Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 17:39

Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Ορθόδοξη Εκκλησία άλλαξε σελίδα και η πρώτη γυναίκα διακόνισσα που μπαίνει σε ιερό αποτελεί πια γεγονός.

Η διακόνισσα Αγγελική χειροτονήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, στη Ζιμπάμπουε, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ενορία Ιεραποστολής Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερ Φολ. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός, καθώς πρόκειται για την πρώτη γυναίκα διακόνισσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία τη σύγχρονη εποχή, γεγονός που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αλεξανδρινής Συνόδου και του Πατριάρχη Αφρικής Θεοδώρου.

Θετική η αντίδραση από την κοινότητά της

Περιγράφοντας τα συναισθήματά της κατά τη χειροτονία της, η διακόνισσα Αγγελική είπε: «Στην αρχή ήμουν νευρική που πήγαινα στο ιερό, αλλά όταν ο μητροπολίτης Σεραφείμ με ευλόγησε να μπω στο ιερό ως μέρος της προετοιμασίας μου, αυτά τα συναισθήματα εξαφανίστηκαν και ένιωσα άνετα. Είμαι έτοιμη». Θετική ήταν η αντίδραση και από την κοινότητά της, καθώς, όπως υποστηρίζει η ίδια, η ενορία της, ο Άγιος Νεκτάριος, την στηρίζει πραγματικά.

Λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ αναφέρθηκε στο ρόλο της διακόνισσας Αγγελικής αλλά και των μελλοντικών διακόνων στην Αφρική τονίζοντας ότι θα έχει λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες. Όπως ανέφερε: «Θα κάνει αυτό που κάνει ο διάκονος στη Λειτουργία και σε όλα τα μυστήρια στις Ορθόδοξες ακολουθίες μας». Τα συγκεκριμένα καθήκοντά της θα αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ενοριών στη Ζιμπάμπουε.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Ένα από τα σημαντικότερα πεδία εργασίας της διακόνου ήταν η άσκηση των έργων αγάπης. Ήταν οι άγγελοι του ελέους και οι επισκέπτριες αδερφές των ασθενών, των πενθούντων και των φτωχών γυναικών, που τους μετέδιδαν τα δώρα της χριστιανικής αγάπης. Οι διακόνισσες επισκέφθηκαν τους φυλακισμένους χριστιανούς, προσφέροντάς τους ό,τι μπορούσαν».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 12:26

Σχετικά Άρθρα

  • Ζιμπάμπουε: Διακόσιοι ελέφαντες θα σφαγούν για να τραφεί κόσμος που πεινάει λόγω της ξηρασίας
    Ζιμπάμπουε: Διακόσιοι ελέφαντες θα σφαγούν για να τραφεί κόσμος που πεινάει λόγω της ξηρασίας

    Η μεγάλη ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων καθώς λιγοστεύουν οι πόροι

    Η Ζιμπάμπουε σχεδιάζει να σφαγιάσει 200 ελέφαντες για να τραφούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα μετά τη χειρότερη ξηρασία στη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές που είναι αρμόδιες για την άγρια πανίδα.
    Η ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο κατέστρεψε τις σοδειές στη νότια περιοχή της Αφρικής, πράγμα που είχε αντίκτυπο σε 68 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε ελλείψεις τροφίμων σε όλη την περιοχή.
    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σχεδιάζουμε να σφαγούν γύρω στους 200 ελέφαντες σε όλη τη χώρα. Τώρα επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα το κάνουμε», σημείωσε ο Τινάσε Φαράουο, ο εκπρόσωπος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Πανίδας της Ζιμπάμπουε (Zimparks) στο Reuters.
    Το κρέας από τους ελέφαντες θα διανεμηθεί στις κοινότητες στη Ζιμπάμπουε που έχουν πληγεί από την ξηρασία.

    Η σφαγή των ελεφάντων, η πρώτη στη χώρα από το 1988, θα γίνει στις περιοχές Χουάνγκε, Μπίρε, Τσχολότσο και Σιρέτζι. Τον περασμένο μήνα και η γειτονική Ναμίμπια είχε αποφασίσει την σφαγή 83 ελεφάντων και τη διανομή του κρέατός τους σε ανθρώπους που επλήγησαν από την ξηρασία.

    Πάνω από 200.000 ελέφαντες υπολογίζεται ότι ζουν σε προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται σε πέντε χώρες στη νότια περιοχή της Αφρικής –Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Ανγκόλα και Ναμίμπια—καθιστώντας την περιοχή αυτή ενδιαίτημα ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελεφάντων στον κόσμο.

    Ο Φαράουο σημείωσε ότι η σφαγή των ελεφάντων εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αποσυμφορήσει τα πάρκα της, τα οποία μπορούν να συντηρήσουν 55.000 ελέφαντες. Στη Ζιμπάμπουε ζουν πάνω από 84.000 ελέφαντες.

    «Είναι μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των πάρκων έναντι της ξηρασίας. Οι αριθμοί αυτοί είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό, καθώς μιλάμε για 200 (ελέφαντες) και έχουμε πάνω από 84.000, που είναι πολύ», πρόσθεσε.

    Η μεγάλη ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων καθώς λιγοστεύουν οι πόροι. Πέρυσι η Ζιμπάμπουε θρήνησε 50 ανθρώπους από επιθέσεις ελεφάντων.

    Η χώρα, η οποία επαινείται για τις προσπάθειές της για την προστασία και την αύξηση του πληθυσμού της ελεφάντων, ασκεί πιέσεις στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) να ξαναρχίσει το εμπόριο ελεφαντόδοντου και ζώντων ελεφάντων.

    Με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελεφάντων στον κόσμο, η Ζιμπάμπουε διαθέτει αποθέματα ελεφαντόδοντου αξίας περίπου 600.000 δολαρίων που δεν μπορεί να πουλήσει.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ζιμπάμπουε: Ελέφαντες πεθαίνουν καθώς λιγοστεύουν τα νερά σε Εθνικό Πάρκο λόγω κλιματικής αλλαγής
    Ζιμπάμπουε: Ελέφαντες πεθαίνουν καθώς λιγοστεύουν τα νερά σε Εθνικό Πάρκο λόγω κλιματικής αλλαγής

    Τη ζωή τους από δίψα έχουν χάσει δεκάδες ελέφαντες στο δημοφιλές Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε της Ζιμπάμπουε.

    Οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για την απώλεια κι άλλων, καθώς η ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχουν ως αποτέλεσμα να ξεραίνονται οι νερόλακκοι.

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκαλεί πιο ζεστό και ξηρό καιρό στη διάρκεια όλου του έτους, επιδεινώθηκε από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ ανησυχίες εκφράζονται για το θέμα αυτό στην τρέχουσα διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

    Το Χουάνγκε δεν διαρρέει κανένας μεγάλος ποταμός και οι αρχές στηρίζονται για την τροφοδοσία των ζώων σε νερό σε γεωτρήσεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, δήλωσε αξιωματούχος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks).

    «Στηριζόμαστε σε τεχνητές πηγές νερού επειδή οι δικοί μας επιφανειακοί υδάτινοι πόροι έχουν μειωθεί. Καθώς οι ελέφαντες εξαρτώνται από το νερό, καταγράφουμε περισσότερους θανάτους», δήλωσε η επικεφαλής οικολόγος της Zimparks στο Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε Νταφίν Μαντλαμότο στο Reuters.

    Ο πληθυσμός ελεφάντων στο Χουάνγκε είναι 45.000 και ένας πλήρως ανεπτυγμένος ελέφαντας χρειάζεται 200 λίτρα νερού ημερησίως. Ωστόσο καθώς το νερό λιγοστεύει, οι αντλίες που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια στις 104 γεωτρήσεις ή τα πηγάδια του πάρκου δεν μπορούν να αντλήσουν επαρκή ποσότητα νερού.

    Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν δεκάδες νεκρούς ελέφαντες κοντά σε νερόλακκους και αξιωματούχοι του πάρκου δήλωσαν ότι κι άλλοι ελέφαντες έχουν πεθάνει σε θαμνώδεις περιοχές, παρέχοντας έτοιμη λεία στα λιοντάρια και τους γύπες.

    «Το πάρκο αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε λιγότερες βροχές», σημείωσε η Μαντλαμότο.

    Η εποχή των βροχών στην Ζιμπάμπουε εκτείνεται από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, αλλά σπανίως έχει βρέξει φέτος μέχρι στιγμής. Η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ζιμπάμπουε.

    Σύμφωνα με την Zimparks, ζώα αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση νερού και τροφής και κάποια κοπάδια ελεφάντων έχουν περάσει στην γειτονική Μποτσουάνα. Οικολογικές οργανώσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειες νερού, καθαρίζοντας τους λάκκους και αντλώντας περισσότερο νερό από ηλιακά πηγάδια για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Ο πληθυσμός ελεφάντων της Ζιμπάμπουε ανέρχεται σε σχεδόν 100.000, αλλά οι δυνατότητές της για την συντήρησή τους περιορίζονται μόνον σε λίγο πάνω από τους μισούς από αυτούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα εθνικά της πάρκα βρίσκονται υπό πίεση, σύμφωνα με την Zimparks.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ζιμπάμπουε: Δεκάδες νεκροί από χολέρα στην πρωτεύουσα
    Ζιμπάμπουε: Δεκάδες νεκροί από χολέρα στην πρωτεύουσα

    Σε μια άλλη επιδημία το 2008 έχασαν τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι

    Η Ζιμπάμπουε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Χαράρε λόγω μιας νέας επιδημίας χολέρας στην πόλη.

    Από την επιδημία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 7.000 πιθανά κρούσματα.

    Επίκεντρο της επιδημίας είναι το πυκνοκατοικημένο προάστιο Κουγαντζάνα στη Χαράρε, στο οποίο εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα αναφερόμενα κρούσματα.

    Οι αρχές της πόλης λένε ότι η επιδημία, που εξαπλώνεται σε όλη την πρωτεύουσα, θυμίζει τη θανατηφόρα επιδημία του 2008, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100.000 μολύνθηκαν.

    Η επιδημία ώθησε τον τότε πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε να συμφωνήσει στον διαμοιρασμό της εξουσίας με τον μακροχρόνιο αντίπαλό του, Μόργκαν Τσβανγκιράι.

    Σε άλλη περίπτωση, το 2018, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από 20 θανάτους και περισσότερα από 2.000 κρούσματα.

    Η κρίση χολέρας στη Ζιμπάμπουε οξύνεται από τη χρόνια έλλειψη καθαρού νερού, αλλά και την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

    Γειτονικές χώρες, όπως το Μαλάουι, η Νότια Αφρική και η Μοζαμβίκη, είχε και αυτές επιδημίες στο παρελθόν.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ AARON UFUMELI

  • Λύθηκε το μυστήριο με το θάνατο των 350 ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε
    Λύθηκε το μυστήριο με το θάνατο των 350 ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε

    Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ο θάνατος 350 ελεφάντων στο δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο της Μποτσουάνα έφερε σε αμηχανία τους οικολόγους και προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο εικασίες σχετικά με το τι τον προκάλεσε. Επηρεάστηκαν ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με πολλούς να περπατούν σε κύκλους πριν καταρρεύσουν ξαφνικά. Δύο μήνες αργότερα, άλλοι 35 ελέφαντες πέθαναν στη βορειοδυτική Ζιμπάμπουε.

    Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τον Guardian, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μποτσουάνα απέδωσαν τους θανάτους σε μια απροσδιόριστη κυανοβακτηριακή τοξίνη, και δεν δημοσιεύθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Τώρα όμως βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τους ελέφαντες που πέθαναν στη γειτονική Ζιμπάμπουε και έδειξαν ότι η αιτία ήταν ένα ελάχιστα γνωστό βακτήριο που ονομάζεται Pasteurella Bisgaard taxon 45, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα σηψαιμία, δηλαδή δηλητηρίαση του αίματος.

    Η συγκεκριμένη βακτηριακή λοίμωξη δεν είχε συνδεθεί προηγουμένως με θανάτους ελεφάντων, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications και συντάχθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών από το Ίδρυμα Άγριας Ζωής Victoria Falls, το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, εργαστήρια στη Νότια Αφρική και την Υπηρεσία Υγείας Ζώων και Φυτών της βρετανικής κυβέρνησης.

    Οι ελέφαντες της αφρικανικής σαβάνας μειώνονται κατά 8% ετησίως, κυρίως λόγω της λαθροθηρίας, με 350.000 να απομένουν στη φύση. Η μελέτη θεωρεί ότι οι μολυσματικές ασθένειες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Ο Δρ. Arnoud van Vliet από το Πανεπιστήμιο του Surrey δήλωσε ότι η μόλυνση «προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των απειλών που σχετίζονται με ασθένειες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ελέφαντες».

    Οι ελέφαντες είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα, και επίσης ήταν πιθανότατα στρεσαρισμένοι λόγω των συνθηκών ξηρασίας εκείνη την εποχή, γεγονός που έκανε ένα τέτοιο ξέσπασμα πιο πιθανό.

    Τα βακτήρια Pasteurella έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον αιφνίδιο θάνατο περίπου 200.000 αντιλόπων σάιγκα στο Καζακστάν – ένα περιστατικό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι ακριβώς συνέβη στα κοπάδια των ελεφάντων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βακτήριο Pasteurella ζει γενικά αβλαβώς στις αμυγδαλές ορισμένων, αν όχι όλων, των αντιλόπων. Μια ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας στους 37 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να περάσει το βακτήριο στην κυκλοφορία του αίματος, όπου προκάλεσε σηψαιμία.

    Το Bisgaard taxon 45 έχει βρεθεί προηγουμένως να υπάρχει σε τίγρεις και λιοντάρια (διαπιστώθηκε με την εξέταση μιας πληγής από δάγκωμα σε άνθρωπο), καθώς και σε σκίουρους, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Άλλα ενδεχόμενα που εξέτασαν οι ειδικοί ήταν η ύπαρξη κυανίου, το οποίο κάποιοι χρησιμοποιούν για να δηλητηριάζουν ελέφαντες, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίων στα κουφάρια ή κοντά στους νερόλακκους. Άλλες θεωρίες περιλάμβαναν την κατάποση τοξινών από άνθη φυκιών. Η λαθροθηρία αποκλείστηκε αμέσως, επειδή τα κουφάρια είχαν ακόμα χαυλιόδοντες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θερμή υποδοχή Τσίπρα από τον Μητροπολίτη Πειραιά: Τα λόγια που αντάλλαξαν
    Θερμή υποδοχή Τσίπρα από τον Μητροπολίτη Πειραιά: Τα λόγια που αντάλλαξαν

    Στον Πειραιά περιόδευσε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των εκλογών.

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική περίοδος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες του. Σήμερα, Τρίτη 9/5 ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Α΄ Πειραιά.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τετ α τετ με τον Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ.

    Ο διάλογος που είχαν:

    • Τσίπρας: Χαρά μου που είμαι εδώ . Οφείλουμε να κάνουμε πράξη τη δικαιοσύνη. Προσφέρετε στους ευάλωτους. Βασικό συστατικό η αγάπη. Βασικό στοιχείο της πίστης.
    • Μητροπολίτης Πειραιά: Μας τιμά η υποψηφιότητα σας στην πόλη μας. Με τιμήσατε και στα Θεοφάνεια.
    • Τσίπρας: Τιμή μου να είμαι εδώ υποψήφιος. Εδώ ήταν η έδρα των εργατών. Θέλω να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους
    • Μητροπολίτης Πειραιά: χρησιμοποιήσατε και μια ωραία φράση για τη δικαιοσύνη...
      Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην οικογένεια και το χώρο σας.
    Τσίπρας: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες

    Από τον Πειραιά ο Αλέξη Τσίπρας δήλωσε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι έρχομαι σήμερα στον Πειραιά, γυρνάω όλη την Ελλάδα ως επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για πρώτη φορά επέλεξα μεταξύ των περιφερειών που θα είμαι υποψήφιος – κάθε αρχηγός κόμματος έχει τη δυνατότητα να βάλει σε 3 περιφέρειες – επέλεξα τον Πειραιά. Για πρώτη φορά. Μου λένε πολλοί, εντάξει εσύ είσαι Παναθηναϊκός, τι πας να κάνεις στο Πειραιά; Κανείς δεν είναι τέλειος .... αλλά το κόκκινο χρώμα για μένα, εκτός από τις ομάδες, είναι συνυφασμένο με τους αγώνες για το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, τους εργατικούς αγώνες. Το έχω στην καρδιά μου υπό μια έννοια. Είναι και το κόκκινο χρώμα ….. είναι ακόμα ένας λόγος ο οποίος είναι συνυφασμένος με τους αγώνες των εργαζόμενων, της εργατικής τάξης, της μεσαίας τάξης, της εξωστρεφούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

    Βεβαίως είναι συνυφασμένο με το θαύμα της ναυτιλίας, αλλά αυτό το θαύμα δεν έγινε από μόνο του. Κάποιοι έδεσαν το ατσάλι στα καρνάγια και στα μηχανουργία, εργαζόμενοι. Επέλεξα λοιπόν η πρώτη μου παρουσία στον Πειραιά να είναι εδώ σε εσάς τους εργαζόμενους. Έχει μια συμβολική σημασία. Σε ένα Συνδικάτο που κατά την γνώμη μου έχει μια ιδιαίτερη αξία και τη σημασία του αυτές τις μέρες, παλιά λεγότανε ΗΣΑΠ, τώρα είναι ΣΤΑΣΥ, όχι μόνο ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, αλλά εδώ είναι και οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ που είχανε ένα τραγικό δυστύχημα, πριν από ενάμιση μήνα, το οποίο ανέδειξε κάποια πράγματα που για μας θα πρέπει να μην τα ξεχάσουμε. Όχι μόνο γιατί έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους 57 συνανθρώπους μας που άδικα φύγανε, αλλά κυρίως γιατί έχουμε υποχρέωση απέναντι σε εκατοντάδες εργαζόμενους που καθημερινά κινδυνεύει η ζωή τους όταν εργάζονται σε συνθήκες που δεν υπάρχουν στοιχειώδεις ….ασφαλείας. ήταν αυτοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει, για αυτό έχει χαρακτήρα εγκλήματος, επανειλημμένα και με εξώδικο ότι θα έρθει αυτό το δυστύχημα.

    Η λογική της απαξίωσης του δημόσιου χώρου συνολικά και των δημόσιων συγκοινωνιών και του σιδηροδρομικού δικτύου και η λογική της οικειοποίησης του κράτους, γιατί και αυτό πρέπει να το πούμε, είναι μια μεγάλη κατάκτηση να γίνονται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πως να το κάνουμε και να μην γίνονται προσλήψεις με βάσει κομματικά κριτήρια, όποιος και να είναι. Να μην προσλαμβάνεις κάποιον ο οποίος είναι ανεκπαίδευτος, ανειδίκευτος με κομματικά κριτήρια. Θέλω να πω ότι για μας έχει μια πολύ μεγάλη αξία να δώσουμε ένα μήνυμα, για αυτό είμαι σήμερα εδώ.

    Το μήνυμα ποιο είναι. Ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, μαζί με τους εργαζόμενους για να διασφαλίσουμε ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες και να διασφαλίσουμε φθηνές και προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες.
    Πριν από λίγες ημέρες εξήγγειλα τα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής, του προγράμματος μας…. Αλλά και σε όλους τους πολίτες. Μεταξύ των σημείων αυτών ήταν και αυτό που αφορά την ανάγκη η μετακίνηση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες, η κάρτα απεριορίστων διαδρομών, από τα 28 ευρώ να πάει στα 10 ευρώ.

    Αυτό κατά την άποψη μου είναι πάρα πολύ κρίσιμο σε μια εποχή όπου ο μέσος πολίτης, το μέσο νοικοκυριό, γιατί κακά τα ψέματα, τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες δεν τις χρησιμοποιούν αυτοί οι οποίοι κυκλοφορούν με καγιέν, που μας λένε ότι δεν μειώνουν το ΦΠΑ για να μην τυχόν ευνοήσουμε αυτούς. Αυτοί που αξιοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι ο κόσμος που ζορίζεται πάρα πολύ. Που τελειώνει το εισόδημα την τρίτη εβδομάδα του μήνα και νωρίτερα, που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, που δεν έχει να πάει σούπερ μάρκετ.

    Επομένως αυτό είναι μέτρο το οποίο πιστεύω θα λειτουργήσει θετικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το δούμε από μόνο του. Πρέπει να το δούμε από μια λογική που θα ενισχύσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, που θα διασφαλίσει τις εργασιακές συνθήκες, τα στάνταρτς ασφάλειας των εργαζομένων και μια αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αλλάξουμε και την κουλτούρα των μετακινήσεων στην πόλη, να θεωρηθεί για τον πολίτη και ασφαλές και γρήγορο και φθηνό. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες για να μπορέσει να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος.

    Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Άκουσα πολλές από τις θέσεις σας και θέλω να σας πω ότι με τα περισσότερα από όσα είπατε με βρίσκουν σύμφωνο. Πρώτα από όλα θεωρώ ότι είναι και αυτό στα 11 άρθρα το θέμα της εργασιακής κανονικότητας.
    Η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για εμάς δεν κοστίζει στο δημόσιο, κοστίζει όμως σε κάποιους εργοδότες. Τώρα αυτές τις μέρες κάποιοι κάνουν κοστολογήσεις. Κάποιοι κάνουν πλαστές κοστολογήσεις και υπερκοστολογούν τα δικά μας προγράμματα.

    Πόσο κοστίζει άραγε στους εργαζόμενους να εργάζονται με απλήρωτες υπερωρίες;

    Πόσο κοστίζει το να μην είναι θεσμοθετημένο το 8ωρο και να μην δουλεύει κανείς 8ωρο;

    Πόσο κοστίζει στη ζωή του στην καθημερινότητά τους, εμείς που θα επαναφέρουμε την εργασιακή κανονικότητα, γιατί αυτή είναι η δέσμευσή μας.

    Θα επιφέρουμε ένα κόστος στους εργοδότες είναι η αλήθεια.

    Σε αυτούς ναι, γι αυτούς κοστίζει

    Αλλά πιστεύω ότι για το δημόσιο συμφέρον θα είναι μεγάλο το όφελος, για τους εργαζόμενους θα είναι μεγάλο το όφελος

    Το να έχουν το ΣΕΠΕ δίπλα τους για να βρίσκεται η πολιτεία εκεί να τηρούνται οι νόμοι και η εργασιακή κανονικότητα.

    Θα είναι μεγάλο το όφελος για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

    Άρα η μια δέσμευση αφορά τα θέματα της εργασιακής κανονικότητας

    Την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων των συλλογικών συμβάσεων Θα πάμε τον μισθό στα 880 συν την ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή.

    Αλλά αυτή θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα υπάρχει από εδώ καις στο εξής η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων

    Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο να μπορείς να δώσεις τη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν και διαπραγματευτούν.

    Το δεύτερο που θέλω να πω γιατί άκουσα και τον συνάδελφο σας τον απόμαχο της εργασίας, που πρέπει όμως που παρότι απόμαχος της εργασίας να έχετε ζωή».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

  • Ανακαλύφθηκε ο Mbiresaurus, ο αρχαιότερος δεινόσαυρος της Αφρικής
    Ανακαλύφθηκε ο Mbiresaurus, ο αρχαιότερος δεινόσαυρος της Αφρικής

    Μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε και «βάφτισε» έναν άγνωστο έως τώρα πολύ πρώιμο δεινόσαυρο, τον Mbiresaurus raathi, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Αφρική, όπου ζούσε πριν περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια. Ο σκελετός του βρέθηκε σε απρόσμενα μεγάλο βαθμό ανέπαφος στη Βόρεια Ζιμπάμπουε.

    Πρόκειται για έναν μικρό δεινόσαυρο με μακριά ουρά, που έφθανε σε μήκος περίπου τα δύο μέτρα και είχε βάρος 10 έως 30 κιλά. Ο Mbiresaurus στεκόταν στα δύο πόδια του και είχε σχετικά μικρό κεφάλι με μικρά τριγωνικά δόντια. Ήταν πιθανώς φυτοφάγος ή παμφάγος.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τον δρ Κρίστοφερ Γκρίφιν του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (Virginia Tech), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι «η ανακάλυψη κλείνει ένα κρίσιμο γεωγραφικό κενό στο αρχείο απολιθωμάτων των αρχαιότερων δεινοσαύρων».

    Ο Γκρίφιν ανέφερε ότι «πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό δεινόσαυρο της Αφρικής, περίπου της ίδιας εποχής με τους αρχαιότερους δεινόσαυρους που έχουν βρεθεί αλλού στον κόσμο. Οι αρχαιότεροι γνωστοί δεινόσαυροι - που ζούσαν πριν περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια κατά την Ύστερη Τριαδική περίοδο - είναι υπερβολικά σπάνιοι και έχουν ανακαλυφθεί σε λίγα μέρη του κόσμου, κυρίως στη βόρεια Αργεντινή, στη νότια Βραζιλία και στην Ινδία. Ποτέ δεν περιμέναμε να βρούμε έναν τόσο πλήρη και καλοδιατηρημένο σκελετό αρχαίου πρώιμου δεινοσαύρου».

    Η ονοματοδοσία του οφείλεται στο ότι Mbire λέγεται η περιοχή όπου ανακαλύφθηκε το αρχαίο ζώο, ενώ είναι και το όνομα μιας ιστορικής δυναστείας που την κυβερνούσε στο παρελθόν. Το raathi δόθηκε προς τιμή του παλαιοντολόγου Michael Raath, ο οποίος πρώτος βρήκε απολιθώματα στη βόρεια Ζιμπάμπουε.

    Η Αφρική, όπως όλες οι ήπειροι, αποτελούσε κάποτε τμήμα της υπερ-ηπείρου Παγγαίας. Οι πρώτοι δεινόσαυροι ήταν -λόγω κλίματος- περιορισμένοι αρχικά στη νότια Παγγαία και μόνο αργότερα στην ιστορία τους διεσπάρησαν ευρύτερα.

    Το απολίθωμα του Mbiresaurus φυλάσσεται προσωρινά στο Virginia Tech, όπου καθαρίστηκε και μελετήθηκε, αλλά στη συνέχεια θα μεταφερθεί μόνιμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ζιμπάμπουε.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.nature.com/articles/s41586-022-05133-x

    Mbiresaurus deinosauros afriki 2

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Οργή του Μητροπολίτη Κορίνθου για αντιεμβολιαστές: Παριστάνουν τους φιλόσοφους και οδηγούν τους ανθρώπους στον θάνατο
    Οργή του Μητροπολίτη Κορίνθου για αντιεμβολιαστές: Παριστάνουν τους φιλόσοφους και οδηγούν τους ανθρώπους στον θάνατο

    «Κάποιοι θέλουν να παριστάνουν τους μεγάλους γεροντάδες τους μεγάλους και τρανούς φιλοσόφους, παρασύρουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν στο θάνατο» τόνισε την Τρίτη ο Μητρόπολης Κορίνθου Διονύσιος εξαπολύοντας «δριμύ κατηγορώ» κατά των αντιεμβολιαστών για το θάνατο 49χρονου ιερέα από κορονοϊό. «Τώρα τι απολογία έχουν να δώσουν στο Θεό για το θάνατο αυτό του ανθρώπου και στα παιδιά του που τα άφησαν ορφανά;» διερωτήθηκε.

    Εκθειάζοντας το έργο του ιερέα ο Μητροπολίτης διευκρίνισε ότι «δυστυχώς είχε τις αναστολές του στο να εμβολιαστεί ενώ δεν ήταν αντιεμβολιαστής, είχε το φόβο που ενσπείρουν κάποιοι χωρίς να σκέφτονται ότι το εμβόλιο είναι ένα όπλο κατά της ασθενείας αυτής… Δεν εμβολιάστηκε, νόσησε, μπήκε στο νοσοκομείο, ταλαιπωρήθηκε 1 μήνα, και τελικώς κατέληξε».

    «Τραγική απώλεια, τον έλεγαν Βασίλειο και έφυγε το βράδυ της γιορτής του και στην ίδια ηλικία με τον Άγιο Βασίλειο, 49 μόλις ετών, αφήνοντας και 3 παιδιά τα οποία είναι σε μια κρίσιμη ηλικία».

    Είναι δυνατόν, πρόσθεσε ο Μητροπολίτης, η ιατρική να δίνει λύσεις και εμείς να τις παραβλέπουμε και να λέμε «μην ακούτε και μας είπε ο διάβολος ότι εγώ τους σφραγίζω»; Και να παρασύρουν τους ανθρώπους; Ο διάβολος δεν λέει ποτέ αλήθεια. Ακούν το διάβολο και όχι την Ιερά Σύνοδο, τους πνευματικούς τους πατέρες και εν τέλει τους ιατρούς; «Είναι σκοταδιστές και οπισθοδρομικοί και οι λύσεις που δίνουν οδηγούν στο θάνατο. Πολύ εύστοχο που είπε ένας Μητροπολίτης (σ.σ Ναυπάκτου) για ‘παρανοϊό’» πρόσθεσε ο κ. Διονύσιος.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κορωνοϊός: Πέθανε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς
    Κορωνοϊός: Πέθανε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

    Ο μητροπολίτης πέρασε 25 ημέρες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Ευαγγελισμού

    Πέθανε ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάςμετά από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό.

    Ο μητροπολίτης Κοσμάς που ήταν ανεμβολίαστος, εισήχθη αρχικά στο νοσοκομείο Αγρινίου στις 1 Δεκεμβρίου όταν ήδη ήταν πολύ επιβαρυμένη η κατάσταση της υγείας του.

    Κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στην Αθήνα και αφού πέρασε 25 ημέρες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Ευαγγελισμού, αποσωληνώθηκε.

    Η κατάσταση του ήταν σταθερή αλλά παρέμενε κρίσιμη και τελικά δεν τα κατάφερε.

    Στις 13 Δεκεμβρίου πέθανε και η αδερφή του μητροπολίτη.

    Και η ίδια ήταν ανεμβολίαστη και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και διέμενε μαζί με τον αδερφό της, στην οικία τους, στο Αγρίνιο.

    Το βιογραφικό του

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς Παπαχρήστος, γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο και των δύο.

    Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο