Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει νέους κανόνες για την απέλαση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο Politico, επικαλούμενο δηλώσεις διπλωματών, ένα σχέδιο σχετικά με τις επιστροφές των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους αναμένεται να σταλεί στις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών-μελών από τον Φεβρουάριο.
Η πρόταση αυτή αναμένεται να αποτελέσει προτεραιότητα για την Επιτροπή, αντανακλώντας την αυξανόμενη πίεση που ασκούν για το μεταναστευτικό ορισμένα κράτη – μέλη, όπως είναι η Ιταλία και η Πολωνία.
Η Επιτροπή βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ για να καθορίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους κανόνες για τις απελάσεις, ανέφεραν στο Politico οι ίδιες πηγές.
Τα σενάρια που συζητά οι Κομισιόν σχετικά με τους νέους κανονισμούς
Οι κανονισμοί για τη μετανάστευση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι, καθώς περιλαμβάνουν επικαλυπτόμενα εθνικά, ενωσιακά και διεθνή δίκαια.
Ορισμένες αρχές πιθανόν να περιλαμβάνονται στη νέα οδηγία, όπως ο καθορισμός των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των μεταναστών που έχουν εξαντλήσει τις νόμιμες επιλογές παραμονής στην ΕΕ και η αποσαφήνιση των κανόνων για την απέλασή τους σε τρίτες χώρες. Αυτές οι χώρες ενδέχεται να είναι είτε η χώρα καταγωγής των μεταναστών είτε μια χώρα όπου έχουν παραμείνει για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Ένα άλλο σενάριο που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι ο περιορισμός της ελευθερίας μετακίνησης των μεταναστών που έχουν επιλεγεί για απέλαση, με διαταγή να «κάνουν check in» σε ένα κέντρο μεταναστών, επιτρέποντας στις αρχές να παρακολουθούν τους μετανάστες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Ωστόσο, τέτοια κέντρα είναι νομικά αμφιλεγόμενα, όπως κατέδειξε το σχέδιο της Ιταλίας να στείλει μετανάστες σε κέντρα κράτησης στην Αλβανία, χώρα εκτός ΕΕ. Αυτή η πολιτική είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις από την αρχή και βρέθηκε αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές.
Εν τω μεταξύ, η πίεση που ασκείται στην ΕΕ για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και ταχύτερων απελάσεων έχει αυξηθεί, καθώς παρατηρείται μία σημαντική στροφή των κρατών-μελών προς τα δεξιά.
Ως εκ τούτου, τα ακροδεξιά κόμματα να σημειώνουν σημαντικά κέρδη στην αντιμεταναστευτική πλατφόρμα τους και τις δεξιές δυνάμεις να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Protothema.gr