Μια ημέρα πριν να ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία για την εκλογή δημάρχων και η ατμόσφαιρα θυμίζει προεδρική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη
Mια ημέρα πριν να ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία για την εκλογή δημάρχων και η ατμόσφαιρα θυμίζει προεδρική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη. Οι αντίπαλοι είναι Ερντογάν και Ιμάμογλου κι όχι Ιμάμογλου και Κουρούμ, ενώ το αποτέλεσμα θα αποτελεί μία ανανέωση των γενικών εκλογών και θα αναδείξει ή την παντοδυναμία Ερντογάν ή το νέο ηγέτη της Τουρκίας.
Άλωση και Αγία Σοφία τα όπλα Ερντογάν
Το μήνυμα του Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές εμπεριέχει πολλά στοιχεία ‘Άλωσης’. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αφήσει την κληρονομιά του Μωάμεθ του Πορθητή, την Κωνσταντινούπολη, στους ‘άλλους’, τους κοσμικούς, δυτικο-τραφείς και δυτικό-φρονους.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περιέλθει η Κωνσταντινούπολη, την κληρονομικά του Πορθητή, σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές σε αυτό που συμβαίνει. Η υπακοή στους 16 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε αυτή την πόλη είναι πάνω από όλα για εμάς.
Είναι ανάγκη η Κωνσταντινούπολη είναι να εργαστεί με όραμα που αρμόζει στον ιστορικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό της πλούτο. Ανοίξαμε την Αγία Σοφία για λατρεία. Θέσαμε σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Κάναμε τα πρώτα βήματα με την οικοδόμηση του πύργου στο λόφο της Τσάμλιτζα και του τζαμιού (το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας) και φέραμε εις πέρας πολλά μνημειώδη έργα και στις δύο πλευρές της Πόλης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία από τις τελευταίες του ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, δείχνοντας με τις αναφορές για Πορθητή και Αγία Σοφία ποια ήταν τα όπλα της πειθούς του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Μη πόλωση και Οικονομία τα όπλα Ιμάμογλου
Ο σημερινός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, από την άλλη, Εκρέμ Ιμάμογλου, με στρατηγική αποφυγής κάθε πόλωσης σε αυτές τις εκλογές, έχει εστιάσει στα έργα που έχει καταφέρει μέχρι τώρα και τα λάθη, τις παραλείψεις και τις κακές τακτικές της κυβέρνησης στην οικονομία. Έχει αποφύγει την παγίδα, που θα βάθαινε τα ρήγματα της τουρκικής κοινωνίας και κυρίως αυτό ανάμεσα σε «κεμαλιστές και ισλαμιστές».
Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ συνδράμουν τον Ιμάμογλου με τα καθημερινά πρωτοσέλιδα για την άθλια οικονομία και κυρίως την αδυναμία αύξησης των συντάξεων, κάτι που άσκησε πίεση στην κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές.
«Αυτή τη φορά οι συνταξιούχοι ήταν η αχίλλειος πτέρνα του», σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, πολύ κοντά στην κυβέρνηση, Ραγκίπ Σοϊλού».
Πώς άνοιξε την ψαλίδα ο Ιμάμογλου;
Στην αρχή της εκλογικής διαδικασίας, η δυναμική ήταν υπέρ του Κουρούμ, του υποψήφιου δημάρχου του κυβερνώντος ΑΚΡ. Η διάλυση της εξακομματικής συμμαχίας του CHP ήταν μειονέκτημα για τον Ιμάμογλου. Ωστόσο, κατάφερε να συσπειρώσει πίσω του την «κοινωνική» αντιπολίτευση και ξεκίνησε επιθετικά τον Μάρτιο. Ενώ ο Ερντογάν, από την άλλη, παρόλο που κατέβηκε ο ίδιος στον προεκλογικό στίβο, δεν πείθει τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως την Ανατολία.
Η αδυναμία Κουρούμ: Ενώ ο Κουρούμ απέτυχε να δημιουργήσει μια θετική σχέση με τους ψηφοφόρους και υπέφερε από διάβρωση της εμπιστοσύνης, ο Ιμάμογλου τα πήγε περίφημα.
Αντίκτυπος καμπάνιας: Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κράτησε την Κωνσταντινούπολη στην ημερήσια διάταξη και όλοι οι υπουργοί πήγαν στο πεδίο ωφέλησε τον Ιμάμογλου, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, την τελευταία εβδομάδα.
Η προσέγγιση άλλων κομμάτων: Η ρητορική της κυβέρνησης εναντίον του κόμματος DEM και του Νέου Κόμματος Ευημερίας δεν κέρδισε πόντους και ίσως κάποιοι να κινηθούν τελικά προς τον Ιμάμογλου την Κυριακή, αν δεν ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος.
Πρακτικές κατά αντιπάλων: Ένας από τους πιο γνωστούς ακαδημαϊκούς της Τουρκίας, ο Μπασκίν Οράν, υποστηρίζει ότι το ‘καθεστώς’ αισθάνεται όλο και πιο στρυμωγμένο και για το λόγο αυτό γίνεται όλο και πιο σκληρό. Ο Μπασκίν Οράν απαριθμεί μάλιστα όλες τις «προετοιμασίες» της κυβέρνησης -κυρίως κατά των Κούρδων- ενόψει των εκλογών της Κυριακής.
- Τυπώθηκαν ψεύτικα πανό του κόμματος DEM που ανακοινώνουν την υποστήριξή τους στον δήμαρχο του CHP στην Άγκυρα Μανσούρ Γιαβάς.
- Πλαστά έγγραφα κυκλοφόρησαν υποστηρίζοντας ένα πρωτόκολλο μεταξύ CHP και DEM.
- Αξιωματούχοι του κόμματος DEM συνελήφθησαν 266 φορές μέσα σε τρεις μήνες.
- Ο φυλακισμένος πρώην ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναγκάστηκε να βγάζει τα παπούτσια του μπροστά στις κάμερες κάθε φορά που έμπαινε ή έβγαινε από το κελί του για επίσκεψη. Αυτή η εφαρμογή εγκαταλείφθηκε αργότερα.
- Η 75χρονη Χατιτζέ Γιλντίζ συνελήφθη και μεταφέρθηκε από το σπίτι της σε αναπηρικό καροτσάκι επειδή έστειλε χρήματα στη φυλακισμένη κόρη της. Η Γιλντίζ κατηγορήθηκε για «παροχή χρηματοδότησης σε τρομοκρατική οργάνωση» και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης.
- Ο δημοσιογράφος Ατίλα Ασούτ συνελήφθη επειδή έστειλε 600 τουρκικές λίρες σε κρατούμενο που είναι φυλακισμένος εδώ και 25 χρόνια. Ο Ασούτ κατηγορήθηκε για «χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης».
- Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολίτες συνελήφθησαν επειδή κρατούσαν πανό που έγραφαν «Τερματίστε το εμπόριο με το Ισραήλ».
- Αυτές οι πιέσεις στη χώρα κλωνοποιούνται στο εξωτερικό. Στο Βέλγιο, οι Κούρδοι της Τουρκίας που επέστρεφαν από τους εορτασμούς του Newroz δέχτηκαν επίθεση από μια ομάδα Γκρίζων Λύκων.
Καταλυτική η συμμετοχή
Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ήταν 90%. Αν είναι χαμηλότερο του 85% θα είναι εναντίον του Ιμάμογλου. Εάν η συμμετοχή είναι κάτω από το 80, θα χάσει, λένε οι πολιτικοί παρατηρητές.
Πηγή: ethnos.gr