Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 21:46

Άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που έπαιρνε για μήνες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι εντόπισαν οι γιατροί στον οργανισμό του

Eνας άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που λάμβανε για τουλάχιστον εννέα μήνες, με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα αντίθετα αποτελέσματα, από εκείνα που υποσχόταν το χάπι.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη Βρετανία και θύμα είναι ο 89χρονος David Mitchener, που λάμβανε τη συγκεκριμένη βιταμίνη, επειδή προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και επιτρέπει τη φυσιολογική μεταλλοποίηση των οστών.

Ένας άνδρας πέθανε από υπερβολική λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D που λάμβανε για τουλάχιστον εννέα μήνες, με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα αντίθετα αποτελέσματα, από εκείνα που υποσχόταν το χάπι.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη Βρετανία και θύμα είναι ο 89χρονος David Mitchener, που λάμβανε τη συγκεκριμένη βιταμίνη, επειδή προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και επιτρέπει τη φυσιολογική μεταλλοποίηση των οστών.

Έτσι, η υπερβολική κατανάλωση οδήγησε σε υπερασβεστιαιμία, δηλαδή τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα ήταν πολύ υψηλά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αποδυναμωθούν τα οστά, αντί να δυναμώσουν, ενώ προκλήθηκε πρόβλημα στα νεφρά και την καρδιά. Εισήχθη λοιπόν στο νοσοκομείο με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ πέθανε 10 μέρες μετά, ανέφερε δημοσίευμα του Business Insider.

Ο ιατροδικαστής Jonathan Stevens που εξέτασε τη σορό του άνδρα, ανέφερε ότι έγινε υπερβολική κατανάλωση της βιταμίνης D, γιατί δεν υπήρχε προειδοποίηση πάνω στη συσκευασία για τις πιθανές παρενέργειες, σε περίπτωση που κάποιος πάρει παραπάνω ποσότητα.

«Τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να έχουν δυνητικά πολύ σοβαρούς κινδύνους και παρενέργειες όταν λαμβάνονται σε υπερβολική ποσότητα», ανέφερε και σημείωσε πως
«κατά τη γνώμη μου, υπάρχει κίνδυνος να συμβούν μελλοντικοί θάνατοι, αν δεν ληφθούν μέτρα».

Υπενθυμίζεται, πως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ προτείνουν ως ανώτατο όριο ανά ηλικιακή ομάδα τις εξής δοσολογίες:

  • 0-6 μηνών: 25 μικρογραμμάρια (1.000 IU)
  • 7-12 μηνών: 38 μικρογραμμάρια (1.500 IU)
  • 1-3 έτη: 63 μικρογραμμάρια (2.500 IU)
  • 4-8 έτη: 75 μικρογραμμάρια (3.000 IU)
  • 9 ετών και άνω: 100 μικρογραμμάρια (4.000 IU)

Πηγή: newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 19:12

Σχετικά Άρθρα

  • Η έξυπνη αλλαγή στα μανιτάρια που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D
    Η έξυπνη αλλαγή στα μανιτάρια που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D

    Ένα απλό κόλπο στην προετοιμασία των μανιταριών μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Θα το δοκιμάσετε;

    Παρότι ζούμε σε μια χώρα με αυξημένη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, της λεγόμενης βιταμίνης του ήλιου. Ο λόγος πίσω από αυτή την ανεπάρκεια κρύβεται και στον τρόπο ζωής: η εργασία στους εσωτερικούς χώρους, που έχει γίνει ο κανόνας, μειώνει την πρόσληψή της. Όταν βρισκόμαστε στον ήλιο, μια ουσία που ονομάζεται 7-DHC απορροφά τη βιταμίνη D στο δέρμα και ξεκινά τις απαραίτητες μετατροπές, έτσι ώστε το σώμα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη θρεπτική ουσία.

    Δε χρειάζεται, όμως, μόνο το σώμα την έκθεση στον ήλιο για να ενισχύσει την παραγωγή της βιταμίνης D. Σύμφωνα με τη διαπιστευμένη διατροφολόγο Shyla Cadogan, εάν τοποθετήσουμε τα μανιτάρια στον ήλιο, αυξάνεται δραστικά η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Άλλες τροφές που περιέχουν φυσικά τη βιταμίνη D είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, ο τόνος και το συκώτι του βοδινού. Τα μανιτάρια είναι η επόμενη καλύτερη πηγή βιταμίνης D, μετά από τις παραπάνω ζωικές πηγές.

    Πιο αναλυτικά, η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D3 από τις ζωικές πηγές. Η πρώτη μετατρέπεται σε βιταμίνη D3, αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η δεύτερη είναι λίγο πιο αποτελεσματική για την αύξηση των συνολικών επιπέδων βιταμίνης D. Όπως όταν ο ήλιος χαϊδεύει το δέρμα σας, ενεργοποιείται η διαδικασία για την παραγωγή βιταμίνης D, ανάλογα τα μανιτάρια όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D2 αυξάνεται σημαντικά.

    Ποια μανιτάρια να επιλέξετε

    Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών που χρησιμοποιούνται ανά τους αιώνες, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους. Σήμερα, οι επιδράσεις τους έχουν μελετηθεί σε σχέση με τη θεραπεία του καρκίνου, της κατάθλιψης και της υπέρτασης.

    Όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D, έχει αποδειχθεί ότι τα μανιτάρια shiitake περιέχουν όχι μόνο βιταμίνη D2, αλλά και βιταμίνη D3, ακόμη και μια σπάνια μορφή βιταμίνης D που ονομάζεται βιταμίνη D4, όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Αντίστοιχα, και τα μανιτάρια πορτομπέλο έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν αυτή τη μοναδική μορφή βιταμίνης. Υπάρχει πολύ λίγη βιβλιογραφία σχετικά με τη βιταμίνη D4, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως διερευνάται η σχέση μεταξύ μανιταριών και υπεριώδους ακτινοβολίας.

    Οι κατάλληλοι συνδυασμοί

    Δεδομένου ότι τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η προσθήκη μιας πηγής λιπαρών στο γεύμα, όπως το τυρί ή το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της απορρόφησης της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το λίπος για να απορροφηθεί αποτελεσματικά και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς, προκειμένου το σώμα να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όταν τη χρειάζεται.

    Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κόψτε τα μανιτάρια σας σε φέτες πριν τα βγάλετε έξω στον ήλιο για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη επιφάνεια. Εάν δεν έχετε το χρόνο, τοποθετήστε τα έξω με τα ελάσματά τους – το κάτω μέρος της «ομπρελίτσας» τους- προς τον ήλιο. Αφήνοντάς τα στον ήλιο για μόλις 15 λεπτά, ενώ ετοιμάζετε το υπόλοιπο γεύμα σας, είναι αρκετό για να έχετε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε με αυτά την ίδια μέρα, απλά αποθηκεύστε τα για μελλοντική χρήση.

    Εφόσον η επάρκεια της βιταμίνη D θεωρείται δύσκολη, η διατροφολόγος επισημαίνει ότι συμβουλές όπως οι παραπάνω, μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές. Άλλωστε, η βιταμίνη D θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως οι ελλείψεις της θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφορετικών ασθενειών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου - Επαναστατική μελέτη από Έλληνα ερευνητή
    Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου - Επαναστατική μελέτη από Έλληνα ερευνητή

    Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και του εντερικού μικροβιώματος, που συμβάλλει στην ανοσία κατά του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, εντόπισε έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα, δρ Ευάγγελο Γιαμπαζολιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

    Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη D προωθεί την αύξηση ενός είδους βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών, το οποίο βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου. «Η αρχική μας παρατήρηση ήταν απρόσμενη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανοσοεπιτήρηση Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως περιγράφει, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ποντίκια, στα οποία έλειπε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, γνωστή ως «Gc globulin», έδειξαν ενισχυμένη ανοσία στον καρκίνο. Μία από τις κύριες λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης είναι να προσδένεται στη βιταμίνη D στο αίμα κρατώντας την μακριά από τους ιστούς. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στους ιστούς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία στον καρκίνο, υπόθεση την οποία επιβεβαίωσαν με τα πειράματά τους: ποντίκια με έλλειψη στη «Gc globulin» υποβλήθηκαν σε δίαιτα χωρίς βιταμίνη D με αποτέλεσμα να μην έχουν προστασία από τον καρκίνο. Αντίστοιχα, όταν δόθηκε δίαιτα υψηλή σε βιταμίνη D σε ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, εμφάνισαν βελτιωμένη αντίσταση σε πειραματικούς καρκίνους.

    Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D απουσίαζε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα με απουσία ζωντανών μικροοργανισμών. Με βάση το εύρημα αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βιταμίνη D προάγει την ανοσία του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους πληθυσμούς των «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα ζώα και στον άνθρωπο. Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων ενός βακτηρίου του εντερικού μικροβιώματος που ονομάζεται «Bacteroides fragilis».

    «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό το είδος βακτηρίου προάγει την αντικαρκινική ανοσία», διευκρινίζει ο κ. Γιαμπαζολιάς. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας του καρκίνου στους ανθρώπους». Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι «συνολικά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια άνευ προηγουμένου σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του μικροβιώματος του εντέρου που επηρεάζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο».

    Αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της ανοσοθεραπείας

    Άλλη μία σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η επίδραση της βιταμίνης D στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας του εντερικού μικροβιώματος να προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο και να αυξάνει την επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας.

    Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και πλέον έχει εγκριθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νεφρών και των πνευμόνων. Ωστόσο, ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute» εξηγεί ότι «παρά τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς εξίσου καλά σε αυτή τη θεραπεία και μόνο μια μικρή ομάδα εξ αυτών έχει μακροχρόνιο όφελος». Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, πληθυσμοί βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τις αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας και η χρήση του μικροβιώματος ως θεραπευτική προσέγγιση με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας του καρκίνου είναι υπό διερεύνηση.

    Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς υπογραμμίζει, πάντως, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα στον άνθρωπο και εάν αυτό έχει κάποιο θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος για τον καρκίνο». «Ένα βασικό ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε με την ομάδα μου χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα είναι το πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα "καλό" μικροβίωμα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στις ανοσολογικές αποκρίσεις και την πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου», τονίζει.

    Στην κατεύθυνση αυτή, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1,5 εκατομμύρια άτομα στη Δανία και εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Γιαμπαζολιάς, «συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσουμε εάν η βιταμίνη D συνδέεται με ένα "καλό" μικροβίωμα στους ανθρώπους» και προσθέτει: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D προσφέρει οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου».

    Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στην Κλινική Βιοχημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Κατέχει διδακτορικό στη Βιολογία του Καρκίνου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Στίφεν Τέιτ, με υποτροφία από τον ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK» (CRUK). Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής εργάστηκε στο «CRUK Scotland Institute», όπου και ανακάλυψε μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τον κυτταρικό θάνατο με την ανοσία στον καρκίνο. Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου τιμήθηκε με τα βραβεία «Institute of Cancer Sciences Prize» (2017) και «CRUK Pontecorvo Prize» (2018).

    Στη συνέχεια εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή Καετάνο Ρέις ε Σόουζα στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο. Εκεί ανακάλυψε πρωτεΐνες του πλάσματος στο αίμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (2020) για να διερευνήσει το θεραπευτικό δυναμικό αυτών των ευρημάτων με στόχο την παραγωγή νέων ανοσοθεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, μελέτησε την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τη σύνδεση συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου στη διατροφή ως ρυθμιστή της ικανότητας μικροβίων του εντέρου να ενισχύουν ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του καρκίνου. Από το 2023 ηγείται της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στο CRUK Manchester Institute, η οποία μελετά την επίδραση του κυτταρικού θανάτου και του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσία κατά του καρκίνου.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων
    Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων

    Μπορεί μια βιταμίνη να αποσοβήσει τον κίνδυνο άνοιας; Θετικά απαντούν οι ερευνητές που προκρίνουν μια πασίγνωστη βιταμίνη σε ρόλο «φύλακα» του νου για τους 80ρηδες

    Η κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης D ημερησίως μπορεί να να μας προφυλάξει από τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η βιταμίνη D περισσότερο γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, είναι επίσης γνωστή για τα οφέλη της όσον αφορά την απορρόφηση του ασβεστίου και του φώσφορου και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φαίνεται όμως ότι είναι παράλληλα και η βιταμίνη της οξύνειας και οξυδέρκειας.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και άνοιας μεταξύ 12.388 ατόμων που συμεμτείχαν στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ.

    Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ήταν 71 έτη και στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν άνοια. Το 37% (4.637) ανέφεραν ότι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

    Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η λήψη βιταμίνης D παρουσίαζε συσχέτιση με την απουσία άνοιας από τη ζωή των συμμετεχόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρατηρήθηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας στην ομάδα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D. Σε ολόκληρο το δείγμα που αναλύθηκε, συνολικά 2.696 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας όταν δηλαδή οι συμμετέχοντες ήταν κοντά στα 80 έτη κατά μέσο όρο. Μεταξύ αυτής της ομάδας, 2.017 (75%) δεν λάμβαναν βιταμίνη D, ενώ 679 (25%) είχαν ελάχιστη έκθεση σε αυτή τη βιταμίνη.

    Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Zahinoor Ismail εξήγησε ότι η ευεργετική δράση της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου άνοιας δεν ήταν άγνωστη στους ερευνητές, ωστόσο θέλησαν να επικεντρωθούν ειδικά στο ρόλο των συμπληρωμάτων της βιταμίνης σε σχέση με την άνοια.

    Στα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων ότι η δράση της βιταμίνης D ηταν μεγαλύτερη στις γυναίκες, καθώς και σε όσους είχαν φυσιολογική αντιληπτική ικανότητα σε αντίθεση με όσους ανέφεραν συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής. Επίσης η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν πιο δραστική σε όσους δεν έφεραν το ένοχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ γονίδιο APOEe4.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας καί οτι η βιταμίνη D λειτουργεί ως «καθαριστής» των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Η βιταμίνη D μπορει να προφυλάσσει ή να καθυστερεί από την άνοια σύμφωνα με τα ευρήματα, αλλά προτού σπεύσετε να πάρετε συμπληρώματα λάβετε υπόψιν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων. Με άλλα λόγια πρέπει να γίνουν μελέτες σε ασθενείς για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα των μελετών παρατήρησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Η βιταμίνη που έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεση
    Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Η βιταμίνη που έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεση

    Μια βασική βιταμίνη που ενισχύει και το ανοσοποιητικό και την υγεία του εγκεφάλου συμβάλλει και στην αντιμετωπίση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

    H βιταμίνη του ήλιου μπορεί να λειτουργήσει και ως ρυθμιστής της διάθεσης σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Όπως αναδεικνύει νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D συνέβαλε στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

    Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tuomas Mikola από το Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας στο Kuopio διεξήγαγε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, με στόχο να εντοπιστούν μελέτες που διερευνούσαν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αποκλείστηκαν, ωστόσο, οι μελέτες που αξιολογούσαν τη φωτοθεραπεία, τη συμπληρωματική χορήγηση (εκτός από το ασβέστιο) και τη διπολική διαταραχή.

    Αφού οι ερευνητές βασίστηκαν σε 41 τυχαιοποιημένες μελέτες με εικονικό φάρμακο και 53.235 συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είχε θετική επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Ειδικότερα, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D ≥2.000 IU την ημέρα φαίνεται να μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

    «Παρά το ευρύ πεδίο εφαρμογής αυτής της μετα-ανάλυσης, η βεβαιότητα των στοιχείων παραμένει χαμηλή λόγω της ετερογένειας των πληθυσμών που μελετήθηκαν και λόγω του κινδύνου μεροληψίας που συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό μελετών», ανέφερε ο δρ. Mikola σε δήλωσή του. «Τα ευρήματα αυτά θα ενθαρρύνουν νέες, υψηλού επιπέδου κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κατάθλιψη, προκειμένου να φωτιστεί περισσότερο ο πιθανός ρόλος του συμπληρώματος βιταμίνης D στη θεραπεία της κατάθλιψης» κατέληξε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε τη δόση – Τα συμπτώματα
    Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε τη δόση – Τα συμπτώματα

    Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε υπερδοσολογία από βιταμίνη D.

    Η βιταμίνη D είναι μια πολύ σημαντική για τον οργανισμό ουσία, η έλλειψη της οποίας μπορεί σε βάθος χρόνου να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Στην Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και ως εκ τούτου λαμβάνουν συμπληρώματα. Εάν, όμως, δεν λαμβάνετε τα συμπληρώματα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και αν δεν κάνετε τακτικά τις απαραίτητες εξετάσεις, υπάρχει η κίνδυνος της υπερδοσολογίας. Σύμφωνα με το Healthstat.gr, πρόκειται για μια σπάνια, αλλά δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

    Εμφανίζεται όταν κάποιος έχει πάρα πολύ βιταμίνη D στο σώμα του. Η τοξικότητα της βιταμίνης D ονομάζεται επίσης υπερβιταμίνωση D. Μια υπερδοσολογία βιταμίνης D είναι συνήθως μια παρενέργεια της λήψης μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

    Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για να «χτίσει» υγιή οστά. Το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο - ένα κύριο συστατικό για την υγεία των οστών - χωρίς τη βοήθεια της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί, των κρόκων αυγών, του κόκκινου κρέατος και το συκωτιού. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν προσθήκη βιταμίνης D και περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D όταν το άμεσο ηλιακό φως μετατρέπει τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας σε καλσιφερόλη (ενεργή βιταμίνη D).

    Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια, ακόμη και σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα. Για να εμφανιστούν συμπτώματα τοξικότητας, θα χρειαστεί να λάβετε σημαντικές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές από τις αιτίες της τοξικότητας της βιταμίνης D είναι συνέπεια της ακατάλληλης συνταγογράφησης, της μη λήψης βιταμίνης D όπως συνταγογραφείται και της χρήσης σκευασμάτων υψηλής δόσης χωρίς άδεια.

    Η υπερβολική επίδραση της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα - μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία. Συχνά διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης αίματος. Τα περισσότερα άτομα με υπερασβεστιαιμία δεν θα έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν λάβει υψηλές δόσεις βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε κάποιον που έχει λάβει εξαιρετικά υψηλή δόση για σύντομο χρονικό διάστημα.

    Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία και το πόσο καιρό έχουν αυξηθεί τα επίπεδα.

    Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

    - Πεπτικά προβλήματα, ναυτία, έμετος, κακή όρεξη και δυσκοιλιότητα

    - Αυξημένη δίψα

    - Αυξημένη ούρηση

    - Μυϊκή αδυναμία ή συσπάσεις

    - Κόπωση ή αίσθημα υπερβολικής κόπωσης

    - Σύγχυση

    - Πόνο στα οστά

    - Εύθραυστα οστά που μπορεί να είναι επιρρεπή σε σπάσιμο

    - Υψηλή πίεση του αίματος

    Ενδέχεται να εμφανίσετε πιο σοβαρές παρενέργειες με υψηλότερες δόσεις, κυρίως με εβδομαδιαία δοσολογία 20.000 έως 50.000 διεθνών μονάδων (IU). Η εβδομαδιαία δόση των 50.000 IU είναι η υψηλότερη δυνατή συνταγογραφούμενη δόση. Η μακροχρόνια συμπλήρωση βιταμίνης D σε δόσεις που κυμαίνονται από 5.000 έως 50.000 IU φαίνεται ασφαλής όταν λαμβάνεται σωστά.

    Υψηλότερες δόσεις συνήθως συνταγογραφούνται σε άτομα των οποίων το σώμα δεν επεξεργάζεται επαρκώς τη βιταμίνη D λόγω ορισμένων παθήσεων υγείας. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν το άσθμα, την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη ραχίτιδα και τη φυματίωση. Η υψηλότερη δόση συχνά συνταγογραφείται για τη διόρθωση ή την πρόληψη της ανεπάρκειας.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων
    Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων

    Μπορεί μια βιταμίνη να αποσοβήσει τον κίνδυνο άνοιας; Θετικά απαντούν οι ερευνητές που προκρίνουν μια πασίγνωστη βιταμίνη σε ρόλο «φύλακα» του νου για τους 80ρηδες

    Η κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης D ημερησίως μπορεί να να μας προφυλάξει από τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η βιταμίνη D περισσότερο γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, είναι επίσης γνωστή για τα οφέλη της όσον αφορά την απορρόφηση του ασβεστίου και του φώσφορου και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φαίνεται όμως ότι είναι παράλληλα και η βιταμίνη της οξύνειας και οξυδέρκειας.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και άνοιας μεταξύ 12.388 ατόμων που συμεμτείχαν στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ.

    Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ήταν 71 έτη και στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν άνοια. Το 37% (4.637) ανέφεραν ότι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

    Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η λήψη βιταμίνης D παρουσίαζε συσχέτιση με την απουσία άνοιας από τη ζωή των συμμετεχόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρατηρήθηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας στην ομάδα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D. Σε ολόκληρο το δείγμα που αναλύθηκε, συνολικά 2.696 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας όταν δηλαδή οι συμμετέχοντες ήταν κοντά στα 80 έτη κατά μέσο όρο. Μεταξύ αυτής της ομάδας, 2.017 (75%) δεν λάμβαναν βιταμίνη D, ενώ 679 (25%) είχαν ελάχιστη έκθεση σε αυτή τη βιταμίνη.

    Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Zahinoor Ismail εξήγησε ότι η ευεργετική δράση της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου άνοιας δεν ήταν άγνωστη στους ερευνητές, ωστόσο θέλησαν να επικεντρωθούν ειδικά στο ρόλο των συμπληρωμάτων της βιταμίνης σε σχέση με την άνοια.

    Στα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων ότι η δράση της βιταμίνης D ηταν μεγαλύτερη στις γυναίκες, καθώς και σε όσους είχαν φυσιολογική αντιληπτική ικανότητα σε αντίθεση με όσους ανέφεραν συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής. Επίσης η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν πιο δραστική σε όσους δεν έφεραν το ένοχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ γονίδιο APOEe4.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας καί οτι η βιταμίνη D λειτουργεί ως «καθαριστής» των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Η βιταμίνη D μπορει να προφυλάσσει ή να καθυστερεί από την άνοια σύμφωνα με τα ευρήματα, αλλά προτού σπεύσετε να πάρετε συμπληρώματα λάβετε υπόψιν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κλινικές μελέτες για την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων. Με άλλα λόγια πρέπει να γίνουν μελέτες σε ασθενείς για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα των μελετών παρατήρησης.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Βιταμίνη D και ασβέστιο: Ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές που μας τα προσφέρουν
    Βιταμίνη D και ασβέστιο: Ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές που μας τα προσφέρουν

    Όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

    Το ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών και παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς, στην λειτουργία των μυών και στη σηματοδότηση των νεύρων.

    Εξίσου σημαντική για την υγεία είναι και η βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από πληθώρα παθήσεων, από την οστεοπόρωση, την υπέρταση και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη και την άνοια, έτσι πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 600 IU (800 IU για τα άτομα 70 ετών και άνω).

    Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και D, οι οποίες θα ήταν καλό να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

    Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα -όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι- παρέχουν ασβέστιο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σύμφωνα με το Healthstat.gr, όπως:

    • Σπανάκι
    • Μπάμιες
    • Σόγια
    • Λευκά φασόλια
    • Μερικά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομός, πέρκα και ιριδίζουσα πέστροφα
    • ρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως κάποιοι χυμοί πορτοκαλιού, πλιγούρι βρώμης και δημητριακά πρωινού

    Στα σημαντικά τρόφιμα που παρέχουν βιταμίνη D ανήκουν:

    • Λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός
    • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμός πορτοκαλιού, γάλα σόγιας και δημητριακά
    • Μοσχαρίσιο συκώτι
    • Τυρί
    • Κρόκοι αυγών

    Για να λάβετε βιταμίνη D από τα τρόφιμα, τα ψάρια είναι μια καλή επιλογή. Περίπου 100 γραμμάρια μαγειρεμένου σολομού έχουν περίπου 570 διεθνείς μονάδες (IU).

    Πόσο ασβέστιο και βιταμίνη D χρειάζεστε;

    Ακολουθεί η ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D που χρειάζεστε καθημερινά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής.

    Ασβέστιο

    Παιδιά 1-3 ετών: 700 χιλιοστόγραμμα (mg)

    Παιδιά 4-8 ετών: 1.000 mg

    Παιδιά 9-18 ετών: 1.300 mg

    Ενήλικες 19-50 ετών: 1.000 mg

    Γυναίκες 51 έως 70 ετών: 1.200 mg

    Άνδρες 51 έως 70 ετών: 1.000 mg

    Γυναίκες και άνδρες 71 ετών και άνω: 1.200 mg

    Βιταμίνη D

    Ηλικία 1-70: 600 IU

    Ηλικία 71 ετών και άνω: 800 IU

    Σημειώνται, ότι ογιατρός σας μπορεί να σας συστήσει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D, ειδικά εάν δεν λαμβάνετε αρκετά από αυτά ή εάν κινδυνεύετε από οστεοπόρωση.

    Πηγή: Healthstat.gr - iEidiseis.gr

  • Αυτή είναι η βιταμίνη που βοηθά στην απώλεια βάρους
    σε Plus +
    Αυτή είναι η βιταμίνη που βοηθά στην απώλεια βάρους

    Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει πιθανώς ρόλο στην παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει την πείνα αλλά και το ποσοστό του λίπους που συσσωρεύεται στο σώμα.

    Η βιταμίνη αυτή με αυστηρά κριτήρια αποτελεί ένα λιποδιαλυτό στεροειδές.

    Λαμβάνεται εξωγενώς σε μικρό ποσοστό μέσω κάποιων τροφών στην πρόδρομη μορφή της (D3) της οποίας η δράση είναι ανενεργή έως ότου περάσει από μια σειρά μεταβολικών διεργασιών από τον οργανισμό που την καθιστούν ενεργή.

    Οι τροφές που αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης D είναι ο κρόκος του αυγού, τα πολύ λιπαρά ψάρια και το συκώτι.

    Ωστόσο η μεταβολική επεξεργασία και το τελικό αποτέλεσμα διάθεσης και απορρόφησης της συγκεκριμένης βιταμίνης διαφέρουν από άτομο σε άτομο με αποτέλεσμα συχνά να μην είναι επαρκής για τις ανάγκες του ανθρώπου.

    Πώς θα τη λάβουμε με φυσικό τρόπο

    20΄ έκθεσης στο ηλιακό φως καθημερινά, ειδικά γύρω στις 12.00 μ.μ. όπου οι ακτίνες του ηλίου είναι κάθετες, βοηθούν στην σύνθεση βιταμίνης D και κατ’ επέκταση στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού.

    Αυτός είναι και ο λόγος που το χειμώνα, λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας, παρουσιάζεται σε πολλούς ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης η οποία οδηγεί μεταξύ άλλων και σε αύξηση βάρος. Ζώντας όμως σε μια χώρα με 9 μήνες το χρόνο καλοκαιρία μας δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Ειδικά τώρα το καλοκαίρι ο ήλιος μας χαρίζει το καλύτερο δώρο υγείας και ομορφιάς το οποίο αν το συνδυάσεις με την κατάλληλη διατροφή, που κάποιες φορές μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιο σχετικό συμπλήρωμα, τότε θα διατηρήσεις τις μεταβολικές σου ορμόνες σε υψηλή απόδοση και το βάρος σου στα επιθυμητά επίπεδα.

    Oι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες D

    1. Σολομός

    Ο άγριος σολομός περιέχει περίπου 988 IU βιταμίνης D ανά μερίδα, ενώ ο σολομός εκτροφής περιέχει 250 IU κατά μέσο όρο. Αυτό είναι το 165% και το 42% της ημερήσιας πρόσληψης, αντίστοιχα.2. Ρέγγες και σαρδέλες

    Η ρέγγα περιέχει 1.628 IU βιταμίνης D ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Οι ρέγγες, οι σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, είναι επίσης καλές πηγές.

    3. Τόνος σε κονσέρβα

    Ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει 236 IU βιταμίνης D ανά μερίδα. Επιλέξτε ελαφρύ τόνο και καταναλώστε 170 γραμμάρια ή λιγότερο την εβδομάδα για να αποφύγετε τη συσσώρευση μεθυλ-υδραργύρου.

    4. Στρείδια

    Τα στρείδια είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και παρέχουν το 53% της ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη D. Περιέχουν επίσης περισσότερη βιταμίνη Β12, χαλκό και ψευδάργυρο από ό,τι μια πολυβιταμίνη.

    5. Γαρίδες

    Οι γαρίδες παρέχουν 152 IU βιταμίνης D ανά μερίδα και είναι επίσης πολύ χαμηλές σε λιπαρά. Περιέχουν χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

    6. Κρόκοι αυγών

    Τα αυγά από κότες εκτροφής περιέχουν μόνο περίπου 30 IU βιταμίνης D ανά κρόκο. Ωστόσο, τα αυγά από όρνιθες που εκτρέφονται έξω ή ταΐζονται με τροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνη D, περιέχουν πολύ περισσότερη.

    7. Μανιτάρια

    Τα μανιτάρια μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη D2 όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως. Μόνο τα άγρια μανιτάρια ή μανιτάρια που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεριώδες φως είναι καλές πηγές βιταμίνης D.

    8. Ενισχυμένες τροφές

    Οι φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι περιορισμένες, ειδικά εάν είστε χορτοφάγοι ή δε σας αρέσουν τα ψάρια.

    Πηγή: in. - photo: diana-polekhina-unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch