Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 12:26

Ύποπτοι δεκαεπτά ανήλικοι για σεξουαλικές επιθέσεις «πολλών μηνών» σε βάρος 12χρονης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Κατέγραφαν τις αποτροπιαστικές πράξεις τους σε βίντεο

Δέκα επτά έφηβοι βαρύνονται με υποψίες ότι επιτέθηκαν σεξουαλικά σε ένα κορίτσι 12 ετών «πολλές φορές την εβδομάδα για πολλούς μήνες» στην Αυστρία, καταγράφοντας σε βίντεο ή τραβώντας φωτογραφίες τις πράξεις τους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε μία φτωχή συνοικία νότια της Βιέννης το διάστημα «μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2023, στις σκάλες, τις τουαλέτες, σε έναν χώρο στάθμευσης, σε ένα ξενοδοχείο ή στα σπίτια των αυτουργών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Φλόριαν Φίντα.

Οι ύποπτοι, στην πλειονότητά τους ανήλικοι, είναι συριακής, τουρκικής, ιταλικής, βουλγαρικής και σερβικής καταγωγής. Δύο εξ αυτών είναι κάτω των 14 ετών και δεν θεωρούνται ποινικά υπεύθυνοι.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2023

Σχεδόν όλοι οι ύποπτοι ήταν γνωστοί στην αστυνομία για άλλα εγκλήματα, κατηγορούνται τώρα για σεξουαλικά εγκλήματα και παραγωγή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος ανηλίκου. Δεκατρείς εξ αυτών οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του ανακριτή και αρνούνται εν μέρει τα γεγονότα.

Δεχόταν απειλές

Οι κατηγορούμενοι και το θύμα, αυστριακής υπηκοότητας, συναντήθηκαν μέσω ενός εκ των εφήβων, που είχε θωπεύσει το κορίτσι. Κατόπιν ήρθε σε επαφή με τα άλλα αγόρια.

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν βίντεο με τις πράξεις τους, ενώ υπάρχουν υποψίες σε βάρος ενός εξ αυτών ότι απείλησε να δημοσιεύσει τις εικόνες εάν το θύμα αρνούταν να πάει μαζί του. Όμως, σύμφωνα με την αστυνομία, κανένα βίντεο δεν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Από φόβο αντιποίνων, το κορίτσι δεν αποκάλυψε όσα βίωνε προτού τελικά τον Οκτώβριο τα εκμυστηρευτεί στη μητέρα της, η οποία κατέθεσε μήνυση.

Την έρευνα αναμένεται να αναλάβουν οι εισαγγελικές αρχές, που καλούνται να ρίξουν φως σε αυτήν την υπόθεση, σπάνια σε αυτή τη χώρα, όπου το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 11:22

Σχετικά Άρθρα

  • Αλεξανδρούπολη: Βιασμό έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση στον 5χρονο
    Αλεξανδρούπολη: Βιασμό έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση στον 5χρονο

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι το παιδί έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης - «Δεν θέλει να πάει ξανά στο νηπιαγωγείο», λέει ο πατέρας του

    Σοκάρουν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενεργήθηκε στον πεντάχρονο μετά την καταγγελία ότι έπεσε θύμα βιασμού από δύο συνομηλίκους του σε νηπιαγωγείο της Αλεξανδρούπολης, κατά την διάρκεια του διαλείμματος.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, από την ιατροδικαστική εξέταση βρέθηκαν συμβατά ευρήματα στην επίμαχη περιοχή του ανηλίκου τα οποία μαρτυρούν και δίνουν μια γενική εικόνα παιδιού που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
    Συγκεκριμένα, και στον βαθμό που γίνεται να αναπαραχθεί, από την εξέταση προέκυψε ότι ο πεντάχρονος φέρει κακώσεις από δάχτυλο ή κάποιο αντικείμενο όπως μολύβι, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βιάστηκε από αντρικό μόριο.
    Στο μεταξύ, ο πατέρας του παιδιού είπε ότι ο πεντάχρονος είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Είναι σαν άρρωστος μέσα στο σπίτι, δεν ακούμε ούτε τη φωνή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Οι γονείς του ανηλίκου επισημαίνουν ότι ο γιος τους ήταν ένα πολύ ζωηρό παιδί και τώρα δε θέλει ούτε να μιλάει, ειδικά για όσα κατήγγειλε ότι βίωσε από τους δύο συμμαθητές του. «Το μόνο που μας ζήτησε είναι να μην ξαναμιλήσουμε για αυτό το πρόβλημα άλλο, έχει κουραστεί πολύ καθώς τον πιάνουν και τον ρωτάνε κι άλλοι άνθρωποι που έμαθαν για το περιστατικό. Είναι τόσο δύσκολο και για εμάς, για την ψυχολογία όλης της οικογένειας. Προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί αλλά είναι πολύ δύσκολο» επισημαίνει.

    «Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη» τονίζει με αφορμή ότι σήμερα θα οδηγηθούν στα δικαστήρια οι δύο νηπιαγωγοί, οι οποίοι κατηγορούνται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και οι γονείς των δύο ανήλικων, οι οποίοι συνελήφθησαν για παραμέληση εποπτείας.

    Δεν θέλει να πάει ξανά στο νηπιαγωγείο

    Την ίδια ώρα ο πατέρας του πεντάχρονου επισημαίνει ότι το παιδί δε θέλει να ξαναπάει στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς αισθάνεται τρόμο μετά από όσα καταγγέλλει ότι βίωσε μέσα στην τάξη.

    «Πήγαμε με το αμάξι έως το νηπιαγωγείο και μόλις φτάσαμε το παιδί μου είπε αμέσως μπαμπά θέλω να φύγουμε από εδώ. Δε θέλει ούτε να το βλέπει, όχι να μπει μέσα. Θα ζητήσουμε να αλλάξει νηπιαγωγείο, φοβάται πάρα πολύ και εμείς δε θέλουμε να το στείλουμε ξανά εκεί. Δε θα αισθανθούμε καλά, φοβόμαστε μη γίνει ξανά οτιδήποτε εκεί πέρα» υπογραμμίζει.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αλεξανδρούπολη: Ερωτήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση 5χρονου από συνομηλίκους του
     Αλεξανδρούπολη: Ερωτήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση 5χρονου από συνομηλίκους του

    Αλεξανδρούπολη: Πώς τα παιδιά γνώριζαν την πράξη; Τι έκαναν οι εκπαιδευτικοί; Τα ερωτήματα για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης του 5χρονου από δυο συνομήλικους σε νηπιαγωγείο, είναι πολλά

    Πλήθος ερωτημάτων εγείρονται για την καταγγελλόμενη σεξουαλική κακοποίηση ενός 5χρονου αγοριού, από δύο συνομήλικούς του, στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα μέσα στο σχολείο.

    Όπως προέκυψε από την προανάκριση, το 5χρονο παιδί κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τους συνομήλικους συμμαθητές του κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Όταν γύρισε σπίτι του, παραπονέθηκε πως νιώθει έντονη αδιαθεσία με αποτέλεσμα οι γονείς του να το μεταφέρουν στα Επείγοντα του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

    «Τι ακριβώς συνέβη και τα παιδιά γνώριζαν την πράξη και την αναπαρήγαγαν;»

    Δυστυχώς μετά την εξέταση, γιατροί και ιατροδικαστές είπαν πως βρήκαν ίχνη που παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση.

    «Ενα παιδί έχει εκτεθεί στην πράξη είτε συμμετέχοντας είτε ως παρατηρητής»

    Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς τα δύο 5χρονα παιδιά γνώριζαν την πράξη και την αναπαρήγαγαν.

    Σύμφωνα με την ψυχολόγο Βέρα Αθανασίου, «συνήθως ένα παιδί έχει εκτεθεί σε αυτό, είτε συμμετέχοντας είτε ως παρατηρητής».

    Η ίδια μιλώντας στο MEGA απηύθυνε έκκληση σε γονείς και εκπαιδευτικούς να προσέχουν για τυχόν ύποπτα σημάδια.

    «Απευθύνομαι και στους εκπαιδευτικούς, όταν βλέπουν ένα παιδί μέσα από το παιχνίδι να κάνει άσεμνες πράξεις ή ζωγραφίζει περίεργα πράγματα θα πρέπει να μας απασχολούν και να τα προσέχουμε», σημείωσε η ψυχολόγος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Ανθούλα Ανάσογλου, ανέφερε: «Ο νόμος τα αναγνωρίζει ως νήπια, και όχι ως παιδιά. Είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, φτάσαμε σε νηπιακή ηλικία, που είναι ο πάτος; Σοκαριστήκαμε όλοι. Είναι μια ηλικία που δεν υπάρχουν δεδομένα, ερεθίσματα, είναι μια ηλικία στην οποία μαθαίνεις. Τι ακριβώς συνέβη και τα παιδιά γνώριζαν την πράξη και την αναπαρήγαγαν; Το έκανε το ένα παιδί και το άλλο μιμήθηκε την πράξη αλλά αυτή την πράξη κάπου που την έχουν δει. Δεν χρειάζεται να πούμε λεπτομέρειες», είπε.

    «Οι γονείς των θυτών ήθελαν να προκαλέσουν»

    Η ίδια κατήγγειλε ότι χθες το βράδυ παραλίγο να υπάρξει συμπλοκή καθώς οι γονείς των θυτών ήθελαν να προκαλέσουν τους γονείς του θύματος.

    «Επειδή είμαστε στα πλημμελήματα, αφέθηκαν ελεύθεροι. Χθες το βράδυ κόντεψε να υπάρξει μια συμπλοκή. Οι γονείς των παιδιών – θυτών ήθελαν να προκαλέσουν τους γονείς του θύματος. Αυτά είναι ελλείψεις της εισαγγελίας. Όταν αφήνουμε ελεύθερους ανθρώπους με βιασμό, θα έπρεπε να υπάρχουν όροι. Προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους γονείς του θύματος και σύσσωμη η μουσουλμανική κοινότητα μπήκε μπροστά.

    Η πολιτεία όταν βλέπει να συμβαίνουν κάποια φαινόμενα καλό είναι να παρεμβαίνουν άμεσα. Είναι σωστά τα δικονομικά δικαιώματα αλλά πρέπει να δούμε τα θύματα», συμπλήρωσε η κ. Ανάσογλου.

    https://www.megatv.com?p=1679184

    Η συγκλονιστική καταγγελία

    Η περιγραφή του πατέρα για τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του είναι συγκλονιστική.

    «Μία η ώρα που σχολάνε τα παιδιά, πήγε η γυναίκα μου και πήρε το παιδί. Το παιδί ήρθε στο σπίτι, ήταν σαν άρρωστο. Λέει η γυναίκα μου ‘ αγόρι μου, τι να φτιάξω να φας;’. ‘Τίποτα’, λέει. Κοιμήθηκε το παιδί και ξύπνησε 18:00 η ώρα. Λέει το παιδί ‘θέλω να πάω τουαλέτα’. Πήγε τουαλέτα το παιδί και έτρεξε μέσα πάλι», είπε ο πατέρας του παιδιού.

    «Λέω ‘τι έγινε;’, ‘δεν μπορώ’, λέει. ‘Μπαμπά’, λέει, ‘τσούζει, πονάει. Σήμερα που βγήκαμε διάλειμμα δύο παιδιά με πήραν μέσα στην τάξη, με χτύπησαν πολύ, μετά με έσπρωξαν και έπεσα εγώ κάτω’. Μετά ο ένας έβγαλε από το παιδί το παντελόνι, ένας του έπιασε τα χέρια κι ένας πάει, βάζει το δ… και το βγάζει», συνέχισε να περιγράφει ο πατέρας του 5χρονου.

    «Πήγα και μίλησα και μου είπε η διευθύντρια ‘μην μιλήσετε στις κάμερες’»

    Και πρόσθεσε: «Μετά ο άλλος πάει και κρατάει το παιδί και άλλος πάει και βάζει το δ… του και το βγάζει. Εγώ μόλις το άκουσα αυτό, πήγα στους γονείς των παιδιών που έκαναν αυτό. Λέω ‘βγες λίγο’. Το ένα παιδί βγαίνει και λέει ‘ναι, κάναμε δύο άτομα’ και γελάει. Η μάνα του χτυπάει το παιδί και λέει ‘όχι, εσύ δεν έκανες πες, έκανε άλλο παιδί’».

    «Πήγα στο νοσοκομείο, ήρθε παιδοχειρουργός και είδε το παιδί… Πού ήταν η δασκάλα; Πήγα και μίλησα και μου είπε η διευθύντρια ‘μην μιλήσετε στις κάμερες’. Το παιδί λέει ότι η δασκάλα το είδε με κατεβασμένα παντελόνια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    https://www.megatv.com?p=1678402

    Η καταγγελία έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν οι τέσσερις γονείς των δύο παιδιών -θυτών και οι δύο νηπιαγωγοί. Όλοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και θα παρουσιαστούν στην δικάσιμο που έχει οριστεί για την Δευτέρα το πρωί στις 11.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για τις μεν δύο νηπιαγωγούς η παραμέληση εποπτείας ανηλίκων και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, ενώ για τους τέσσερις γονείς παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

    Πηγή: in.gr

  • Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί
    Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί

    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο - Στην Τσεχία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση

    Η σορός ενός πέμπτου θύματος της καταιγίδας Μπόρις στην Αυστρία βρέθηκε σήμερα στο πλημμυρισμένο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των θυμάτων σε αυτή τη χώρα, 19 συνολικά στην Ευρώπη.
    «Μία γυναίκα 81 ετών» απεβίωσε, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κάτω Αυστρίας.
    Ένας πυροσβέστης είχε χάσει τη ζωή του την Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν οι θάνατοι τριών ανδρών, ηλικίας 40-50 ετών, 70 και 80 ετών.
    Η καταιγίδα Μπόρις σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη: εκτός από τα πέντε θύματα στην Αυστρία, η Ρουμανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής επτά θανάτους, η Πολωνία τέσσερις και η Τσεχική Δημοκρατία τρεις καθώς και οκτώ αγνοούμενους.
    Μπορεί οι μετεωρολογικές συνθήκες να βελτιώνονται σε πολλά μέρη, όμως το έδαφος παραμένουν πλημμυρισμένο και οι ποταμοί υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα οι αρχές να ζητούν από τον πληθυσμό να συνεχίσει να είναι πολύ προσεκτικός.
    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο και ενώ ο ήλιος επανήλθε, «ανακαλύπτουμε το εύρος της καταστροφής», σύμφωνα με την κυβερνήτη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    Συνολικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποίησαν 33.000 επεμβάσεις αφότου ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή.

    Στη Βιέννη, τέσσερις γραμμές του μετρό παραμένουν εν μέρει κλειστές όπως και όλα τα πάρκα της πόλης λόγω πιθανής πτώσης δέντρων.

    Στην Τσεχική Δημοκρατία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η μεγαλύτερη λεκάνη συγκράτησης ομβρίων, η τεχνητή λίμνη Ρόζμπεργκ (νότια), υπερχείλισε.

    Η πλημμύρα φαίνεται πως θα είναι η χειρότερη στην περιοχή μετά τις πλημμύρες του 2002 που είχαν πλήξει την Πράγα, τη Δρέσδη ή τη Βιέννη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής
    Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής

    Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη μετρούν τις πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες αυξήθηκε σε τουλάχιστον 16 ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

    Θύματα από την κακοκαιρία Boris αναφέρθηκαν στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία, καθώς οι Αρχές στις χώρες που πλήττονται προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ενδέχεται να έρχονται.

    Μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που υπερχείλισε κοντά στο Μπρούνταλ, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Τσεχίας, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

    Στην Αυστρία, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο των υδάτων στα σπίτια τους στις πόλεις Böheimkirchen και Sierndorf, αμφότερες στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας που επλήγη σοβαρά.

    Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε έξι, αφού ένας χειρουργός που επέστρεφε από υπηρεσία στο νοσοκομείο πνίγηκε στη νοτιοδυτική πόλη Nysa και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε μια έκταση της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς η καταιγίδα Boris εξαπέλυσε αυτό που ένας δήμαρχος περιέγραψε ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

    Από τις καταστροφικές πλημμύρες έσπασαν φράγματα, πλημμύρισαν δρόμοι, διεκόπη η ηλεκτροδότηση και βυθίστηκαν ολόκληρες γειτονιές. Αυστριακοί λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες στη χώρα.

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία.

    Περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα -Δραματικές εικόνες σε Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία και Πολωνία

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιτάχυνση της οικονομικής και άλλης στήριξης των θυμάτων. Ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του.<p>Πηγή:

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και δήλωσε ότι η χώρα του είναι «βαθιά θλιμμένη από την είδηση των νεκρών και των αγνοουμένων» και έτοιμη να βοηθήσει.

    Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, έτρεχε να προετοιμαστεί για σοβαρές πλημμύρες καθώς ο Δούναβης ανέβαινε, όπως και η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, δήλωσε ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδίως στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί περιοχή καταστροφής.

    Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στο κρατίδιο. Η κυβερνήτης της περιοχής, Johanna Mikl-Leitner, είπε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες, ίσως τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

    Ο δήμος Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, αποκόπηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για την ώρα έχουν σπάσει 12 φράγματα και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

    Τσεχία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

    Δραματικό κάλεσμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, να «ακολουθούν τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισαν 7.884 περιστατικά ενώ 119.000 νοικοκυριά το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν χωρίς ρεύμα.

    Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Φιάλα, ενώ η πορεία της καταιγίδας οδέυει προς τα δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

    Στην Τσεχία, 207 περιοχές αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας με την πιο κρίσιμη κατάσταση να είναι στη νότια Βοημία, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    Ο ποταμός Μοράβα πλημμύρισε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λίτοβελ, 230 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, ενώ τα σχολεία και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστά.

    Στην Οστράβα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό έκλεισε ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις πόλεις Krnov και Český Těšín.

    Στην Οπάβα, έως και 10.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών του 1997, που ήταν γνωστές ως «η πλημμύρα του αιώνα».

    Οι χειρότερες πλημμύρες στη Ρουμανία

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, είπε ότι η χώρα «θα καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», ενώ σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες του 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη». Τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια και κατέστρεψαν τα πάντα ενώ ζώα όπως κοτόπουλα και κουνέλια «παραδόθηκαν» σε έναν υγρό τάφο.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

  • «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις
    «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις

    Τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κεντρική Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.

    Η κακοκαιρία με το όνομα «Μπόρις» βρίσκεται πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, με τις χώρες Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών.

    Δραματικές εικόνες στην Τσεχία

    Στην Τσεχία, πάνω από 100 τοποθεσίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τα συνεργεία διάσωσης να εργάζονται αδιάκοπα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

    Η ένταση των υδάτων παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της, καθιστώντας το έργο των διασωστών εξαιρετικά δύσκολο. Όπως δήλωσε ο Μίροσλαβ Τσερνι, διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις: «Απομακρύνουμε τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ή αρνήθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους πριν την έλευση της μεγάλης πλημμύρας».

    Πολλές από τις διασώσεις πραγματοποιούνται από αέρος, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση στις πλημμυρισμένες περιοχές με άλλα μέσα.

    Εικόνες αποκάλυψης» στην Πολωνία

    Στην Πολωνία, ολόκληρες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά, με την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γκλουτσολάζι να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Η γέφυρα αρχικά άντεξε, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε υπό την ένταση των υδάτων. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκε την περιοχή και τίμησε το έργο των πυροσβεστών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Σε μια δραματική διάσωση στο Ντερτζιστάβιτσε, τέσσερα αδέρφια και δύο σκυλιά απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα πλημμυρισμένα τους σπίτια, ενώ και ο πατέρας τους απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

    Oλοκληρωτικές καταστροφές στη Ρουμανία

    Στη Ρουμανία, οι κάτοικοι της κομητείας Γαλάτι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που έφερε το χαμηλό βαρομετρικό «Μπόρις» έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

    Οι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθαρίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές, με τη βοήθεια εθελοντών. Ο Ράντου Βαλέριαν, εθελοντής από τη γειτονική πόλη Γαλάτι, δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τον φίλο μας που έχει ανάγκη και μετά θα πάμε σε έναν άλλο συνάδελφο στο χωριό».

    Η Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει προσωρινά κοντέινερ για τη στέγαση των εκτοπισμένων, καθώς πολλές περιοχές έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

  • Συνελήφθη Αυστριακή που κάπνιζε χασίς σε πτήση προς την Κω
    Συνελήφθη Αυστριακή που κάπνιζε χασίς σε πτήση προς την Κω

    Η τουρίστρια από την Αυστρία έκανε χρήση χασίς μέσα στην τουαλέτα του αεροπλάνου, κάτι που έγινε εύκολα αντιληπτό από το πλήρωμα

    Συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές στην Κω τουρίστρια από την Αυστρία, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε. Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από την Βιέννη με προορισμό το ελληνικό νησί.

    Η 29χρονη έμεινε πολλή ώρα στην τουαλέτα κινώντας τις υποψίες του πληρώματος

    Κατά τη διάρκεια της πτήσης η νεαρή τουρίστρια σηκώθηκε και πήγε στην τουαλέτα, όπου εκεί άρχισε να καπνίζει τσιγαριλίκι. Το γεγονός, όμως, ότι παρέμεινε στην τουαλέτα αρκετή ώρα κίνησε τις υποψίες του πληρώματος του αεροσκάφους.

    Μέλη του πληρώματος μπήκαν στην τουαλέτα και διαπίστωσαν ότι η 29χρονη Αυστριακή είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

    Το πλήρωμα προχώρησε σε συστάσεις προς τη νεαρή, αλλά εκείνη δεν συμμορφώθηκε αναστατώνοντας τους επιβάτες με τη συμπεριφορά της. Έτσι, ενημέρωσαν για το περιστατικό τις Αρχές στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» της Κω.

    Μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο, άνδρες του τμήματος Αερολιμένα ακινητοποίησαν τη νεαρή τουρίστρια, ερεύνησαν τις αποσκευές της και βρήκαν μια συσκευασία με 24 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης αναμεμειγμένης με καπνό.

    Η 29χρονη συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω κατηγορούμενη για διατάραξη πτήσης, μεταφορά ναρκωτικών και χρήση σε μέσο μαζικής μεταφοράς. Μετά την κατάθεσή της, αφέθηκε ελεύθερη.

    Πηγή: in.gr

  • Αυστρία: 39χρονος σκότωσε τον γιο του που έπασχε από σπάνια νόσο και προσπάθησε να σκηνοθετήσει ληστεία
    Αυστρία: 39χρονος σκότωσε τον γιο του που έπασχε από σπάνια νόσο και προσπάθησε να σκηνοθετήσει ληστεία

    Συνελήφθη 39χρονος στην Αυστρία για τη δολοφονία του 6χρονου γιου του, που έπασχε από τη σπάνια νόσο SYNGAP1.

    Η σορός του 6χρονου Λεόν ανασύρθηκε από τον ποταμό Kitzbuheler Ache στην Τιρόλ την 28η Αυγούστου 2022. Ο πατέρας του Florian Apler ισχυρίστηκε ότι καθώς έκαναν την πρωινή τους βόλτα κάποιος τον χτύπησε με μπουκάλι για τον ληστέψει κι ότι το παιδί είτε έπεσε μόνο του στο ποτάμι είτε το πέταξε ο δράστης.

    Η υπόθεση προβλήθηκε σε δημοφιλή εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης για ανεξιχνίαστες υποθέσεις, με τον Apler και τη σύζυγό του να προσφέρουν 30.000 ευρώ σε όποιων δώσει πληροφορίες για τον δράστη.

    Τελικά, 6 μήνες αργότερα αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον πατέρα. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι αναζητήσεις που βρέθηκαν στο κινητό του 39χρονου και βιντεοληπτικό υλικό.

    Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των Αρχών προέκυψε ότι o Apler τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα έψαχνε ενδείξεις «λιποθυμίας», ενώ καταγράφηκε να μεταφέρει στο καρότσι ένα μπουκάλι Prosecco, θραύσματα του οποίου βρέθηκαν κοντά στη σκηνή του εγκλήματος.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σκότωσε τον γιο του επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στον πόνο που προκαλούσε η σπάνια γενετική πάθηση του αγοριού. Στη συνέχεια προσπάθησε να σκηνοθετήσει ληστεία για να απομακρύνει τις υποψίες από πάνω του.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αυστρία: Ένας αγνοούμενος από την κακοκαιρία - Χαλάζι διέλυσε το ρύγχος αεροπλάνου
    Αυστρία: Ένας αγνοούμενος από την κακοκαιρία - Χαλάζι διέλυσε το ρύγχος αεροπλάνου

    Δρόμοι αποκλεισμένοι, υπόγεια και αγροί πλημμυρισμένοι, περισσότερες από 2.000 επεμβάσεις των πυροσβεστών σε διάφορες περιφέρειες

    Η Αυστρία πλήττεται εδώ και ημέρες από σφοδρές καταιγίδες, εξαιτίας των οποίων αγνοείται η τύχη ενός ανθρώπου και έχουν προκληθεί πολλές ζημιές, ενώ ένα αεροπλάνο υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές από χαλάζι που το έπληξε εν πτήσει.
    Ένας 77χρονος συνταξιούχος «ο οποίος είχε πάει με το αυτοκίνητό του να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές» χθες, Κυριακή, δεν έχει έκτοτε επιστρέψει στο σπίτι του στο Μίσεντορφ (ανατολική Αυστρία), ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Οι έρευνες για την ανεύρεσή του συνεχίζονται.
    Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της περιφέρειας του Μπούργκενλαντ, στα σύνορα με τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, όπου προκάλεσαν πολλές ζημιές, κάνοντας να υποχωρήσει ένα φράγμα, όμως ολόκληρη η χώρα πλήττεται σε διάφορους βαθμούς από την κακοκαιρία. Δρόμοι αποκλεισμένοι, υπόγεια και αγροί πλημμυρισμένοι, περισσότερες από 2.000 επεμβάσεις των πυροσβεστών σε διάφορες περιφέρειες: οι ισχυρές βροχές των τελευταίων εβδομάδων ανέβασαν τη στάθμη ποταμών και λιμνών σε ανησυχητικά επίπεδα.
    Στη Στυρία (νοτιοανατολική Αυστρία), έξι εκλογικά τμήματα πλημμύρισαν ή δεν ήταν προσβάσιμα, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ένας 36χρονος κροάτης εργάτης, που εκτελούσε εργασίες με έναν εκσκαφέα, έπεσε μέσα σε χείμαρρο και βρέθηκε παγιδευμένος μέσα στην καμπίνα του. Υπέκυψε στο νοσοκομείο παρά τις προσπάθειες των γιατρών και ο θάνατός του θεωρείται από την αστυνομία εργατικό δυστύχημα.

    Εξάλλου ένα αεροπλάνο της εταιρείας Austrian Airlines προερχόμενο από την Πάλμα της Μαγιόρκας έπεσε σε χαλαζόπτωση χθες, Κυριακή, το απόγευμα, καθώς πλησίαζε στη Βιέννη. «Σύμφωνα με το πληρωμα, η καταιγίδα αυτή δεν φαινόταν στο μετεωρολογικό ραντάρ», εξήγησε η εταιρεία σε δήλωσή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αλλά στη συνέχεια προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα στο αεροδρόμιο. Κανένας επιβάτης δεν τραυματίσθηκε στη διάρκεια αυτού του «επεισοδίου που δεν διήρκεσε παρά μερικά δευτερόλεπτα».
    Σε φωτογραφίες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση εικονίζεται ένα αεροπλάνο με τους δύο μπροστινούς υαλοπίνακες του κόκπιτ να φέρουν σημάδια από χτυπήματα, η μύτη του αεροπλάνου να λείπει και μερικά πάνελ να έχουν αποσπαστεί.

    Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, Τρίτη, όμως αναμένεται ότι θα συνεχισθούν μέχρι και μεθαύριο, Τετάρτη, το βράδυ, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο