Κόσμος

Ξεβράστηκε η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου σε παραλία - Οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις

Ξεβράστηκε η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου σε παραλία - Οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη

Είναι ένα πλάσμα τόσο σπάνιο που κανείς δεν το έχει δει από κοντά μέχρι σήμερα, και από το 1800 μόνο έξι επαφές έχουν καταγραφεί ποτέ.

Τώρα, οι ειδικοί στη Νέα Ζηλανδία προσπαθούν να επιβεβαιώσουν εάν μία φάλαινα 5 μέτρων που ξεβράστηκε πρόσφατα στην ακτή στο νότιο μέρος της χώρας είναι η σχεδόν μυθική φάλαινα με τα «δόντια του φτυαριού».

Αν ναι, θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τους επιστήμονες να αναλύσουν ένα από τα πλάσματα αυτά, κάτι που θα μπορούσε να τους δώσει μια άνευ προηγουμένου εικόνα για το είδος.

«Αυτό το είδος φαλαινών είναι εξαιρετικά σπάνιο, επομένως αυτή η ευκαιρία μπορεί να μας επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα για το πώς και πού ζούσε το ζώο και τι έτρωγε», δήλωσε η Hannah Hendriks, τεχνική σύμβουλος στο Τμήμα Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας (DOC).

«Εάν είμαστε σε θέση να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις φάλαινες, πλησιάζουμε στο να κατανοήσουμε εάν το είδος απειλείται και ποιες απειλές μπορεί να αντιμετωπίζει».

Το τμήμα διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε μια αναφορά στις 4 Ιουλίου για ένα πτώμα φάλαινας κοντά στο Taiari Mouth, ένα μικρό χωριό στην ανατολική ακτή του νότιου νησιού.

Μετά από επιθεώρηση και συζήτηση με ειδικούς σε θαλάσσια θηλαστικά, οι επιστήμονες πίστεψαν ότι το ζώο ήταν αρσενική φάλαινα με «δόντια φτυαριού», αν και χρειαζονται περισσότερες έρευνες.

Αυτή τη στιγμή η φάλαινα βρίσκεται σε ψυγείο καθώς οι ειδικοί αποφασίζουν ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Στο μεταξύ, γενετικά δείγματα έχουν σταλεί στο Αρχείο Κητωδών Ιστών της Νέας Ζηλανδίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να επεξεργαστεί το DNA και να επιβεβαιωθεί μια τελική ταυτότητα του είδους, σύμφωνα με το τμήμα διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας.

Το DOC είπε ότι συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κοινότητες των Μαορί για να εξασφαλίσει τη σεβαστή μεταχείριση της φάλαινας.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup