«Η από κοινού αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων δεν θα διέφερε από μια από κοινού αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε
Ukraine needs to strengthen its positions on the frontline so that we can increase pressure on Russia for the sake of fair, real diplomacy. This is why we need a sufficient quantity and quality of long-range weapons, the provision of which, in my opinion, is being delayed by our… pic.twitter.com/73LV1yQLXE
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 3, 2024
«Είναι προτεραιότητά μου και προνόμιό μου να προωθήσω» την υποστήριξη της Δύσης «ώστε η Ουκρανία να νικήσει», είπε ο Ρούτε, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο τελευταίος επανέλαβε τα παράπονά που εκφράζει εδώ και μήνες στους Δυτικούς συμμάχους του, τους οποίους κατηγορεί ότι καθυστερούν τις παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οπλικά συστήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συζήτησης για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον του ρωσικού εδάφους. Το Κίεβο ζητά να του επιτραπεί να βάλει εναντίον στόχων σε μεγάλο βάθος εντός της Ρωσίας, ώστε να περιορίσει τις δυνατότητες της Μόσχας να πλήττει την Ουκρανία, όμως πολλοί σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, αρνούνται να του δώσουν το «πράσινο φως», φοβούμενοι μια κλιμάκωση του πολέμου.
«Χρειαζόμαστε μια επαρκή ποσότητα όπλων, συμπεριλαμβανομένων και όπλων μεγάλου βεληνεκούς για τα οποία, κατά την άποψή μου, οι εταίροι μας ήδη καθυστερούν» είπε ο Ζελένσκι. Υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να πείσει τις δυτικές χώρες «να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» που στοχεύουν την Ουκρανία, παραδεχόμενος ότι «πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση» και ότι οι σύμμαχοι της χώρας του «δεν είναι ακόμη έτοιμοι» να το πράξουν.
Επιπλέον, έκανε σύγκριση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη στήριξη που παρέχουν οι Σύμμαχοι στο Ισραήλ για την αναχαίτιση πυραύλων. «Βλέπουμε, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, πώς είναι δυνατόν να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων μέσω της ενότητας των συμμάχων. Η από κοινού αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων δεν θα διέφερε από μια από κοινού αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων, και ιδιαίτερα των «Shaheds», που συνδέουν το ρωσικό και το ιρανικό καθεστώς» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ρούτε είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας και χαρακτηρίζεται «ρωσόφοβος» από τη Μόσχα. Μεταξύ άλλων, είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στους Ουκρανούς. Ο Ζελένσκι τον χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο» και υπενθύμισε ότι ο στόχος του Κιέβου είναι «η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας» στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.