Το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία έστειλε μέσω συνέντευξής του στο Newsweek ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και στα ακανθώδη ζητήματα επί των οποίων Τουρκία και ΗΠΑ διαφωνούν.
«Για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος στην περιοχή μας, αυτό είναι ένα μεγάλο όνειρο και δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και υποστήριξε ότι «είναι θεμελιώδης επιθυμία μας το συριακό έδαφος να απαλλαγεί πλήρως από την τρομοκρατία και να γίνει ένα ευημερούν κράτος που θα κυβερνάται από τους Σύρους».
«Είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ. Η απειλή για την εθνική μας ασφάλεια είναι απειλή για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως για τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεταιγια τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, όπως είπε, η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους άλλους συμμάχους μας στις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η κουρδική οργάνωση PKK και οι γκιουλενιστές (FETO), τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, «οι οποίες απειλούν την ασφάλειά μας, είναι ασυμβίβαστη με αυτές τις αρχές του ΝΑΤΟ».
«Επιθυμούμε την υποστήριξη των συμμάχων μας στον αγώνα κατά αυτών των τρομοκρατών, αλλά δεν τη βλέπουμε πλήρως. Η κύρια προσδοκία μας από τους συμμάχους μας είναι να υιοθετήσουν μια παρόμοια αντιτρομοκρατική προσέγγιση» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Απαντώντας δε σε ερώτηση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και τη σχέση του με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν είπε:
«Πρώτα απ' όλα, η οργάνωση υπό την ηγεσία του αρχηγού της FETO στις ΗΠΑ δεν είναι ένα αθώο κίνημα, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, όπως ακριβώς και το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και η FETO σκοτώνουν ανθρώπους. Τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και η FETO εκμεταλλεύονται τα θρησκευτικά αισθήματα των ανθρώπων. Τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και η FETO στοχεύουν να βλάψουν τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Η FETO στοχεύει να διεισδύσει στις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται και να αναλάβει τον έλεγχο του συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε εξηγήσει τους κινδύνους αυτής της οργάνωσης στους προέδρους των ΗΠΑ με συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό».
Αναφέροντας ότι ο ίδιος και ο Μπάιντεν έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ερντογάν δήλωσε σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα: «Πιστεύουμε ότι η βάναυση δολοφονία αθώων ανθρώπων από το Ισραήλ σε νοσοκομεία όπου πηγαίνουν για θεραπεία, σε ασθενοφόρα, σε αγορές, σε κέντρα όπου διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια και σε περιοχές που ορίζονται ως ασφαλείς είναι η σοβαρότερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγνοεί αυτές τις παραβιάσεις και παρέχει στο Ισραήλ τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. Και το κάνει αυτό με κίνδυνο να είναι συνένοχη σε αυτά τα εγκλήματα».
«Οι απειλές του Ισραήλ και οι προσπάθειες εξάπλωσης της σύγκρουσης πρέπει να σταματήσουν. Διαφορετικά, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο βαθύτερων συγκρούσεων και ακόμη και πολέμου» προσέθεσε.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η προοπτική μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι αναμφίβολα ανησυχητική. «Οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να αποφεύγονται σκόπιμα» είπε.
Τέλος, για τη σύσφιξη των σχέσεων της 'Αγκυρας με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και τους BRICS, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν βλέπει τους οργανισμούς αυτούς ως εναλλακτική λύση έναντι οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού συμμετέχει η Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ