Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 09:17

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Πόσο επηρεάζουν την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Mπαράζ αεροπορικών επιθέσεων εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου (26/10) το Ισραήλ σε τρία κύματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το Τελ Αβίβ την 1η Οκτωβρίου.

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του στρατού.

Αυτή η επίθεση του Ισραήλ σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας και πιο επικίνδυνης φάσης στην πολύχρονη σύγκρουση των δύο χωρών, διαπιστώνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times.

Συγκρούσεις δίχως τέλος

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές, η σύγκρουση σταματά χωρίς να επεκταθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Αναμφίβολα ωστόσο είναι μια νέα εξέλιξη που σηματοδοτεί μία αλλαγή στάσης από την πλευρά του Ισραήλ, όπως επισημαίνουν οι New York Times: Το Ισραήλ αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως ότι διεξήγαγε μια στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Ιράν, μετά από χρόνια διατήρησης μιας στρατηγικής σιωπής, σχετικά με δολοφονίες και δολιοφθορές εντός του ιρανικού εδάφος.

Η προσπάθεια υποβάθμισης από το Ιράν

Η ισραηλινή επίθεση επέτρεψε στο Ιράν να προβάλει μια αίσθηση κανονικότητας το πρωί του Σαββάτου (26/10). Η Αεροπορική Αρχή της χώρας άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του Ιράν και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν εικόνες και πλάνα από την καθημερινή ζωή που επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Όλα είναι σημάδια, όπως εκτιμούν αναλυτές, ότι η ηγεσία του Ιράν προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επίθεσης του Ισραήλ και να μειώσει τις προσδοκίες στο εσωτερικό για μια μεγάλη ιρανική απάντηση.

«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης, μιας επικίνδυνης φάσης, με πολλές ευαίσθητες παραμέτρους», εκτιμά ο Yoel Guzansky, Ισραηλινός ειδικός για το Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Τελ Αβίβ.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνει, «είναι δυνατό για τις δύο πλευρές να κλείσουν αυτόν τον γύρο τουλάχιστον και να μην δούμε ιρανικά αντίποινα - ή αν τα δούμε, θα είναι μικρής κλίμακας».

Ο φόβος των αναλυτών για μεγάλο χτύπημα

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αναλυτές ανησυχούν ότι το Ισραήλ, αν και ήταν συγκριτικά συγκρατημένο το Σάββατο, δημιουργεί το έδαφος για ένα μεγαλύτερο χτύπημα μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου. Άλλωστε, εκλογές θα δρομολογήσουν μια μετάβαση εξουσίας κατά την οποία θα μειωθεί η επιρροή και η προσοχή της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αναστεναγμός ανακούφισης σε όλο το Ιράν και την περιοχή που οι ΗΠΑ κατάφεραν να συγκρατήσουν τον Νετανιάχου προς το παρόν», δηλώνει η κ. Geranmayeh, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Αλλά ο φόβος είναι ότι πρόκειται για έναν προσωρινό περιορισμό που οδηγεί στις αμερικανικές εκλογές. Ενδέχεται να δούμε νέες ισραηλινές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν - ως μία χρυσή ευκαιρία για την περαιτέρω εξάντληση των ιρανικών δυνατοτήτων».

Πηγή: ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DEMETRIUS FREEMAN / POOL

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 08:54

Σχετικά Άρθρα

  • Ανάλυση CNN: Καθώς ο Νετανιάχου επεκτείνει τον πόλεμο, κανείς δεν ξέρει τον τελικό στόχο του
    Ανάλυση CNN: Καθώς ο Νετανιάχου επεκτείνει τον πόλεμο, κανείς δεν ξέρει τον τελικό στόχο του

    Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, πολλοί μέσα και έξω από το Ισραήλ ήλπιζαν ότι θα ήταν η στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κήρυττε νίκη και μείωνε την ένταση των επιχειρήσεων του IDF την ελπίδα να εξασφαλίσει εκεχειρία και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Σινουάρ, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι έκαναν λάθος, αναφέρει το CNN.

    Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός που οδήγησε το Ισραήλ στον μακροβιότερο πόλεμο

    Ο Νετανιάχου, ο οποίος γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του τη Δευτέρα, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στον μακροβιότερο πόλεμο που έχει γίνει ποτέ. Οι διεθνείς σύμμαχοι του Ισραήλ, καθώς και πολλοί στο εσωτερικό της χώρας, πιέζουν τον Νετανιάχου να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο τώρα, επισημαίνοντας ότι η δολοφονία του Σινουάρ έγινε μετά από άλλες στρατιωτικές επιτυχίες, κυρίως τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Αντ' αυτού, όμως, ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά, αφήνοντας τον κόσμο να μαντεύει ποιος μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος του, συνεχίζει το αμερικανικό δίκτυο.

    Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι φιλοδοξίες του μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ τη συντριβή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, των δύο πιο άμεσων απειλών που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Είπε ότι η δολοφονία του Νασράλα ήταν «ένα απαραίτητο βήμα» προς την κατεύθυνση της αλλαγής «της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την προθυμία του να βυθίσει το Ισραήλ σε μια άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν.

    Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε μια ακόμη μεγάλη κλιμάκωση μετά την εξαπόλυση από το Ιράν μιας μαζικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε αμέσως αντίποινα, αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα, ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει να δει τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια. Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι προέτρεψαν τον Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει να πλήξει τα πυρηνικά και πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, αλλά δεν είναι σαφές αν το πέτυχαν.

    Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει ο στρατός του να εξαλείψει τους πληρεξουσίους του Ιράν που αποτελούν την πιο άμεση απειλή για το Ισραήλ: Χαμάς στη Γάζα και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Αλλά γίνεται όλο και πιο προφανές ότι αυτό μπορεί να είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

    Η σημερινή κατάσταση στη βόρεια Γάζα δείχνει το γιατί. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη αποσυρθεί από την περιοχή δύο φορές, αφού δήλωσε και τις δύο φορές ότι είχε συντρίψει τη Χαμάς εκεί. Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι IDF μπήκαν ξανά, αφού είδαν, όπως είπαν, σημάδια επανεμφάνισης της Χαμάς στην περιοχή.

    Η βόρεια Γάζα είναι τώρα και πάλι ένα από τα επίκεντρα του πολέμου, με τους IDF να προκαλούν τεράστια δεινά στους ανθρώπους που επέστρεψαν σε ό,τι είχε απομείνει από τα σπίτια τους μετά την τελευταία ισραηλινή αποχώρηση.

    Ομοίως, εβδομάδες μετά την επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να χτυπά. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε το Σαββατοκύριακο πέρασε μέσα από την ισραηλινή αεράμυνα και έπληξε το παραλιακό σπίτι του Νετανιάχου περίπου 50 μίλια από τα λιβανέζικα σύνορα. Τη Δευτέρα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο κατάφερε να περάσει μέσα από την ισραηλινή αεράμυνα και να πλήξει το παραλιακό σπίτι του Νετανιάχου στην παραλιακή πόλη Καισάρεια, περίπου 50 μίλια από τα σύνορα με τον Λίβανο.

    Η απροθυμία του Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ακόμη και τώρα που έχει εξασφαλίσει αρκετές στρατιωτικές νίκες, έχει εξοργίσει πολλούς στο Ισραήλ. Οι εβδομαδιαίες μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του έχουν επανέλθει, απαιτώντας μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των 101 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

    Ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος και εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο οποίος τώρα είναι πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι η τύχη των ομήρων - δεκάδες από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί - είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική κληρονομιά του Νετανιάχου.

    «Εάν ο Νετανιάχου δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους, είτε με στρατιωτικά μέσα είτε με διπλωματικά μέσα, (οι άνθρωποι) θα πουν ότι απέτυχε και θα θυμούνται πάντα αυτό που αποκαλούν "Η πρόταση Νετανιάχου" τον Ιούλιο, όπου είπαν ότι ο Νετανιάχου, την τελευταία στιγμή, πρόσθεσε (μερικούς) ακόμη όρους σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ουσιαστικά τερμάτισε τις διαπραγματεύσεςι», είπε.

    Ο Μπουσίνσκι δήλωσε στο CNN ότι αν ο πόλεμος τελειώσει χωρίς να απελευθερωθούν ή να διασωθούν άλλοι όμηροι, είναι πιθανό κάποιοι να αρχίσουν τελικά να αμφισβητούν την απόφαση για τη δολοφονία του Σινουάρ - κάτι που χαιρετίστηκε σχεδόν καθολικά σε όλο το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

    «Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου, ότι οι άνθρωποι θα πουν, "α, βλέπεις, κάναμε λάθος που εξαλείψαμε το μοναδικό άτομο με το οποίο μπορούσες να διαπραγματευτείς ... ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε, αλλά τουλάχιστον είχες κάποια πόρτα να χτυπήσεις"», πρόσθεσε.

    Κανένα κίνητρο για τον τερματισμό του πολέμου

    Ο Νετανιάχου παίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις αντιφατικές απαιτήσεις των πολλών συμμάχων που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Η κυβέρνησή του βασίζεται στην υποστήριξη ακροδεξιών προσώπων όπως ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι θέλουν το Ισραήλ να συνεχίσει την κατοχή της Γάζας και προτείνουν ακόμη και την κατασκευή εβραϊκών οικισμών εκεί. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Νετανιάχου έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά όχι αρκετά ώστε να μπορέσει να προκηρύξει νέες εκλογές και να τις κερδίσει. Έτσι, έχει κολλήσει.

    «Ο τερματισμός του πολέμου της Γάζας και του Λιβάνου δεν αποτελεί επιλογή για τους πολιτικούς του εταίρους στον συνασπισμό. Θέλουν να φτάσουν μέχρι τέλους, οπότε δεν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο με τον σημερινό συνασπισμό», δήλωσε ο Gayil Talshir, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

    «Ο συνήθης Νετανιάχου που βλέπουμε τα τελευταία 15 χρόνια θα είχε πιθανώς προχωρήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μια μεγάλη συμφωνία (κατάπαυσης του πυρός) με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αλλά αυτή δεν είναι η πολιτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε στην πραγματικότητα, οπότε πολιτικά, με αυτόν τον συνασπισμό, δεν έχει κανένα κίνητρο να τερματίσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.

    Ο Talshir εξήγησε ότι μια ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν αποτελεί επιλογή για τον Νετανιάχου, καθώς αυτό θα σήμαινε πιθανότατα μια δημόσια έρευνα, με επικεφαλής δικαστή, για τις αποτυχίες που οδήγησαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

    Επιπλέον, ο Νετανιάχου εξακολουθεί να δικάζεται για διάφορες κατηγορίες απάτης, απιστίας και δωροδοκίας. Είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να καταθέτει τον Δεκέμβριο - ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός που εμφανίζεται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος.

    Πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του προσπάθησαν να προωθήσουν μια αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία θα έδινε πολύ μεγαλύτερη εξουσία στα δικαστήρια στην κυβέρνηση - πράγμα που ενδεχομένως θα επέτρεπε στον Νετανιάχου να επηρεάσει τη δική του δίκη. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν θα το επέτρεπε αυτό, δήλωσε ο Talshir.

    Η κληρονομιά του Νετανιάχου

    Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου πρέπει να λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει το Ισραήλ να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ την Τρίτη, προτρέποντας τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του να κάνουν περισσότερα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αλλά ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη ανοσία απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ - το ταξίδι του Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα είναι η 11η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή μέσα σε ένα χρόνο, αλλά όπως και τα προηγούμενα ταξίδια, φαίνεται να έχει πετύχει ελάχιστα.

    Οι εντάσεις μεταξύ του Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά είναι πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερες στο εγγύς μέλλον. Με τις αμερικανικές εκλογές να μοιάζουν να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ο Μπάιντεν πρέπει να βαθμολογήσει προσεκτικά την προσέγγισή του στο Ισραήλ, ώστε να μην πλήξει τις πιθανότητες νίκης της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

    Πρέπει να φανεί ότι τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για να σταματήσει τους Αραβοαμερικανούς και τους προοδευτικούς από το να εγκαταλείψουν το κόμμα του για τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εκεί. Ωστόσο, πρέπει επίσης να συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ για να μην εξοργίσει τους μετριοπαθείς και εβραίους ψηφοφόρους που περιμένουν από τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό του εβραϊκού κράτους ό,τι κι αν συμβεί.

    Ο Μπάιντεν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει την πίεση - προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν να προμηθεύουν το Ισραήλ με όπλα, εκτός αν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

    «Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη εικόνα νίκης μετά, επειδή τόσο ο Σινουάρ όσο και ο Νασράλα είναι νεκροί. Έτσι, το ερώτημα είναι αν αυτό που θέλει είναι να περιμένει να επανεκλεγεί (ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ (και να πετύχει κάποιου είδους μεγάλη αμυντική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία θα ήταν, από τη δική του οπτική γωνία, μάλλον πιο πιθανή υπό τον Τραμπ», δήλωσε ο Talshir, προσθέτοντας ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα έδινε στον Νετανιάχου τεράστια πολιτική ώθηση στο εσωτερικό.

    «Είναι ο επικεφαλής του κράτους του Ισραήλ στο πιο καταστροφικό σημείο από την ίδρυση του κράτους, οπότε όσο πιο πολύ απομακρύνεται από την 7η Οκτωβρίου και όσο περισσότερες στρατιωτικές νίκες έχει στο ενεργητικό του, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί ξανά ως νικητής», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό - Νεκρό δίνουν οι IDF τον διάδοχο του Νασράλα
    Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό - Νεκρό δίνουν οι IDF τον διάδοχο του Νασράλα

    Το τελευταίο 48ωρο στον Λίβανο σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι - Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Γάζα - Συναντήσεις Μπλίνκεν με Νετανιάχου και Γκάλαντ

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν τουλάχιστον επτά φορές νότια προάστια της Βηρυτού χθες Τρίτη αργά το βράδυ, έχοντας προηγουμένως εκδώσει διαταγές προς τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς τους, μερικές ώρες αφού πλήγμα ισοπέδωσε πολυκατοικία στην ίδια περιοχή, που χαρακτηρίζεται προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ. Το ANI έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στη συνοικία Χαρέτ Χράικ, τουλάχιστον δύο στη συνοικία Λαϊλάκε, καθώς και στα όρια της Μπουρζ ελ Μπράζνα.
    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νοσοκομείο Μπαχμάν, που βρίσκεται στη Χαρέτ Χράικ, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας «της ισχύος πυραύλου» που έπεσε σε κτίριο απέναντί του όταν έγινε στόχος βομβαρδισμού.
    Οι νέες επιδρομές ακολούθησαν σειρά παρόμοιων μερικές ώρες νωρίτερα, ανάμεσά τους αυτήν η οποία προκάλεσε την κατάρρευση 11ώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία Γομπάιρι. Έγιναν χθες το μεσημέρι, μερικά λεπτά αφού στέλεχος της Χεζμπολάχ συντόμευσε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε εξαιτίας διαταγής εσπευσμένης απομάκρυνσης που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

    Νεκρός ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα, λέει ο IDF

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χθες ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό, στις αρχές Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για τον Χασέμ Σαφιεντίν, «δεξί χέρι» και ξάδερφο του Νασράλα, έναν ισχυρό κληρικό στις τάξεις της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος αναμενόταν να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Σεπτέμβριο.
    Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις αρχές Οκτωβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Περίπου άλλα 25 ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής.
    Πιο συγκεκριμένα, ο Σαφιεντίν ήταν αγνοούμενος από τις 3 Οκτωβρίου, έπειτα από τις επιδρομές του Τελ Αβίβ στον νότιο Λίβανο. Χθες βρέθηκε η σορός του και το IDF ανακοίνωσε τον θάνατό του. Ο Αλί Χουσεΐν Χαζίμα, επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε επίσης, δήλωσε ο στρατός.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς διαπίστωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε, ενώ η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό των IDF.

    Το τελευταίο 48ωρο στον Λίβανο σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 31 τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο και βορειοανατολικό Λίβανο την Τρίτη, ενώ άλλοι 18 άνθρωποί, ανάμεσά τους και 4 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα φονικό ισραηλινό χτύπημα έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Η εγκατάσταση θεωρείται το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο του Λιβάνου. Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν στοχεύσει μια «τρομοκρατική τοποθεσία της Χεζμπολάχ» σε ένα χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο τη Δευτέρα.

    Το μεσημέρι της Τρίτης μαχητικά του Ισραήλ χτύπησαν και ισοπέδωσαν πολυκατοικία στη Σιδώνα. Τα βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικά για την ένταση των χτυπημάτων τα οποία δεν στοχεύουν, όπως φαίνεται, μόνο τις υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.
    Ο IDF είχε στείλει αρκετά λεπτά πριν το χτύπημα μήνυμα στους κατοίκους τόσο του συγκεκριμένου όσο και των παρακείμενων κτιρίων και ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο όπως αναφέρουν αραβικά μέσα είχε εκκενωθεί.
    Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ από την Βηρυτό, σημείωσε πως η σιιτική οργάνωση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με drone κατά της Πρωθυπουργικής κατοικίας.
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έδωσε σχετική άδεια στα τοπικά μέσα προκειμένου να δημοσιεύσουν την παρακάτω φωτογραφία που δείχνει τη ζημιά που έχει υποστεί τμήμα της οικίας του από το drone της Χεζμπολάχ.
    Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Γάζα - Τουλάχιστον 23 νεκροί σε βομβαρδισμούς

    Σύμφωνα με την UNRWA, την κύρια υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα, οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται για τους χιλιάδες κατοίκους που έχουν παγιδευτεί εκεί. Η ανησυχία αυξάνεται επίσης για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια με τις πρώτες βοήθειες να «εμποδίζονται να τους προσεγγίσουν», δήλωσε η UNRWA.

    Το τελευταίο πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο έχει ξεμείνει από μονάδες αίματος, φάρμακα και βασικό ιατρικό εξοπλισμό, όπως σωλήνες για αποστράγγιση του θώρακα, καθώς φροντίζει περισσότερους από 150 ασθενείς - 15 από τους οποίους βρίσκονται σε εντατική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων μωρών, σύμφωνα με τον διευθυντή του Δρ Hussam Abu Safiya.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ εμποδίζει τις διεθνείς αυτοκινητοπομπές βοήθειας να φτάσουν στην περιοχή.

    Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ σε τμήματα των πολιορκημένων περιοχών της βόρειας Γάζας νωρίς το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα της Γάζας. Μεταξύ αυτών και άνθρωποι που προσπαθούσαν να φύγουν από τη συνοικία Mashrou' της Beit Lahiya, όπου οι άνθρωποι είχαν λάβει ισραηλινά φυλλάδια, καλώντας τους να φύγουν.

    Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ

    Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν «υπογράμμισε την ανάγκη να κεφαλαιοποιηθεί» ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ με την επιστροφή όλων των ομήρων στην πατρίδα και τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Μπλίνκεν τόνισε την «ατσάλινη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, μεταξύ άλλων ως απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους» σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ

    Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η ανάγκη αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν «εξέχον θέμα» στις συναντήσεις του Μπλίνκεν.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν για 11η φορά - Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ
    Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν για 11η φορά - Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ

    Με χαμηλές προσδοκίες το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις

    Ουπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φτάνει στο Ισραήλ την Τρίτη, τον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης περιοδείας στην περιοχή με στόχο την αναβίωση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τη συζήτηση για το μέλλον του θύλακα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ.

    Αλλά οποιαδήποτε πρόοδος ενόψει των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ φαίνεται άπιαστη.

    Το τελευταίο ταξίδι του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη - το ενδέκατο στην περιοχή από τότε που οι παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα - πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει την εκστρατεία του στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς και στον Λίβανο κατά των ευθυγραμμισμένων με το Ιράν Πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ.

    Το προγραμματισμένο εβδομαδιαίο ταξίδι του Blinken, το οποίο θα περιλαμβάνει μια στάση στην Ιορδανία την Τετάρτη και στη Ντόχα, έρχεται επίσης καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Τα αντίποινα θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αγορές πετρελαίου και κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ των αρχαίων εχθρών.

    Στη Γάζα, ο Μπλίνκεν θα επικεντρώσει τις συζητήσεις για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος, τα σχέδια για τον θύλακα μετά το τέλος των μαχών και πώς να βελτιωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Σφυροκόπημα πυραύλων στο Ισραήλ

    Από το πρωί ηχούν σειρήνες σε κεντρικό και βόρειο Ισραήλ, με πυραυλικές επιθέσεις να εξαπολύονται από την περιοχή του Λιβάνου, ενώ όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ την επίθεση με 5 πυραύλους προς το Τελ Αβίβ, ανέλαβε η Χεζμπολάχ και είχε ως στόχο την μπαταρία του Iron Dome στο Τελ Αβίβ.

    Νωρίτερα, ο στρατός εκκένωσε τον τάφο του Ιωσήφ στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθη.

    Ένα λεωφορείο που μετέφερε δεκάδες Ισραηλινούς πολίτες μπήκε στο συγκρότημα του τάφου του Τζόζεφ στη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, χωρίς προηγούμενο συντονισμό, ανέφερε το πρωί της Τρίτης το IDF.

    Οι δυνάμεις του IDF εισήλθαν στην περιοχή για να απομακρύνουν τους αμάχους. Αφού όλοι οι πολίτες απομακρύνθηκαν, μεταφέρθηκαν στην αστυνομία για περαιτέρω έρευνα.

    Πηγή: NewsBomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARTIAL TREZZINI
  • Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ - Βαριά πλήγμα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Γάζα
    Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ - Βαριά πλήγμα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Γάζα

    Παρά τις ελπίδες της Δύσης ότι η δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη από τον ισραηλινό στρατό, θα άνοιγε το δρόμο μιας κατάπαυσης πυρός και την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να κλιμακώνεται.

    Από την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά εντονότερα στόχους στη Βηρυτό και τη Γάζα με δεκάδες νεκρούς ενώ η Χεζμπολάχ σήμερα εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones, ένα από αυτά στόχευε μάλιστα την κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου.

    Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ

    Επίθεση με drones και πυραύλους εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, με σειρήνες να ηχούν σε πολλές περιοχές του βορρά αλλά και το Τελ Αβίβ.

    Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τρία drones εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο και το ένα χτύπησε την ισραηλινή πόλη Καισάρεια. Υπάρχουν ζημιές σε κτίριο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Στόχος της Χεζμπολάχ στην Καισάρεια ήταν το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Ένα drone εκτοξεύθηκε προς την κατοικία του πρωθυπουργού στην Καισάρεια. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν ήταν εκεί και το επεισόδιο δεν προκάλεσε θύματα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του Νετανιάχου.

    Λόγω του περιστατικού, προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν επίσης στο Γκλίλοτ, βόρεια του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, το IDF έχει πλέον αποκλείσει το ενδεχόμενο επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με το IDF ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε και στην περιοχή της Χάιφα από τον Λίβανο. Η ρουκέτα έπεσε σε ανοιχτή περιοχή και δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

    Σφυροκοπά Γάζα και Βηρυτό το Ισραήλ - Δεκάδες νεκροί

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον αυτοκινήτου στην Τζουνιέχ, βόρεια της Βηρυτού, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή αυτή.

    «Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού σε όχημα στην Τζουνιέχ στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ διευκρίνισε ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με το βόρειο Λίβανο.

    Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον κατοικίας στο προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγάζι στο κέντρο της Γάζας, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια.

    Βομβαρδισμός σε σχολείο

    Εξάλλου οι υγειονομικές αρχές της Γάζας κατηγόρησαν σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι περικύκλωσε και βομβάρδισε το ινδονησιακό νοσοκομείο στην Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, τραυματίζοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους.

    «Τα ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν πλήρως το νοσοκομείο, έκοψαν την ηλεκτροδότηση και άνοιξαν πυρ με οβίδες με στόχο τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο», δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Μαρουάν Σουλτάν.

    «Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς», υπογράμμισε.

    Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως τα πλήγματα είχαν στόχο τους επάνω ορόφους του νοσοκομείου και πως «περισσότεροι από 40 ασθενείς» τραυματίσθηκαν, καθώς και ιατρικό προσωπικό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Reuters: Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ
    Reuters: Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ

    Η μπαταρία «φονικό σάντουιτς» και ο ρόλος της εταιρείας από την Ταϊβάν - Ένα από τα πλέον θεαματικά σε σχεδιασμό και εκτέλεση χτυπήματα ενάντια στη Χεζμπολάχ που ενεργοποίησε το Ισραήλ

    Τριάντα σχεδόν ημέρες μετά το χτύπημα με τους βομβητές στην καρδιά της Βηρυτού το οποίο «ακρωτηρίασε» τη Χεζμπολάχ, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυξάνουν τον «μύθο» γύρω από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο εγχείρημα, που είναι με διαφορά το εντυπωσιακότερο σχέδιο στα χρονικά των μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή.
    Το πρακτορείο Reuters το οποίο από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν και υλοποιήθηκε το χτύπημα στην καρδιά της Βηρυτού, ερευνά τα «πως και τα γιατί» της συγκεκριμένης ιστορίας αναφέρει, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της Χεζμπολάχ, ότι το όπλο του Ισραήλ δεν ήταν οι βομβητές.
    Σύμφωνα με τις συγκριμένες πηγές, η Μοσάντ γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο κινείται η σιιτική οργάνωση και έχοντας επί χρόνια μελετήσει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι έλεγχοι ασφαλείας, αποφάσισε να κατασκευάσει δική της μπαταρία (!). Η συγκεκριμένη μπαταρία παγιδεύτηκε με την εξαιρετικά ισχυρή εκρηκτική ύλη PETN (pentaerythritol tetranitrate) και συγκεκριμένα με 6 γραμμάρια.
    Επιπλέον το Ισραήλ όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα τοποθέτησε ως επιταχυντή μία εξαιρετικά εύφλεκτη πλαστική ύλη ανάμεσα στα εκρηκτικά και τους δύο πόλους της μπαταρίας.
    Επί της ουσίας οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ δημιούργησαν ένα «φονικό σάντουιτς» το οποίο είχε και μία πρόσθετη «φονική» και κομβικής σημασίας καινοτομία: δεν περιείχε μεταλλικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια έκανε όπως αποδεικνύεται την διαφορά καθώς κατά τον έλεγχο με ανιχνευτές μετάλλων από την Χεζμπολάχ όταν οι βομβητές – φονικά όπλα έφτασαν στη Βηρυτό δεν υπήρξε καμία ανησυχητική ένδειξη. Τα πακέτα στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες της Χεζμπολάχ και διανεμήθηκαν στα μέλη της σιιτικής με τη συνέχεια να είναι γνωστή και κυρίως εκρηκτική…

    Ακόμη ένα στοιχείο που ήρθε στο φως και δείχνει πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ σχεδίασαν με μεθοδικότητα κάθε τους βήμα προκειμένου να πλήξουν την καρδιά της Χεζμπολάχ, είναι και η εμπλοκή – συνεργασία με την εταιρεία από την Ταϊβάν που έχει την αποκλειστική διάθεση των βομβητών στην παγκόσμια αγορά.

    Είναι ήδη γνωστό πως η Μοσάντ δημιούργησε μία εταιρεία κέλυφος με έδρα την Βουδαπέστη αλλά αυτό συνέβη μόνο για να καταφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ να προσεγγίσουν την εταιρεία στην Ταϊπέι. Συγκεκριμένα πράκτορες της Μοσάντ υποδυόμενοι ανθρώπους από εταιρεία που είχε κατασκευάσει μία νέα μπαταρία πολύ μεγάλης διάρκειας έκαναν ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της Apollo Systems προκειμένου να του ζητήσουν συνεργασία.

    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αν και δεν εντυπωσιάστηκε από τον σχεδιασμό της μπαταρίας δέχθηκε να βάλει τον συγκεκριμένο τύπο μπαταριών στον κατάλογο με τα πρόσθετα προϊόντα που οι πελάτες του θα μπορούσαν κατόπιν παραγγελίας να λάβουν. Ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ και δεν έστειλε ποτέ φορτίο με φονικές μπαταρίες σε πελάτες ή στην Χεζμπολάχ, όπως άλλωστε είχε πει στα διεθνή μέσα που τον προσέγγισαν μερικές ώρες μετά τις αλυσιδωτές εκρήξεις στην Βηρυτό.

    Οι Ισραηλινοί δημιούργησαν και κατοχύρωσαν και κωδικό για τις δικές τους μπαταρίες ο οποίος είναι ο LI-BT783. Για να εξασφαλίσουν μάλιστα πως θα είναι αυτή η μπαταρία που τελικά θα έφτανε μαζί με τους βομβητές στα χέρια της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν μία «ηλεκτρονική εκστρατεία» διαφήμισης των δυνατοτήτων του προϊόντος τους. Χιλιάδες κριτικές και δημοσιεύσεις σε σελίδες πώλησης βομβητών διαφήμιζαν ως «must have» τις συγκεκριμένες μπαταρίες οι οποίες τελικά αποτέλεσαν και την επιλογή της Χεζμπολάχ…

    Στο τέλος της διαδρομής το «μακρύ χέρι» του Ιράν πλήρωσε ένα σημαντικό ποσό για την αγορά των συγκεκριμένων βομβητών και των μπαταριών που ήταν η αρχή του τέλους της οργάνωσης τουλάχιστον με την μορφή και την δομή που την ξέρουμε.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου άναψε «πράσινο φως» για σφοδρή απάντηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ
    Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου άναψε «πράσινο φως» για σφοδρή απάντηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ

    Στο «κόκκινο» η αγωνία στη Μέση Ανατολή, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγκρίνει την επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν.

    Ολα αυτά στη σκιά του θανατηφόρου χτυπήματος της Χεζμπολάχ με drones στην ισραηλινή στρατιωτική βάση, εκθέτοντας την περίφημη αεράμυνα.

    Η ένταση κλιμακώνεται ενώ για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών το Ισραήλ βομβάρδισε χθες τον βόρειο Λίβανο, χτυπώντας χριστιανικό οικισμό με απολογισμό 18 νεκρούς.

    Οι ΗΠΑ στέλνουν άμεσα στο Ισραήλ το νέο πανίσχυρο εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD το οποίο θα χειρίζονται 100 Αμερικανοί στρατιώτες.

    Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ

    Σε μήνυμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημά του να αποσυρθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις τους ΟΗΕ από την εμπόλεμη ζώνη, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός τις έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο, χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες».

    «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ, τα αντίποινα θα επεκταθούν σε όλο τον Λίβανο» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ.

    Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, απαντώντας στις φήμες ότι υπαναχώρησε σε αμερικανικό αίτημα να μην χτυπήσει την ιρανική πρωτεύουσα.

    Washington Post: Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν ότι θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν

    Σύμφωνα με την Washington Post, ο Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

    Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Η Washington Post σημειώνει ότι η «απάντηση» του Ισραήλ θα γίνει πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

    Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιδρώντας στο δημοσίευμα της Wahington Post, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

    Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι της Βηρυτού για την σφοδρή απάντηση του Ισραήλ

    Μετά το χτύπημα της Χεζμπολάχ με drones που προκάλεσε τέσσερις νεκρούς, όλα δείχνουν ότι επίκεται άμεσα σφοδρή απάντηση από το Ισραήλ, ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προέδρευσε χθες σε ειδική συνεδρία ασφαλείας με αποκλειστικό αντικείμενο την επίθεση στην ισραηλινή στρατιωτική βάση και την αντίδραση του Ισραήλ.

    Οι κάτοικοι της Βηρυτού είναι τρομοκρατημένοι μετά την προειδοποίηση Νετανιάχου ότι θα χτυπήσει τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του.

    Ενδεικτικό είναι πως η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο κάλεσε χθες ξανά τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτήν «τώρα».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πρόσθετες πτήσεις τις οποίες οργανώνει η πρεσβεία για τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον.

    Η είδηση αυτή έχει επηρεάσει έντονα τους ανθρώπους που ζουν στον Λίβανο, καθώς φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή θα επέλθει το μεγάλο χτύπημα. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτέθηκε σε χωριό, κατά πλειοψηφία χριστιανικό, στον βορρά του Λιβάνου, περίπου στο ύψος της Τρίπολης όπου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Τα πιθανά σενάρια για το drone της Χεζμπολάχ που «εξέθεσε» το Iron Dome

    Προβληματισμός στον IDF έχει προκαλέσει το χτύπημα με drones, καθώς κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ του Iron Dome και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης στη στρατιωτική βάση στη Χάιφα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drones που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ, είναι τα Mirsad-1, γνωστά στον ισραηλινό στρατό καθώς η οργάνωση τα χρησιμοποιεί εδώ και περίπου 2 δεκαετίες. Ο συγκεκριμένος τύπος του drone καμικάζι είναι βασισμένος σε ιρανικό μοντέλο, ο οποίος έχει προσαρμοστεί στις επιχειρησιακές ανάγκες της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

    Το συγκεκριμένο drone μπορεί να μεταφέρει περίπου 40 κιλά εκρηκτικής ύλης, έχει ταχύτητα 370 χιλιόμετρα και εμβέλεια 120. Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το συγκεκριμένο drone, από το 2002, τόσο για επιτήρηση όσο και για επιθετικές ενέργειες. Oι έρευνες του ισραηλινού στρατού εστιάζουν στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που παρακολουθεί τις εναέριες απειλές. Μόλις τα drones πέρασαν στο FIR του Τελ Αβίβ, δεν σήμανε συναγερμός στην αεράμυνα, ενώ εκείνη την ώρα οι στρατιώτες βρισκόντουσαν ανέμελοι στην τραπεζαρία της μονάδας τους χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί.

    Τα σενάρια είναι ότι ο συναγερμός δεν σήμανε στην περιοχή επειδή νόμισαν ότι το drone έπεσε σε ανοιχτή ζώνη ή ίσως το πέρασαν για ισραηλινό drone, οπότε έγινε μια λανθασμένη εκτίμηση, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

    Ο IDG σημειώνει ότι τα drones είναι δύσκολος στόχος ακόμη για τον Iron Dome, ενώ οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις πέρασε πάνω από την πόλη Άκρα.

    Τέλος, εξετάζεται επίσης το σενάριο πιθανής διαρροής απόρρητων πληροφοριών που επέτρεψαν στη Χεζμπολάχ να πετύχει ένα χτύπημα υψηλού συμβολισμού.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Εν αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η αγορά πετρελαίου - Τι θα γίνει εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ
    Εν αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η αγορά πετρελαίου - Τι θα γίνει εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ

    Aπό ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ - Ιράν αλλά και τη συνέχιση των επιθέσεων των Χούτι, θα εξαρτηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα οι αγορές πετρελαίου που προς το παρόν διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγή η οποία συμβάλλει εν μέρει σε σταθεροποίηση των τιμών.

    Το λιμάνι του κόλπου της Τάμπα στη Φλόριντα φαίνεται να έχει επιβιώσει από τον τυφώνα Μίλτον με ελάχιστες ζημιές, διαλύοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να διαταχθεί μια βασική πύλη για τις παραδόσεις καυσίμων. Αλλά και το λιμάνι του Progreso στο Μεξικό προσπαθεί να ανοίξει ξανά αφού δέχθηκε πλήγμα από την καταιγίδα.

    Το Ιράν μπορεί και παράγει σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (Mb/d), εκ των οποίων τα 2 Mb/d εξάγονται, κυρίως στην Κίνα.
    Παράλληλα μέρος του διακινείται σε μεγάλο βαθμό από το σκοτεινό στόλο, που μπορεί είναι εκτός αγοράς, αλλά επηρεάζει τις τιμές.
    Επίσης ο αριθμός της παραγωγής μειώθηκε χάρη στη Λιβύη που την διέκοψε για ένα μήνα τον Σεπτέμβριο. Η Λιβύη παρήγαγε 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με 460.000 βαρέλια ημερησίως προς εξαγωγή, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

    Τιμές και ναύλοι

    Η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφωνόταν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 10 Οκτωβρίου στα 79,65 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 37 σεντς (0,5%) στα 76,95 δολάρια ανά βαρέλι. Επίσης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 35 σεντς (επίσης 0,5%) στα 73,59 δολάρια ανά βαρέλι.

    Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, οι τιμές των VLCC έχουν σε μεγάλο βαθμό αυξηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς από το χαμηλό του 2024 των 26.257 δολαρίων ανά ημέρα στις 30 Αυγούστου έφτασαν τα 41.226 δολάρια, καθώς η αγορά βγαίνει από την καλοκαιρινή ύφεση και οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά.
    Εξάλλου και οι επιθέσεις των Χούτι εναντίον δεξαμενοπλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα καλλιεργούν και αυτές την έντονη ανησυχία της αγοράς.

    Η Κοινή Ομάδα Ασφάλειας JISG (Joint International Security Group) του ναυτιλιακού κλάδου (BIMCO, Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, CLIA, INTERCARGO, INTERTANKO, OCIMF και IMCA) εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του 'Αντεν.
    "Ο περιορισμός των πληροφοριών στα πεδία δεδομένων του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης AIS ή η απενεργοποίηση του μπορεί να καταστήσει δυσκολότερο τον εντοπισμό ενός πλοίου, αλλά είναι απίθανο να αποτρέψει μια επίθεση», αναφέρουν οι κατευθυντήριες γραμμές.

    "Είναι, ωστόσο, πιθανό τα πλοία να παρακολουθούνται από πολλαπλές πηγές και η απενεργοποίηση του AIS από μόνη της δεν θα αποτρέψει τον εντοπισμό τους από τους Χούθι" τονίζεται .
    Η JSIG επισημαίνει επίσης ότι θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί ο περιορισμός των δεδομένων AIS στα υποχρεωτικά πεδία και η παράλειψη του επόμενου λιμένα προσέγγισης . Ωστόσο, έχοντας ενεργοποιημένο το AIS, οι Χούθι μπορούν να αποκτήσουν την οριστική θέση του πλοίου σε πραγματικό χρόνο.
    Η ομάδα συμβουλεύει εξάλλου τα πλοία με απενεργοποιημένο AIS να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής της πορείας και της ταχύτητας για να καταστήσουν τη διαδρομή τους λιγότερο προβλέψιμη με «νεκρό υπολογισμό».«Ο νεκρός υπολογισμός χρησιμοποιείται από τους Χούθι ιδίως όταν αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων, οι οποίοι έχουν κακή τελική καθοδήγηση και στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό σε μια γεωγραφική συντεταγμένη.

    Η ένωση ασφάλειας προειδοποίησε επίσης ότι οι Χούθι μπορεί να αποφασίσουν ότι ένα πλοίο ταιριάζει στο προφίλ στόχευσης που έχουν επιλέξει με βάση ξεπερασμένες πληροφορίες ιδιοκτησίας και διαχείρισης, ενώ ο συχνά λανθασμένος στόχος των μαχητών έχει οδηγήσει σε αποτυχία των πυραύλων να χάσουν τον προβλεπόμενο στόχο τους και να χτυπήσουν ένα κοντινό πλοίο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της απόστασης από άλλα πλοία. "Η απόσταση μεταξύ των πλοίων χρειάζεται προσεκτική εξέταση" τονίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές.

    Σημειώνεται ότι τέσσερις εβδομάδες μέσα στον Σεπτέμβριο, οι διελεύσεις μέσω του στενού Bab el Mandeb, ήταν 851, μειωμένες από 871 κατά την προηγούμενη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Τα στοιχεία για ολόκληρο τον μήνα θα δείξουν αν η καταστροφική επίθεση στο πλοίο Σούνιο είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στις διελεύσεις.
    Σημειώνεται ότι το ελληνόκτητο τάνκερ ρυμουλκήθηκε προς το Σουέζ από το ναυαγοσωστικό πλοίο ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ αφού πρώτα έγινε η πλήρης κατάσβεση των 18 εστιών φωτιάς που είχαν προκληθεί από εκρηκτικά των Χούθι. Στο ελληνικό τάνκερ αναμένεται να διενεργηθεί μετάγγιση του φορτίου του (σσ 150.000 τόνοι ιρακινού αργού πετρελαίου) σε άλλο δεξαμενόπλοιο.
    Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα 27 ατόμων με την υποστήριξη του ναυαγοσωστικού πλοίου σε αγκυροβόλιο της Ερυθραίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η ένοπλη ομάδα των Χούτι χτύπησε το πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα στις 21 Αυγούστου, ενώ τοποθέτησαν και εκρηκτικά που προκάλεσαν τις πυρκαγιές οι οποίες μαίνονταν μέχρι την κατάσβεσή τους.
    Στο μεταξύ αναλυτές της Poten & Partners αναφερόμενοι στις εξελίξεις στην αγορά Μαύρου Χρυσού επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει δυσκολότερη, στην περίπτωση που το Ιράν έκλεινε τα στενά του Ορμούζ, το πιο σημαντικότερο σημείο διέλευσης πετρελαίου στο κόσμο. Μια τέτοια απόφαση θα διέκοπτε τις ροές πετρελαίου και από άλλους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής ενώ θα ήταν επιζήμια και για την αγορά των δεξαμενοπλοίων. Επίσης κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αύξηση τιμών και εμπλοκή και άλλων υπερδυνάμεων στη σύγκρουση.

    Οι κρίσεις στο Σουέζ

    Υπενθυμίζεται το προηγούμενο της κρίσης του Σουέζ το 1956-1957 οπότε ο τότε Αιγύπτιος πρόεδρος, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, εθνικοποίησε τη διώρυγα του Σουέζ και την έκλεισε για πέντε μήνες αναγκάζοντας τα δεξαμενόπλοια για πρώτη φορά να ταξιδεύουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Επίσης η Διώρυγα του Σουέζ έκλεισε και πάλι μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 για οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επιχειρήσεις δεξαμενόπλοιων ανέπτυξαν εναλλακτικές διαδρομές και οι πλοιοκτήτες κατασκεύαζαν όλο και μεγαλύτερα πλοία για να μεγιστοποιήσουν τις οικονομίες κλίμακας. Αυτό προκάλεσε τη στροφή προς τα VLCC (Very Large Crude Carriers) και ULCC (Ultra Large Crude Carriers).
    Όταν η διώρυγα του Σουέζ άνοιξε επιτέλους, τα μεγάλα αυτά πλοία δεν μπορούσαν να περάσουν λόγω της περιορισμούς μεγέθους της διώρυγας, καθιστώντας πολλές από τις αλλαγές στο εμπορικών διαδρομών μόνιμες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο