Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 11:07

Πλημμύρες στη Ρωσία: Σε επικίνδυνα επίπεδα η στάθμη του νερού - Κάθε δύο ώρες σειρήνες εκκένωσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η στάθμη του νερού στον ποταμό Τομπόλ που διαρρέει την πόλη Κουργκάν στο νότιο τμήμα της οροσειράς των Ουραλίων στη Ρωσία ξεπέρασε την ένδειξη του επικίνδυνου επιπέδου, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Πάνω από 660 πλημμυρισμένες κατοικίες στη Ρωσία

Η στάθμη του ποταμού Τομπόλ στην πόλη αυτή, η οποία είναι το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας Κουργκάν, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, αυξήθηκε κατά 123 εκατοστά τις τελευταίες 24 ώρες ως σήμερα το πρωί, φτάνοντας τα 865 εκατοστά, μετέδωσε το RIA.

Στο κέντρο της Κουργκάν ηχούν κάθε δύο ώρες σειρήνες εκκένωσης, σύμφωνα με το RIA, με στόχο να προειδοποιηθούν οι κάτοικοι ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να μεταβούν σε ασφαλές μέρος. Αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η στάθμη του νερού στον ποταμό φτάνει σε "επικίνδυνο" επίπεδο όταν ξεπεράσει τα 850 εκατοστά.

Πάνω από 660 κατοικίες είχαν πλημμυρίσει στην περιοχή ως σήμερα το πρωί, μετέδωσε επίσης το RIA, επικαλούμενο το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Οι κάτοικοι 14 οικισμών στην περιοχή Ισίμ της περιφέρειας Τιουμέν στη νοτιοδυτική Σιβηρία απομακρύνθηκαν επίσης σήμερα από τα σπίτια τους, καθώς απειλούνται από την άνοδο της στάθμης του νερού στον ποταμό Ισίμ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η στάθμη του νερού σε ποταμούς στα Ουράλια της Ρωσίας και νοτιοδυτικές περιφέρειες της Σιβηρίας, όπως και σε ρωσικές περιοχές κοντά στο Καζακστάν, συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η υπερχείλιση παραποτάμων ορισμένων από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης οφείλεται στο γρήγορο λιώσιμο του χιονιού εν μέσω καταρρακτωδών βροχών. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους αυξήθηκε σε περίπου 200.000 αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, αφού ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τιουμέν προειδοποίησε τους περίπου 65.000 κατοίκους της πόλης Ισίμ, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν επειγόντως τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 10:36

Σχετικά Άρθρα

  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας
    Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας

    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν

    Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν.
    «Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
    Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.
    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

    Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες
    «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες

    Τοξίνες μεγάλης αντοχής και διάρκειας ζωής, γνωστές ως «παντοτινά χημικά», έχουν βρεθεί σε δείγματα πόσιμου νερού από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), χημικά που δεν διασπώνται στη φύση, σε περισσότερο από το 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που προήλθαν από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο νερό της βρύσης.

    Τα PFAS, που ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να διασπαστούν στο περιβάλλον, μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ζωντανών οργανισμών και έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως φυτοφάρμακα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικά, και μπορούν να εισέλθουν στα λύματα μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ορισμένα έχουν απαγορευθεί δια νόμου, ενώ η χρήση άλλων εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, με τις τοξικές τους επιδράσεις να μην έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

    Και στο εμφιαλωμένο και στο νερό της βρύσης

    Όπως αναφέρει ο Independent, στη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση ACS ES&T Water ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και τα κινεζικά της Σενζέν και της Χάικου, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο οξύ (PFOS) ήταν τα PFAS που βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα εμφιαλωμένου νερού 15 χωρών.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διαφορετικά επίπεδα PFAS σε εμφιαλωμένα νερά από διάφορες χώρες, με το εξαγνισμένο νερό να περιέχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις από το φυσικό μεταλλικό νερό – ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ήταν ως επί το πλείστον κάτω από τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές.

    Σημείωσαν επίσης ότι το κινεζικό νερό βρύσης είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε σύγκριση με το βρετανικό νερό βρύσης, αφού εξέτασαν δείγματα από το Μπέρμιγχαμ και τη Σενζέν, με τις συγκεντρώσεις PFOS σε δείγματα νερού βρύσης από την κινεζική πόλη να υπερβαίνουν το όριο που έχει θέση η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (USEPA), που είναι 4 ng/L.

    Μέτρα προφύλαξης

    Διαπίστωσαν επίσης ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν το βράσιμο και τη διήθηση ενεργού άνθρακα, συνήθως μέσω μιας κανάτας με φίλτρο νερού, μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις PFAS μεταξύ 50 και 90 τοις εκατό.

    Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stuart Harrad, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ευρεία παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων επεξεργασίας για τη μείωση των επιπέδων τους. Είτε με τη χρήση μιας απλής κανάτας φιλτραρίσματος νερού είτε με το βράσιμο του νερού απομακρύνεται σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών».

    «Παρόλο που τα σημερινά επίπεδα PFAS στα περισσότερα δείγματα νερού δεν αποτελούν μείζονα ανησυχία για την υγεία, η συνεχής παρακολούθηση και η ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρέχουμε πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό μαζί με πρακτικές λύσεις για τον μετριασμό της έκθεσης των καταναλωτών μέσω του πόσιμου νερού. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση ασφαλέστερου πόσιμου νερού για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

    Τα δείγματα

    Οι ερευνητές αγόρασαν 112 πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού – 23 ανθρακούχου και 89 μη ανθρακούχου νερού – από τοπικά καταστήματα και διαδικτυακά σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 87 μπουκαλιών με νερό από πηγές που βρίσκονται σε 15 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας.

    Πήραν επίσης 41 δείγματα νερού βρύσης από σπίτια στο Μπέρμιγχαμ, το Γουόρτσεστερ, το Κόβεντρι και το Ντέρμπι, και 14 από σπίτια στη Σενζέν.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία
    Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

    Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα για πρώτη φορά ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία «χιλιάδων» Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μιλώντας για κίνδυνο μιας μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Εδώ και εβδομάδες αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών, με προεξάρχοντα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Σεούλ δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ συνδράμει την Μόσχα με στρατιωτικό προσωπικό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Μέχρι σήμερα ωστόσο, και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, λέγοντας για ημέρες ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες.

    Σήμερα όμως ο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχουμε αποδείξεις ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη (...) Ρωσία».

    «Τι ακριβώς κάνουν; Αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε. «Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα».

    Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία για εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή τους ή αν πήγαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

    «Αν το κάνουν, αυτό θα είναι μια ένδειξη της αυξανόμενης σύγχυσης του προέδρου (Ρώσου Βλαντίμιρ) Πούτιν στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Στις Βρυξέλλες, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες της Συμμαχίας «έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία».

    «Αν αυτά τα στρατεύματα προορίζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παραθέτουν δημοσίως στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

    Ο Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, είχε αναφεθεί για την προετοιμασία δύο μονάδων με πιθανώς έως και 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που θα συμμετείχαν στον πόλεμο μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

    Παράλληλα σήμερα Νοτιοκορεάτες βουλευτές - μετά από ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας - τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Ρωσία συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες, η ανάπτυξη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

    Την περασμένη εβδομάδα η NIS ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 στρατιώτες των ειδικών της δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για να εκπαιδευθούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις και πιθανόν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

    Σήμερα, η NIS ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλενει «μεγάλους αριθμούς» στρατιωτών για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συμμαχίας με τη Μόσχα που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.

    Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς για ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας ως «ψευδείς ειδήσεις» ενώ ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε λόγο για «αβάσιμες φήμες».

    Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας είπε ότι Σεούλ, Κίεβο, Ουάσινγκτον που κατηγορούν την Μόσχα ότι υποδέχεται Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο έδαφός της, θα πρέπει να «ρωτήσουν την Πιονγκγιάνγκ» πού βρίσκονται τα στρατεύματά της.

    «Πού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας; Ρωτήστε την Πιονγκγιάνγκ!», είπε η Ζαχάροβα.

    Ένας Νοτιοκορεάτης βουλευτής είπε ότι οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ προσπαθούν να εμποδίσουν τη διάδοση των ειδήσεων για την ανάπτυξη.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λένε ότι η Ρωσία έχει υποστεί απώλειες πάνω από 600.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο Όστιν δήλωσε ότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη Ρώσων νεοσύλλεκτων.

    Επιπρόσθετα σήμερα, η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Βόρειας Κορέας στο Βερολίνο λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ αυξάνει την υποστήριξή της στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

    «Αν αληθεύουν οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία και αν η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τώρα τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία με στρατεύματα, αυτό θα είναι κάτι σοβαρό και μια παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», ανέφερε το γερμανικού ΥΠΕΞ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων
    Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων

    Ζητείται παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα αποθέματα νερού, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050

    Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφική χρήση της γης και η κακή διαχείριση των αποθεμάτων έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό «πρωτοφανή πίεση», προειδοποίησε η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού (GCEW), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (17/10).

    «Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σήμερα σε περιοχές όπου η συνολική αποθήκευση νερού αναμένεται να μειωθεί», ανακοίνωσε η GCEW, μια διετής ερευνητική πρωτοβουλία που συστάθηκε από την Ολλανδία το 2022.

    Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην έλλειψη γλυκού νερού, τόνισε, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής Ινδίας, της βορειοανατολικής Κίνας, αλλά και της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

    Η γεωργία επηρεάζεται, με την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών να μειώνεται έως και κατά 23%, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

    Φαύλος κύκλος

    Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας στην απώλεια του «πράσινου νερού», δηλαδή της υγρασίας που περιέχεται στα εδάφη και τη φυτική ζωή, η εξάτμιση της οποίας παρέχει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων βροχοπτώσεων.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρότερα εδάφη, γεγονός που επιδεινώνει τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές, προκαλώντας μεγαλύτερη υποβάθμιση και απώλεια βιοποικιλότητας, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ποσότητα του διαθέσιμου «πράσινου νερού» στο έδαφος.

    Οι διαταραχές του κύκλου του νερού «έχουν σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση.

    Η κρίση του νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, κατά 8% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος έως το 2050 και έως και 15% για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

    Οι οικονομικές μειώσεις θα είναι συνέπεια «των συνδυασμένων επιπτώσεων των μεταβαλλόμενων προτύπων βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τη μείωση της συνολικής αποθήκευσης νερού και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση».

    Παγκόσμια συνεργασία για το νερό

    Η έκθεση ζητά να θεωρηθεί ο κύκλος του νερού ως «παγκόσμιο κοινό αγαθό», για την προστασία του οποίου οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν.

    «Θα πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους για τη βιωσιμότητα των υδάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam, συμπρόεδρος της GCEW, σε ενημέρωση πριν από την παρουσίαση της έκθεσης.

    «Τελικά, θα απαιτηθεί ένα παγκόσμιο σύμφωνο για το νερό. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε εκεί, αλλά θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η έκθεση ζητά την κατάργηση «των επιβλαβών επιδοτήσεων σε τομείς έντασης νερού ή την ανακατεύθυνσή τους προς λύσεις εξοικονόμησης νερού», σημειώνοντας ότι οι φτωχές και ευάλωτες κοινότητες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Η Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης συμπρόεδρος της GCEW, δήλωσε ότι πρέπει να ανακατευθυνθούν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις που ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση νερού και ότι πρέπει να υπάρξει στροφή από τη φύτευση υδροβόρων καλλιεργειών σε ακατάλληλες περιοχές.

    Το νερό στην Ευρώπη κινδυνεύει

    Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη οφείλει να διαχειρισθεί καλύτερα τους υδάτινους πόρους της, για να εγγυηθεί στους πολίτες της νερό καλής ποιότητας, ενώ επισημαίνει ότι μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία.

    «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Οργανισμού, Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων, δεν είναι καλή παρά μόνο στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.

    Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

    Οι μεγαλύτερες απειλές για το νερό

    Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.

    «Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση περισσότερο αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών, που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

    Ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Νορβηγία, και ζητά τη μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

    «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών, ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch