Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 10:06

Αυστραλία: Ασυνήθιστος καύσωνας σαρώνει το νότο μέχρι την Τασμανία - Συναγερμός για πυρκαγιές

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα πολύ δυνατό κύμα καύσωνα πλήττει τη νοτιοανατολική Αυστραλία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών καθώς προβλέπεται ότι σε ορισμένες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για την επικράτεια της πρωτεύουσας και τέσσερις πολιτείες: τη Νότια Αυστραλία, τη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτόρια και την Τασμανία.

Η μετεωρολόγος Σάρα Σκάλι δήλωσε στο δίκτυο ABC ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.

Στη Μελβούρνη προβλεπόταν μέγιστη θερμοκρασία 39°C το Σάββατο, περίπου 15 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του Μαρτίου. Στις 11:10 (τοπική ώρα) ο υδράργυρος έφθανε στους 31,5 βαθμούς Κελσίου.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για την κατάσβεση 19 δασικών πυρκαγιών.

Τον προηγούμενο μήνα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πυρκαγιών στην πολιτεία Βικτόρια.

Η Αυστραλία διανύει μια περίοδο υψηλού κινδύνου λόγω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο σχετίζεται με ακραίες καταστάσεις, όπως δασικές πυρκαγιές, κυκλώνες και ξηρασίες.

Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Design n Print από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 09:45

Σχετικά Άρθρα

  • ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα
    ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα

    Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει - Πάνω από 1.700 πυροσβέστες επιχειρούν

    Εν μέσω συναγερμού για καύσωνα, νέες πυρκαγιές σαρώνουν τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές.
    Κοντά στο Λος Άντζελες, η φωτιά που ονομάστηκε "Line Fire" έλαβε διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την εκδήλωσή της την Πέμπτη. Έκαψε περισσότερα από 80.000 στρέμματα άγονης υπαίθρου και εξαπλώνεται σε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε τουριστικά μέρη.
    Δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει απέναντι στις τεράστιες φλόγες που εξαπλώνονται στους λόφους που είναι γεμάτοι θάμνους, παρά τις προσπάθειες 1.700 και πλέον πυροσβεστών.

    Μια άλλη πυρκαγιά, η "Bridge Fire", ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. Έως το πρωί της Δευτέρας είχε κάψει 12.000 στρέμματα με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν εντολές εκκένωσης.
    Ο επικίνδυνος καύσωνας που μαστίζει την περιοχή δυσχεραίνει τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στο έδαφος και στον αέρα.

    Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς σε πολλά μέρη της αμερικανικής Δύσης τις τελευταίες ημέρες. Και οι ριπές ανέμου επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
    "Προβλέπεται επικίνδυνη ζέστη για τουλάχιστον μία ακόμη ημέρα στη νότια Καλιφόρνια και σε ορισμένα μέρη στα νοτιοδυτικά", προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει "υψηλός έως κρίσιμος σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο ημέρες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας "τον συνδυασμό θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου, της ξηρής βλάστησης και των ριπών ανέμου".

    Στη βόρεια Καλιφόρνια, μια άλλη πυρκαγιά μικρής έκτασης αλλά κοντά σε κατοικίες, ανάγκασε 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η "Boyles Fire", κοντά στο Κλίαρλεϊκ, έχει ήδη κάψει 30 κτίρια και έχει καταστρέψει 50 οχήματα, σύμφωνα με τους τοπικούς πυροσβέστες.
    Στη γειτονική Νεβάδα, η φωτιά "Davis Fire" κατέστρεψε 65.000 στρέμματα βλάστησης κοντά στο Ρίνο. Τουλάχιστον 12.000 κάτοικοι του νότου αυτής της πόλης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δώδεκα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

    Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες άγρια άλογα να ξεφεύγουν από τις φλόγες.
    Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Δημοκρατικό Τιμ Γουόλς, αντιπρόεδρο της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο, να ακυρώσει μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει για το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς
    Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς

    Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Καλιφόρνια και σε περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ώρα που το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε φούρνο, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας και πάνω από 30 τη νύχτα.

    Όλα δείχνουν ότι «θα κάνει επικίνδυνη ζέστη το Σαββατοκύριακο και σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

    «Μην κάνετε πεζοπορία ή καμία άλλη σωματική δραστηριότητα εκτός από πολύ νωρίς την ημέρα και ακόμη και τότε με εξαιρετική προσοχή» προειδοποίησε.

    Αποπνικτική ζέστη το ΣΚ στο Λος Άντζελες

    Με τον καύσωνα να πολιορκεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες, το θερμόμετρο ανεβαίνει και σύμφωνα με προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές εντός και γύρω από τη μητρόπολη της Δυτικής Ακτής ενδέχεται να εκτιναχθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 43 βαθμοί σήμερα Παρασκευή. Ακόμη και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς.

    H NWS εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τις αγροτικές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς βόρεια της Σάντα Μόνικα, όπου η ζέστη και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα αυτή την εποχή του χρόνου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως την αιτία για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συχνότερες και σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO

  • Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι
    Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι

    Η κλιματική κρίση φέρνει νέους καύσωνες και ρεκόρ θερμοκρασίας που σπάνε το ένα το άλλο

    Τα ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκαν τον Αύγουστο είναι συνώνυμα με «κόκκινο συναγερμό», δήλωσε σήμερα στη Σιγκαπούρη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO, OMM, ΠΜΟ), υπογραμμίζοντας πως «ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει».

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά το μήνα Αύγουστο έφθασε ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δημόσια δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, τα οποία συμβουλεύθηκε χθες, Τρίτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

    Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, επαρχίες της Κίνας ή ακόμη το Σβάλμπαρντ, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, είχαν τον πιο ζεστό Αύγουστο, σύμφωνα με τους διάφορους τοπικούς μετεωρολογικούς οργανισμούς.

    Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

    Για εμάς είναι ένας «κόκκινος συναγερμός. Είναι σαφές ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται… πέρα απ’ αυτό που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο, διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ, «και αυτό συμβαίνει επειδή η δράση δεν είναι επαρκής».

    Μολονότι η ακριβής μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τον Αύγουστο του 2024 δεν είναι ακόμα γνωστή, το Copernicus (…) εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερη από το ρεκόρ των 16,82 βαθμών Κελσίου που μετρήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο.

    «Τα όρια διαρκώς ξεπερνιούνται, αλλά οφείλουμε να δράσουμε», υπογράμμισε η Σάουλο στη διάρκεια ενός περιφερειακού φόρουμ στη Σιγκαπούρη για το κλίμα με τη συμμετοχή των τοπικών μετεωρολογικών υπηρεσιών.

    «Δεν έχουμε παραλύσει»

    Η ίδια αναγνώρισε πως μολονότι «είμαστε σίγουρα ανήσυχοι, δεν έχουμε παραλύσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη περισσότερη δράση».

    Η διευθύντρια του ΠΜΟ ζήτησε επίσης να υποστηριχθούν περισσότερο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες: «Έχουμε ανάγκη περισσότερους πόρους», υπογράμμισε.

    Το φόρουμ αυτό διεξάγεται μερικές ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση από τον ΠΜΟ της τελευταίας εκτίμησής του για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ασία και τον Ειρηνικό, στην οποία προειδοποιεί για άνοδο της στάθμης της θάλασσας μεγαλύτερη από το μέσο όρο σε πολλές περιοχές.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ενισχυμένες από την επιπλέον εξάτμιση των υδάτων των ωκεανών.

    Στη διάρκεια του φόρουμ αυτού, η Σιγκαπούρη ορίσθηκε ως περιφερειακό κέντρο για την παρακολούθηση της ρύπανσης που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε βλάστηση και από τον καπνό. Το κέντρο αυτό, ένα από τα μόλις δύο που υπάρχουν στον κόσμο, θα προσφέρει πληροφορίες καλύτερης ποιότητας για τις πυρκαγιές και τις προβλέψεις για τη ρύπανση, καλύπτοντας έτσι μια έλλειψη στα περιφερειακά δεδομένα, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι.

    Πηγή: ΑΠΕ - In.gr

  • ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια
    ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια

    Ενας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας - Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες

    Η δυτική ακτή των ΗΠΑ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο σε πόλεις που βρίσκονται στην έρημο να αναμένεται να φτάσει έως τους 49° Κελσίου, ενώ η πόλη Φίνιξ στην Αριζόνα συμπλήρωσε 100 συναπτές ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία δεν έχει πέσει κάτω από τους 38° Κελσίου.
    Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες.
    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 10 βαθμούς περισσότερο από το κανονικό.
    ο κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως την Παρασκευή το βράδυ, όπως ανέφερε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Στην πολυτελή συνοικία Γούντλαντ Χιλς, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μαλιμπού, αναμένεται ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στην κομητεία του Λος Άντζελες.
    Η Κάρεν Μπας, δήμαρχος της πόλης, ανακοίνωσε ότι πολλοί κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι ανοικτοί για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό.
    Οι παράκτιες περιοχές του Λος Άντζελες, στις οποίες μέχρι στιγμής φέτος το καλοκαίρι ήταν πιο ήπιο, αυτή τη φορά θα δουν θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές των περιοχών που βρίσκονται μακριά από τον Ειρηνικό ωκεανό, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν.

    «Οι περισσότερες περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ακτές είχαν γλιτώσει από τις θερμοκρασίες ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού», κάτι που σημαίνει ότι «αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνιας το καλοκαίρι έσπασε ρεκόρ από άποψη υψηλών θερμοκρασιών, αυτό δεν επηρέασε την πλειονότητα των κατοίκων», καθώς οι περισσότεροι ζουν στις παράκτιες περιοχές, εξήγησε ο ίδιος.
    Στην Κοιλάδα του Θανάτου, μια από τις πιο ζεστές περιοχές της Γης, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 47° Κελσίου, λίγο κάτω από τους 50° Κελσίου που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

    Η γειτονική πολιτεία Αριζόνα επίσης θα πληγεί από τον καύσωνα. Στην πόλη Φίνιξ η χθεσινή ημέρα -- η Τρίτη-- ήταν η εκατοστή στη διάρκειας της οποίας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 38° Κελσίου.

    Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ χρονολογείται από το 1993, όταν η θερμοκρασία στο Φίνιξ παρέμεινε πάνω από τους 38° Κελσίου επί 76 ημερες.
    Τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα αποτελούν ένδειξη της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), που ανέλυσε τα δεδομένα από 50 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση συχνότητα των κυμάτων καύσωνα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο τη δεκαετία του 1960 και εξαπλασιαζόταν κάθε χρόνο τις δεκαετίες 2010 και 2020.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO
  • Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο
    Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο

    Συγκλονιστικά πλάνα κάνουν που δείχνουν μια φάλαινα 30 τόνων να πετά στον αέρα έναν οδηγό ομάδας τουριστών που έκαναν μια θαλάσσια εξόρμηση στην Αυστραλία, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

    Στα πλάνα φαίνεται η φάλαινα να σηκώνει στον αέρα τον ξεναγό, που κολυμπούσε στα ανοιχτά του λιμανιού του Σάουθπορτ, στη Χρυσή Ακτή.

    «Οι φάλαινες κολυμπούσαν συνεχώς γύρω μας για περίπου 20 λεπτά και πλησίαζαν όλο και πιο κοντά», δήλωσε στην Daily Mail, η Jacqueline Payne, που συμμετείχε στη θαλάσσια εξόρμηση.

    «Δεν περιμέναμε να πλησιάσουν τόσο κοντά, αλλά ήταν οι πιο περίεργες φάλαινες, ο οδηγός μας ανέφερε ότι είναι αρκετά σπάνιο να είναι τόσο περίεργες», είπε η ίδια.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καύσωνας 41,6 βαθμών Κελσίου εν μέσω χειμώνα στην Αυστραλία
    Καύσωνας 41,6 βαθμών Κελσίου εν μέσω χειμώνα στην Αυστραλία

    Στην Αυστραλία καταγράφηκαν σήμερα (26/08) χειμερινές θερμοκρασίες ρεκόρ, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41,6 βαθμούς Κελσίου σε ένα τμήμα των βορειοδυτικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας.

    Αυτή η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ και καταγράφηκε στο στρατόπεδο του Γιάμπι Σάουντ στις 15.37 τοπική ώρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη θερμοκρασία του μήνα Αυγούστου για το σύνολο της Αυστραλίας» και ένα «νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για έναν χειμερινό μήνα στην Αυστραλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του Μετεωρολογικού Γραφείου της χώρας.

    Αν και το ρεκόρ έχει «προσωρινά επιβεβαιωθεί», οι επιστήμονες πρέπει να επαληθεύσουν ότι δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας τοπικής ανωμαλίας, προτού εγγραφεί επισήμως στα μητρώα των ρεκόρ.

    Το προηγούμενο ρεκόρ των 41,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 στο Γουέστ Ρόεμπακ (βορειοδυτικά).

    Ο χειμώνας στην Αυστραλία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

    Περίπου το 18% της αυστραλιανής επικράτειας είναι έρημος και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στις εύκρατες ζώνες.

    Τρία μετεωρολογικά μοντέλα επηρεάζουν το κλίμα της Αυστραλίας

    Το κλίμα της Αυστραλίας επηρεάζεται από τρία μετεωρολογικά μοντέλα: τις αλλαγές της θερμοκρασίας στον Ινδικό Ωκεανό, τις αλλαγές σε μια ζώνη ανέμου που μετακινείται μεταξύ της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής και τις αλλαγές στα μετεωρολογικά μοντέλα του Ειρηνικού γνωστά υπό το όνομα Ελ Νίνιο και Λα Νίνα.

    Ορισμένοι συνδυασμοί αυτών των τριών καιρικών φαινομένων μπορούν να προκαλέσουν συνθήκες εξαιρετικά ζεστές, ξηρές ή με μεγάλη υγρασία σε διαφορετικά τμήματα της Αυστραλίας.

    Τα τρία βασικά μετεωρολογικά φαινόμενα της Αυστραλίας θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας.

    Το Μετεωρολογικό Γραφείο εκτιμά πως «ο συνδυασμός αυτών των μεγάλων κλιματικών επιδράσεων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη» συνέβαλαν στο να αναδειχθεί ο χειμώνας του 2023 ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αυστραλία.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό φάλαινας στο λιμάνι του Σίδνεϊ - Είχε παγιδευτεί σε σχοινιά
    Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό φάλαινας στο λιμάνι του Σίδνεϊ - Είχε παγιδευτεί σε σχοινιά

    Τεράστια επιχείρηση στήθηκε στο λιμάνι του Σίδνεϊ για τον απεγκλωβισμό μεγάπτερης φάλαινας.

    Το άτυχο θηλαστικό που είχε παγιδευτεί σε σχοινιά εντόπισε ένα σκάφος που έκανε τουρ. Μετά από περίπου 22 ώρες οι αρχές και εθελοντές, που συνέδραμαν στην επιχείρηση, κατάφεραν να το οδηγήσουν και πάλι στον ωκεανό.

    «Σπάνιο το να παγιδευτεί φάλαινα»

    Η Τζέσικα Φοξ, από τον Οργανισμό Διάσωσης και Έρευνας Κητωδών στην Αυστραλία, επεσήμανε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο για μια φάλαινα να μπαίνει στον Κόλπο του Σίδνεϊ, αλλά το να παγιδεύεται μια φάλαινα στο λιμάνι είναι εξαιρετικά σπάνιο».

    Ένα GPS τοποθετήθηκε στο θηλαστικό για να μπορούν να παρακολουθήσουν το ταξίδι του. Την Παρασκευή γύρω στις 9.00 το πρωί ήταν μεταξύ του Middle Head και του North Head του Σίδνεϊ.

    Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τις καμπουροφάλαινες από τα μαύρα και άσπρα σχέδια που φέρουν κάτω απ' την ουρά τους, τα οποία είναι μοναδικά για κάθε φάλαινα.Έχουν μήκος 12 με 15 μέτρων περίπου και τα πτερύγιά τους είναι σχεδόν το ένα τρίτο τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα - Δυσοίωνες προβλέψεις
    Θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα - Δυσοίωνες προβλέψεις

    Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    ο κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η ζέστη στην Ευρώπη, και ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Εάν όμως η παγκόσμια θέρμανση φθάσει στους 3 ή 4 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, η αύξηση των θανάτων από καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από ψύχος, σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health.

    Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των καυσώνων, αναφέρει ο Guardian.

    «Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.

    Η ζέστη θα μπορούσε να σκοτώσει 129.000 ανθρώπους ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000.

    Και έμμεσες επιπτώσεις

    Μάλιστα, ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη «δεν είναι καν η πλήρης εικόνα», σύμφωνα με την Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome για την έρευνα στον τομέα της υγείας, η οποία επισημαίνει και έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και χειρότερη ψυχική υγεία.

    «Και στη συνέχεια υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν αποτυχίες στις καλλιέργειες, καταστροφές από πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και πλήγματα στην οικονομία – όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας».

    SOS για Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα

    Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από ζεστές και κρύες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας.

    Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς, οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.

    Η μελέτη προέκτεινε επίσης τα δεδομένα για τη θνησιμότητα λόγω καύσωνα, από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν λιγότερη θερμική καταπόνηση

    Μέτρα αντιμετώπισης

    Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως επενδύσεις σε νοσοκομεία, δημιουργία σχεδίων δράσης και μόνωση των κτιρίων. Τόνισαν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του πληθυσμού και στο κλίμα της Ευρώπης.

    «Αν θέλουμε να αποφύγουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, είναι θεμελιώδες να εξετάσουμε τη ρίζα του προβλήματος, με την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η Elisa Gallo, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία, φτώχεια, διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, μετανάστευση και γήρανση του πληθυσμού. Είπαν ότι οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν στις κλιματικές ζημιές και επίσης πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των θανάτων από καύσωνα.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch