Σε αναταραχή βρίσκεται και πάλι η Γαλλία αφού το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Η νεαρή γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.
«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας
Την πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε η συμμαχία της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Σύμφωνα με το France 24, την πρόταση αναμένεται να στηρίξει και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 16:00 η ώρα Γαλλίας (17:00 η ώρα Ελλάδας).
«Η Γαλλία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον προϋπολογισμό της χώρας και το μέλλον της κυβέρνησης», δήλωσε την Τρίτη ο ο υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν.
Οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα καταρρεύσει αυτή την εβδομάδα έχουν πλήξει τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία δέχεται πιέσεις λόγω του αυξανόμενου ελλείμματός της, τονίζει το France 24.
«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», δήλωσε ο Αρμάν στο κανάλι France 2, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη «να μη βυθίσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα» με την ψήφο δυσπιστίας.
Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του Μισέλ Μπαρνιέ, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα πέσει μετά από πρόταση δυσπιστίας από το 1962 και έπειτα.
Το France 24 σχολιάζει ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης θα αφήσει μια τρύπα στην καρδιά της Ευρώπης, με τη Γερμανία να πηγαίνει για εκλογές, εβδομάδες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ επιδιώκει να περιορίσει το διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως προαναφέρθηκε, σε αυτό αντιδρούν τόσο η Αριστερά, όσο και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Οι ψήφοι από την Αριστερά και τον Εθνικό Συναγερμό αρκούν για να ρίξουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία εξαρτιόταν από την υποστήριξη της Λεπέν
«Οι Γάλλοι άντεξαν αρκετά», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ υπολόγιζε στην υποστήριξη της ακροδεξιάς πολιτικού για να παραμείνει ζωντανή.
Τα στρατόπεδα Λεπέν και Μπαρνιέ κατηγορούν το ένα το άλλο ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταλήξουν σε συμφωνία και υποστηρίζουν ότι ήταν ανοιχτά σε διάλογο.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στους δύο μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Γαλλίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε την Τρίτη πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι «πιθανό» η κυβέρνησή του να μην καταρρεύσει σήμερα, λέγοντας πως «εξαρτάται από τους βουλευτές, καθένας εκ των οποίων έχει μερίδιο ευθύνης ενώπιον των Γάλλων».
«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι ψήφος υπέρ ή κατά του Μπαρνιέ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η πρόταση κατατέθηκε μετά την απόφασή του να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, για να μπορέσει η Γαλλία να καταλήξει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.
Τι θα συμβεί αν υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας
Εάν η πρόταση δυσπιστίας όντως υπερψηφιστεί, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να του ζητήσει να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο, καθώς θα αναζητά νέο πρωθυπουργό, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μόνο το επόμενο έτος.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να γίνουν νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούλιο.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, εάν το κοινοβούλιο δεν τον έχει εγκρίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει ειδική νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την παράταση των ορίων δαπανών και των φορολογικών διατάξεων από το τρέχον έτος.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι τα μέτρα με τις περικοπές που είχε σχεδιάσει ο Μπαρνιέ θα έμεναν στην άκρη, σημειώνει το France 24.
Πηγή: In.gr