Ο «εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών» έχει οδηγήσει σε μια «επικίνδυνη τροπή των γεγονότων» και έχουμε «πλησιάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η δυσοίωνη αυτή δήλωση του προέδρου της Ρωσίας έγινε σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δεν δίστασε ακόμη να κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια λόγω της εξόδου της από τις συμφωνίες για τους εξοπλισμούς.
«Η Ουάσινγκτον έχει αποχωρήσει μονομερώς από διάφορες συνθήκες ελέγχου των όπλων», είπε.
«Στο τέλος της ημέρας, ο εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών οδήγησαν σε μια επικίνδυνη τροπή των γεγονότων και έχουμε φτάσει κοντά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», πρόσθεσε.
«Στο τέλος της ημέρας, ο εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών οδήγησαν σε μια επικίνδυνη τροπή των γεγονότων και έχουμε φτάσει κοντά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», πρόσθεσε.
«Ήθελαν να προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία παρά τα πυρηνικά της οπλοστάσια, αυτό είναι το νόημα της δυτικής πολιτικής.
«Είτε αδυνατούν να κατανοήσουν τις απειλές που δημιουργούν είτε απλά πιστεύουν στην ατιμωρησία και την αποκλειστικότητά τους. Και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδίες».
Το 2019, οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από μια βασική πυρηνική συνθήκη με τη Ρωσία.
Η Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) υπογράφηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1987 και απαγόρευε πυραύλους με βεληνεκές μεταξύ 310-3.400 μιλίων.
Όμως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτήν, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας.
Και στη συνέχεια, το 2023, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων (New START) του 2010 με τις ΗΠΑ, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Ακόμη τόνισε πως η κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση «δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Η δήλωση αναφερόταν στην απόφαση των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) αποδεσμεύσει τόκους 50 δισ. προς την Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL