Μια θετική προσέγγιση από την ΕΕ χωρίς σύνδεση με το Κυπριακό θα εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες.
"Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η σύνδεση του Κυπριακού με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε ο Χακάν Φιντάν στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού μετά τη συμμετοχή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Η Άγκυρα, δια του υπουργού των Εξωτερικών της, φαίνεται να επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιδιώκοντας την επαναφορά της Τουρκίας σε τροχιά ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Στο πλαίσιο αυτής της νέας διπλωματικής προσέγγισης με την Ευρώπη, η Τουρκία επιχειρεί να αποσυνδέσει το Κυπριακό από την ευρύτερη συζήτηση για την ένταξη της στην ΕΕ, προτείνοντας έναν αναθεωρημένο διάλογο που θα επιτρέψει πιο ‘ευέλικτες’ σχέσεις με την Ευρώπη. Ο Φιντάν, με τη νέα στρατηγική, φαίνεται να επιδιώκει την απομόνωση του Κυπριακού από το ευρύτερο ευρω-τουρκικό πλαίσιο, προσβλέποντας σε μια ευνοϊκότερη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
Επικέντρωση στη θετική ατζέντα, ζητά ο Φιντάν
Επισημαίνοντας ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει θεμελιώδης στρατηγικός στόχος για την Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε την ανάγκη για πρόοδο μέσω μιας θετικής ατζέντας, που θα διασφαλίσει αμοιβαία οφέλη. Επισήμανε ότι μια ανάλογη προσέγγιση από την πλευρά της ΕΕ θα εξυπηρετούσε το κοινό συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών.
"Εάν και η ΕΕ υιοθετήσει μια παρόμοια θετική προσέγγιση, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων", πρόσθεσε. Οι διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για την ένταξη στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005, αλλά οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά το 2007, λόγω του Κυπριακού και της πολιτικής αντίθεσης στην ένταξη της Τουρκίας από αρκετά κράτη μέλη, κατά την άποψη του Αναντολού...
Η πρόσκληση της Τουρκίας «θετική εξέλιξη»
Όσον αφορά την πρόσκληση στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, ο Φιντάν δήλωσε ότι είναι μια "θετική εξέλιξη" όσον αφορά την αναζωογόνηση των δεσμών με την ΕΕ, καθώς η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί σε αυτές τις συναντήσεις για αρκετό καιρό. "Σήμερα, σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου στην ΕΕ τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διαρθρωτικός και τακτικός διάλογος και οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, ιδίως στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και την αμυντική πολιτική", δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Φιντάν, οι ομόλογοί του στην Ευρώπη τόνισαν ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, στον πόλεμο στη Γάζα, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στον Νότιο Καύκασο.
Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία που έχει η Τουρκία και η ΕΕ να πραγματοποιούν στενότερες και ουσιαστικότερες διαβουλεύσεις και να διαμορφώνουν κοινές πολιτικές. Ο Φιντάν δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε τεχνικά θέματα, προκειμένου οι σχέσεις να αποκτήσουν δυναμική.
"Πρώτα απ 'όλα, οι καθιερωμένοι μηχανισμοί διαλόγου που ανεστάλησαν το 2019 πρέπει να επανενεργοποιηθούν. Οι προσδοκίες μας σχετικά με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης συνεχίζονται", πρόσθεσε.
Διάλογος για την απελευθέρωση της βίζας
Ο Φιντάν συνέχισε λέγοντας ότι ένα από τα θέματα στα οποία δόθηκε προτεραιότητα ήταν η βίζα, προσθέτοντας ότι πληρούνται τα σχετικά 66 κριτήρια και ότι εργάζονται με τους αρμόδιους θεσμούς για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων 6 κριτηρίων.
"Μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση της βίζας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εξάλειψη των δυσκολιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας κατά τη διαδικασία αίτησης για βίζα Σένγκεν. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη για την επέκταση των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων και των θεωρήσεων μακράς διάρκειας", πρόσθεσε.
Ο διάλογος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων αποσκοπεί στην άρση της υποχρέωσης θεώρησης Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες κατά τη διάρκεια των σύντομων διαμονών τους στο χώρο Σένγκεν.
Ο διάλογος ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2013, παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ, με βάση τον "Οδικό χάρτη για ένα καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με την Τουρκία", ένα έγγραφο που καθορίζει τις απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Η Άγκυρα έχει εκπληρώσει 66 από τις 72 απαιτήσεις που απαριθμούνται στον οδικό χάρτη.