Πολιτικά

Μεταναστευτικό: Τι θα συζητηθεί σήμερα στο ΚΥΣΕΑ και ποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Μεταναστευτικό: Τι θα συζητηθεί σήμερα στο ΚΥΣΕΑ και ποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια και οι εξελίξεις θα συζητηθούν στο ΚΥΣΕΑ

Η μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει στη Συρία δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλείς εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα και άγνωστο παραμένει πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση στο μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια και σήμερα οι εξελίξεις θα συζητηθούν στο ΚΥΣΕΑ, όπου θα οριστικοποιηθούν και οι αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου.

Το «πάγωμα» της επεξεργασίας των αιτήσεων από Σύρους αποτελεί ένα πρώτο  μέτρο και σχετική απόφαση έχουν πάρει 17 ευρωπαϊκά κράτη. Ουσιαστικά αυτό που προκρίνεται είναι να μην  βγαίνουν νέες αποφάσεις έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ να σημειωθεί πως στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή στις δομές το 1/3 περίπου είναι πρόσφυγες από τη Συρία.

Ταυτόχρονα  σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασίστηκε να εκπονηθεί ένα σχέδιο επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να γυρίσουν  στη χώρα τους. Μέχρι τώρα πρόσφυγες που είναι σε κοντινές με τη Συρία χώρες (δηλαδή στην Τουρκία και το Λίβανο) δείχνουν μια διάθεση να επιστρέψουν, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε ένα κομμάτι της Συρίας είναι κατεστραμμένο και δεν είναι εύκολο να γίνει άμεσα μαζική επιστροφή προσφύγων στις εστίες τους

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα σύνθετο σκηνικό και αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις για τις μεταναστευτικές ροές. Υπολογίζεται πως περίπου 6 εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται στο εξωτερικό, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι στην Τουρκία.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των προσφύγων τηρεί στάση αναμονής για να δει πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τελικά στη Συρίαόπου συνεχίζονται οι μάχες σε διάφορες περιοχές (κυρίως στο βόρειο τμήμα).  Σε περίπτωση που επικρατήσουν ακραίες φωνές στη χώρα αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα και κρίσιμο  είναι πώς θα αντιμετωπιστούν στη χώρα οι μειονότητες  (για παράδειγμα υπάρχουν 700.000 Χριστιανοί).

«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποια αυξημένη ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές. Δεν εφησυχάζουμε, όμως, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Η πληροφόρηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι για κάποιον άμεσο κίνδυνο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Επεσήμανε ακόμη πως «η διαχείριση περιόδων αυξημένων ροών της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες, μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους ότι θα υπάρχει μια σοβαρή αντιμετώπιση και αυτήν τη φορά. Αλλά, ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις

Το νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί στη Συρία και ευρύτερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής. Χθες το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Ήταν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις που τρέχουν ήταν πρώτες στην ατζέντα, δεδομένου ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμοστεί με δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο στις νέες καταστάσεις» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιώτοπουλος. Στη συνεδρίαση ο υπουργός αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις στο κρίσιμο ζήτημα της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, καθώς και στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και  το  Άσυλο. Να σημειωθεί πως ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε  διμερή συνάντηση  με  τον Ιταλό  ομόλογό του, Ματέο Πιαντεντόζι, με τον οποίο συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες  αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και  ότι πρέπει να  συνεχιστεί η καλή συνεργασία

Μπαράζ κινήσεων από την Άγκυρα

Σε ισχυρό παίκτη στη διπλωματική «σκακιέρα» επιδιώκει να αναδειχθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θέλει να παίξει ρόλο μεσολαβητή. Στην Άγκυρα έφτασε χθες αργά το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν για συζητήσεις και σήμερα θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Χακάν Φιντάν. Την επόμενη εβδομάδα την Άγκυρα θα επισκεφθεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την εκπρόσωπο  της Επιτροπής Πάολα Πίνιο να αναφέρει χθες πως «η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδί στην περιοχή»

Στο μεταξύ χθες στη Δαμασκό μετέβη ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν. Μάλιστα σε μία ισχυρά συμβολική κίνηση μετέβη -υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας- στο ιστορικό τέμενος των Ουμαγιάδων για να προσευχηθεί. Υπενθυμίζεται πως το 2012, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ευχηθεί να έρθει εκείνη η ημέρα που ο ίδιος θα πάει στη Δαμασκό για να προσευχηθεί στο τέμενος.

Τέλος να σημειωθεί πως τα βλέμματα στρέφονται το Σαββατοκύριακο στην  Ιορδανία, που θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για την κρίση στη Συρία με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από πολλές δυτικές και αραβικές χώρες.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup