Κόσμος

Κυπριακό: 50 χρόνια μετά, πώς σκέφτεται η Άγκυρα;

Κυπριακό: 50 χρόνια μετά, πώς σκέφτεται η Άγκυρα;

Στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο διαπιστώθηκε μία αναθεωρημένη (αλλά όχι αναθεωρητική) ρητορική της Άγκυρας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υιοθετεί έναν πιο διπλωματικό τόνο σε σχέση με το παρελθόν.

Διατήρηση μομέντουμ

Ο Ερντογάν, αν και επιμένει στη λύση των δύο κρατών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου και διαπραγματεύσεων στην ομιλία του στα Κατεχόμενα το περασμένο Σάββατο, χρησιμοποιώντας έναν πιο μετριοπαθή τόνο. Ενδεικτικό της στάσης αυτής η «έκκληση» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αποφυγή προκλητικών δηλώσεων. Κατά τον αναλυτή Σερίφ Καρατάς, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να διαταραχθεί η θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παύλα σχέσεων με Δύση, λόγω του Κυπριακού.

Η πιο ήπια τοποθέτηση Ερντογάν στα Κατεχόμενα φέτος, οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι το Κυπριακό δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα, καθώς ούτε η Τουρκία ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνουν διατεθειμένες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Άγκυρα ενδέχεται να είναι έτοιμη να καθίσει ξανά στο τραπέζι με την Ελλάδα, μόνο εάν το θετικό κλίμα συνεχιστεί, χωρίς όμως να δίνει άμεση προτεραιότητα σε μία τέτοια διαδικασία για τον Σερίφ Καρατάς.

Λύση δύο κρατών και στο βάθος… συνομοσπονδία;

Τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά φρόντισαν, επομένως, να μην περιπλέξουν τη διαδικασία εξομάλυνσης. Χρησιμοποιώντας μια πολύ διπλωματική έκφραση, ο Ερντογάν υπογράμμισε το αίτημά του για «ισότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για Τ/Κ και Ε/Κ. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόφερε τη θέση περί «δύο ανεξάρτητων κρατών» που η Τουρκία έθεσε πρόσφατα στην ατζέντα της λύσης στην Κύπρο. Προφανώς, η Άγκυρα σχεδιάζει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση ως «δύο κράτη», ώστε να εξαλείψει το ενδεχόμενο ομοσπονδίας και να επιδιώξει συμβιβασμό για «συνομοσπονδία», εξηγεί η έγκυρη διπλωματική συντάκτης, Ζεϊνέπ Γκιουρτανλί.

Η επιλογή αυτή των λέξεων από τον Ερντογάν δείχνει μια στρατηγική αλλαγή, όπου η Τουρκία επιδιώκει να παρουσιάσει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως ισότιμη με την ελληνοκυπριακή σε κάθε τομέα των διαπραγματεύσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία άμεσης αναφοράς σε ανεξάρτητα κράτη, φαίνεται να είναι μια προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για διάλογο περί «συνομοσπονδίας».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup