Κόσμος

ΕΕ: Kοινή ευρωπαϊκή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για τη διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας εξετάζουν οι «27»

ΕΕ: Kοινή ευρωπαϊκή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για τη διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας εξετάζουν οι «27»

Ο Μπορέλ, επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη συνολική λύση πέρα από ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα υφίσταται δίπλα στο Ισραήλ

Μια λύση δύο κρατών ως προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των κατοίκων της Παλαιστίνης. Οικοδόμηση μιας πολιτικής για την Παλαιστίνη ώστε να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς. Οργάνωση διεθνούς διάσκεψης με σκοπό να λάβει χώρα μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη για την επίλυση του συνεχιζόμενου πολέμου. Διμερείς συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Εγγυήσεις ασφάλειας προς το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων από τους τρομοκράτες της Χαμάς και υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που συζητήθηκαν απόψε στο Συμβούλιο της ΕΕ Εξωτερικών Υποθέσεων για το ζήτημα της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή,αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη συνολική λύση πέρα από ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα υφίσταται δίπλα στο Ισραήλ, με ειρήνη και ασφάλεια, με πλήρη ομαλοποίηση και ουσιαστική ανάπτυξη της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών κρατών, αλλά και των υπολοιπων της περιοχης.
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι παρόλο που έχει συντάξει ένα σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, κανείς δεν πρέπει να είναι αισιόδοξος. «Είναι πολύπλοκο ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί εν μία νυκτί. Τριάντα χρόνια χωρίς λύση, μην περιμένετε από εμένα σε ένα Συμβούλιο να βρω τη λύση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, δεν μπορώ να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση σε όλα, επομένως, αφήστε μας να εργαστούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο της ΕΕ ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια ταχύτερη ανθρωπιστική οδός προς τη Γάζα, καθώς προς το παρόν περνούν μόλις 100 φορτηγά ανα ημέρα όταν πριν από τον πόλεμο ήταν περισσότεροι από 500.

«Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι η παροχή υποστήριξης στους ανθρώπους που βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση. Έχουμε δύο στόχους. Να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς προκειμένου να παρασχεθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να απελευθερωθούν οι όμηροι και να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες αμάχων, και αυτό ειπώθηκε ξεκάθαρα σε όλους τους συνομιλητές μας σήμερα» δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

Η Ισπανία είναι ένα από τα κράτη -μέλη της ΕΕ που πιέζει για μια ειρηνευτική διάσκεψη ώστε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Ωστόσο η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει το Ισραήλ, ενώ το Λουξεμβούργο θεωρεί ότι εάν το Τελ Αβίβ δεν ακολουθήσει τις προτάσεις της ΕΕ, δεν υπάρχει κανείς λόγος για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Το βασικότερο ζήτημα παρα ταύτα είναι ότι το ίδιο το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά, τουλάχιστον προς το παρόν, κάθε πιθανότητα δημιουργίας δύο κρατών. Ωστόσο η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο προς τους Παλαιστίνιους και παράλληλα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές ζήτησε την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνεννόηση πάντα με τους υπουργούς Άμυνας των 27 και τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξετάζουν μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για να διαφυλάξουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ωστόσο η ΕΕ προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για την παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, χωρίς η ίδια η ΕΕ, ή τα κράτη - μέλη της να χρειαστεί να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο.

Σκοπός της ΕΕ είναι να διεκδικήσει έναν ενεργό ρόλο ανάμεσα στα νομικά πρόσωπα διεθνούς δικαίου της Μέσης Ανατολής, με σκοπό την άμεση κατάπαυση του πυρός και τι διασφάλιση της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία είναι μερικά από τα κράτη - μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στη διασφάλιση της ελευθερης ναυσιπλοιας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Ερυθρά Θάλασσα, με επικεφαλής τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, δείχνει τον δρόμο για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup