Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 14:20

Σλοβακία: Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο 71χρονος αναμένεται να προφυλακιστεί – Σε πολύ σοβαρή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Φίτσο

Στο ποινικό δικαστήριο του Πέζινοκ, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα, έφτασε ο ύποπτος για την αόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Ο δράστης αναμένεται ότι θα προφυλακιστεί. Μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας αναφέρουν ότι ο δράστης είναι ο 71χρονος ποιητής Γιουράι Σίντουλα, πυροβόλησε πέντε φορές την Τετάρτη τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, ο οποίος επλήγη τις τέσσερις.

Η απόπειρα σημειώθηκε την ώρα που ο Φίτσο χαιρετούσε υποστηρικτές του έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση που έγινε στην πόλη Χάντλοβα, στην κεντρική Σλοβακία.

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση ο Φίτσο

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση πέντε ωρών, ενώ χθες, Παρασκευή (18.5.2024) υποβλήθηκε εκ νέουσε δίωρη επέμβαση.

«Ο ασθενής έχει τώρα τις αισθήσεις του, η κατάστασή του είναι σταθερή, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε χθες η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του νοσοκομείου Ρούζβελτ της Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο.

Εισαγγελέας ζήτησε χθες την προφυλάκιση του υπόπτου για την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JAKUB GAVLAK

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 13:41

Σχετικά Άρθρα

  • Ντόναλντ Τραμπ: Επιστρέφει στον τόπο της απόπειρας δολοφονίας του παρέα με τον Έλον Μασκ
    Ντόναλντ Τραμπ: Επιστρέφει στον τόπο της απόπειρας δολοφονίας του παρέα με τον Έλον Μασκ

    Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο.

    Ο Έλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X (πρώην Twitter), ο οποίος έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «ντετερμινιστή της ελευθερίας του λόγου», θα παρευρεθεί μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια σήμερα Σάββατο, ενόψει προγραμματισμένης ομιλίας του πρώην αμερικάνου προέδρου.

    Ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι θα παρευρεθεί στο σημείο όπου ο Τραμπ παραλίγο να χάσει τη ζωή του, μέσω μιας ανάρτησής του στο X.

    Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιστρέψει στο Μπάτλερ, λίγους μήνες μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του πρώην αμερικάνου προέδρου τον Ιούλιο. Ο ένοπλος και ένας παρευρισκόμενος σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού, λίγες ημέρες πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου ο Τραμπ έγινε ο επίσημος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

    «Η επιστροφή του προέδρου Τραμπ στο Μπάτλερ θα αποτελέσει φόρο τιμής στο αμερικανικό πνεύμα. Στην Αμερική, δεν αφήνουμε τέρατα όπως αυτός ο σατανικός δολοφόνος να έχουν τον τελευταίο λόγο», ανέφερε η εκστρατεία σε ένα Δελτίο Τύπου.

    Ο Έλον Μασκ, ο οποίος συμμετέχει όλο και περισσότερο σε συζητήσεις για την πολιτική, υποστήριξε τον Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς.

    Παράλληλα γίνεται όλο και πιο επικριτικός με τους Δημοκρατικούς συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, τους οποίους υποστήριζε για χρόνια.

    «Το ιστορικό ψήφων της Κάμαλα όταν ήταν στη Γερουσία ήταν στα αριστερά του Μπέρνι Σάντερς!» έγραψε ο Έλον Μασκ στο X.

    «Αξιολογήθηκε ως η πιο αριστερή από όλους τους 100 γερουσιαστές. Καθόλου μετριοπαθής» πρόσθεσε.

    Οι πυροβολισμοί στην Πενσιλβάνια ήταν μία από τις δύο απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

    Τον περασμένο μήνα, ένας ύποπτος συνελήφθη αφού πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας τον είδαν να σπρώχνει ένα τουφέκι μέσα από την περίμετρο του γηπέδου γκολφ του πρώην αμερικάνου προέδρου στη Φλόριντα.

    Ο άνδρας, που αναγνωρίστηκε ως Ryan Wesley Routh, συνελήφθη αργότερα και κατηγορήθηκε για ομοσπονδιακά εγκλήματα με όπλα.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TANNEN MAURY

  • Τραμπ: Μόνο οι σημαντικοί πρόεδροι γίνονται στόχος πυροβολισμών
    Τραμπ: Μόνο οι σημαντικοί πρόεδροι γίνονται στόχος πυροβολισμών

    «Μόνο οι σημαντικοί πρόεδροι γίνονται στόχος πυροβολισμών», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ χθες, Τρίτη, ενώπιον υποστηρικτών του, δύο ημέρες μετά τη δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος επέστρεψε στην προεκλογική εκστρατεία και επισκέφθηκε το Φλιντ στο Μίσιγκαν, μια πόλη που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από το κλείσιμο αυτοκινητοβιομηχανιών.

    «Είναι επικίνδυνη δουλειά να είσαι πρόεδρος», εκτίμησε. «Είναι κάπως επικίνδυνη. Ξέρετε, πιστεύουν ότι το να οδηγείς αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο. Όχι. Πιστεύουν ότι το ροντέο είναι αρκετά τρομακτικό, σωστά; Όχι. Αυτή είναι επικίνδυνη δουλειά (σ.σ. το να είσαι πρόεδρος)», πρόσθεσε.

    Ο Τραμπ είπε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του ότι έλαβε χθες ένα τηλεφώνημα από την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ, πολύ ωραίο, το εκτιμάμε».

    Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Χάρις, που βρίσκεται στην Πενσιλβάνια – μια πολιτεία κλειδί για τις εκλογές, όπως και το Μίσιγκαν—πήρε τηλέφωνο τον Ρεπουμπλικάνο «για να του πει προσωπικά ότι χαίρεται που είναι σώος και αβλαβής».

    Η συνομιλία τους ήταν «εγκάρδια και σύντομη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    «Του είπα αυτό που δήλωσα και δημοσίως: δεν υπάρχει θέση για τη βία στη χώρα μας», υπογράμμισε η 59χρονη Χάρις σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Φιλαδέλφεια στην ένωση Αφροαμερικανών δημοσιογράφων NABJ, σχολιάζοντας το τηλεφώνημα.

    Ωστόσο νωρίτερα ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News κατηγόρησε τη ρητορική των Δημοκρατικών και της Χάρις για την επίθεση εναντίον του.

    «Εξαιτίας της ρητορικής της κομμουνιστικής αριστεράς οι σφαίρες σφυρίζουν και αυτό απλώς θα επιδεινωθεί», κατήγγειλε ο 78χρονος Τραμπ, αν και απέφυγε να επαναλάβει τις κατηγορίες αυτές κατά την προεκλογική συγκέντρωση στο Φλιντ.

    «Στη ρητορική τους οφείλεται το γεγονός ότι με πυροβολούν όταν εγώ είμαι αυτός που θα σώσει τη χώρα και εκείνοι αυτοί που θα την καταστρέψουν», τόνισε στο Fox News.

    Οι υποστηρικτές του Τραμπ δηλώνουν από την πλευρά τους ότι οι επιθέσεις εναντίον του έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους να τον ψηφίσουν.

    «Θέλουν να σκοτώσουν τον Τραμπ για να μην μπορέσει να υπηρετήσει δεύτερη θητεία», δήλωσε ο 71χρονος Ντόναλντ Όουεν που παρακολούθησε την προεκλογική συγκέντρωση στο Φλιντ. «Αν κάποιος πυροβολήσει τον Τραμπ, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα τρέξω για να σταματήσω τις σφαίρες», πρόσθεσε.

    Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκδήλωσης ο Τραμπ παρουσιάστηκε ως ο σωτήρας της αυτοκινητοβιομηχανίας μπροστά στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τόνισε: «Αν γίνει μια τραγωδία και δεν κερδίσουμε, δεν θα υπάρχει καμία θέση εργασίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες, καμία θέση εργασίας στη βιομηχανία».

    Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έχει δηλώσει ότι, αν εκλεγεί, θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Μεξικό και την Κίνα.

    Τραμπ και Χάρις πραγματοποιούν πολλές συγκεντρώσεις στις έξι ή επτά πολιτείες κλειδί, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Δημοκρατική υποψήφια μοιάζει να ενισχύθηκε κάπως μετά το ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο, κατά γενική ομολογία, η επίδοσή της ήταν καλύτερη από του αντίπαλου της.

    Ήδη η σταρ της ποπ Τέιλορ Σουίφτ έχει δηλώσει ότι στηρίζει την Χάρις, ενώ χθες η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος έλαβε τη στήριξη και μιας άλλης ιδιαίτερα δημοφιλούς τραγουδίστριας, της Μπίλι Έλις.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • Ρέθυμνο: Ανατροπή στην απόπειρα δολοφονίας του κτηνοτρόφου – Το σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές
    Ρέθυμνο: Ανατροπή στην απόπειρα δολοφονίας του κτηνοτρόφου – Το σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές

    Σε άλλη κατεύθυνση στρέφονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της άγριας δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του 69χρονου κτηνοτρόφου στο χωριό Βιλανδρέδο του Ρεθύμνου.

    Την ώρα που ο κτηνοτρόφος βγήκε από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του οι Αρχές εξετάζουν ένα νέο σενάριο, αναφορικά με τα κίνητρα της επίθεσης που δέχθηκε ο άτυχος άνδρας.

    Αρχικά, θεωρήθηκε ότι η επίθεση ήταν συνέχεια της βεντέτας που υπήρχε και ότι σχετιζόταν με την άρνηση του κτηνοτρόφου για σασμό μεταξύ των οικογενειών που είχαν τη διένεξη που είχε ως αποτέλεσμα την επίθεση με καυστικό υγρό που δέχθηκε ο γιος του στις αρχές Αυγούστου.

    Ποια ήταν τα κίνητρα του δράστη

    Οι Αρχές εκτιμούν πλέον ότι η επίθεση σχετίζεται με μια διένεξη, μη προσδιορισμένη, που δεν έχει φτάσει στην αστυνομία. Έχουν εντοπίσει ωστόσο τι μπορεί να συμβαίνει και φέρονται να γνωρίζουν κάποια πράγματα, καθώς έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία και σε σχέση με την ταυτότητα και τις κινήσεις του δράστη.

    Παράλληλα, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στην κτηνοτροφική μονάδα όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνονται καρέ – καρέ οι κινήσεις του δράστη.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: 58χρονος υποστηρικτής της Ουκρανίας ο συλληφθείς - Είχε κάνει δωρεές στους Δημοκρατικούς
    Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: 58χρονος υποστηρικτής της Ουκρανίας ο συλληφθείς - Είχε κάνει δωρεές στους Δημοκρατικούς

    Το FBI ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» του Τραμπ. «Σώος και αβλαβής» ο Ρεπουμπλικανός. Το προφίλ του συλληφθέντος.

    «Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς», ανέφερε εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ από το γήπεδο γκολφ του Τραμπ στη Φλόριντα, όπου λίγο πριν έλαβε χώρα μία νέα «απόπειρα δολοφονίας» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που έπαιζε γκολφ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Αμερικανικά ΜΜΕ, ένας άνδρας, εντοπίστηκε μερικά μέτρα μακριά από τον Τραμπ, έχοντας στα χέρια του ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου ΑΚ-47. Το FBI αντιμετωπίζει το γεγονός ως απόπειρα δολοφονίας, η οποία έρχεται δύο μήνες μετά την πρώτη, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια.

    Ο ύποπτος για τη χθεσινή απόπειρα δολοφονίας, που συνελήφθη και ταυτοποιήθηκε από τις Αρχές, ονομάζεται Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, είναι 58 ετών, φανατικός υποστηρικτής της Ουκρανίας, απογοητεύμενος από τον Τραμπ και είχε κάνει δωρεές στους Δημοκρατικούς.

    Σύμφωνα πάντως με τις πηγές της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να πυροβολήσει προς τον Τραμπ, ο οποίος είναι «σώος και αβλαβής».

    sillipsi bd189

    Σύμφωνα με τον σερίφη του Παλμ Μπιτς, Ρικ Μπράντσο ο Ρουθ βρισκόταν 400 με 500 μέτρα μακριά από τον πρώην πρόεδρο κρυμμένος μέσα σε θάμνους, ενώ ο Τραμπ έπαιζε γκολφ σε κοντινή απόσταση.

    «O ένοπλος είχε ένα τουφέκι τύπου ΑΚ με διόπτρα, δύο σακίδια πλάτης κρεμασμένα σε έναν φράχτη και μια κάμερα GoPro», προσέθεσε, με το FBI να δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφία από τα εν λόγω σακίδια.

    Στο περιστατικό έπεσαν τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμοί από την Αστυνομία, καθώς μετά τον εντοπισμό του ο 58χρονος τράπηκε σε φυγή με το αμάξι του, πετώντας το τουφέκι και τα σακίδια. Μάρτυρας, ωστόσο κατάφερε να τραβήξει φωτογραφίες του αυτοκινήτου και της πινακίδας κυκλοφορίας του. Στη συνέχεια, οι αρχές έστειλαν σήμα στις κρατικές υπηρεσίες με τις πληροφορίες για το όχημα, γεγονός που οδήγησε τους αναπληρωτές του σερίφη στη γειτονική κομητεία Μάρτιν να σταματήσουν και να συλλάβουν τον ύποπτο στο I-95.

    Ο Τραμπ έστειλε ένα email στη λίστα χρηματοδοτών της καμπάνιας του λέγοντας ότι «σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε κοντινή απόσταση όπου βρισκόμουν, αλλά πριν αρχίσουν οι φήμες να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, θέλω να ακούσετε πρώτα αυτό: Είμαι ασφαλής και καλά!», έγραψε με κεφαλαία γράμματα, σύμφωνα με ένα email που είδε το Reuters.

    Ποιος είναι ο άνδρας που ήθελε να πυροβολήσει τον Τραμπ

    Ο 58χρονος Ρουθ ζούσε στη Βόρεια Καρολίνα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, προτού μετακομίσει στην Καάουα της Χαβάης το 2018. Εκεί, μαζί με τον γιο τους λειτουργούσαν μία εταιρεία κατασκευής υπόστεγων.

    Τον Ιούνιο του 2020, έκανε μια ανάρτηση στο X, με την οποία ζητούσε από τον τότε πρόεδρο Τραμπ να κερδίσει την επανεκλογή του εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα που θα διέταζε το υπουργείο Δικαιοσύνης να διώκει την παραβατική συμπεριφορά της αστυνομίας. Εκείνη τη χρονιά, έκανε επίσης ανάρτηση για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών για την προεδρία της τότε αντιπροσώπου των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ από τη Χαβάη, η οποία έκτοτε μετατόπισε την υποστήριξή της προς τον Τραμπ.

    Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι αναρτήσεις του φαίνεται να εκφράζουν την απογοήτευση για τον Τραμπ και την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

    Τον Ιούλιο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, ο Ρούθ προέτρεψε τον Μπάιντεν και τη Χάρις να επισκεφθούν τους τραυματίες των πυροβολισμών στο νοσοκομείο και να παραστούν στην κηδεία του πυροσβέστη που σκοτώθηκε στη συγκέντρωση.

    «Ο Τραμπ δεν θα κάνει ποτέ τίποτα γι’ αυτούς… δείξτε στον κόσμο τι σημαίνει συμπόνια και ανθρωπιά», ανέφερε.

    Τα αρχεία εγγραφής ψηφοφόρων δείχνουν ότι εγγράφηκε ως ανένταχτος ψηφοφόρος στη Βόρεια Καρολίνα το 2012, ενώ πιο πρόσφατα ψήφισε αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας τον Μάρτιο του 2024.

    Σύμφωνα με το CNN Ρούθ έκανε επίσης 19 μικρές δωρεές συνολικού ύψους 140 δολαρίων από το 2019 στην ActBlue, μια επιτροπή πολιτικής δράσης που υποστηρίζει Δημοκρατικούς υποψηφίους, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά αρχεία χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας.

    Φέρεται επίσης να έχει συλληφθεί στο παρελθόν οκτώ φορές, κυρίως για μικροαδικήματα.

    Η υποστήριξη στην Ουκρανία

    Με βάση τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ο 58χρονος, εμφανίζεται ως θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας και της Ταΐβάν, στις συγκρούσεις τους με τη Ρωσία και την Κίνα αντίστοιχα. Εχει επισκεφτεί, σύμφωνα με όσα δήλωνε, το Κίεβο και ισχυριζόταν πως θα πολεμούσε στην πρώτη γραμμή αν του επιτρεπόταν.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι λογαριασμοί του Ρούθ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώθηκαν στην «αυτοαποκαλούμενη εμπλοκή» του στον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης προσπάθειάς του να στρατολογήσει στρατιώτες για να πολεμήσουν στη σύγκρουση.

    Μάλιστα, είχε μιλήσει στο παρελθόν στους New York Times για την προσπάθειά του να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες που εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2023, ο Ρουθ είπε στους Times ότι είχε περάσει αρκετούς μήνες στην Ουκρανία το 2022.

    Έκθεση του Semafor ανέφερε τον Ρουθ ως επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Εθελοντών (IVC) στην Ουκρανία.

    Οι αντιδράσεις Μπάιντεν - Χάρις

    Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο αντίπαλός του είναι «σώος» και εξήρε το «έργο της Secret Service» και των υπολοίπων υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν έχει «καμιά θέση η πολιτική βία, ή οποιασδήποτε μορφής βία, στη χώρα μας».

    «Χαρούμενη» που ο κ. Τραμπ είναι ασφαλής δήλωσε επίσης η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας με τη σειρά της μέσω X πως «η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • Τραμπ: Ανατροπή με τον 20χρονο που επιχείρησε να τον δολοφονήσει - Ελεύθεροι σκοπευτές τον είχαν δει περίπου 2 ώρες πριν
    Τραμπ: Ανατροπή με τον 20χρονο που επιχείρησε να τον δολοφονήσει - Ελεύθεροι σκοπευτές τον είχαν δει περίπου 2 ώρες πριν

    Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για τον επίδοξο δολοφόνο του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στο FBI για την απόπειρα δολοφονίας του.

    Οι αμερικανικές Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC News, φαίνεται πως είχαν εντοπίσει τον Τόμας Κρουκς πάνω από 90 λεπτά πριν εξαπολύσει την επίθεση από την οροφή αποθήκης σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από το σημείο όπου είχε στηθεί η εξέδρα για την ομιλία του Τραμπ.

    Το παραπάνω σημαίνει πως ο δράστης είχε εντοπιστεί τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από ό,τι έχουν πει οι αρμόδιοι για τη φύλαξη του χώρου. Το ABC News μεταδίδει ότι αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση γραπτών μηνυμάτων μεταξύ μελών της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Beaver County Emergency Service Unit.

    Αν και μέχρι στιγμής ξέραμε πως ο Κρουκς είχε εντοπιστεί μια ώρα πριν την απόπειρα δολοφονίας, όταν πολίτες τον είχαν δει και είχαν ενημερώσει τις Αρχές. Από τα μηνύματα που έρχονται τώρα στο «φως» αποδεικνύεται πως ο 20χρονος είχε πληροφορίες για την παρουσία των δυνάμεων επιβολής του νόμου -όπως είχαν κι εκείνοι.

    Στις 16:19 (τοπική ώρα) ελεύθερος σκοπευτής έστειλε μήνυμα σε δύο άτομα που ήταν στον δεύτερο όροφο αποθήκης και παρατηρούσαν τον χώρο, λέγοντας ότι αφήνει το πόστο του. Καθώς έφευγε παρατήρησε έναν νεαρό και έγραψε στους συναδέλφους του: «Να ξέρετε ότι κάποιος μας ακολούθησε, πάρκαρε δίπλα στα αυτοκίνητά μας και κρύφτηκε».

    Περίπου στις 17:10 ο Κρουκς βρισκόταν κάτω από τους σκοπευτές που ήταν μέσα στην αποθήκη κτιρίου της AGR International, στην οροφή του οποίου ανέβηκε τελικά ο 20χρονος από όπου και πυροβόλησε τον Τραμπ. Μάλιστα, ένας από τους σκοπευτές τον έβγαλε φωτογραφίες και τις έστειλε σε ομαδική συνομιλία στις 17:38.

    Ένας από τους αξιωματικούς αυτής της Υπηρεσίας έγραψε ότι θα έπρεπε να πουν στις Μυστικές Υπηρεσίες για το ύποπτο άτομο καθώς τους είχε ανησυχήσει το σημείο στο οποίο τον είχαν δει.

    «Το παιδί ελέγχει το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε», αναφέρει μήνυμα. «Τον είδα να κοιτάζει προς την εξέδρα. Εάν θέλετε να ειδοποιήσετε τους ελεύθερους σκοπευτές των Μυστικών Υπηρεσιών να έχουν το νου τους. Τον έχασα από τα μάτια μου».

    Η απόπειρα δολοφονίας έγινε 38 λεπτά αργότερα. Ο Κρουκς έπεσε νεκρός από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας.

    Ο Τραμπ δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας

    Ο Τραμπ συμφώνησε να δώσει κατάθεση ως θύμα, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, γνωστοποίησε ο Κέβιν Ρότζεκ, ειδικός πράκτορας που είναι επικεφαλής στο γραφείο του FBI στο Πίτσμπουργκ.

    «Θέλουμε να μάθουμε τη δική του πλευρά», πρόσθεσε.

    Το FBI επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος χτυπήθηκε από σφαίρα «είτε ολόκληρη είτε διαλυμένη σε θραύσματα».

    Κατά την πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αξιωματούχοι του FBI είπαν ότι δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει ποιο ήταν το κίνητρο του Τόμας Κρουκς. Είπαν όμως ότι ο 20χρονος είχε κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο για προηγούμενα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας αλλά και για την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο τον περασμένο Μάιο.

    Αναζήτησε επίσης πληροφορίες για εκλεγμένους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του νυν και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με το FBI, ο δράστης έκανε το 2023 περισσότερες από 25 διαφορετικές διαδικτυακές αγορές που σχετίζονταν με πυροβόλα όπλα, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Το 2024 αγόρασε επίσης έξι πρόδρομα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

    Δεν υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι είχε κάποιον συνεργάτη στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • «Ο Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα» επιβεβαιώνει το FBI για την απόπειρα δολοφονίας
    «Ο Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα» επιβεβαιώνει το FBI για την απόπειρα δολοφονίας

    Το FBI επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα ή θραύσμα σφαίρας που εκτοξεύθηκε από το όπλο του επίδοξου δολοφόνου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στην Πενσυλβάνια, στις 14 Ιουλίου 2024.

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι είχαν αμφισβητήσει το κατά πόσο ο Ντόναλντ Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα ή από θραύσματα σφαίρας ή γυαλιού ή ακόμη και αν τραυματίστηκε πέφτοντας κάτω.

    Τελικά, το γραφείο σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Αυτό που χτύπησε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ στο αυτί ήταν μια σφαίρα, ολόκληρη ή τεμαχισμένη σε μικρότερα κομμάτια, που εκτοξεύτηκε από το τουφέκι του νεκρού».

    Η επιβεβαίωση του τμήματος έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών να μην υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αναταραχές. Η νέα δήλωση είναι η πιο σαφής ακόμα από εκείνη των ομοσπονδιακών αρχών επιβολής του νόμου, σε ό,τι αφορά τον τραυματισμό του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι διαφοροποιείται ελάχιστα από τις αντίστοιχες άλλες ανακοινώσεις.

    Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι χτυπήθηκε από μια σφαίρα, γράφοντας στο προφίλ του στην πλατφόρμα Truth Social ότι: «Δυστυχώς, ήταν μια σφαίρα που χτύπησε το αυτί μου και το χτύπησε δυνατά».

    «Δεν υπήρχε γυαλί, δεν υπήρχαν σκάγια. Το νοσοκομείο το ονόμασε «τραύμα από σφαίρα στο αυτί» και αυτό ήταν. Δεν είναι περίεργο που το άλλοτε φημισμένο FBI έχασε την εμπιστοσύνη της Αμερικής!», έγραψε ο Τραμπ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέο σοκαριστικό ντοκουμέντο με τον νεκρό δράστη στην ταράτσα
    Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέο σοκαριστικό ντοκουμέντο με τον νεκρό δράστη στην ταράτσα

    Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα λεπτά που ακολούθησαν μετά την εξουδετέρωση του 20χρονου που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

    Στα πλάνα που δημοσίευσε ο γερουσιαστής της Αϊόβα, Τσακ Γκράσλεϊ φαίνεται πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας να στέκονται πάνω από τη σορό του Τόμας Μάθιου Κρουκς, πάνω σε στέγη, καθώς και μια γραμμή αίματος. Αστυνομικός ακούγεται να λέει «αυτός είναι».

    Τον είχε εντοπίσει ελεύθερος σκοπευτής πριν το μακελειό

    Ο αξιωματικός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης λέει επίσης ότι ένας ελεύθερος σκοπευτής της αστυνομίας τράβηξε φωτογραφίες του Κρουκς, που φαινόταν να κινείται με ποδήλατο στην περιοχή πριν τους αιματηρούς πυροβολισμούς.

    «Αυτός είναι ο ελεύθερος σκοπευτής που έστειλε την αρχική φωτογραφία και τον είδε να κατεβαίνει από το ποδήλατο και να αφήνει την τσάντα με τα βιβλία και στη συνέχεια τον έχασε από τα μάτια του», λέει ο αξιωματικός στον πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας.
    Στη συνέχεια, φαίνεται οι αξιωματικοί να κοιτούν φωτογραφίες του υπόπτου σε ένα κινητό τηλέφωνο.

    Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες:

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • Ο πατέρας του ενόπλου τηλεφώνησε στις Αρχές πριν από την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ
    Ο πατέρας του ενόπλου τηλεφώνησε στις Αρχές πριν από την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

    Ο πατέρας του ενόπλου που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε την αστυνομία πριν από τους πυροβολισμούς του Σαββάτου επειδή ανησυχούσε για τον γιο του, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα.

    Τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας στη συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσυλβάνια το Σάββατο και τις ενέργειες της Μυστικής Υπηρεσίας παραμένουν, ενώ ορισμένοι βουλευτές δηλώνουν ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας πρέπει να παραιτηθεί.

    Ο πατέρας του Μάθιου Κρουκς κάλεσε την αστυνομία επειδή ανησυχούσε για τον γιο του και επειδή δεν ήξερε που βρισκόταν, είπε αστυνομική πηγή στο CBS. Δεν είναι σαφές πότε έγινε η κλήση, ούτε τι είπε ο πατέρας στην αστυνομία, αλλά η κλήση έγινε σίγουρα πριν από τον πυροβολισμό.

    Το Fox News ανέφερε ότι οι γονείς του Κρουκς, Μαίρη και Μάθιου είπαν στους αξιωματικούς ότι «ανησύχησαν» για τον γιο τους και ότι είχε εξαφανιστεί χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

    Οι γονείς του συνεργάζονται και οι δύο στην έρευνα, είπε το FBI.

    Ψάχνουν ακόμα το κίνητρο

    Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν ένα πιθανό κίνητρο για τον 20χρονο ένοπλο, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερων σκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας αφότου άνοιξε πυρ.

    Ωστόσο δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να βρουν επαρκή στοιχεία. Τα ευρήματα από το κινητό του τηλέφωνο και η έρευνα στον υπολογιστή του και στο ιστορικό αναζήτησής του δεν υποδηλώνουν πολιτική ή ιδεολογική πόθεση. Το ίδιο και οι συνεντεύξεις από την οικογένεια και τους φίλους του.

    Αστυνομικές πηγές είπαν στο CNNi ότι εκτός από τις φωτογραφίες του Τραμπ και του Μπάιντεν, το τηλέφωνο του δράστη περιείχε επίσης φωτογραφίες ηγετών του Κογκρέσου, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον και ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής, Χακίμ Τζέφρις.

    Υπήρχαν επίσης φωτογραφίες άλλων πολιτικών σε όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του Ρούντι Τζουλιάνι, του πρώην δικηγόρου του Τραμπ που συμμετείχε στην προσπάθεια ανατροπής των προεδρικών εκλογών του 2020 και της Φάνι Γουίλις, της εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον που διώκει τόσο τον Τραμπ όσο και τον Τζουλιάνι.

    Σχεδόν όλες οι εικόνες φάνηκε να έχουν ληφθεί από το διαδίκτυο και δεν συνοδεύονταν από απειλητική γλώσσα ή μηνύματα. Πηγές που ενημερώθηκαν για την έρευνα είπαν στο CNNi ότι το τηλέφωνο έδειξε επίσης αναζητήσεις που χρονολογούνται από αυτή την άνοιξη, αναζητώντας τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες των συγκεντρώσεων Τραμπ και για πληροφορίες για τις δύο πολιτικές συγκεντρώσεις.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σημασία των φωτογραφιών, καθώς και οι αναζητήσεις για τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις του Τραμπ, δεν είναι ξεκάθαρη..

    Πηγή: cnn.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DAVID MAXWELL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο