Παραδοχή από Αμερικανούς αξιωματούχους στο Associated Press - Στο Κάιρο βρέθηκε σήμερα ο Μπλίνκεν, μίλησε με τον Σίσι για το σχέδιο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Τις πιο δύσκολες συζητήσεις μέχρι σήμερα, είχε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, όπως δήλωσαν στο Associated Press Αμερικανοί αξιωματούχοι, κάτι που αποτυπώθηκε εξάλλου και στη διάρκεια των δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ωστόσο, σημείωσαν ότι «μια κάποια επιτυχία» ήταν η συμφωνία του Ισραήλ να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να ελέγξουν αν είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έλαβε μια «δέσμευση από την Παλαιστινιακή Αρχή» για μια σημαντική μεταρρύθμιση στη μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει τον διορισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη νομική μεταρρύθμιση και τη χαλάρωση των περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης.
Στο Κάιρο σήμερα ο Μπλίνκεν - «Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι»
Η προσφορά ενός δρόμου προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι ο καλύτερος τρόπος να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή και να απομονωθεί το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τον τελευταίο σταθμό, στο Κάιρο, της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για τον πόλεμο στη Γάζα.
Μετακινούμενος ανάμεσα στο Ισραήλ και σε αραβικά κράτη, ο Μπλίνκεν ωθεί για έναν δρόμο προς τα εμπρός από την αιματοχυσία στη Γάζα, αν και η σύγκρουση απειλεί να επεκταθεί στον Λίβανο, στο Ιράκ και στις οδούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο Μπλίνκεν είπε πως η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε δύο δρόμους, με τον έναν να βλέπει "το Ισραήλ ενσωματωμένο [στην περιοχή], με εγγυήσεις ασφαλείας και δεσμεύσεις από χώρες της περιοχής καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ένα παλαιστινιακό κράτος -- τουλάχιστον έναν δρόμο για να φθάσουμε σε αυτό το κράτος".
"Ο άλλος δρόμος είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε την τρομοκρατία, τον μηδενισμό, την καταστροφή από τη Χαμάς, από τους Χούτι, από τη Χεζμπολάχ, που όλοι υποστηρίζονται από το Ιράν", είπε.
"Αν ακολουθήσετε τον πρώτο δρόμο... αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος να απομονώσετε, να περιθωριοποιήσετε το Ιράν και τους πληρεξουσίους που κάνουν τόσο φασαρία - για εμάς και ουσιαστικά για οποιονδήποτε άλλον στην περιοχή".
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε την επόμενη της προειδοποίησης που απηύθυναν η Αίγυπτος και η Ιορδανία πως η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, που έχει σκοτώσει πάνω από 23.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτοπισμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα ή να καταλήξει στην ισραηλινή κατοχή.
Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του στις ΗΠΑ επιμένουν πως δεν είναι αυτό το σχέδιο του Ισραήλ, όμως η Αίγυπτος ανησυχεί καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας ωθούνται προς τα σύνορά της με τον θύλακα.
Η Αίγυπτος μαζί με το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ προκειμένου να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, ενώ ωθούν για διανομή περισσότερης βοήθειας στη νότια Γάζα.
Ο Μπλίνκεν ενημερώθηκε για τις προσπάθειες αυτές στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σίσι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Σίσι. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν την αντίθεσή τους σε οποιονδήποτε εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη γη τους, ανέφερε η δήλωση.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARTIAL TREZZINI