Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 08:03

AstraZeneca: Αποσύρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μετά την παραδοχή για σοβαρή παρενέργεια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αποσύρεται από την παγκόσμια αγορά το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια και επικίνδυνη παρενέργεια, μετέδωσε η Telegraph. Η απόφαση για την απόσυρσή του βάζει τέλος στη χρήση του εμβολίου.

Η αίτηση απόσυρσης του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη. Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

Γιατί αποσύρει το εμβόλιο

Η AstraZeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους. Είπε ότι το εμβόλιο δεν κατασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον, αφού αντικαταστάθηκε από επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές.

Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

Ωστόσο, η Astrazeneca επέμεινε ότι η απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS. Είπε ότι η χρονική συγκυρία ήταν καθαρή σύμπτωση.

Η δήλωση της εταιρείας

«Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να δρομολογήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας του Vaxzevria εντός της Ευρώπης».

«Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία Covid-19».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 09:10

Σχετικά Άρθρα

  • Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια
    Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια

    Ξεκινάει η περίοδος του εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τους πολίτες να μπορούν να βρουν εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές της νόσου.

    Όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει και φέτος όπως και πέρυσι, τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης.

    Τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού. Συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του COVID-19, σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.«Εμβολιαστείτε έγκαιρα και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας», αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Υγείας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι χρειάζεται να το κάνουν - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
    Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι χρειάζεται να το κάνουν - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

    Η εποχική γρίπη μας «χτυπά» σταδιακά την πόρτα και το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για τον εμβολιασμό.

    Αναλυτικές οδηγίες για τον για την εποχική γρίπη και τον εμβολιασμό εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

    Σε εγκύκλιο από το υπουργείο Υγείας που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς δίνονται οδηγίες για την εποχική γρίπη.

    Όπως αναφέρεται ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

    Παράλληλα τονίζεται ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

    Επίσης το εμβόλιο γρίπης μπορεί να χορηγηθεί την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της covid αλλά σε διαφορετικό ανατομικό σημείο.

    Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο- ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2024-2025 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης που λειτουργούν διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

    Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι αναμένεται πως και κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2024-2025, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID- 19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

    Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

    Ποια εμβόλια γρίπης κυκλοφορούν

    Στη χώρα μας, την χρονική περίοδο 2024-2025, αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα παρακάτω αντιγριπικά εμβόλια:

    emvo_9c69f.jpg

    *aQIV: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης με ανοσοενισχυτικό MF59, QIV-HD: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο υψηλής δόσης, QIVe: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο συμβατικό εμβόλιο παρασκευαζόμενο με επώαση σε ωά ορνίθων, QIVc: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο παρασκευαζόμενο σε κυτταροκαλλιέργειες, EMA: European Medicines Agency

    **Τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και, παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή.

    Χωρίς ιατρική συνταγή το εμβόλιο γρίπης

    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου, οι οποίες δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από το φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή για τα τετραδύναμα αδρανοποιημένα συμβατικά εμβόλια QIVe – QIVc.

    1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    2. Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών

    3. Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
    • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
    • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
    • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    • Χρόνια νεφροπάθεια
    • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
    • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
    • Σύνδρομο Down

    4. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

    5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

    6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

    7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

    8. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

    9. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

    10. Άστεγοι.

    11. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

    Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

    Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

    Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

    Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα ηλικίας <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

    Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (EMA. FDA, κ.α.).

    Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

    Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

    Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

    Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας που τον διενεργεί στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα: Πότε αναμένεται να μπει σε παραγωγή – Πώς λειτουργεί η τεχνολογία mRNA
    Εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα: Πότε αναμένεται να μπει σε παραγωγή – Πώς λειτουργεί η τεχνολογία mRNA

    Ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονά δίνει το νέο εμβόλιο mRNA της BioNTech, που μπήκε σε κλινικές δοκιμές. «Νιώθω πολύ καλά. Ήταν ανώδυνο μέχρι στιγμής», λέει ο 67χρονος Γιανούζ Ραζ, που έγινε ο πρώτος κακρινοπαθής, στον όποιο χορηγήθηκε εμβόλιο. Με τις χημειοθεραπείες του έδιναν 35% πιθανότητες να ζήσει άλλα 5 χρόνια, πλέον ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Πώς λειτουργεί

    Το εμβόλιο BNT116 χρησιμοποιεί παραλλάγή της τεχνολογία mRNA, που χρησιμοποιήθηκε για εμβόλια κατά του κορονοϊόυ. Ουσιαστικά, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντας τα να επανέλθουν.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. εξήγησε, μιλώντας στο OPEN πως λειτουργεί η τεχνολογία mRNA. «Η άλλη λύση ήταν να δώσεις στα καρκινικά κύτταρα τις αντιγονικές ιδιότητες που έχουν. Να παράγουν αντιγόνα ειδικά για τον καρκίνο, ώστε να αναγνωριστούν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να τα καταστρέψει», είπε χαρακτηριστικά.

    130 ασθενείς στις κλινικές δοκιμές

    Στις κλινικές δοκιμές θα συμμετάσχουν130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα από τη Βρετανία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Σε πρώτη φάση θα κάνουν 6 ενέσεις ανά 30 λεπτά επί μία εβδομάδα. Έπειτα θα λαμβάνουν μία δόση εμβολίου μία φορά την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες. Στο τελικό στάδιο θα λαμβάνουν μία δόση κάθε 3 εβδομάδες επί ένα χρόνο.

    Η ογκολόγος Ζένια Ζαριδάκη εξήγησε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι τα εμβόλια mRNA είναι εξατομικευμένα. «Φτιάχνεται για τον κάθε ασθενή από τα κύτταρα του όγκου του, παράγεται το ειδικό αυτό κομμάτι του mRNA, που θα χορηγηθεί στον ασθενή. Εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και τα εξαφανίζει».

    Πότε θα μπει σε παραγωγή

    Σύμφωνα με τους ειδικούς σε ένα χρόνο θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου. Ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για να μπει σε παραγωγή.

    «Θέλει 3-4 χρόνια, αλλά αν φανεί από τα πρώτα βήματα ότι πάνε πολύ καλά οι ασθενείς, μπορεί να δοθεί fast track έγκριση», εκτίμησε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος. Κλείνοντας ο πρόεδρος της αντικαρκινικής εταιρείας έστειλε το μήνυμα του, υπενθυμίζοντάς ότι η νούμερο ένα αιτία για την εκδήλωση καρκίνου αποτελεί το κάπνισμα.«Υπάρχουν ασθενείς που πάσχολυν και νομίζουν ότι χάσαμε το τρένο. Για αυτό λέμε και εμείς προτού φτάσουμε στο mRNA κόψτε το κάπνισμα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καλοκαίρι με covid στην Ηλεία: Γιορτές και πανηγύρια ανέβασαν στα ύψη τα κρούσματα
    Καλοκαίρι με covid στην Ηλεία: Γιορτές και πανηγύρια ανέβασαν στα ύψη τα κρούσματα

    Αύξηση της νοσηλείας στο Νοσοκομείο Πύργου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ηλεία, κυρίως μετά το δεύτερο 15μερο του Αυγούστου, ενώ μέχρι πριν δύο ημέρες στο Νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονταν 11 περιστατικά, όλα εκτός ΜΕΘ και εκτός κινδύνου. Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών σε διάφορες εκδηλώσεις φαίνεται, πως για άλλη μια χρονιά συνέβαλε στην διασπορά και μετάδοση του ιού. Ωστόσο η ιατρική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική καθώς η πλειοψηφία των περιστατικών αντιμετωπίζεται με ήπια φαρμακευτική αγωγή και αντιϊκά.

    «Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύονταν μόλις τέσσερις ασθενείς ενώ τώρα έχουμε 11 περιστατικά. Όλα είναι ήπια και σύντομα θα πάρουν εξιτήριο» δηλώνει στο ilialive.gr ο διοικητής του ΓΝ Πύργου Σπύρος Πολίτης. «Ο κορονοϊός φαίνεται πως κάνει «κύκλους». Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε μια σημαντική αύξηση, μετά ηρέμισαν πολύ τα πράγματα και τώρα, ειδικά μετά τον 15Αυγουστο παρατηρείται πάλι αύξηση των περιστατικών».

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων ήταν η έλλειψη αντιικών στο φαρμακείο του Νοσοκομείου τις προηγούμενες ημέρες καθώς είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα, με τη νέα παραλαβή να γίνεται άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες. «Συστήνουμε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί-καθώς δεν υπάρχουν πλέον μέτρα για τον κορονοϊό- για να περιοριστεί η διασπορά» καταλήγει ο κ. Πολίτης.

    Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με αναφορές του ΕΟΔΥ, πως η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι τώρα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρυσι.

  • Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτός είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έκανε το εμβόλιο – «Είναι ανώδυνο»
    Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτός είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έκανε το εμβόλιο – «Είναι ανώδυνο»

    Ο 67χρονος Janusz Racz, θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως.

    Ιστορία γράφει ο 67χρονος Janusz Racz ο οποίος έγινε ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα που έλαβε ένα νέο πειραματικό εμβόλιο που θα βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια.

    Ο 67χρονος έλαβε έξι δόσεις του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου, με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν στον καρκίνο. Το νέο εμβόλιο της BioNTech εκπαιδεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να στοχεύουν τον καρκίνο.

    «Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας, δήλωσε ότι έχει στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με το ERT News.

    «Πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα»

    Το νοσοκομείο University College London Hospital (UCLH) έχει ξεκινήσει τη βρετανική φάση μιας παγκόσμιας δοκιμής, με περίπου 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να συμμετέχουν σε έξι νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Racz εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο όχι μόνο θα τον βοηθήσει αλλά και θα επιταχύνει την παραγωγή του για ευρύτερη χρήση. «Τα εμβόλια COVID βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε.

    Αισιόδοξοι οι γιατροί

    Η Δρ Sarah Benafif, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στο UCLH, έχει μεγάλες ελπίδες για το εμβόλιο. «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου», δήλωσε η ίδια. «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».

    Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, συνδέεται συχνά με το κάπνισμα. Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου, επιβιώνει πέντε χρόνια. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει μοναδικά ασθενείς με νόσο σε πρώιμο στάδιο που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο.

    Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα

    Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο UCLH και κλινικός υπεύθυνος για το βρετανικό μέρος της μελέτης, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες. «Έχετε 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από καρκίνο του πνεύμονα, πολλοί στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με την πρώτη γενιά εμβολίου mRNA και στη συνέχεια να το επεκτείνουμε στον υπόλοιπο κόσμο».

    Το NHS έχει αρχίσει να εξετάζει τους ηλικιωμένους καπνιστές για καρκίνο του πνεύμονα, ώστε να εντοπίζει τις περιπτώσεις νωρίς. Συμπτώματα όπως ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο στήθος και η κόπωση θα πρέπει να ωθούν σε επίσκεψη στο γιατρό.

    Η εθνική διευθύντρια του NHS England για τον καρκίνο Dame Cally Palmer τόνισε τις πιθανές επιπτώσεις: «Εάν επιτύχουμε, θα μπορούσε να είναι επαναστατικό για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά του δικού τους καρκίνου, ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του μετά την αρχική θεραπεία τους».

    Νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και εταίρους, διερευνούν τρόπους αξιοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Η πρόσβαση σε πρωτοποριακές δοκιμές και άλλες καινοτομίες προσφέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς, ενώ χιλιάδες άλλοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε δοκιμές τα επόμενα χρόνια.

    Πηγή: in.gr

  • Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ κήρυξε για δεύτερη φορά πανδημία – Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν στην Ελλάδα
    Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ κήρυξε για δεύτερη φορά πανδημία – Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν στην Ελλάδα

    Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται σε χώρες που δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox. Ποιες ομάδες του πληθυσμού μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και ποια είναι η διαδικασία.

    Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την mpox καθώς ένα νέο στέλεχος της ιογενούς ασθένειας προκαλεί χιλιάδες κρούσματα στην Αφρική και απειλεί να εξαπλωθεί σε άλλες ηπείρους.

    Την Πέμπτη (15/8), δε, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε ευρωπαϊκό έδαφος. το Η κήρυξη «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας» είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, το οποίο αντιστοιχεί σε πανδημία, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Covid-19.

    Παρόλα αυτά, η mpox, παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, θεωρείται απίθανο να λάβει τις διαστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού, δεδομένου ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

    Για τη μετάδοση του ιού απαιτείται επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά ή αντικείμενα ή μέσω της εισπνοής μολυσμένων σταγονιδίων της αναπνοής από μικρή απόσταση, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

    Η ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, πρησμένους λεμφαδένες και εξανθήματα γεμάτα υγρό. Μπορεί όμως να προκαλέσει θάνατο, ειδικά μεταξύ παιδιών, ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

    Εμβόλιο πάντως υπάρχει και είναι διαθέσιμο στις ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα.

    Από πού προέρχεται η mpox

    Ασθένεια μάλλον άγνωστη στη Δύση, η mpox είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και έχει προκαλέσει αρκετές επιδημίες στην ήπειρο μετά την ανακάλυψη του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό το 1970.

    Η ασθένεια πιστεύεται ότι προέρχεται από πιθήκους και άλλα θηλαστικά της Αφρικής, τα οποία λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού,

    Ο ιός της mpox είναι συγγενικός με τον πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο ιό της ευλογιάς, της πρώτης και μέχρι σήμερα μοναδικής ασθένειας που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη χάρη στους εμβολιασμούς.

    Πού έχουν αναφερθεί κρούσματα;

    Στην τρέχουσα επιδημία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, το Κογκό έχει αναφέρει 27.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.000 θανάτους, οι περισσότεροι μεταξύ παιδιών.

    Και από το Κογκό ο ιός εξαπλώθηκε σε τέσσερις χώρες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

    Σύμφωνα με τα αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, τα κρούσματα στην ήπειρο αυξήθηκαν κατά 79% το διάστημα 2022-23 και κατά 160% τη χρονιά που ακολούθησε.

    Γιατί κηρύχθηκε πάλι πανδημία;

    Η απόφαση να κηρυχθεί και πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού, με την ονομασία Κλάδος Ib, το οποίο φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα και να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

    Η θνητότητά του ωστόσο παραμένει άγνωστη.

    Η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό ήταν τον Ιούλιο του 2022, όταν ένα νέο στέλεχος του ιού, με την ονομασία Κλάδος IIb, εξαπλώθηκε για πρώτη φορά εκτός της Αφρικής και προκάλεσε σχεδόν 100.000 κρούσματα, τα περισσότερα μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

    Η ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης και τα εμβόλια που διατέθηκαν σε Δυτικές χώρες επιβράδυναν τελικά την εξάπλωση του mpox και ο ΠΟΥ κήρυξε λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τον Μάιο του 2023.

    Τα εμβόλια όμως δεν έφτασαν ποτέ στις αφρικανικές χώρες και η νόσος παρέμεινε ενδημική.

    Και το 2022, όταν ο ΠΟΥ ζήτησε δωρεές 34 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της mpox στην Αφρική, καμία χώρα δεν ανταποκρίθηκε.

    Την Τετάρτη, πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα αποστείλει στην Αφρική 215.000 δόσεις εμβολίου της δανικής φαρμακοβιομηχανίας Bavarian Nordic.

    Η ασθένεια μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ορισμένα αντι-ιικά φάρμακα που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για την ευλογιά.

    Ποιος μπορεί να κάνει το εμβόλιο;

    Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το εμβόλιο της mpox είναι διαθέσιμο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου από τις 22 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το εμβόλιο της Baviarian Nordic προορίζεται για άτομα 18 ετών και άνω στις παρακάτω κατηγορίες:

    • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
    • Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
    • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
    • Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

    Εμβολιασμοί πραγματοποιούνται προς το παρόν μόνο στην Αθήνα, στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» (210 7295310 / 210 7265159) και «Αττικόν (210 5831656).

    Πηγή: in.gr

  • Μηνιγγίτιδα Β: Δωρεάν το εμβόλιο για τα παιδιά - Ποιες ηλικίες αφορά
    Μηνιγγίτιδα Β: Δωρεάν το εμβόλιο για τα παιδιά - Ποιες ηλικίες αφορά

    Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα θα συνταγογραφείται και θα δίδεται δωρεάν για τα παιδιά.

    Το πάγιο των παιδιάτρων και γονέων ικανοποίησε το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς ξεκινά η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β.

    Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που αφορά στην αποζημίωση του σημαντικού αυτού εμβολιασμού, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, καθώς μέχρι σήμερα αποζημιωνόταν για ομάδες υψηλού κινδύνου και στην μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών το πλήρωναν εξ ολοκλήρου οι γονείς.

    Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησής του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

    «Από χθες μας έγινε γνωστό ότι το εμβόλιο Bexsero, που αφορά τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμβολιασμών και την Ελληνική Πολιτεία, να συνταγογραφείται και να δίδεται δωρεάν για τα παιδιά που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον 2ο μήνα ζωής και θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να γίνουν 18 μηνών. Αυτό έρχεται να κλείσει ένα μεγάλο κενό στην ανισότητα πρόσβασης για το εμβόλιο αυτό, όσον αφορά το υψηλό του κόστος και να δώσει την δυνατότητα πλέον να εμβολιαστούν και να προστατευτούν από το φοβερό αυτό νόσημα, όλα τα Ελληνόπουλα που θα γεννιούνται στην χώρα μας.

    Δυστυχώς για τους γονείς που έχουν παιδιά μεγαλύτερα των 18 μηνών θα πρέπει αν δεν το έχουν κάνει να το πληρώσουν από την τσέπη τους. Για το αρχείο και την ιστορία αναρτώ δύο από τις πολλές παρεμβάσεις που είχα κάνει το 2016 ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προς τον τότε Υπουργό Υγείας και ζητούσα την ένταξη του εμβολίου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο αγώνας δικαιώθηκε!!», έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Νταλούκας.

    Διευκρινίζεται πως το συγκεκριμένο εμβόλιο θεωρείται πολύ σημαντικό και συστήνεται από όλους τους παιδιάτρους στη χώρα μας. Όμως, επειδή ο αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β είναι πολύ μικρός κάθε χρόνο στην Ελλάδα δεν αποζημιωνόταν έως σήμερα για τον μεγάλο πληθυσμό των υγιών παιδιών.

    Οι γονείς πλήρωναν εξ ολοκλήρου το απαιτούμενο, με το κόστος κάθε δόσης να ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ (χρειάζονται 3 δόσεις).

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κορονοϊός: Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές - Σαρώνει το στέλεχος FLiRT
    Κορονοϊός: Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές - Σαρώνει το στέλεχος FLiRT

    Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ το στέλεχος FLiRT μεταδίδεται πιο γρήγορα, με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη να κάνει σύσταση στους πολίτες να κάνουν τεστ πριν φύγουν για διακοπές..

    «Πέρυσι τέτοιο καιρό συγκριτικά με φέτος δεν υπάρχει σύγκριση. Πέρυσι ήταν γύρω στα 187, τώρα έχουμε φτάσει στα 570, έχουμε 21 θανάτους», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ η κυρία Παγώνη.

    «Αν και έχουν απλά συμπτώματα, μεταδίδουν τον ιό και αρρωσταίνει κόσμος»

    Όπως εξήγησε, πρόκειται για την καινούρια μετάλλαξη. «Καλό θα ήταν τώρα πριν πάνε διακοπές, να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν υπάρχει μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα».

    Τα συμπτώματα του στελέχους FLiRT

    Ακόμη, η κυρία Παγώνη εξήγησε επίσης ότι το στέλεχος FLiRT που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταδίδεται εύκολα και έχει απλή κλινική εικόνα με βήχα και πυρετό για 2-3 μέρες.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο