Κόσμος

Εξαπλώνονται στην Ευρώπη οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης

Εξαπλώνονται στην Ευρώπη οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης

Έκρηξη των κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην Ευρώπη στα επόμενα χρόνια βλέπει επιστήμονας κρούοντας καμπανάκι κινδύνου.

Ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία θα φθάσουν σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας όπου δεν υπήρχαν μέχρι τώρα κρούσματα, σύμφωνα με επιστήμονες.

Τα ποσοστά εμφάνισης των ασθενειών αυτών έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία 80 χρόνια, καθώς η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας τους έδωσε τις θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες στις οποίες ευδοκιμούν.

Η καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, όπως αναφέρει ο Guardian η οποία ηγείται της ομάδας ανθεκτικότητας της παγκόσμιας υγείας στο Supercomputing Center της Βαρκελώνης στην Ισπανία, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια πρόκειται να εξαπλωθούν στις επόμενες δεκαετίες σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας που σήμερα δεν επηρεάζονται.

Η ίδια πρόκειται να κάνει μια παρουσίαση στο παγκόσμιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη για να προειδοποιήσει ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια απότομη αύξηση αυτών των ασθενειών.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς των ασθενειών που μεταφέρουν και εξαπλώνουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό μπορούν να βρουν σπίτι σε περισσότερες περιοχές, με τα κρούσματα να εκδηλώνονται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να είναι ανοσολογικά αδύναμοι και τα συστήματα δημόσιας υγείας απροετοίμαστα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λόου.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι μακρύτερες σε διάρκεια θερμές εποχές θα διευρύνουν το εποχιακό παράθυρο για την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια και θα ευνοούν όλο και συχνότερα ξεσπάσματα που θα είναι όλο και πιο περίπλοκο να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

Ο δάγκειος πυρετός εντοπιζόταν συνήθως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς οι παγωμένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώνουν τις προνύμφες και τα αυγά του εντόμου. Οι μακρύτερες ζεστές εποχές και οι λιγότερο συχνοί παγετοί σήμαιναν ότι έχει γίνει η ταχύτερα εξαπλούμενη ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια στον κόσμο και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και έχει εντοπιστεί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από το 2023: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το έντομο ευδοκιμεί: εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα έτη για τη μετάδοση της νόσου έχουν σημειωθεί από το 2000 και μετά, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχει οκταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από 500.000 το 2000 σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια το 2019.

Η Λόου δήλωσε ότι η κλιματική κατανομή θα εκτοξεύσει αυτή την εξάπλωση, καθώς οι ξηρασίες ακολουθούν τις πλημμύρες: «Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μετάδοση του ιού, με το αποθηκευμένο νερό να παρέχει πρόσθετες θέσεις αναπαραγωγής κουνουπιών.

Τα διδάγματα από τις προηγούμενες επιδημίες υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης των μελλοντικών κινδύνων από ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές και της προετοιμασίας έκτακτων μέτρων για μελλοντικές επιδημίες».

Μάλιστα η ίδια εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια θα διπλασιαστεί σε 4,7 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα