Σε λιγότερο από 200 ημέρες - και ακριβώς έναν αιώνα μετά την τελευταία διοργάνωση στη Γαλλία - το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σύμφωνα με την Politico το μεγάλο πάρτι της Πόλης του Φωτός απειλείται από μια σειρά εγχώρια και διεθνή πολιτικά προβλήματα όπως: ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, μια διαμάχη για τις δημόσιες συγκοινωνίες, η τρομοκρατία, οι άστεγοι και οι εξαγριωμένοι βιβλιοπώλες στον Σηκουάνα.
«Όλες οι Ολυμπιακές διοργανώσεις από την ίδρυση των Αγώνων το 1896 ήταν πολιτικές και γεωπολιτικές», δήλωσε ο Lukas Aubin, ειδικός στην αθλητική γεωπολιτική και διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων. "Το επίπεδο της προσοχής είναι πολύ υψηλό σήμερα ... είναι ίσως η πιο τεταμένη στιγμή που έχουμε δει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Επομένως, θα δούμε μια εξαιρετικά πολιτικοποιημένη έκδοση".
Ο Tony Estanguet, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων και πρώην ολυμπιονίκης του κανόε σλάλομ, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θέλει η πολιτική να γίνει το κυρίαρχο θέμα της διοργάνωσης - αλλά ακόμη και ο ίδιος γνωρίζει ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.
"Είναι αλήθεια ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα τεταμένο σήμερα", είπε, προσθέτοντας: "Αλλά είναι στο χέρι μας ... να μιλήσουμε για τον αθλητισμό και να μην πολιτικοποιήσουμε το θέμα υπερβολικά".
Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς
Για μήνες φαινόταν ότι η απόφαση για το αν θα επιτραπεί στους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν θα ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός πονοκέφαλος που θα αντιμετώπιζε η Γαλλία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Αλλά τότε η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 25.000 ανθρώπους, έχουν προκαλέσει παγκόσμια οργή από αθλητές που προέρχονται από αραβικές χώρες, και όχι μόνο.
Η Γαλλία αθλήτρια του μπάσκετ, Έμιλι Γκομίς, παραιτήθηκε από πρέσβειρα των Αγώνων μετά από ανάρτησή της στο Instagram που κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό και υποστήριξη της επίθεσης της Χαμάς.
Η ανάρτηση της Γκομίς «παραβίασε την απαιτούμενη ουδετερότητα», έγραψε η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων, γεγονός που οδήγησε στην παραίτησή της.
Με τους Ρώσους αθλητές να αναγκάζονται να αγωνιστούν ως ουδέτεροι λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι διοργανωτές αναμένεται να κατηγορηθούν για ασυνέπεια όσον αφορά τους Ισραηλινούς αθλητές.
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ ανέφερε στην Politico ότι παρακολουθεί την κατάσταση "και τον αντίκτυπο που έχει στους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αθλητές", σημειώνοντας ότι "οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες" και ότι οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές του Ισραήλ και της Παλαιστίνης "λειτουργούν σε ειρηνική συνύπαρξη εδώ και αρκετές δεκαετίες".
Η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, οδηγώντας σε αποκλεισμό της Ρωσίας από πληθώρα αθλητικών φορέων. Ο Μακρόν δήλωσε ότι καμία ρωσική σημαία δεν θα κυματίσει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, αλλά δεν μίλησε για αποκλεισμό των αθλητών.
Παρά την τελική σύσταση της ΔΟΕ να επιτραπεί στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στο Παρίσι ως ουδέτεροι -δηλαδή χωρίς εθνική σημαία ή ύμνο- η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής αποφάσισε πρόσφατα να μην συμπεριλάβει κανέναν Ρώσο γυμναστή στον κατάλογο των αθλητών που επιτρέπεται να λάβουν μέρος σε προκριματικούς αγώνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
Εσωτερικά δράματα
Εγχώρια δράματα επηρεάζουν επίσης τις προετοιμασίες για το άναμμα της Ολυμπιακής φλόγας στις 26 Ιουλίου, όπως η έρευνα που έγινε για απασχόληση εργαζομένων χωρίς χαρτιά στην κατασκευή των Ολυμπιακών υποδομών αλλά και η αντιπαράθεση Μακρόν με τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.
Η Ινταλγκό και ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κλεμέντ Μπονέ, συγκρούστηκαν αφού η δήμαρχος δήλωσε ότι οι υποδομές των δημόσιων μεταφορών «δεν θα είναι έτοιμες» εγκαίρως για τους Αγώνες. (Ο ίδιος ο Beaune, χωρίς να μασάει τα λόγια του, είχε παραδεχτεί νωρίτερα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν χάλια για τους Παριζιάνους).
Επιπλέον, τόσο οι εργαζόμενοι στις μεταφορές όσο και οι αστυνομικοί απειλούν με απεργία, αν δεν πάρουν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα φέρει χάος στην πόλη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Εσωτερικών αδειάζει τις καταλήψεις και σπρώχνει τους άστεγους έξω από την πόλη, σε μια προφανή προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας ενόψει των Αγώνων - κάτι που προκάλεσε την οργή των ΜΚΟ.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα, την οποία θα παρακολουθήσουν 400.000 άνθρωποι, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια και την τρομοκρατία. "Ορισμένες ομάδες θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να στείλουν ένα μήνυμα", δήλωσε ο Aubin, καθώς την τελετή θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. "Θα είναι μια πολύ τεταμένη στιγμή".
Η αδιαφορία των Γάλλων
Το Παρίσι αγωνίζεται επίσης να διαφημίσεις τους Αγώνες στους Γάλλους.
Υπήρξε μια διαμάχη για την ακριβή τιμή των εισιτηρίων- στη συνέχεια, οι κάτοικοι του Seine-Saint-Denis, μιας από τις φτωχότερες γειτονιές που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Παρισιού και στην οποία βρίσκεται το Ολυμπιακό στάδιο, προειδοποίησαν ότι η επένδυση δεν θα δώσει λύση στη φτώχεια και της ανεργία που αντιμετωπίζει στην περιοχή.
Το Ολυμπιακό Χωριό που θα φιλοξενήσει τους 14.000 αθλητές έχει κατασκευαστεί στο Seine-Saint-Denis ακριβώς για να αναζωογονήσει την περιοχή και να προσφέρει στο παραδοσιακά εργατικό δυναμικό της εργατικής τάξης πιο σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες.
Όμως, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης Le Parisien ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχε μεγάλη διάθεση να αγοραστούν τα διαμερίσματα του Ολυμπιακού Χωριού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κοινωνική κληρονομιά των Αγώνων και κατά πόσο θα βελτιώσουν αποτελεσματικά τα μέσα διαβίωσης των κοινοτήτων με χαμηλό εισόδημα, όπως αρχικά υποσχέθηκαν οι διοργανωτές.
Οι εμβληματικοί βιβλιοπώλες στις όχθες του Σηκουάνα διαμαρτύρονται επίσης έντονα για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να τους εκτοπίσει προσωρινά για να δημιουργηθεί χώρος (και να βελτιωθεί η ασφάλεια) κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Παρά όλα αυτά οι διοργανωτές ελπίζουν ακόμα ότι η Γαλλία θα φέρει εις πέρας μια φαντασμαγορική διοργάνωση.
Ο Estanguet σημείωσε ότι "η Γαλλία θα παρακολουθείται από όλο τον κόσμο ... και είναι σημαντικό να λάμψει η Γαλλία.
Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-EPA/LAURENT GILLIERON