Δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Αγγλία και τη Σκωτία εξακολουθούν να υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα κορονοϊού (long Covid), εκ των οποίων 381.000 δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει κατά πολύ τις καθημερινές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με επίσημη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ανέφερε ότι 3,3% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 6 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου, ανέφεραν ότι βίωναν συμπτώματα Covid που διήρκησαν πάνω από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική τους μόλυνση με τον ιό, συμπτώματα που δεν αιτιολογούνταν από κάποια άλλη ιατρική πάθηση.
Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το 2,9% των ατόμων που ανέφεραν ότι βίωναν συμπτώματα long Covid σε μια παρόμοια έρευνα της ONS τον Μάρτιο του 2023, μια έρευνα που κάλυπτε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η ONS διευκρίνισε ότι οι μέθοδοι των δύο ερευνών δεν ήταν ακριβώς συγκρίσιμες.
Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες, πλούσιες χώρες, στη Βρετανία η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 το 2020, προβληματίζοντας κυβέρνηση και εργοδότες.
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση του αριθμού των ατόμων σε ηλικία εργασίας που είναι μακροχρόνια ασθενείς, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά περίπου 700.000 από την πανδημία.
Τα σημερινά στοιχεία της έρευνας της ONS δείχνουν ότι το 9,1% των ανθρώπων που δεν εργάζονται ή αναζητούν εργασία αναφέρει μακροχρόνια συμπτώματα Covid, ποσοστό τριπλάσιο από αυτό μεταξύ του πληθυσμού στο σύνολό του.
Άτομα ηλικίας 45-54 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα long Covid - το 5% της ηλικιακής ομάδας - και οι γυναίκες έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν τέτοια συμπτώματα από όσο οι άνδρες.
Από τα άτομα που ανέφεραν μακροχρόνια συμπτώματα Covid στη σημερινή έρευνα, το 51% είπε ότι αυτά ξεκίνησαν πριν από περισσότερα από δύο χρόνια και το 71% είπε ότι διήρκησαν τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η Βρετανία κατέγραψε περισσότερους από 230.000 θανάτους από Covid-19, σε παρόμοιο ποσοστό θνησιμότητας με τις ΗΠΑ και την Ιταλία, αλλά υψηλότερο από άλλες χώρες στη δυτική Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα σημερινά στοιχεία της ONS συγκεντρώθηκαν με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση ένα δείγμα 139.000 συμμετεχόντων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN