Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 21:08

Συναγερμός στην Καλιφόρνια: Κυκλώνας «βόμβα» απειλεί εκατομμύρια κατοίκους - Φόβοι για πλημμύρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια από τις πιο ισχυρές και επικίνδυνες κακοκαιρίες στην πρόσφατη ιστορία της αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια από την Κυριακή, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για «κυκλώνα-βόμβα» τις επόμενες ώρες και να εκφράζουν ανοιχτά φόβους για καταστροφικές πλημμύρες ενώ σε οκτώ κομητείες οι Αρχές επέβαλαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η καταιγίδα θα μπορούσε «πιθανότατα να προκαλέσει 24 έως 36 ώρες (ή περισσότερες) συνεχείς βροχοπτώσεις». Η περιοχή θα μπορούσε να βιώσει βροχές έως και ενός μήνα -από επτά έως 30 εκατοστά- με τα ποσοστά βροχοπτώσεων να κορυφώνονται σε ορισμένες περιοχές.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες που απαιτούν γρήγορες διασώσεις από το νερό. Ο ποταμός του Λος Άντζελες «θα γεμίσει γρήγορα και θα γίνει ένας ορμητικός ποταμός και ένα πολύ επικίνδυνο μέρος», προσθέτουν ακόμη οι μετεωρολόγοι.

Ισχυρό χιόνι στα ορεινά και καταστροφικοί άνεμοι αναμένονται επίσης σε μεγάλο μέρος της πολιτείας. Η πρώτη από τις δύο καταιγίδες αυτή την εβδομάδα διέκοψε την υπηρεσία τελεφερίκ στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο προτού φέρει στο Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο καταρρακτώδεις βροχές.

Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα - Χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Πάνω από ένα εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, και την ίδια στιγμή οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή κυρίως σε τμήματα της νότιας και κεντρικής Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Λος Άντζελες. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους κατοίκους για επιδείνωση των πλημμυρικών φαινομένων και για προβλήματα στις μετακινήσεις.

Χιλιάδες κάτοικοι σε περιοχές της νότιας και βόρειας Καλιφόρνιας έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους, το Σάββατο, ενώ στις κεντρικές και νότιες ακτογραμμές αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν κινητοποιηθεί περισσότερα από 8.500 μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και έχουν διανεμηθεί περίπου επτά εκατομμύρια σάκοι άμμου.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ERICK MADRID

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 19:47

Σχετικά Άρθρα

  • Οι δέκα πιο φονικοί κυκλώνες στον κόσμο τον 21ο αιώνα - Δείτε το infographic
    Οι δέκα πιο φονικοί κυκλώνες στον κόσμο τον 21ο αιώνα - Δείτε το infographic

    Τις πληγές του εξακολουθούν να μετράνε οι κάτοικοι της Φλόριντα από τον τυφώνα «Μίλτον» που σάρωσε την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές, την ώρα που μόλις πριν λίγα 24ωρα ο κυκλώνας «Όσκαρ» χτυπούσε ανελέητα την Κούβα στοιχίζοντας τη ζωή σε επτά πολίτες.

    Τι είναι και πώς προκαλούνται, όμως, αυτά τα φαινόμενα και πόσο καταστροφικά μπορούν να αποβούν;

    Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας ονομάζεται ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα.

    Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές, και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, διαλύονται. Παράγουν ισχυρές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.

    Ανά τα χρόνια, οι κυκλώνες έχουν προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές και δεκάδες ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, με τους ανθρώπους να μην έχουν που να βρουν καταφύγιο.

    Ποιοι είναι οι πιο φονικοί κυκλώνες του αιώνα που διανύουμε;

    tyfonas.jpg

    Ο κυκλώνας Ναργκίς ήταν ένας ισχυρός κυκλώνας και η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Μιανμάρ. Ο τυφώνας σχηματίστηκε στις 27 Απριλίου 2008 στο Κόλπο της Βεγγάλης και έφτασε στη Μιανμάρ στις 2 Μαΐου. Τα επίσημα στοιχεία έχουν καταγράψει 138.373 θανάτους, ωστόσο διάφορες θεωρίες κάνουν λόγο για περισσότερα θύματα και κατηγορούν την κυβέρνηση πως σταμάτησε τις επίσημες μετρήσεις όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τις 138.000 χιλιάδες, για να αποφύγει μια πιθανή πτώση της.

    Ο τυφώνας Χαϊγιάν (Haiyan) ή Γιολάντα (Yolanda), όπως είναι γνωστός στις Φιλιππίνες το 2013, είναι ανεπίσημα ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας, ο οποίος πέρασε από στεριά, με ταχύτητες ανέμου που έφτασαν τα 315 χιλιόμετρα την ώρα. Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί μόνο στις Φιλιππίνες 5.598 νέκροι και συνολικά στην περιοχή 6.352 κατατάσσοντάς τον ως η φονικότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την περιοχή.

    Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων, μετά τη ρήξη δύο φραγμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι θάνατοι υπολογίζονται από 5.951 μέχρι και 24.000.

    Η εξαιρετικά σοβαρή κυκλωνική καταιγίδα Sidr ήταν ένας τροπικός κυκλώνας που είχε ως αποτέλεσμα μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στο Μπαγκλαντές. Υπολογίζεται ότι προκάλεσε τουλάχιστον 3.447 θανάτους.

    Ο τυφώνας Μαρία ήταν ένας αποδυναμωμένος τροπικός κυκλώνας που έπληξε τη Δομινίκα ως τυφώνας κατηγορίας 5, το Πουέρτο Ρίκο ως τυφώνας κατηγορίας 4 και τη Βόρεια Καρολίνα και τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού. Άφησε στις Μικρές Αντίλλες 3.059 νεκρούς.

    Ο τυφώνας Jeanne ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας στη λεκάνη του Ατλαντικού από τον Mitch το 1998 και ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας παγκοσμίως το 2004. Χάθηκαν εξαιτίας του 3.037 άνθρωποι.

    Ο τυφώνας Bopha, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Super Typhoon Pablo, ήταν ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ που έπληξε ποτέ το νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων, φτάνοντας στην ξηρά ως σούπερ τυφώνας κατηγορίας 5 και στοιχίζοντας τη ζωή σε 1.901 πολίτες.

    Ο τυφώνας Stan ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας της εποχής των τυφώνων του Ατλαντικού το 2005 και άφησε πίσω του 1.668 θύματα στην Κεντρική Αμερική.

    Ο τυφώνας Γουίνι, γνωστός στις Φιλιππίνες ως Τυφώνας Ιμπιάνγκ το 2004 ήταν ο πιο καταστροφικός τροπικός κυκλώνας που έπληξε σημαντικές κινεζικές επαρχίες τα τελευταία 200 χρόνια. Σε αυτόν σκοτώθηκαν 1.593 θάνατοι όπως και στον κυκλώνα Ιντάι που χτύπησε τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, τη Μαδαγασκάρη και τη Ζιμπάμπουε.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί
    Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος του κυκλώνα Όσκαρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

    «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, χάθηκαν έξι ανθρώπινες ζωές στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ», στην επαρχία Γουαντάναμο (ανατολικά), δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

    Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα

    Ο τυφώνας σάρωσε το ανατολικό τμήμα της χώρας, με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρότατες βροχοπτώσεις που ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν πολλά προβλήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YANDER ZAMORA
  • Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή
    Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή

    Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

    «Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

    Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

    «Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες

    Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

    Πηή: Ethnos.gr
  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)
    Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν και οι Κάννες - Δείτε βίντεο

    Έξι διαμερίσματα στη Γαλλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες, εξαιτίας «ασυνήθιστων βροχοπτώσεων», με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία να αναφέρει ότι σε μία περιοχή έπεσαν 630 χιλιοστά βροχής σε ένα 48ωρο.
    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς, αν και δεν είναι σαφές το εύρος των ζημιών από τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;
    Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;

    Η Νότια Καλιφόρνια είναι γνωστή για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι και οι σεισμοί.

    Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και προς μεγάλη ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων, τα πολλά ενεργά ρήγματα που διαπερνούν τη γη ήταν σχετικά ήσυχα.

    Σύμφωνα με το CNN, αυτή η ηρεμία όμως πρόσφατα κλονίστηκε από αρκετούς σεισμούς που τράβηξαν την προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας δόνησης 4,4 βαθμών κάτω από την Πασαντίνα στα μέσα Αυγούστου που ταρακούνησε και το Λος Άντζελες. Δεν προκάλεσε καταστροφές, αλλά ήταν αρκετά ισχυρός σεισμός για να ανησυχήσει τους κατοίκους.

    Φόβοι για ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

    «Κάτω από κάθε λόφο και βουνό που έχουμε εδώ στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα που συμβάλλει στην παραγωγή αυτής της τοπογραφίας», δήλωσε η Kate Scharer, ερευνητής γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι το πιο διάσημο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σεισμό στη Νότια Καλιφόρνια.

    «Οι σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανοί σε αυτή την περιοχή κατά μήκος του μετώπου των βουνών San Gabriel», δήλωσε ο Robert de Groot, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων ShakeAlert στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Όλα αυτά τα ρήγματα έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Η χειρότερη «σκηνή» στη σύγχρονη ιστορία του Λος Άντζελες ήταν ο σεισμός του Νόρθριτζ 6,7 βαθμών το 1994, ο πρώτος που έπληξε μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή από τη δεκαετία του 1930.

    Οδογέφυρες, κτίρια γραφείων και γκαράζ κατέρρευσαν από τη βίαιη δόνηση που διήρκεσε 10 έως 20 δευτερόλεπτα κατά μήκος ενός ρήγματος που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Τίποτα δεν έχει συγκριθεί με εκείνο τον σεισμό από τότε, και σε αυτό το διάστημα, ο πληθυσμός της κομητείας του Λος Άντζελες αυξήθηκε από περίπου 9 εκατομμύρια σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί νεότεροι δεν έχουν ιδέα για τον όλεθρο που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών Angelinos που μεγάλωσαν στις ήσυχες εποχές της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Όταν κοιτάμε πίσω στον παρελθόν, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει κάθε τόσο», δήλωσε ο Allen Husker, καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και διευθυντής του Σεισμικού Δικτύου της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πάντα θα υπάρχει ένας μεγάλος» σε έναν κύκλο που συνεχίζεται εδώ και αιώνες, δήλωσε ο Husker στο CNN. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε θα υπάρξει άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε ο Husker.

    Γιατί είναι δύσκολο να μελετηθούν οι σεισμοί

    «Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα αεροπλάνο και θα σας πουν, «είμαστε στα 30.000 πόδια (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας)» ή «σε ύψος πλεύσης», αυτό είναι περίπου το υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της γης», εξήγησε ο Scharer.

    «Τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα» κατέληξε ο Scharer.

    Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν να έχετε προμήθεια νερού καθώς και τρόφιμα που δεν φθείρονται και επιπλέον φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα και τα φαρμακεία. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για έναν σεισμό.

    Προτείνουν επίσης μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης: Προετοιμαστείτε για την κοινότητά σας και μαζί με αυτήν. Όταν ξεσπάσει η κόλαση, θα είστε μαζί.

    «Θα συνιστούσα (στους κατοίκους) να σκεφτούν πώς θα βοηθήσουν τους φίλους και την οικογένειά τους και την τοπική τους κοινότητα αν γίνει σεισμός», συμβούλευσε ο Scharer. «Ξεκινήστε με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας και στη συνέχεια συνδεθείτε με τη γειτονιά σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε».

    Ένα σχετικά νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης - το ShakeAlert - καλύπτει 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον. Ανιχνεύει την εδαφική κίνηση μόλις αρχίσει ο σεισμός στην επιφάνεια της γης.

    Το εκτιμώμενο μέγεθος και η τοποθεσία υπολογίζονται γρήγορα και γίνονται η βάση για ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης απευθείας σε κινητά τηλέφωνα, δήμους και σχολεία.

    «Θέλουμε οι άνθρωποι να το σκέφτονται ως κάτι που μπορούν να προσθέσουν στο οπλοστάσιό τους και να το χρησιμοποιήσουν για να είναι έτοιμοι πριν από το σεισμό, κατά τη διάρκεια του σεισμού και φυσικά μετά το σεισμό», δήλωσε ο ντε Γκρουτ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται να εξασκούνται στο “πέστε, καλυφθείτε και κρατηθείτε” όταν αισθάνονται σεισμό - ακόμη και αν το τηλέφωνό τους δεν τους στέλνει ειδοποίηση.

    Να σημειωθεί, πως η 17η Οκτωβρίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στις ασκήσεις ασφαλείας απέναντι στον σεισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο