Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 21:18

Κένυα: Μαίνονται οι διαδηλώσεις - Στα αιτήματα των διαδηλωτών και η παραίτηση του Ρούτο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά», λέει διαδηλώτρια

Νέο κύμα διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου στην χώρα, μία μέρα μετά την απόφασή του να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Όπως αναφέρει το CNN, η αστυνομία της Κένυας έριξε δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στον νέο κύκλο διαδηλώσεων που ονομάστηκε «Πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» στο Ναϊρόμπι. Οι δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ μερίδα διαδηλωτών απείλησε να καταλάβει το γραφείο και την επίσημη κατοικία του Ρούτο.
Αιματηρές διαδηλώσεις κατά προτεινόμενου νομοσχεδίου

Οι διαδηλώσεις στην Κένυα ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό 2024-2025 που είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση Ρούτο, το οποίο περιελάμβανε αυξήσεις φόρων. Οι διαδηλώσεις πήραν μια αιματηρή τροπή, μιας και τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, όπου η αστυνομία απάντησε με πραγματικά πυρά.

Ο λαός θέλει την παραίτηση του Ρούτο


Σε απόφασή του χτες, Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Ρούτο ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι «αποσύρει το νομοσχέδιο», επειδή «άκουσε τον κενϋάτικο λαό».

Αλλά μέχρι στιγμής η κίνησή του δεν έχει καταφέρει να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από τις διαδρομές που οδηγούν στο Κρατικό Μέγαρο, ενώ άλλα σημεία της πρωτεύουσας έχουν οχυρωθεί με ισχυρή αστυνομική παρουσία.

«Δεν πρόκειται πλέον μόνο για το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά», δήλωσε στο CNN μια Κενυάτισσα διαδηλώτρια από το Ναϊρόμπι. «Σκοτώνουν (εμάς) τους νέους για ποιο λόγο; Εμείς ερχόμαστε ειρηνικά», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές αυτή τη φορά παρουσιάζουν μια πληθώρα αιτημάτων, όπως την παραίτηση του Ουίλιαμ Ρούτο, επειδή δεν απέσυρε το νομοσχέδιο νωρίτερα, την απόσυρση των βουλευτών που υποστήριξαν το νομοσχέδιο ή να απομακρυνθεί ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Κένυας και ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι -όπως αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος της χώρας - εξαιτίας της βίας που επέδειξαν οι αστυνομικοί.

Εν τω μεταξύ, για την κυβέρνηση, αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα ήταν απαραίτητα για να αποκατασταθεί το περιθώριο ελιγμών στη χώρα, μιας και το χρέος της φτάνει περίπου στο 70% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η επιμονή των διαδηλωτών αποδεικνύει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Ρούτο, καθώς ο λαός φαίνεται να μην αρκείται απλά στην άρση των φορολογικών μέτρων.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DANIEL IRUNGU
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 20:32

Σχετικά Άρθρα

  • Κένυα: Εβδομήντα παιδιά αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου
    Κένυα: Εβδομήντα παιδιά αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου

    Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα στον κοιτώνα δημοτικού σχολείου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 μαθητές, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κένυας Ριγκάθι Γκατσάγκουα.

    «Ακόμη δεν έχουμε βρει 70 παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νεκρά ή τραυματισμένα. Ο ακριβής ορισμός είναι ότι δεν τα έχουμε βρει», είπε ο Γκατσάγκουα μιλώντας σε δημοσιογράφους ακριβώς έξω από την Ακαδημία Χιλσάιντ Ενταράσα, στην κομητεία Νιέρι.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στα μεσάνυχτα, την ώρα που τα παιδιά κοιμόντουσαν. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 9 χρόνια.

    Το σχολείο, όπου φοιτούν περίπου 800 μαθητές από 5 έως 12 ετών, βρίσκεται σε μια ημιαγροτική περιοχή, σχεδόν 170 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.

    Έξω από το σχολείο, καμιά εκατοστή γονείς περίμεναν με αγωνία κάποια είδηση για τα παιδιά τους. «Μας έδωσαν ελάχιστες πληροφορίες, μας λένε ότι κάποια παιδιά κατάφεραν να φύγουν, αλλά δεν μας λένε πού πήγαν», είπε ο Φράνσις Ουασίρα, 33 ετών, η κόρη του οποίου είναι μαθήτρια στο σχολείο. «Όσο περισσότερο περιμένω εδώ, τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες μου να ξαναδώ το παιδί μου», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας, Κιθούρε Κιντίκι, που επισκέφθηκε τον χώρο της τραγωδίας, είπε ότι κάποια παιδιά κατέφυγαν στα γύρω σπίτια. «Είναι ζωντανά και καλά στην υγεία τους, αλλά φυσικά έχουν υποστεί ψυχολογικό τραύμα. Βρίσκονται ακόμη με εκείνους που τα φιλοξένησαν την προηγούμενη νύχτα», υποστήριξε.

    Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επιζώντες, τυλιγμένους με γαλάζιες κουβέρτες, να μεταφέρονται σε λεωφορεία. Η Ελίζαμπεθ Νιαμπούρα, μια 35χρονη μητέρα, είπε ότι ο γιος της, ηλικίας 13 ετών, βρέθηκε και έχει γυρίσει στο σπίτι τους. Η ίδια όμως παρέμεινε εκεί για να βοηθήσει να βρεθούν και οι συμμαθητές του. «Μου είπε ότι είδαν καπνό και βγήκαν από το παράθυρο. Είμαι απλώς πολύ χαρούμενη που είναι ζωντανός», είπε η γυναίκα.

    Ο ξύλινος σκελετός του κοιτώνα κάηκε και η στέγη από ελενίτ κατέρρευσε. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο κτίριο.

    Σύμφωνα με την Κενυατική Επιτροπή για το Φύλο και την Ισότητα, η οποία ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα εις βάθος για την καταστροφή, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι στον κοιτώνα φιλοξενούνταν υπερβολικά πολλά παιδιά, κατά παράβαση των κανονισμών ασφαλείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DANIEL IRUNGU

  • Τραγωδία στην Κένυα: Απανθρακώθηκαν 16 μαθητές μετά από φωτιά σε σχολείο
    Τραγωδία στην Κένυα: Απανθρακώθηκαν 16 μαθητές μετά από φωτιά σε σχολείο

    Δεκαέξι μαθητές βρήκαν φρικτό θάνατο μετά από φωτιά που ξέσπασε σε σχολείο στην κεντρική Κένυα, όπως μετέδωσε σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός Citizen Television.

    Οι μαθητές απανθρακώθηκαν σε σημείο που είναι αδύνατη η αναγνώριση των πτωμάτων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η πυρκαγιά στο σχολείο Hillside Endarasha Academy στην πόλη Νιέρι προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 14 μαθητών, πρόσθεσε ο σταθμός.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Συνελήφθη στέλεχος της αντιπολίτευσης
    Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Συνελήφθη στέλεχος της αντιπολίτευσης

    Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα, στις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με την καταμέτρηση δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων.
    «Καταγράψαμε 44 τραυματίες και 3 θανάτους», έγραψε στην πλατφόρμα Χ η ΜΚΟ Encuesta nacional de hospitales, που ασχολείται με την κατάσταση των νοσοκομείων. Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας. Το βράδυ της Δευτέρας η ΜΚΟ Foro penal έκανε λόγο για έναν νεκρό στην Πολιτεία Γιαρακούι.

    Τα αίτια των θανάτων δεν έχουν διευκρινιστεί.
    Πολλοί Βενεζουελάνοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους διαμαρτυρόμενοι από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, καθώς φοβούνται τους «colectivos», τις φιλοκυβερνητικές ομάδες που κατηγορούνται για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

    Στο μεταξύ, το κόμμα Voluntad Popular (VP), που μετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα σημαντικό στέλεχός του, ο Φρέντι Σουπερλάνο, συνελήφθη το πρωί από τις δυνάμεις της τάξης στο Καράκας. «Οφείλουμε να καταγγείλουμε με υπευθυνότητα την απαγωγή, πριν από μερικά λεπτά, του πολιτικού συντονιστή μας, του Φρέντι Σουπερλάνο», ανέφερε το κόμμα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

    Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται αστυνομικοί να βγάζουν από ένα αυτοκίνητο έναν άνδρα που μοιάζει με τον Σουπερλάνο και να τον οδηγούν δια της βίας σε ένα άλλο όχημα.

    Το 2018, στην επίσης αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία, σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις που κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Henry Chirinos
  • Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο
    Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο

    Πάνω από 45 άτομα συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις εξαιτίας του αμφιλεγόμενου εκλογικού αποτελέσματος - Δείτε βίντεο

    «Τουλάχιστον ένας» άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας έπειτα από την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις προχθεσινές προεδικές εκλογές, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στη υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.
    «Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X.
    Δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων χθες Δευτέρα στο Καράκας για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του Μαδούρο, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στη συνοικία Τσακάο, στο κεντροανατολικό τμήμα της πρωτεύουσα
    Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε χθες πως η αντιπολίτευση μπορεί να «αποδείξει» τη «νίκη» του υποψηφίου της, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Κυριακή. «Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η κυρία Ματσάδο, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

    Οι δηλώσεις της κυρίας Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, έγιναν αφού το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%.
    Η χώρα αναστέλλει τις πτήσεις προς και από τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της, καθώς αμφισβητούν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών στις οποίες επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
    Η κυβέρνηση αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας με προέλευση ή με προορισμό τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την 31η Ιουλίου», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.
    Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές στη Βενεζουέλα

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, όπου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

    Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Henry Chirinos
  • Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα
    Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Περισσότερες από 500 συλλήψεις στην πρωτεύουσα

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ηγετών της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    «Τουλάχιστον 532 άνθρωποι συνελήφθησαν στον απόηχο των επεισοδίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ντάκα Φαρούκ Χοσεΐν. «Μεταξύ αυτών είναι ηγέτες του BNP», του Εθνικού Κόμματος του Μπαγκλαντές, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε.

    Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας απέναντι στο Πακιστάν. Η κοινωνική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική για την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα, η οποία αποδοκιμάζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας με το σύνθημα «Κάτω η δικτάτορας».

    Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους, σύμφωνα με το Reuters. Με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα στο Μπανγκλαντές.

    Την περασμένη εβδομάδα η Σεΐχ Χασίνα έριξε λάδι στη φωτιά, παραλληλίζοντας τους διαδηλωτές με τους «συνεργάτες» του Πακιστάν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού πολέμου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MONIRUL ALAM

  • Κένυα: Τουλάχιστον 13 νεκροί στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
    Κένυα: Τουλάχιστον 13 νεκροί στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, στην Κένυα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατέληξαν σε χάος, δήλωσε σήμερα στο AFP ο πρόεδρος του βασικού επαγγελματικού ιατρικού συλλόγου της Κένυας, σημειώνοντας ότι ο απολογισμός αυτός εξακολουθεί να είναι προσωρινός.

    «Μέχρι στιγμής έχουμε τουλάχιστον 13 νεκρούς, αλλά δεν πρόκειται για τον οριστικό απολογισμό. (…) Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν, έχουμε δει βίαια επεισόδια το 2007 μετά τις εκλογές, αλλά ποτέ τέτοιο επίπεδο βίας κατά άοπλων ανθρώπων», επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κένυας Σάιμον Κιγκόντου.

    Η σημερινή ημέρα βρήκε την Κένυα σε κατάσταση σοκ, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες κατά τα οποία διαδηλωτές εφόρμησαν κυρίως στο κοινοβούλιο, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία της ανεξάρτητης αυτής χώρας από το 1963.

    «Νεκροί, χάος», ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «The Standard», ενώ η «Daily Nation» χαρακτήριζε την κατάσταση «Pandaemonium» (σ.σ. πρωτεύουσα της Κόλασης στον «Χαμένο Παράδεισο» του Τζον Μίλτον), κρίνοντας ότι «τα θεμέλια της χώρας κλονίστηκαν βαθιά», με θανάτους και σκηνές χάους να εκτυλίσσονται στο κέντρο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

    Οι διαμαρτυρίες, στις οποίες πρωτοστατούν νέοι, άρχισαν την περασμένη εβδομάδα ειρηνικά, με πορείες πλήθους χιλιάδων ανθρώπων στο Ναϊρόμπι και σε άλλες πόλεις της χώρας σε διαμαρτυρία για τους νέους φόρους που προβλέπονται από το σχέδιο προϋπολογισμού 2024-2025, το οποίο συζητάται αυτές τις ημέρες στο κοινοβούλιο.

    Χθες, καθώς οι πολέμιοί του διαδήλωναν για τρίτη φορά σε διάστημα οκτώ ημερών, η ένταση οξύνθηκε ξαφνικά το απόγευμα στο Ναϊρόμπι.

    Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία Κένυας, η αστυνομία άνοιξε πυρ με πραγματικές σφαίρες για να συγκρατήσει το πλήθος, το οποίο πέρασε δια της βίας τα οδοφράγματα ασφαλείας για να εισχωρήσει στο συγκρότημα του κοινοβουλίου. Κτίρια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν εν μέρει.

    Λεηλασίες έγιναν στο Ναϊρόμπι και σε πολλές πόλεις. Κτίρια πυρπολήθηκαν στο Ελντορέτ, στην κοιλάδα του Ριφτ, που είναι ωστόσο το προπύργιο του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο.

    Μερικές ώρες αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τον στρατό για να υποστηρίξει την αστυνομία απέναντι σε αυτήν την «έκτακτη ανάγκη ασφαλείας» και σε αυτές τις «καταστροφές και εισβολές σε κρίσιμης σημασίας υποδομές».

    Τη νύχτα, ο πρόεδρος Ρούτο δήλωσε αποφασισμένος να καταστείλει σθεναρά τη «βία και την αναρχία», δεσμευόμενος κυρίως ότι θα πληρώσουν αυτοί «οι εγκληματίες που προσποιούνται τους ειρηνικούς διαδηλωτές» που θέτουν «υπό το κράτος του τρόμου τον λαό, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του και τους θεσμούς».

    Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την ένταση της αντίθεσης στα σχέδιά της για φορολογικές αυξήσεις, με πρωτοστάτες κυρίως νέους της «Γενιάς Ζ» (αυτοί που έχουν γεννηθεί μετά το 1997).

    Σήμερα το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κοινοβούλιο, όπου στον αέρα υπήρχε ακόμη μυρωδιά από δακρυγόνα, σύμφωνα με το AFP.

    Αστυνομικός από αυτούς που έχουν αναπτυχθεί μπροστά στα σπασμένα οδοφράγματα του συγκροτήματος, δήλωσε στο AFP ότι σοκαρίστηκε από αυτό που είδε χθες στην τηλεόραση. «Ήταν τρέλλα, ελπίζουμε ότι σήμερα θα επανέλθει η ηρεμία».

    Ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ο Azimio, του οποίου ηγείται ο αντιπολιτευόμενος Ράιλα Οντίνγκα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπέλυσε ωμή βία» κατά των διαδηλωτών και κάλεσε την αστυνομία να «σταματήσει να ανοίγει πυρ εναντίον αθώων, ειρηνικών και άοπλων παιδιών».

    Ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων, της οποίας ηγείται η Διεθνής Αμνηστία Κένυας, υπογράμμισε χθες ότι κατέγραψε 21 απαγωγές ανθρώπων από «αξιωματικούς με στολή ή πολιτικά» στη διάρκεια των 24 ωρών που προηγήθηκαν, κατηγορίες στις οποίες η αστυνομία, με την οποία ήρθε σε επαφή το AFP, δεν αντέδρασε.

    Η βία και οι σκηνές χάους στο Ναϊρόμπι προκάλεσαν χθες ανησυχία στις ΗΠΑ και σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση, που εξέφρασαν «μεγάλη ανησυχία» και απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

    Το κύμα αυτό κινητοποιήσεων κατά των νέων φόρων, που ονομάστηκε «Occupy Parliament» (Καταλάβετε το κοινοβούλιο), ξεκίνησε από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά την παρουσίαση στο κοινοβούλιο στις 13 Ιουνίου του σχεδίου προϋπολογισμού 2024-2025 που προέβλεπε κυρίως ΦΠΑ 16% στο ψωμί και ετήσιο φόρο 2,5% στα ιδιωτικά οχήματα.

    Μετά το ξέσπασμα των διαμαρτυριών, η κυβέρνηση, η οποία κρίνει τους νέους φόρους απαραίτητους λόγω του μεγάλου χρέους της χώρας, ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου ότι αποσύρει την πλειονότητα των μέτρων που προβλέπονταν για τον σκοπό αυτόν.

    Ωστόσο οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση όλου του σχεδίου.

    Πριν από τη χθεσινή ημέρα, οι κινητοποιήσεις είχαν ήδη αμαυρωθεί από τον θάνατο δύο ανθρώπων στο Ναϊρόμπι, όπως και τον τραυματισμό δεκάδων και την σύλληψη εκατοντάδων άλλων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DANIEL IRUNGU

  • Κένυα: Τουλάχιστον 10 νεκροί διαδηλωτές από πυρά αστυνομικών - Προσπάθησαν να μπουν στο κοινοβούλιο
    Κένυα: Τουλάχιστον 10 νεκροί διαδηλωτές από πυρά αστυνομικών - Προσπάθησαν να μπουν στο κοινοβούλιο

    Χάος επικρατεί από το μεσημέρι της Τρίτης (25/6) στην Κένυα, όταν αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή με τουλάχιστον 10 διαδηλωτές να σκοτώνονται, δεκάδες να τραυματίζονται και τμήματα του κτηρίου του κοινοβουλίου να πυρπολούνται.

    Όλα αυτά την ώρα που βουλευτές συζητούσαν το φορολογικό νομοσχέδιο, κατά του οποίου διαδήλωσαν χιλιάδες άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των σχεδιαζόμενων φορολογικών αυξήσεων.

    Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους, όταν διαδηλωτές όρμησαν στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν σε μια προσπάθεια να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Φλόγες αναδύονταν από μέσα το κτίριο.

    Η τηλεόραση έκανε λόγο για πυρκαγιά στα γραφεία του κυβερνήτη του Ναϊρόμπι.

    Η αστυνομία άνοιξε πυρ, όταν τα δακρυγόνα και οι εκτοξευτήρες νερού θεωρήθηκαν ανεπαρκή για να διαλύσουν τα πλήθη διαδηλωτών.

    Ένας δημοσιογράφος του Reuters μέτρησε τα πτώματα τουλάχιστον πέντε διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο. Μια διασώστρια είπε ότι τουλάχιστον 10 σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

    Ένας άλλος διασώστης είπε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς.

    Η ΜΚΟ Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας (KHCR) ανέφερε ότι είδε την αστυνομία να «πυροβολεί εναντίον τεσσάρων διαδηλωτών, (...) να σκοτώνει έναν από αυτούς», σε δελτίο τύπου που ανάρτησε στο X.

    Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο είδαν τρία άψυχα πτώματα, σε λίμνες αίματος, κοντά στο Κοινοβούλιο.

    Ένας αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κένυα, έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για «πολλούς τραυματισμούς», καταγγέλλοντας την «αυξανόμενη χρήση πραγματικών πυρομαχικών από την αστυνομία» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

    Οι οργανωτές της κινητοποίησης είχαν κάνει έκκληση για διαδηλώσεις και γενική απεργία κατά της φορολογικής νομοθεσίας με την ελπίδα να ενισχύσουν τη συγκυρία που, μέσα σε μια εβδομάδα, έχει μετατρέψει μια κινητοποίηση κυρίως της νεολαίας στο Ιντερνέτ σε μείζονα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο.

    Ο Ρούτο κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια με πρόγραμμα υπέρ των φτωχών εργαζομένων της Κένυας, όμως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει, από τη μια πλευρά, αιτήματα δανειστών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για δημοσιονομικές περικοπές εκ μέρους της κυβέρνησης και, από την άλλη, έναν πληθυσμό ο οποίος υποφέρει από το αυξανόμενο κόστος ζωής.

    Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΚΤΝ μετέδωσε ότι οι κρατικές αρχές απείλησαν να σταματήσουν την μετάδοση ειδήσεων για τις διαδηλώσεις.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DANIEL IRUNGU

  • Σε κατάσταση συναγερμού η Κένυα - Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της
    Σε κατάσταση συναγερμού η Κένυα - Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της

    Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο έθεσε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέβαλε επ' αόριστον τη λειτουργία των σχολείων, την ώρα που οι κάτοικοι επαναλαμβάνονται πυρετωδώς για την άφιξη του πρώτου κυκλώνα στην ιστορία της χώρας.

    Περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την ανατολική Αφρική από τον Μάρτιο και τώρα η περιοχή απειλείται από έναν κυκλώνα που μπορεί να φτάσει στην ξηρά το Σαββατοκύριακο, από τον Ινδικό Ωκεανό.

    «Αυτός ο κυκλώνας, ο Χιντάγια, που θα μπορούσε να μας πλήξει τη στιγμή, μπορεί να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές, σφοδρούς ανέμους και μεγάλα, επικίνδυνα κύματα», είπε ο Ρούτο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ναϊρόμπι.

    «Η χώρα μας πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά για να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες και να προστατεύσει ζωές και περιουσίες», πρόσθεσε.

    Εκατοντάδες νεκροί σε πλημμύρες

    Μετά τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, τα σχολεία της εποχής να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα, όμως το άνοιγμά τους αναβλήθηκε επ' αόριστον. Όλοι οι υπουργοί έλαβαν εντολή να βοηθήσουν στον συντονισμό της απομάκρυνσης και της μετεγκατάστασης των Κενυάτων που θα πληγούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Ο κυκλώνας Χιντάγια, που συνοδεύεται από ριπές ανέμου ταχύτητας 165 χιλιομέτρων την ώρα, να φτάσει το Σάββατο στη γειτονική Τανζανία, σύμφωνα με το περιφερειακό μετεωρολογικό κέντρο ICPAC.

    Η περίοδος των κυκλώνων στο νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό συνήθως είναι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

    Οι αρχές της Τανζανίας προειδοποίησαν νωρίτερα ότι ο Χιντάγια ενισχύθηκε τα ξημερώματα, όταν απείχε περίπου 400 χιλιόμετρα από την πόλη Μτουάρα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DANIEL IRUNGU
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch