριλήφθηκε στις κλήσεις του Ντιντιέ Ντεσάμπ για τους αγώνες της Εθνικής Γαλλίας με Ισραήλ και Βέλγιο για το Nations League.

    Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Κιλιάν Εμπαπέ έμεινε εκτός των κλήσεων του Ντιντιέ Ντεσάμπ για τα επερχόμενα παιχνίδια της Εθνικής Γαλλίας απέναντι σε Ισραήλ (10/10) και Βέλγιο (14/10) για το Nations League.

    Ο 25χρονος αστέρας των μερένχες τραυματίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο παιχνίδι των πρωταθλητών Ευρώπης με την Αλαβές και έμεινε εκτός από το ντέρμπι με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν ότι ο Εμπαπέ θα έμενε εκτός για τρεις εβδομάδες, τελικά εκείνος ήρθε από τον πάγκο στην ήττα της Ρεάλ από τη Λιλ την Τετάρτη (2/10).

    Από την άλλη μεριά, στην αποστολή της Γαλλίας συμπεριλήφθηκε ξανά ο Κρίστοφερ Ενκουνκού για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2023.

    Αναλυτικά η αποστολή: Αρεολά, Μενιάν, Σάμπα, Κλάους, Ντιν, Γουέσλι Φοφανά, Ερναντές, Κονατέ, Κουντέ, Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Καμαβινγκά, Γιουσούφ Φοφανά, Γκεντουζί, Κονέ, Τσουαμενί, Ζαϊρ-Εμερί, Μπαρκολά, Ντεμπελέ, Κόλο-Μουανί, Ενκουνκού, Ολίσε, Τουράμ.

    Πηγή: Sport24.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ IAN LANGSDON

  • Γαλλία: Ξεκινά η δίκη της Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ
    Γαλλία: Ξεκινά η δίκη της Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ

    Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα η δίκη της Μαρίν Λεπέν και άλλων Γάλλων δεξιών εθνικιστών στο Παρίσι, που βαρύνονται με τις κατηγορίες πως έλαβαν χρηματοδοτήσεις για ανύπαρκτο προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Κατηγορούμενος και ο πατέρας της Λεπέν

    Εκτός από την Λεπέν, επικεφαλής του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), ο πατέρας της και ιδρυτής του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν βρίσκεται επίσης μεταξύ των 28 προσώπων που κατηγορούνται ότι καταχράσθηκαν κεφάλαια του δημοσίου. Η Λεπέν αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν τα χρόνια από το 2004 ως το 2016 και στρέφονται σε βάρος τόσο του κόμματος Εθνικός Συναγερμός όσο και εναντίον πρώην αιρετών αξιωματούχων και βοηθών τους.

    Αφορά την καταμαρτυρούμενη εικονική απασχόληση βοηθών Γάλλων ευρωβουλευτών. Η κεντρική κατηγορία είναι ότι το κόμμα της Λεπέν έλαβε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα.

    Μεγάλα πρόστιμα και ποινές κάθειρξης έως 10 ετών

    Η υπόθεση λέγεται πως αφορά ποσό σχεδόν 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η Λεπέν επέστρεψε πριν από ένα χρόνο 330.000 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, το κόμμα της είχε υπογραμμίσει πως αυτό δεν συνιστά παραδοχή παραπτώματος.

    Η υπόθεση αποτελεί εδώ και χρόνια σοβαρό βάρος για την Λεπέν και το κόμμα της. Αν βρεθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα και ποινές κάθειρξης έως 10 ετών.

    Αν καταδικασθούν, οι κατηγορούμενοι ενδέχεται επίσης να μην μπορούν να εκλεγούν σε αιρετό αξίωμα για πέντε χρόνια, κάτι που θα φρέναρε την υποψηφιότητα της Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο